Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Adevărații „muguri ai primăverii socialiste” a lui Ceaușescu și cum au sucombat România și industria. „Cea mai urâtă zi de după '89 e mult mai frumoasă decât cea mai frumoasă zi dinainte de '89”
Istorie
Data actualizării:
Data publicării:
„Mugurii primăverii socialiste” au ofilit odată cu cumplita criză socială din anii 1980, generată de decizia iresponsabilă a lui Nicolae Ceaușescu de a plăti datoria externă a Republicii Socialiste România. Azi, la 107 ani de la nașterea „celui mai iubit fiu al poporului”, „carpatic scut” și „vântul care mișcă pădurea”, reabilitarea unuia dintre tiranii egocentrici ai dictaturilor europene de secol XX e barometrul eșecului tranziției și a clasei politice post-decembriste. Și a gradului scăzut de culturalizare care izvorăște de fapt din acest eșec. În fond România e când citești aceste rânduri încă pe ultimul loc în topul european al cărților citite pe cap de locuitor.
România, în anii 1980. Sursă foto: Historia
EXCLUSIV
România, în anii 1980. Sursă foto: Historia

Chiar și așa, România lui 2025, cu bune, cu rele, arată infinit mai bine decât în România anilor '90 sau 2000 înainte de integrarea în UE. Cifrele sunt incontestabile, dar nu acesta este subiectul.

Ca să citez o burtieră celebră de la un post de televiziune din România, „Cum, doamne iartă-ne, s-a ajuns aici?”. Să asistăm la reabilitarea în societate a unui regim responsabil de ororile cumpliților ani de dinainte de 1989. În orice societate post-totalitară, în mod natural, gradul așa-zișilor nostalgici se învârte undeva la 10%. La noi însă a explodat. 

Pentru că în decembrie 1989 situația era atât de cumplită încât așteptările au fost imense. Clasa politică a eșuat să livreze fie și o parte din ele. Acestui fapt i se adaugă elementul uman; mulți dintre nostalgicii de azi erau tinerii de ieri ai perioadei comuniste.

Un banc care îmi place reflectă realitatea. „Întrebată de un reporter prin anii 2000, o bătrânică din Rusia în vârstă de 80 de ani a răspuns că cea mai bună perioadă a vieții sale au fost anii 1940. Surprins, reporterul a întrebat-o de ce, în contextul foamei sovietice de atunci, Marii Terori a lui Stalin și cumplitul război mondial, iar acum trăiește într-o țară liberă. Bătrânica a răspuns: < Știu mamaie, dar atunci aveam și eu 20 e ani >”. 

Ceea ce surprinde în România azi e că mulți dintre nostalgici sunt tineri născuți în capitalism. Din nou, un eșec în lanț al factorilor de decizie în România post-decembristă, coroborat cu lipsa minimă de cultură istorică.

Plata datoriei externe, decizie ideologică și irațională a unui Ceaușescu care a izolat România atât de blocul sovietic cât și de cel capitalist a dus la o foame cumplită în anii 1980. La cozi cu orele în frig pentru o pâine, un litru de lapte și ulei pe cartelă, la raționalizare și magazine goale. La frig în case - curentul și gazele se opreau pentru a face economie - în plină iarnă. La oameni care se trezeau noaptea la 3 să fiarbă ouă pentru micul dejun căci dimineața erau oprite gazele. La cozi interminabile la benzină și restricții în care câteva zile aveau voie să circule mașinile cu număr par iar în altele cele cu număr impar. 

2. Coadă la p... (coada-paine-comunism_05665300.jpg)

Coadă la pâine în România comunistă a anilor 1980. Sursă foto: facebook.com/Filedeistorietv via Antena 3 CNN

Dar chiar și după plata datoriei Ceaușescu nu a slăbit sub nicio formă cureaua, toate fondurile erau destinate construcției unor obiective precum Casa Poporului, canalul Dunăre-Marea Neagră sau alte construcții menite să glorifice regimul ignorând gravitatea situației cu care se confruntau românii.

Și mai e ceva. Câți dintre nostalgici știu că oricum celelalte state din blocul comunist au fost grațiate de o mare partea a datoriei externe după prăbușirea comunismului? Au meritat oare anii 1980? Economistul Kenneth Rogoff, citat într-un volum de istoricul Cornel Ban, ajunge la o concluzie coerentă: „Faptul că o țară poate să își plătească datoria nu înseamnă neapărat că trebuie să decidă să facă asta”. Nu trebuie să fii doctor în economie pentru a înțelege că un grad ponderat al datoriei externe și o rată limitată a șomajului sunt semne de sănătate economică pentru orice stat.

4. Nicolae și... (nicolae-ceausescu-elena-ceausescu_25654700.jpg)

Nicolae și Elena Ceaușescu, sursă foto: Wiki Commons

În România lui Ceaușescu șomajul nu exista pentru că era ilegal, dar nici nu exista mediu privat. Regimul a creat locuri de muncă inutile, care au contribuit la colaps și care au prăbușit productivitatea. Asta în timp ce planurile cincinale erau utopice și producția raportată în mod fals din pix. De unde și expresia din comunism „voi vă faceți că ne plătiți, noi ne facem că muncim”.

Iar faptul că atunci „toată lumea avea o casă” e un alt mit folosit intens azi. Dislocarea și strămutarea populației de la sate la orașe în cadrul procesului de urbanizare și industrializare forțată a împins regimul să construiască mii de blocuri la periferii. Dar nu toată lumea era proprietar direct, ci apartamentele erau achitate în rate, sigur fără să se raporteze la IRCC sau ROBOR și la un preț mult mai mic. E o capcană să compari situația respectivă cu piața imobiliară de azi. 

De departe industria e poate cel mai mare mit în jurul căruia se construiește reabilitarea lui Ceaușescu. În realitate industria română nu a fost distrusă din interior în anii 1990 ci era într-o stare atât de deplorabilă încât nu a fost capabilă să se adapteze noii realități capitaliste. În 1989 tehnologia era atât de veche că ar fi trebuit înlocuită în totalitate. Mai mult, România pierduse toate piețele externe, inclusiv în sectoare care reprezentau în trecut un succes precum și în care se investise masiv ca de exemplu industria oțelul, automobilelor sau industria de armament. Cererea era zero și pe piața internă după eliminarea subvențiilor. Este nu doar furtuna perfectă, ci rețeta falimentului. Nici măcar în Orientul Mijlociu, unde industria de armament a livrat masiv ani la rând, nu se mai exporta mai nimic.

3. Coadă în R... (coada-comunism_21035800.jpg)

Coadă în România comunistă a anilor 1980. Sursă foto: Digi 24

Profesorul Sorin Burnete, doctor în economie, explică detaliat cum „în realitate, industria dezvoltată de regimul comunist nu a fost distrusă de nimeni după 1990, ci a sucombat pur și simplu datorită incapacității de a funcționa în regim de piață liberă”. 

Atunci, ce regretăm cu adevărat? Iar dacă avem regrete, să regretăm, așa cum e natural, vârsta, fluturașii din stomac de la 20 de ani, și nu perioada.

Îl citez pe Radu Paraschivescu de fiecare dată când am ocazia: „Cea mai urâtă zi de după 1989 este cu mult mai frumoasă decât cea mai frumoasă zi dinainte de 1989”.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

O corabie militară antică şi morminte greceşti, descoperite în oraşul scufundat Thonis-Heracleion din Egipt
SNSPA comemorează 80 de ani de la Pogromul de la Iași
Armata României în ziua atacului URSS-ului pentru eliberarea teritoriilor ocupate
UE a comemorat deportările sovietice. Au fost menționate și victimele din Basarabia și Bucovina după raptul teritorial din 1940
Ziua Eroilor | Cîţu: Să le cinstim memoria eroilor neamului ducând mai departe valorile pentru care aceştia au luptat
Debarcarea lui Hrușciov, o lecție pentru Ceaușescu. Șansele ca Armata să schimbe regimul au fost nule
Foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie care au recrutat mii de elevi în perioada comunistă, reclamaţi la Parchet de CNSAS
EXCLUSIV
Istoria paralelă scrisă de ruși. Moscova interzice comparația între URSS și Germania nazistă, dar uită de Holodomor
US Army, la Iwo Jima. Sursă foto: ABC News
EXCLUSIV
Fără SUA, Armata Roșie nu ar fi ajuns niciodată la Berlin. URSS, stat agresor, prezentat azi de Moscova drept victimă
Bratislava evocă rolul Armatei României în eliberarea Slovaciei în cel de-al Doilea Război Mondial
EXCLUSIV
De ce 9 mai e o „invenție” rusească a victoriei în război. Criza de nervi a lui Stalin a făcut ca Germania să capituleze de două ori
Moartea lui Hitler, un mit spulberat după ce Rusia a aprobat analiza rămășițelor. Dictatorul nu a fugit în Argentina
Oradea sărbătorește eliberarea ei de către Armata României, de sub regimul regimul bolşevic al lui Bela Kun, în 1919
Adolf Hitler, la Paris, după capitularea Franței
EXCLUSIV
Evacuarea miraculoasă de la Dunkirk și căderea Parisului. Franța a capitulat nu pentru că a fost înfrântă, ci pentru că s-a predat
A murit veteranul Gheorghe Bădulescu. Nea Gheorghiță a luptat în Armata României la Cotul Donului unde a căzut prizonier
Arhivele Securității de la MApN: Nu au fost predate documentele care ar putea aduce atingere securității naționale
Foto: Masacrul de la Katyn, ce amintește de masacrul de la Fântâna Albă, ambele organizate de trupele sovietice
EXCLUSIV
MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice în aprilie 1941
Zborul Tarom 371. Cea mai mare catastrofă aviatică din istoria României - Tragedia de la Balotești
„Sfatul Țării”, care a decis la 27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu Regatul României
EXCLUSIV
UNIREA Basarabiei cu România, 27 martie 1918: Decizia „Sfatului Țării” - „De azi și înainte și pentru totdeauna”
Operațiunea Allied Force. Slobodan Miloșevici putea evita bombardarea Serbiei de către NATO
Ocupația sovietică în România. Armata română a încercat să opună rezistență Armatei Roșii
Ce ne spune ultimul mare război în care a luptat China, despre următorul conflict
Sistemul Brodie, primul ”portavion” al SUA
Ziua în care un MiG-21 al Coreei de Nord a doborât un avion militar al SUA
Gorbaciov, ultimul lider al URSS, lăudat de Putin pentru rolul jucat în istoria ţării sale şi a lumii
Gorbaciov nu regretă nimic din prăbușirea URSS: Perestroika a fost cea mai mare realizare politică
România și coșmarul Mineriadelor din anii '90. Premierul Cîțu: Nu voi permite o mineriadă în mandatul meu
Ion Mihai Pacepa a murit. Enigmele fugii din România, reacția lui Nicolae Ceaușescu și ascensiunea Elenei
Februarie 1965: Primele trupe terestre ale US Army ajung în Vietnam, o greșeală ce a dus la o catastrofă militară
MASACRUL DE LA LUNCA | Sovieticii au secerat sute de români care doreau doar să ajungă în România

Ştiri Recomandate

Obuzierele K9, alegerea mai multor țări care au Rusia „în coastă”. În timp ce în România începe construcția unei fabrici de K9, o altă țară suplimentează achiziția
Photo source: U.S. Department of Defense
EXCLUSIV
Pregătită să se apere în „bătălia pentru Groenlanda”, Danemarca arată SUA pisica rusă Nord Stream. Ștefan Popescu: În spatele danezilor se află Germania
Cum se vede un F-35 din cabina unui Su-35 rusesc (Video). Întâlnire de gradul zero între cel mai puternic avion al SUA și cel mai promovat al Rusiei
Statele Unite își retrag câteva baterii Patriot din Coreea de Sud și le amplasează în Orientul Mijlociu: Un alt semn care indică pregătirile pentru o lovitură asupra instalațiilor nucleare iraniene?
Ce face o puşcă canadiană PGW LRT-3 în mâinile unui militar ucrainean? Elimină un ,,invadator rus'' aflat la o distanţă de 1,5 kilometri (Video)
Marea Britanie reconfirmă că nu va livra Ucrainei 30 de avioane multirol Typhoon Tranche 1 ce vor fi retrase din serviciu
Lumea rusă sau russky mir: Mai mulți copii și părinți au murit după ce rachete ruse au lovit un parc din Krivoi Rog, Ucraina. E cel mai grav atac din ultimele săptămâni
Generalul Christopher Cavoli, avertisment pentru administratia Trump: Rusia este un negociator extrem de strategic, chiar și cu privire la chestiunile mărunte
SUA ar putea pierde superioritatea strategică în fața Chinei dacă nu își modernizează urgent triada nucleară
Turcia vrea să controleze o bază strategică lovită de aviația Israelului: Posibila desfășurarea a sistemului rusesc S-400 poate irita mult SUA
Gripen a spart în sfârșit gheața: După 12 ani s-a găsit cumpărător, avioanele Gripen „învingând” în competiție F-16, chiar în America de Sud
Cercul apropiat de Trump îl sfătuiește să nu discute cu Putin până când Rusia nu acceptă o încetare a focului în Ucraina
China „lovește” imediat înapoi și impune taxe vamale de 34% tuturor importurilor din SUA. Acțiunile marilor companii europene se prăbușesc după riposta Chinei
SUA transmit un mesaj clar în Orient: O aripă suplimentară de F-35 ajunge în regiune, după ce jumătate din flota de bombardiere B-2 a fost dislocată într-un punct cheie
Moment istoric la sud de Dunăre: De la MiG-29 la F-16 Block 70 Viper nu-i puțin lucru. Cât plătesc bulgarii pentru cea mai modernă versiune a F-ului american
Danemarca are planuri „urgente” de a cumpăra 26 de nave militare: Decizia este o reacţie care răspunde amenințările venite din partea Rusiei și a SUA
Rușii și ucrainenii duc lupte grele la granița regiunilor Sumy și Kursk: Trupele ruse încearcă să elibereze ultimele trei localități aflate sub controlul militarilor ucraineni în regiunea Kursk
Bonjour Franța, goodbye America? Europa, România și de ce umbrela nucleară franceză deasupra Europei e mai mult o declarație politică | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Marco Rubio încearcă să liniștească aliații europeni îngrijorați de angajamentul SUA față de NATO, în timp ce Trump trimite mesaje contradictorii
Inițiativa cehă privind muniția destinată Ucrainei a primit finanțare suplimentară din Canada, Norvegia, Danemarca și Țările de Jos
O anchetă internă în SUA îl va viza pe Pete Hegseth, șeful Pentagonului, după operațiunea fără precedent de bombardare a Yemenului pe Signal
Polonia, puterea militară a Europei, susţine că nu este pregătită pentru un război de lungă durată. General polonez: După o lună, armata poloneză își va pierde capabilităţile militare
Proiectul VENOM: SUA duc avioanele F-16 la următorul nivel şi aduc viitorul aviației autonome în cadrul Forțelor Aeriene ale SUA
Bombardiere „stealth” B-2 și avioane de realimentare, dislocate de SUA la baza din Diego Garcia, punct-cheie pentru operațiunile din Orient (Foto/Video)
Și-ar fi imaginat rușii că vor trezi Germania? Pentru prima dată după 80 de ani, tancuri germane Leopard sunt plasate permament la granița Rusiei
Ungaria dă vina pe UE pentru taxele lui Trump. Iată ce spunea Orban lunile trecute despre taxele impuse de UE pentru mașinile electrice chineze
Consilierul pe securitate Mike Waltz avea o adevărată ”rețea subterană” de cel puțin 20 de chat-uri oficiale pe Signal, inclusiv privind Ucraina
CPI încurcă Budapesta: Orban retrage Ungaria din Curtea Penală Internațională - un precedent periculos
Finlanda înțelege că e sub ”tirania geografiei”: Cu 1.300 de km de graniță cu Rusia, industria militară finlandeză se folosește inclusiv de experiența angajaților Nokia
Partea României în planul ambițios al Europei de reînarmare: Punctul esențial al strategiei noastre e Marea Neagră
Rubio e la Bruxelles unde reafirmă angajamentul SUA pentru Europa. Concomitent pentru prima oară SUA nu vor participa la formatul Ramstein pentru sprijinirea Ucrianei
Kill, baby, kill. UE spune că tarifele lui Trump vor avea ”consecințe teribile pentru milioane de oameni” și pregătește contramăsuri / China promite represalii
pixel