Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Brigada „Argedava” la ceas aniversar - 115 ani de istorie. Urmează o transformare radicală a marii unități în următorii ani
Istorie
Data publicării:
Pe 1 aprilie, Brigada 1 Sprijin Manevră „Argedava” a sărbătorit 115 ani de la înființare. La eveniment au luat parte comandanții de ieri și de azi ai structurii, militarii unităților subordonate și numeroși invitați. Cei mai merituoși militari ai marii unități au fost decorați cu Emblema de Merit în Serviciul Armatei României, Emblema de Merit Partener pentru Apărare și Emblema de Merit în Slujba Păcii în semn de apreciere pentru profesionalismul și dăruirea de care au dat dovadă în îndeplinirea misiunilor.
Brigada 1 Mecanizată "Argedava" participă cu efective și tehnică la exercițiul multinațional "ARGEDAVA 21". Sursa Foto: MApN.
Brigada 1 Mecanizată "Argedava" participă cu efective și tehnică la exercițiul multinațional "ARGEDAVA 21". Sursa Foto: MApN.

„De la înființare până în prezent, ați tins să fiți tot mai buni, onorând valorile și tradițiile de luptă ale înaintașilor dumneavoastră prin profesionalismul, abnegația și dăruirea de care dați dovadă în fiecare zi! Sunteți un colectiv de oameni hotărâți, cu un evident potențial de a duce mai departe, cu succes, bogatele tradiții de luptă ale Brigăzii 1 Sprijin Manevră „Argedava”, a subliniat, în cuvântul său, locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Terestre, generalul de brigadă Daniel Pop, citat de serviciul de presă al Ministerului Apărării.

În prezent, misiunile Brigăzii 1 „Argedava” sunt în curs de redefinire, anunțând o schimbare a modului în care diviziile din Armata României vor lupta într-un eventual război din următorii 5 – 10 ani.

Brigada „Argedava”, considerată cea mai bună și mai modernă brigadă de infanterie din Forțele Terestre Române, a fost aleasă pentru a deveni prima mare unitate multifuncțională din Armata României. Procesul de transformare a început în 2023 și se va încheia la finalul acestui an

De la începutul anului, Brigada a primit un nume și evident un nou set de misiuni. Din brigadă mecanizată a devenit brigadă destinată sprijinului manevrei – un tip de structură existentă doar în Forțele Terestre americane.

Procesul de reorganizare se desfășoară sub îndrumarea Brigăzii 226 Îmbunătățire Manevră (226th Maneuver Enhancement Brigade -  226th MEB) din Garda Națională Alabama, conform unui articol din 1 aprilie 2023 al Trustului de Presă al Ministerului român al Apărării.

După finalizarea reorganizării, Brigada 1 „Argedava” va deține suficiente capabilități și abilități pentru a asigura desfășurarea operațiilor în zona de spate a unei divizii mecanizate. Marea unitate va include structuri de parașutiști, CBRN, CIMIC, geniu, poliție militară, artilerie, apărare antiaeriană, precum și de sprijin logistic, fiind prima mare brigadă cu o asemenea structură din armata română.

Acest tip de brigadă destinată sprijinului manevrei a fost constituită în cadrul diviziilor americane ca o necesitate a comandantului diviziei de a coordona mai bine acoperirea spatelui dispozitivului de luptă, în special pe timpul ofensivei când forțele sunt desfășurate pe o adâncime mărită. Astfel, brigada multifuncțională preia sarcini de luptă (acoperirea antiaeriană, sprijin cu artilerie sau lupte cu forțe speciale/clasice inamice infiltrate etc.), fluidizează sprijinul pentru brigăzile luptătoare, lucrează cu civilii, execută activități de deminare sau amenajare genistică, asigură securitatea generală în spatele frontului inclusiv a căilor de comunicații.

Scurt istoric al unității

De-a lungul existenței sale de peste 100 de ani, unitatea a servit în locuri și momente cheie ale istoriei României. Actualele generații care servesc în cadrul brigăzii, stau pe umerii și faptele de vitejie ale înaintașilor care au luptat în această unitate.

În 1909, prin Înaltul Decret 1459, se înființa la Constanța Regimentul 36 Infanterie ”Vasile Lupu”. Un an mai târziu, unitatea se mută la Cernavodă, intrând în compunerea Brigăzii 18 Infanterie.

Regimentul 36 Infanterie a luptat în al Doilea Război Balcanic din 1913. După încheierea luptelor, unitatea rămâne dislocată la Turtucaia (actualmente Tutrakan/ Bulgaria).

În Primul Război Mondial, regimentul a luptat pentru prima dată la Turtucaia (20 – 24 august 1916), unde a înregistrat pierderi foarte mari. Din efectivele rămase ale regimentelor 36 și 76 Infantere se va constitui Regimentul 36/ 76 Infanterie. Această unitate va participa, în perioada septembrie-noiembrie 1916, la luptele de la Arefu, Valea Topologului, Câmpulung, Lereşti, Albeşti şi Stoieneşti.

În perioada iulie-august 1917, Regimentul 36 Infanterie „Vasile Lupu” va participa la luptele de la Mărăşeşti şi de pe Valea Zăbrăuţului, acoperindu-se de glorie. După refacerea capacității de luptă, va participa, în decembrie1917, la dezarmarea trupelor ruseşti din nordul Moldovei și asigurarea ordinii și liniștiștii publice în zonă. Începând cu luna iulie 1918, va trece la apărare pe frontiera de pe Nistru, între Hotin și Ataki, iar în ianuarie 1919 va participa la înfrângerea rebeliunii bolșevice din zona Ataki. Pe 5 ianuarie 1920, regimentul a revenit în garnizoana Turtucaia.

Participarea în Doilea Război Mondial

La 3 septembrie 1942, regimentul începe deplasarea spre front, ajungând la Cotul Donului pe 10 cotombrie. Primește botezul focului în perioada 17 – 19 octombrie 1942. Până la 19 noiembrie, regimentul va respinge atacurile locale ale forțelor rusești. După declanșarea ofensivei generale de către forțele rusești, la 19 noiembrie 1942, Regimentul 36 Infanterie „Vasile Lupu” a suferit pierderi mari. Pe 21 noiembrie, efectivele care au scăpat din încercuire, au început retragerea prin marş forţat în Transnistria care a durat până în februarie 1943, unde a îndeplinit misiuni de pază și apărare până în august 1943. Regimentul a revenit în garnizoana Cernavodă la 10 septembrie 1943.

Imediat după 23 august 1944, a participat la dezarmarea trupelor germane din Dobrogea şi din localităţile Ciulniţa şi Buftea. În perioada 7 septembrie - 25 octombrie 1944 a luptat pentru eliberarea nord-vestului Transilvaniei, remarcându-se la Corneşti, Oarba de Mureş (Dealul Sîngiorgiului), Apahida, Nadişul Hododului, Corund, Supurul de Jos și Carei.

În perioada noiembrie-decembrie 1944, Regimentul 36 Infanterie „Vasile Lupu” a luptat pe teritoriul Ungariei în zonele Tiszaloc, Mohos, Szerencs, Bekecz Mihoc, Valea Sajo şi Boldva pentru ca în ianuarie-mai 1945 să lupte în Cehoslovacia, cele mai importante acțiuni fiind în zonele Szina-Torno, Rosenau, masivul Javorina, Banska-Bistrita, Kremnica, masivele Tatra şi Carpaţii Albi, Strany.

La 12 mai 1945, participarea Regimentului 36 Infanterie „Vasile Lupu” la cel de-al Doilea Război Mondial s-a încheiat cu luptele pentru cucerirea postului de radio Donau.

Perioada postbelică

Regimentul 36 a fost desființat în 1947, fiind reînființat ca Regimentul 42 Mecanizat în 1951. În 2001, unitatea a devenit Brigada 34 Mecanizată Teritorială „Vasile Lupu”, iar la 1 iunie 2005 și-a schimbat numele în Brigada 34 Infanterie Ușoară „Vasile Lupu”. Între 2009 și 2010, brigada a fost transformată în Brigada 1 Mecanizată, primind numele de onoare „Argedava”.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Operațiunea Allied Force. Slobodan Miloșevici putea evita bombardarea Serbiei de către NATO
Ocupația sovietică în România. Armata română a încercat să opună rezistență Armatei Roșii
Ce ne spune ultimul mare război în care a luptat China, despre următorul conflict
Sistemul Brodie, primul ”portavion” al SUA
Ziua în care un MiG-21 al Coreei de Nord a doborât un avion militar al SUA
Gorbaciov, ultimul lider al URSS, lăudat de Putin pentru rolul jucat în istoria ţării sale şi a lumii
Gorbaciov nu regretă nimic din prăbușirea URSS: Perestroika a fost cea mai mare realizare politică
România și coșmarul Mineriadelor din anii '90. Premierul Cîțu: Nu voi permite o mineriadă în mandatul meu
Ion Mihai Pacepa a murit. Enigmele fugii din România, reacția lui Nicolae Ceaușescu și ascensiunea Elenei
Februarie 1965: Primele trupe terestre ale US Army ajung în Vietnam, o greșeală ce a dus la o catastrofă militară
MASACRUL DE LA LUNCA | Sovieticii au secerat sute de români care doreau doar să ajungă în România
Secretara unui lagăr nazist, acuzată de complicitate la crimă
Moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea comunistă de la Sighet. „Maniu pleca spre groapa comună și spre gloria eternă”
Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt și Iosif Vissarionovici Stalin, în timpul Conferinței de la Yalta. Sursă foto: Wikipedia
EXCLUSIV
Conferința de la Yalta și 'împărțirea lumii'. Churchill, Stalin și 'trădarea' României
Podul lui Traian. Construcția lui Apolodor din Damasc peste Dunăre, din timpul campaniei împotriva Daciei, încă un punct de reper
Alex Vraciu, pilotul militar de origine română care a scris istorie pentru SUA: Șase bombardiere japoneze doborâte în opt minute
Putin rescrie 'legal' istoria. În Rusia vor fi pedepsiți cei care compară URSS cu Germania nazistă
Un episod uitat: Avionul în care se afla tânărul Ceaușescu s-a prăbușit în URSS. Accidentul putea schimba destinul comunismului românesc
Ceaușescu și Pol Pot - dușmanul dușmanului meu este prietenul meu 
Rebeliunea legionară. Trei zile de lupte sângeroase între Armată, fidelă lui Ion Antonescu, şi Mişcarea Legionară
Franța ar fi fost complice la genocidul din Rwanda
Desert Storm: Eliberarea Kuweitului, o demonstrație de forță a SUA. Prima operațiune militară din războiul modern
Moldova: Un gram de dreptate pentru victimele stalinismului. Cei născuți în gulagurile sovietice vor avea statut de victime ale comunismului
Congresul SUA, ocupat pentru a doua oară în istorie. Casa Albă și Capitoliul au fost incendiate acum două secole după căderea Washingtonului
EXCLUSIV
Ceaușescu, Rețeaua R și Securitatea. Cine a tras în noi, după '22? Ultimul stalinist al Europei, între Revoluție și lovitură de stat
1989. Operațiunea Trandafirul: Noaptea asasinilor și macabra incinerare a morților Timișoarei împușcați la Revoluție
Charles de Gaulle și criza din 13 mai 1958: O lovitură de stat?
Proiect educațional despre istoria României, în sprijinul românilor din Ucraina și Serbia
Asasinarea lui Nicolae Iorga de un comando de legionari. Mareșalul Ion Antonescu a preferat să se uite în altă parte
Nicolae Ceaușescu, la al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Român, desfășurat între 20 și 24 noiembrie 1989
EXCLUSIV
Congresul al XIV-lea: Ultima șansă a lui Ceaușescu de a ieși la pensie. 'Când o face plopul mere şi răchita micşunele'

Ştiri Recomandate

Solda de grad produce mai multă discordie între militari decât reușește să o facă propaganda rusă
Ministrul israelian al Apărării ar fi cerut amânarea unei lovituri de retorsiune împotriva Iranului
Industria germană de armament acaparează piaţa europeană: Compania Rheinmetall intenționează să construiască o fabrică de muniții în Lituania
Britanicii explică de ce nu doboară dronele care atacă Ucraina, așa cum au făcut când au respins un atac asupra Israelului: Ar conduce la o escaladare periculoasă
Armata României va participa la operațiunile conduse de SUA împotriva rebelilor Houthi în Marea Roșie
Pe lângă MiG-29, ucrainenii au ales şi avionul de vânătoare Su-27 pentru a lansa bombele ghidate AASM-250 Hammer (Foto/Video)
Răspunsul Departamentului de Stat al SUA la întrebarea de ce aliații apără diferit Israelul și Ucraina: Ne-am angajat să ajutăm Ucraina din prima zi
Reuniune extraordinară a miniștrilor de externe ai UE. Subiectul pe ordinea de zi: Evitarea unui război generalizat în Orientul Mijlociu
Blinken a numit 5 domenii de interes pentru SUA în regiunea Mării Negre: Cel mai important rămâne creșterea angajamentului politic american
”Nici nu mai știi dacă sunt ucrainene sau rusești”. Inflația de drone din prima linie face imposibilă orice acțiune surpriză pe front
Varianta transferului F-16 în Ucraina, exclusă din start de Grecia. Premierul elen: ”Trăim într-o parte dificilă a lumii”
Sistemul similar cu cel de la Deveselu, folosit în premieră în luptă. Interceptoarele SM-3 din sistemul Aegis au doborât rachetele balistice iraniene
”Patru motive pentru care înfrângerea Rusiei în Ucraina este inevitabilă”. Expertul chinez vine cu argumentele
Israelul a decis că va răspunde atacului iranian. Ce arsenal au Israelul și Iranul
Dronele rusești, luate ca model de ucraineni: UAV cu motor electric care lovește la peste 100 de kilometri
Cancelarul Olaf Scholz se află în China pentru a rezolva din diferențele în relațiile dintre cele două țări
Performanță deosebită a avioanelor F-15E americane: Doar ele au doborât jumătate din toate dronele iraniene lansate asupra Israelului
Norvegia va furniza Ucrainei avioane F-16 care dispun de armament de ultimă generație
Borrell: Am delegat prea mult timp securitatea noastră Statelor Unite, Europa trebuie să-și asume responsabilitatea pentru propria apărare
Bruiajul rusesc a ajuns până în Arctica. Norvegia este îngrijorată de dislocarea sistemelor rusești de război electronic în Peninsula Kola
Rușii pregătesc ofensiva asupra Regiunilor Harkov și Sumy. A fost creată cea de-a șasea grupare de trupe, Nord, pentru participarea la conflictul din Ucraina
"Ucrainenilor ar trebui să li se permită să doboare cu F-16 avioanele ruseşti când se afla în spațiul aerian al Rusiei" - analist al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW)
Marina Regală Britanică intenţionează să-şi echipeze mult mai repede navele de luptă cu arme laser DragonFire
Mircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată
Rusia prezintă imagini cu posibila distrugere a unui sistem ucrainean de apărare antiaeriană IRIS-T SLM (Foto/Video)
Forțele Aeriene Israeliene publică înregistrări video cu interceptarea dronelor și rachetelor iraniene
Drone navale "invizibile". Ucrainenii anunță că pot lovi aproape oriunde cu drone ”Sea Baby” modernizate
Compania franceză Texelis propune României blindate Celeris, dar în programul 4x4 e deja prea târziu. Modelul propus e asul din mânecă al francezilor
Rețeta britanică pentru distrugerea Podului Crimeea: Lovitură simultană cu Storm Shadow, F-16 și drone maritime
Congresul SUA, aproape de un „consens” privind pachetul de ajutor pentru Israel și Ucraina, spune liderul majorității de la Senat
Rusia vrea un nou trofeu de Ziua Victoriei și atacă în valuri. Kievul: ”Au sarcină să captureze Chasiv Yar până pe 9 mai”
Israelul, în alertă maximă în timp ce cumpănește răspunsul la atacul iranian. Cum ar putea forțele aeriene israeliene să îngenuncheze Iranul
pixel