Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Brigada „Argedava” la ceas aniversar - 115 ani de istorie. Urmează o transformare radicală a marii unități în următorii ani
Istorie
Data publicării:
Pe 1 aprilie, Brigada 1 Sprijin Manevră „Argedava” a sărbătorit 115 ani de la înființare. La eveniment au luat parte comandanții de ieri și de azi ai structurii, militarii unităților subordonate și numeroși invitați. Cei mai merituoși militari ai marii unități au fost decorați cu Emblema de Merit în Serviciul Armatei României, Emblema de Merit Partener pentru Apărare și Emblema de Merit în Slujba Păcii în semn de apreciere pentru profesionalismul și dăruirea de care au dat dovadă în îndeplinirea misiunilor.
Brigada 1 Mecanizată "Argedava" participă cu efective și tehnică la exercițiul multinațional "ARGEDAVA 21". Sursa Foto: MApN.
Brigada 1 Mecanizată "Argedava" participă cu efective și tehnică la exercițiul multinațional "ARGEDAVA 21". Sursa Foto: MApN.

„De la înființare până în prezent, ați tins să fiți tot mai buni, onorând valorile și tradițiile de luptă ale înaintașilor dumneavoastră prin profesionalismul, abnegația și dăruirea de care dați dovadă în fiecare zi! Sunteți un colectiv de oameni hotărâți, cu un evident potențial de a duce mai departe, cu succes, bogatele tradiții de luptă ale Brigăzii 1 Sprijin Manevră „Argedava”, a subliniat, în cuvântul său, locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Terestre, generalul de brigadă Daniel Pop, citat de serviciul de presă al Ministerului Apărării.

În prezent, misiunile Brigăzii 1 „Argedava” sunt în curs de redefinire, anunțând o schimbare a modului în care diviziile din Armata României vor lupta într-un eventual război din următorii 5 – 10 ani.

Brigada „Argedava”, considerată cea mai bună și mai modernă brigadă de infanterie din Forțele Terestre Române, a fost aleasă pentru a deveni prima mare unitate multifuncțională din Armata României. Procesul de transformare a început în 2023 și se va încheia la finalul acestui an

De la începutul anului, Brigada a primit un nume și evident un nou set de misiuni. Din brigadă mecanizată a devenit brigadă destinată sprijinului manevrei – un tip de structură existentă doar în Forțele Terestre americane.

Procesul de reorganizare se desfășoară sub îndrumarea Brigăzii 226 Îmbunătățire Manevră (226th Maneuver Enhancement Brigade -  226th MEB) din Garda Națională Alabama, conform unui articol din 1 aprilie 2023 al Trustului de Presă al Ministerului român al Apărării.

După finalizarea reorganizării, Brigada 1 „Argedava” va deține suficiente capabilități și abilități pentru a asigura desfășurarea operațiilor în zona de spate a unei divizii mecanizate. Marea unitate va include structuri de parașutiști, CBRN, CIMIC, geniu, poliție militară, artilerie, apărare antiaeriană, precum și de sprijin logistic, fiind prima mare brigadă cu o asemenea structură din armata română.

Acest tip de brigadă destinată sprijinului manevrei a fost constituită în cadrul diviziilor americane ca o necesitate a comandantului diviziei de a coordona mai bine acoperirea spatelui dispozitivului de luptă, în special pe timpul ofensivei când forțele sunt desfășurate pe o adâncime mărită. Astfel, brigada multifuncțională preia sarcini de luptă (acoperirea antiaeriană, sprijin cu artilerie sau lupte cu forțe speciale/clasice inamice infiltrate etc.), fluidizează sprijinul pentru brigăzile luptătoare, lucrează cu civilii, execută activități de deminare sau amenajare genistică, asigură securitatea generală în spatele frontului inclusiv a căilor de comunicații.

Scurt istoric al unității

De-a lungul existenței sale de peste 100 de ani, unitatea a servit în locuri și momente cheie ale istoriei României. Actualele generații care servesc în cadrul brigăzii, stau pe umerii și faptele de vitejie ale înaintașilor care au luptat în această unitate.

În 1909, prin Înaltul Decret 1459, se înființa la Constanța Regimentul 36 Infanterie ”Vasile Lupu”. Un an mai târziu, unitatea se mută la Cernavodă, intrând în compunerea Brigăzii 18 Infanterie.

Regimentul 36 Infanterie a luptat în al Doilea Război Balcanic din 1913. După încheierea luptelor, unitatea rămâne dislocată la Turtucaia (actualmente Tutrakan/ Bulgaria).

În Primul Război Mondial, regimentul a luptat pentru prima dată la Turtucaia (20 – 24 august 1916), unde a înregistrat pierderi foarte mari. Din efectivele rămase ale regimentelor 36 și 76 Infantere se va constitui Regimentul 36/ 76 Infanterie. Această unitate va participa, în perioada septembrie-noiembrie 1916, la luptele de la Arefu, Valea Topologului, Câmpulung, Lereşti, Albeşti şi Stoieneşti.

În perioada iulie-august 1917, Regimentul 36 Infanterie „Vasile Lupu” va participa la luptele de la Mărăşeşti şi de pe Valea Zăbrăuţului, acoperindu-se de glorie. După refacerea capacității de luptă, va participa, în decembrie1917, la dezarmarea trupelor ruseşti din nordul Moldovei și asigurarea ordinii și liniștiștii publice în zonă. Începând cu luna iulie 1918, va trece la apărare pe frontiera de pe Nistru, între Hotin și Ataki, iar în ianuarie 1919 va participa la înfrângerea rebeliunii bolșevice din zona Ataki. Pe 5 ianuarie 1920, regimentul a revenit în garnizoana Turtucaia.

Participarea în Doilea Război Mondial

La 3 septembrie 1942, regimentul începe deplasarea spre front, ajungând la Cotul Donului pe 10 cotombrie. Primește botezul focului în perioada 17 – 19 octombrie 1942. Până la 19 noiembrie, regimentul va respinge atacurile locale ale forțelor rusești. După declanșarea ofensivei generale de către forțele rusești, la 19 noiembrie 1942, Regimentul 36 Infanterie „Vasile Lupu” a suferit pierderi mari. Pe 21 noiembrie, efectivele care au scăpat din încercuire, au început retragerea prin marş forţat în Transnistria care a durat până în februarie 1943, unde a îndeplinit misiuni de pază și apărare până în august 1943. Regimentul a revenit în garnizoana Cernavodă la 10 septembrie 1943.

Imediat după 23 august 1944, a participat la dezarmarea trupelor germane din Dobrogea şi din localităţile Ciulniţa şi Buftea. În perioada 7 septembrie - 25 octombrie 1944 a luptat pentru eliberarea nord-vestului Transilvaniei, remarcându-se la Corneşti, Oarba de Mureş (Dealul Sîngiorgiului), Apahida, Nadişul Hododului, Corund, Supurul de Jos și Carei.

În perioada noiembrie-decembrie 1944, Regimentul 36 Infanterie „Vasile Lupu” a luptat pe teritoriul Ungariei în zonele Tiszaloc, Mohos, Szerencs, Bekecz Mihoc, Valea Sajo şi Boldva pentru ca în ianuarie-mai 1945 să lupte în Cehoslovacia, cele mai importante acțiuni fiind în zonele Szina-Torno, Rosenau, masivul Javorina, Banska-Bistrita, Kremnica, masivele Tatra şi Carpaţii Albi, Strany.

La 12 mai 1945, participarea Regimentului 36 Infanterie „Vasile Lupu” la cel de-al Doilea Război Mondial s-a încheiat cu luptele pentru cucerirea postului de radio Donau.

Perioada postbelică

Regimentul 36 a fost desființat în 1947, fiind reînființat ca Regimentul 42 Mecanizat în 1951. În 2001, unitatea a devenit Brigada 34 Mecanizată Teritorială „Vasile Lupu”, iar la 1 iunie 2005 și-a schimbat numele în Brigada 34 Infanterie Ușoară „Vasile Lupu”. Între 2009 și 2010, brigada a fost transformată în Brigada 1 Mecanizată, primind numele de onoare „Argedava”.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie care au recrutat mii de elevi în perioada comunistă, reclamaţi la Parchet de CNSAS
EXCLUSIV
Istoria paralelă scrisă de ruși. Moscova interzice comparația între URSS și Germania nazistă, dar uită de Holodomor
US Army, la Iwo Jima. Sursă foto: ABC News
EXCLUSIV
Fără SUA, Armata Roșie nu ar fi ajuns niciodată la Berlin. URSS, stat agresor, prezentat azi de Moscova drept victimă
Bratislava evocă rolul Armatei României în eliberarea Slovaciei în cel de-al Doilea Război Mondial
EXCLUSIV
De ce 9 mai e o „invenție” rusească a victoriei în război. Criza de nervi a lui Stalin a făcut ca Germania să capituleze de două ori
Moartea lui Hitler, un mit spulberat după ce Rusia a aprobat analiza rămășițelor. Dictatorul nu a fugit în Argentina
Oradea sărbătorește eliberarea ei de către Armata României, de sub regimul regimul bolşevic al lui Bela Kun, în 1919
Adolf Hitler, la Paris, după capitularea Franței
EXCLUSIV
Evacuarea miraculoasă de la Dunkirk și căderea Parisului. Franța a capitulat nu pentru că a fost înfrântă, ci pentru că s-a predat
A murit veteranul Gheorghe Bădulescu. Nea Gheorghiță a luptat în Armata României la Cotul Donului unde a căzut prizonier
Arhivele Securității de la MApN: Nu au fost predate documentele care ar putea aduce atingere securității naționale
Foto: Masacrul de la Katyn, ce amintește de masacrul de la Fântâna Albă, ambele organizate de trupele sovietice
EXCLUSIV
MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice în aprilie 1941
Zborul Tarom 371. Cea mai mare catastrofă aviatică din istoria României - Tragedia de la Balotești
„Sfatul Țării”, care a decis la 27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu Regatul României
EXCLUSIV
UNIREA Basarabiei cu România, 27 martie 1918: Decizia „Sfatului Țării” - „De azi și înainte și pentru totdeauna”
Operațiunea Allied Force. Slobodan Miloșevici putea evita bombardarea Serbiei de către NATO
Ocupația sovietică în România. Armata română a încercat să opună rezistență Armatei Roșii
Ce ne spune ultimul mare război în care a luptat China, despre următorul conflict
Sistemul Brodie, primul ”portavion” al SUA
Ziua în care un MiG-21 al Coreei de Nord a doborât un avion militar al SUA
Gorbaciov, ultimul lider al URSS, lăudat de Putin pentru rolul jucat în istoria ţării sale şi a lumii
Gorbaciov nu regretă nimic din prăbușirea URSS: Perestroika a fost cea mai mare realizare politică
România și coșmarul Mineriadelor din anii '90. Premierul Cîțu: Nu voi permite o mineriadă în mandatul meu
Ion Mihai Pacepa a murit. Enigmele fugii din România, reacția lui Nicolae Ceaușescu și ascensiunea Elenei
Februarie 1965: Primele trupe terestre ale US Army ajung în Vietnam, o greșeală ce a dus la o catastrofă militară
MASACRUL DE LA LUNCA | Sovieticii au secerat sute de români care doreau doar să ajungă în România
Secretara unui lagăr nazist, acuzată de complicitate la crimă
Moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea comunistă de la Sighet. „Maniu pleca spre groapa comună și spre gloria eternă”
Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt și Iosif Vissarionovici Stalin, în timpul Conferinței de la Yalta. Sursă foto: Wikipedia
EXCLUSIV
Conferința de la Yalta și 'împărțirea lumii'. Churchill, Stalin și 'trădarea' României
Podul lui Traian. Construcția lui Apolodor din Damasc peste Dunăre, din timpul campaniei împotriva Daciei, încă un punct de reper
Alex Vraciu, pilotul militar de origine română care a scris istorie pentru SUA: Șase bombardiere japoneze doborâte în opt minute
Putin rescrie 'legal' istoria. În Rusia vor fi pedepsiți cei care compară URSS cu Germania nazistă

Ştiri Recomandate

Orașul rus Kazan, sub asediul atacurilor ucrainene. Drone kamikaze au lovit mai multe clădiri, zborurile de pe aeroport sunt suspendate (Video)
Rusia a reușit să trezească din somn puterea militară a Germaniei. Primele decizii: Submarine din clasa 212CD, modernizarea avioanelor Eurofighter sau rachete Patriot PAC-3
2% din PIB pentru Apărare e istorie. Trump setează un alt prag mult mai mare pe care țările din NATO trebuie să îl atingă
Masacrul comis de ruși și gropile comune de la Bucha. Înalți diplomați din Austria au vizitat locul masacrului de la Bucha, Ucraina
Se formează noua armată a Siriei. Fondatorul Armatei Siriene Libere: Lucrăm la integrarea facțiunilor și reintegrarea foștilor dezertori în noua armată
SUA oferă un ajutor militar către Taiwan de peste jumătate de miliard de dolari
Membri ai delegației SUA la AP NATO, reprezentanți republicani și democrați, „profund îngrijorați” de „dovezile convingătoare” că Rusia s-a implicat în alegerile din România
Noi schimburi de lovituri între Rusia și Ucraina: Rușii au atacat Kievul cu rachete Iskander și hipersonice Kinjal, în timp ce Ucraina a lovit cu ATACMS și Storm Shadow regiunea rusă Kursk
Prezența militară a SUA în Siria este mai mare decât cea declarată oficial. Pentagonul afirmă însă că asta nu are nicio legătură cu căderea lui Assad  
Carte de vizită pentru atât de criticatele F-16 ale României: F-urile aviației militare române vor apăra cele mai fierbinți regiuni ale Europei
Cu harta Rusiei în spate ce include teritoriile ucrainene ocupate sau anexate ilegal, Putin spune că regretă că nu a invadat mai rapid Ucraina
Noua rachetă balistică hipersonică Oreshnik le-a dat aripi rușilor. Rusia îndeamnă SUA să desfășoare sistemul THAAD în Ucraina și spune că S-400 ar fi superior acestuia
Pentru a contracara o posibilă agresiune militară rusă în Europa, Polonia vrea un ''scut de apărare estic'' la care să participe toate statele europene
Explozii masive în apropierea bazei Flotei ruse de Nord (Foto/Video): Nu este exclus ca regiunea Murmansk să fi fost atacată
Premierul portughez, în vizită la Caracal unde sunt dislocate trupe portugheze. Generalul Vlad, șeful Armatei, mulțumește pentru sprijinul acordat României de către Portugalia
Transferul planificat de avioane F-16 către Ucraina stagnează pe fondul unei decizii luate de Belgia: Există o lipsă de piloți instruiți și de piese de schimb esențiale
Armata SUA desfășoară noi lansatoare de rachete M270A2 pentru a spori capacitățile în Europa în materie de apărare în fața Rusiei
Trump „taie” de tot gazul rusesc în Europa. Președintele ales al SUA amenință cu taxe vamale dacă UE nu cumpără mai mult gaz și petrol din State
Regatul Unit trimite avioane Eurofighter Typhoon în Turcia. Se pregătește Ankara să achiziționeze avioane europene în detrimentul F-16?
Departamentul american al Apărării atenţionează: China devine lider mondial la capitolul sisteme balistice, având în dotare peste 3.000 de rachete
EXCLUSIV
Operațiunea Trandafirul, cum au fost arși morții împușcați la ordinul lui Ceaușescu și „turiștii” străini de la Revoluție | Procurorul Dan Voinea, la Obiectiv EuroAtlantic (I)
Forțele ruse continuă să împingă în regiunea Kursk. ”Toate unitățile au intrat în defensivă”, recunosc ucrainenii
Rheinmetall a folosit cu succes un sistem automatizat anti-drone pentru distanțe ultra-scurte
Rusia confirmă că a fost atacată cu rachete ATACMS și Storm Shadow. A fost lovită o facilitate unde se produce combustibili pentru rachete
Discursul lui Putin către națiune: Am depășit Germania și Japonia din punct de vedere economic
Cine e în spatele uciderii generalului rus Igor Kirilov, ”Chimicul”: Cu o structură aproape egală cu cea a FBI, Serviciul este incredibil de puternic
Guvernul Orban acordă azil politic unui fost ministru din Polonia. Primul politician polonez de după 1989 care solicită protecție internațională
Rusia, reaprovizionată cu armament greu din Koreea de Nord (Video): Un nou transport de artilerie nord-coreeană a fost trimis armatei ruse
Inteligenţa Artificială îşi face uşor loc şi în domeniul militar: Compania Lockheed Martin, test reuşit cu primul lansator de rachete controlat autonom
Mercenarii ruși ai Wagner Group amenință SUA cu „preluarea” Alaskăi: Este o narațiune continuă promovată de anumite facțiuni din Rusia
pixel