Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Era mai bine pe vremea lui Ceaușescu? Pastila amară pentru nostalgici: Documentele declasificate ale SUA dezvăluie o Românie a anilor 80, aflată în genunchi
Istorie
Data actualizării:
Data publicării:
În ultimii ani, ”Epoca de Aur” au fost spălată printr-o operațiune extrem de subtilă, de care cei mai mulți dintre noi nu am fost conștienți sau i-am minimizat potențialul distructiv. Adevărul e că anii 80 au fost un coșmar pentru români, iar documentele declasificate ale Ambasadei SUA la București o arată foarte limpede.
Epoca Ceaușescu / flickr, RaLaura
Epoca Ceaușescu / flickr, RaLaura

Anul 2024 a fost marcat de patru alegeri în România. După alegerile locale și europarlamentare din iunie, românii au votat la alegerile parlamentare și cele prezidențiale, din noiembrie, ultimele încheiate dezastruos pentru statul român.

Dar se pare că românii mai au de făcut o alegere, amânată pentru 2025: între est și vest. 

Pe 25 decembrie 1989, cei mai mulți dintre români se bucurau sincer că au scăpat de Ceaușescu și de privațiunile pe care erau obligați să le îndure în ultimii ani de comunism.

La 35 de ani de la Revoluție, perioada stalinistă a anilor 1980 parcă n-ar fi existat pentru mulți dintre noi. Pe rețelele de socializare abundă comentariile nostalgice la fotografii și postări care ridică în slăvi Epoca de Aur.

”Aveam economie și Occidentul ne-a furat tot”, ”Un cizmar cu patru clase a ridicat România pe care au distrus-o politicienii de după 89”, sunt doar câteva dintre postările des întâlnite pe rețelele de socializare. 

Trebuie să subliniem că la situația actuală au contribuit cu vârf și îndesat politicienii, iar clientela de partid a devenit noua nomenclatură a epocii post-revoluție, primind poziții și contracte fabuloase, plătite din bani publici.

 

 

Cum am ajuns în genunchi, în anii 80?

Adevărul e că Româna comunistă și-a pus singură economia pe butuci, iar asta o arată clar și telegramele Ambasadei SUA la București, declasificate după 30 de ani.

Practic, ”Cel mai iubit fiu al poporului” a lăsat o Românie în ruină, iar populația, inclusiv militarii din Armata României, aveau moralul la pământ.

Curentul care ”se lua” în fiecare seară; alimentare goale; alimente raționalizate; cozile la coadă la alimente sau benzină; căldura și apa caldă date cu porția deveniseră normalitate. Situația era expusă și în documentele Ambasadei: ”Populația suportă cea mai mare povară a încetinirii economice: penurie cronică de alimente și a bunurilor de folosință îndelungată; românii au cel mai scăzut nivel de trai din Europa, exceptând Albania”.

Documentele Ambasadei SUA fac o analiză rece asupra cauzelor care au condus la prăbușirea economiei românești și confirmă că deciziile regimului Ceaușescu au dus la dezastrul din anii 80.

Spre exemplu, două telegrame, cu un nivel de clasificare ”Top secret”, elaborate în 1982 și 1983 de Ambasada SUA, arată că decizia autorităților comuniste de a industrializa masiv România a fost una greșită, din punct de vedere strategic.

Rafinăriile Petrobrazi, Petromidia, Combinatele Chimice din Azomureș și Râmnicu Vâlcea, Combinatele Siderurgice Sidex Galați, Hunedoara, Reșița, Combinatele de Aluminiu Alro Slatina, Alum Tulcea, Combinatele Petrochimice Pitești și Borzești, precum și alte platforme industriale - toate aveau nevoie de cantități uriașe de petrol, fie pentru rafinarea acestuia.

Practic, cele mai mari platforme industriale din România în anii 70-80 s-au transformat din bijuteriile coroanei în pietre de moară, întrucât industria siderurgică, cea petrochimică sau cea de rafinare a petrolului sunt mari consumatoare de energie, iar prețurile la petrol și alte materii prime au explodat la mijlocul anilor 70.

Cea mai mare parte a vinei (pentru situația economică dezastruoasă a României) o poartă politica economică dusă de Ceaușescu. Strategia presupunea că România își va putea plăti investițiile cu veniturile din exportul produselor finite, a celor petrochimice și celor obținute din rafinarea petrolului. Totuși, exporturile au fost afectate de calitatea slabă a produselor, încetinirea economică în Vest, dar mai ales de scăderea, la nivel global, a profitabilității activităților de rafinare a petrolului”, se arată într-o telegramă din martie 1982.

Trebuie specificat că telegramele aveau caracter nepublic, erau clasificată ca ”top secret”, pentru informarea decidenților de la Washington, deci nu aveau un scop propagandistic.

 

Încă un mit spulberat: Pe vremea lui Ceaușescu exportam bunuri de calitate. Adevărul: Nici țările din lumea a treia nu prea erau mulțumite de produsele românești 

Producția României de petrol, materie primă esențială în industria petrochimică și cea de rafinare a petrolului, nu putea satisface nevoile unei industrii energofage. ”România este importator net de energie. Importurile de petrol s-au triplat din 1975, până la 319.000 de barili pe zi (...) iar producția internă a scăzut de la 294.000 la 230.000 în 1980”.

Pentru a putea obține petrol, Ceaușescu s-a reorientat către regimurile autoritare din Orientul Mijlociu, precum cele din Irak, Iran sau Libia (dictaturile se atrag unele pe altele, vedem asta și în zilele noastre).

De asemenea, România avea nevoie acută de valută forte prin vânzarea de bunuri la export, dar calitatea produselor lăsa muuuult de dorit. Nu puține erau cazurile în care partenerii arabi îi ”alergau” pe diplomații români, reproșându-le că primesc loturi întregi cu rulmenți sau arcuri defecte.

”România are puține de oferit. Deși a crescut vânzările de arme pentru a obține valută forte, la nivelul general al economiei câștigurile nu sunt substanțiale, iar țările din lumea a treia se plâng de calitatea slabă a produselor românești”, se arată într-o altă informare, din decembrie 1983.

În încheiere, pentru a mai tempera din părerile conform cărora ”mâncăm doar produse aduse din afară”, menționăm un pasaj din documentul care analiza agricultura românească.

”Agricultura a devenit un punct nevralgic major, cu o producție de produse alimentare egală cu cea din 1976. De fapt, vârful de producție a fost în 1979 și de atunci a scăzut cu 6% în ultimii doi ani. România - considerată cândva grânarul Europei - a devenit un importator net de alimente din Occident”.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Ziua Eroilor | Cîţu: Să le cinstim memoria eroilor neamului ducând mai departe valorile pentru care aceştia au luptat
Debarcarea lui Hrușciov, o lecție pentru Ceaușescu. Șansele ca Armata să schimbe regimul au fost nule
Foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie care au recrutat mii de elevi în perioada comunistă, reclamaţi la Parchet de CNSAS
EXCLUSIV
Istoria paralelă scrisă de ruși. Moscova interzice comparația între URSS și Germania nazistă, dar uită de Holodomor
US Army, la Iwo Jima. Sursă foto: ABC News
EXCLUSIV
Fără SUA, Armata Roșie nu ar fi ajuns niciodată la Berlin. URSS, stat agresor, prezentat azi de Moscova drept victimă
Bratislava evocă rolul Armatei României în eliberarea Slovaciei în cel de-al Doilea Război Mondial
EXCLUSIV
De ce 9 mai e o „invenție” rusească a victoriei în război. Criza de nervi a lui Stalin a făcut ca Germania să capituleze de două ori
Moartea lui Hitler, un mit spulberat după ce Rusia a aprobat analiza rămășițelor. Dictatorul nu a fugit în Argentina
Oradea sărbătorește eliberarea ei de către Armata României, de sub regimul regimul bolşevic al lui Bela Kun, în 1919
Adolf Hitler, la Paris, după capitularea Franței
EXCLUSIV
Evacuarea miraculoasă de la Dunkirk și căderea Parisului. Franța a capitulat nu pentru că a fost înfrântă, ci pentru că s-a predat
A murit veteranul Gheorghe Bădulescu. Nea Gheorghiță a luptat în Armata României la Cotul Donului unde a căzut prizonier
Arhivele Securității de la MApN: Nu au fost predate documentele care ar putea aduce atingere securității naționale
Foto: Masacrul de la Katyn, ce amintește de masacrul de la Fântâna Albă, ambele organizate de trupele sovietice
EXCLUSIV
MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice în aprilie 1941
Zborul Tarom 371. Cea mai mare catastrofă aviatică din istoria României - Tragedia de la Balotești
„Sfatul Țării”, care a decis la 27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu Regatul României
EXCLUSIV
UNIREA Basarabiei cu România, 27 martie 1918: Decizia „Sfatului Țării” - „De azi și înainte și pentru totdeauna”
Operațiunea Allied Force. Slobodan Miloșevici putea evita bombardarea Serbiei de către NATO
Ocupația sovietică în România. Armata română a încercat să opună rezistență Armatei Roșii
Ce ne spune ultimul mare război în care a luptat China, despre următorul conflict
Sistemul Brodie, primul ”portavion” al SUA
Ziua în care un MiG-21 al Coreei de Nord a doborât un avion militar al SUA
Gorbaciov, ultimul lider al URSS, lăudat de Putin pentru rolul jucat în istoria ţării sale şi a lumii
Gorbaciov nu regretă nimic din prăbușirea URSS: Perestroika a fost cea mai mare realizare politică
România și coșmarul Mineriadelor din anii '90. Premierul Cîțu: Nu voi permite o mineriadă în mandatul meu
Ion Mihai Pacepa a murit. Enigmele fugii din România, reacția lui Nicolae Ceaușescu și ascensiunea Elenei
Februarie 1965: Primele trupe terestre ale US Army ajung în Vietnam, o greșeală ce a dus la o catastrofă militară
MASACRUL DE LA LUNCA | Sovieticii au secerat sute de români care doreau doar să ajungă în România
Secretara unui lagăr nazist, acuzată de complicitate la crimă
Moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea comunistă de la Sighet. „Maniu pleca spre groapa comună și spre gloria eternă”
Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt și Iosif Vissarionovici Stalin, în timpul Conferinței de la Yalta. Sursă foto: Wikipedia
EXCLUSIV
Conferința de la Yalta și 'împărțirea lumii'. Churchill, Stalin și 'trădarea' României
Podul lui Traian. Construcția lui Apolodor din Damasc peste Dunăre, din timpul campaniei împotriva Daciei, încă un punct de reper

Ştiri Recomandate

După dislocarea Rafale în România, Franța se conectează total la Europa: Pentru prima dată tehnicienii avioanelor Rafale vor lucra și pe Eurofighter
Situaţiile disperate, cer măsuri disperate: Ca un tanc M1A1 Abrams să nu ajungă în mâinile ruşilor, ucrainenii l-au distrus cu o dronă (Video)
Polonia, primul membru NATO care e oficial de acord cu propunerea lui Trump: 5% din PIB pentru Apărare
O imagine rară cu momentul în care un avion ucrainean MiG-29 lansează o bombă de tip AASM Hammer asupra unor ținte rusești
Nu era țintă ucraineană. Un “friendly fire” ruso - nord-coreean spune multe despre nivelul și calitatea cooperării militare dintre cele două părți (Video)
Statistici rusești privind atacurile ucrainene din 2024: “Peste 7.300 de drone au atacat ținte din 35 de regiuni ale Rusiei”
Tensiuni între Turcia și Algeria din cauza participării separatiștilor kurzi la conferința Frontului Polisario de la Tinduf
Turcia a „deconectat” sistemul de producție rusă S-400 din rețeaua sa de radare. De la început ar fi putut fi o simplă eroare a echipei de proiectare
Avertisment din partea celor trei state membre NATO care se învecinează cu Rusia: Europa nu este pregătită de o confruntare fără ajutorul SUA
Cehia răspunde declarațiilor lui Trump cu: „Să ne păstrăm calmul”. Președintele Pavel nu crede că 5% din PIB e realist, dar admite că trebuie atins 3%
Cinci scenarii ale războiului din Ucraina, iar renunțarea la teritorii e doar în unul, cel mai „umanist”. Un pont: Nu pariați niciodată împotriva SUA
SUA pregătesc războiul viitorului: Coordonarea trupelor de la sol se va face din spațiu de către „armata de mici sateliți” aflată pe orbite
Israelul nu crede în noua conducere siriană și dorește o zonă de control în Siria cu o adâncime de 60 km
Avioane britanice Eurofighter Typhoon, dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România. Foto: Royal Air Force
EXCLUSIV
O ofensivă a SUA de la Kogălniceanu în teritoriile Rusiei nu e posibilă nici într-un scenariu de Spielberg. Georgescu e la al doilea delir major în doar câteva zile
Ucraina confirmă că a reușit să captureze doi soldați nord-coreeni care sunt acum interogați de serviciile ucrainene
Turcii au modificat clasa Istanbul: Imaginile cu cea de-a doua fregată trădează un nou sistem de lansare (Video). Rachete mai puternice?
Cum a preluat Elon Musk un fake news grosolan despre România și care e de fapt adevăratul motiv al derapajului lui Musk către extrema dreaptă
Ucraina are visuri mărețe: Avioane F-35. România e în schimb singurul stat din regiune care va avea acces la cel mai performant avion de luptă din lume
Olaf Scholz a fost confirmat drept candidat al SPD pentru un nou mandat de cancelar al Germaniei, în contextul ascensiunii AfD
O navă din „flota din umbră” a Rusiei a rămas în offside și în întuneric, la propriu. Nava a eșuat lângă coasta Germaniei
Donarea sistemului Patriot către Ucraina a fost mișcarea câștigătoare. Detalii despre ce va primi România, o versiune mai performantă, „vârful tehnologic” al Patriot
Rezistența Ucrainei timp de trei ani, prin cifre care siderează: Rusia a lansat 51.000 de bombe de aviație de la începutul invaziei pe scară largă
Un ultim apel la Washington. Zelenski a discutat cu Biden înainte ca acesta din urmă să preda puterea către Trump
Trei ani de război sunt suficienți. Elita politică din Rusia începe să dea semne de oboseală: Starea dominantă de spirit este dezamăgirea.
Dificultăți legate de livrările de echipamente rusești limitează utilizarea de către Serbia a avioanelor MiG-29, a tancurilor T-72 și a altor sisteme de rachete
Inițiativă kurdă de securizare a granițelor din nordul Siriei cu participarea forțelor americane și franceze
Un F-35 a zburat „umăr la umăr” cu un Su-34 (Video). Într-o regiune în care prezența Su-34 rus a ridicat multe semne de întrebare
Gen. (r.) Dănilă: Renunțarea la Războiul Întregului Popor a dus România în cea mai puternică alianță militară din istorie. Alternativa „morții pentru țară”
Eșecurile înregistrate cu brigada ucraineană antrenată în Franța își au rădăcinile în trecutul sovietic al Forțelor Armate ale Ucrainei
Guvernul federal al Statelor Unite tocmai a anunțat oficial că România intră de astăzi în clubul select numit Visa Waiver
Rusia, gata să profite de contextul tensionat cu privire la situația Groenlandei, iar Europa este prudentă în legătură cu declarațiile lui Trump
Burduja: „Nu vom permite intrarea gazelor rusești în România”. Preluarea E.ON de o companie maghiară ar putea fi blocată pe motive de securitate națională
pixel