De ce Ucraina și Rusia sunt două popoare diferite, pe înțelesul tuturor. Istoria din spatele propagandei și a „statului artificial”
Vladimir Vladimirovici Putin se contrazice singur. Dacă în 2009 nu nega existența istorică a Ucrainei, azi, președintele Rusiei neagă dreptul la existență pe care îl are Ucraina invocând o construcție statală artificială creată de Vladirmi Ilic Lenin, argumentând că poporul rus și cel ucrainean ar fi, de fapt, unul și același. Un fals istoric de la un capăt la celălalt.
Ministerul de Externe al Franței via Ambasada Franței la Washington D.C.
Obsedat de istorie, omniprezentă în discursul său, faultarea ei e însă una din abilitățile președintelui Vladimir Putin care în ultimii trei ani, parcă mai mult ca niciodată, a folosit denaturarea istoriei în justificarea unor acțiuni geopolitice și militare.
De când există istorie ea a fost folosită în scopuri politice. Federația Rusă o face azi într-un mod brutal; exemple privind denaturarea istoriei sunt sute, mii. Ne vom opri pentru câteva rânduri la Ucraina căci războiul rus de cucerire și agresiune împotriva Ucrainei e justificat prin apelul la istoriei de la cel mai înalt nivel al Kremlinului.
Rusia afirmă azi că ucrainenii și rușii nu sunt popoare diferite. Fals.
În primele secole după Hristos s-a format Grupul Slavilor de Est, numit azi în istoriografie Rusia Kieveană, creștinat la 988 d.Hr. cu capitala la Kievul de azi. Termenii și denumirile ne întind capcane, deoarece nu existau încă la momentul respectiv, ucraineni, ruși sau bieloruși.
Acest Grup al Slavilor de Est, care se întindea de la Baltica până spre Gurile Dunării fără a atinge litoralul Mării Negre, a fost penetrat într-un proces istoric care a durat secole la rând de popoarele migratoare și ulterior, factorul decisiv mongolo-tătar, care odată cu cucerirea Kievul în secolul XIII, a stabilit condițiile prin care din Blocul Slavilor de Est s-au format trei popoare distincte: Ucrainenii, bielorușii și rușii.
O teorie acceptată de majoritatea istoricilor, mai puțin de cei ruși, dar care e legitimată inclusiv de limba diferită vorbită de ucraineni și ruși. Pentru că ucraineana și rusa, în pofida faptului că sunt limbi slave, sunt total diferite. În fond, ucraineana se aseamănă mai mult cu poloneza decât cu rusa. Dacă azi ucrainenii înțeleg rusa iar limba rusă e vorbită pe teritoriul Ucrainei, acesta e rezultatul unui proces lung de rusificare care a început cu mult înaintea existenței Uniunii Sovietice. Limba ucraineană a supraviețuit, fiind vorbită în special de către țărani.
Teritoriul de azi al Ucrainei a ajuns sub suzeranitatea Rusiei abia în 1654, când ucrainenii au înlăturat jugul polonez și au cerut protecția Rusiei țariste. Împărțirea Poloniei, care s-a întins pe durata mai multor ani (1771-1795) de către Imperiul Țarist, Prusia și Austria de azi a adus Rusiei noi teritorii ale Ucrainei actuale.
Prin tratatul de la Kuciuk-Kainargi din 1774, Imperiul Țarist a obținut și Crimeea, parte a Imperiului Otoman.
Ucraina - „stat artificial”? Un alt fals istoric al propagandei ruse
Ucraina e un stat artificial exact în aceeași măsură în care și Statele Unite ale Americii sunt un stat artificial.
Faptul că ucrainenii nu au reușit să pună bazele unei construcții statele în perioada medievală ține de conjunctura istorică și nu de inexistența poporului ucrainean. În fond nici românii nu au format o construcție statală în perioada Evului Mediu, dar asta nu le neagă existența istorică.
În discursurile sale Vladimir Putin l-a acuzat de mai multe ori pe Lenin de crearea „artificială” a Ucrainei.
Adevărul e că după Revoluția din 1917, nu rușii ci germanii au demarcat statul numit Ucraina în timpul negocierilor de pace de la Brest-Litovsk cu comuniștii lui Lenin. Timp de câteva luni, oficial, Ucraina a fost un stat independent, dar de facto dependent de germani. Abia după înfrângerea Germaniei în Primul Război Mondial și victoria comuniștilor în războiul civil rus ce a urmat, Lenin și Stalin au menținut republica nou formată.
Această trecere prin istorie foarte pe scurt, arată, pe înțelesul tuturor, că ucrainenii și rușii sunt de fapt două popoare slave diferite, cu limbă diferită, cu o istorie care s-a intersectat, dar cam atât.
Naționalitatea ucraineană s-a consolidat în condiții teribil de grele, în contextul în care atrocităților țariste și sovietice au fost urmate de ocupația îngrozitoare germană din 1941.
Azi Vladimir Putin acuză Occidentul, în special SUA, de acțiuni subversive și alimentarea rusofobiei în Ucraina.
Dar oare ucrainenii, după colectivizarea brutală impusă de Stalin în 1929, urmată de foamea artificială și genocidul ucrainean (Holodomor 1932-1933), mai aveau nevoie de propagandă americană pentru a privi spre Rusia cu teamă și neîncredere?
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News