Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Misterul celebrelor ținte false de pe radare, psihoza și diversiunea de la Revoluție. Cum era Armata controlată de Direcția a IV-a a Securității
Istorie
Data actualizării:
Data publicării:
Un mare mister al zilelor istorice din timpul Revoluției române din 1989 a fost reprezentat de multiplele ținte false apărute pe radarele Armatei în diferite unități de luptă. Aceste ținte au contribuit masiv la diversiunea din acele zile și, așa cum vom vedea, Securitatea nu a fost deloc străină de această operațiune.
EXCLUSIV

După 22 decembrie 1989, imediat după ora 12:08 când dictatorul Nicolae Ceaușescu a plecat de pe sediul Comitetului Central (CC) la bordul unui elicopter, în timp ce mulțimea revoltată a pătruns în CC, Revoluția a cunoscut o turnură dramatică.

După 22 s-a tras masiv, numărul morților fiind de aproape patru ori mai mare decât înainte de 22 când s-a tras din ordinul direct al lui Nicolae Ceaușescu.

Parchetul Militar susține oficial că diversiunea de după 22 a fost pusă la cale de noua conducere politică și conducerea militară cu scopul de a „spăla” represiunea la care Armata ar fi participat înainte de 22 decembrie. 

Istoricul Andrei Ursu face parte din cercetătorii care combat rechizitoriul Parchetului Militar și susțin că după 22 decembrie Securitatea a avut un plan de recucerire a puterii și de eliberare a lui Nicolae Ceaușescu, teroriștii fiind luptători fideli ai Securității și ai fostului dictator Nicolae Ceaușescu, prezentând studii bazate pe multiple documente din arhivele CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității).

Un lucru e cert. Atât Parchetul Militar, cât și cei care susțin implicarea directă a Securității și după 22 decembrie, nu contestă faptul că după arestarea dictatorului au existat numeroase ținte false pe radarele Armatei României, ținte care au contribuit masiv la starea de panică și diversiune. 

Așadar, cine se face responsabil de aceste ținte false de pe radare?

CITEȘTE ȘI: Cum și când s-a activat Rețeaua S la Revoluție. „Securiștii noștri”, lupte de gherilă împotriva Armatei după 22 decembrie 1989?

 

Securitatea controla Armata prin celebra Direcție a IV-a Contrainformații militare

 

2. -imagine fara descriere- (revolutie-bucuresti-1989_87640500.jpg)

Sunt nenumărate mărturiile despre aceste ținte false, precum elicoptere, tancuri, trupe de parașutiști, etc. Ele apăreau pe radare pe frecvența de antrenament, dar când se trece pe frecvența de război dispăreau. Aceste ținte, parte a unui veritabil război electronic, au contribuit în mod masiv la starea de psihoză din acele zile.

Istoricul Andrei Ursu, în cadrul unei ediții speciale a podcastului Obiectiv EuroAtlantic difuzat de DefenseRomania, ediție dedicată Revoluției române din 1989, a explicat sursa acestui război electronic. 

Andrei Ursu arată că Securitatea, prin celebra și temuta Direcție a IV-a, exercita un control asupra Armatei. Cu alte cuvinte Armata era penetrată de Direcția a IV-a de Contrainformații militare, Securitatea având oameni infiltrați în toate unitățile, așa-ziștii CI-iști (n.r. Contrainformații) care nu doar controlau, dar exercitau o stare masivă de teamă nu doar în rândul militarilor, dar și a ofițerilor, coloneilor sau chiar generalilor. 

Direcția IV-a a Securității avea acces la frecvențele radarelor și la structura de apărare antiaeriană a României, fiind responsabilă de diversiunea țintelor false. O diversiune care făcea parte din planul Securității cu privire la lupta de rezistență și readucerea la putere a lui Nicolae Ceaușescu, în contextul în care atât Iulian Vlad, șeful Securității, cât și generalul Ștefan Gușă, șeful Statului Major al Armatei și apropiat al lui Vlad, jucau la două capete. 

„Cine avea controlul asupra undelor frecvențelor radarelor, instalațiilor de radiolocație ale Armatei? Să nu uităm că Armata era controlată în cea mai mare măsură pentru că Nicolae Ceaușescu era suspicios în privința Armatei, tocmai pentru că era o armată populară; 350.000 de soldați cu armament, tunuri, aruncătoare de grenade, avioane, tancuri, etc. Această suspiciune trebuia controlată. Documentele de la CNSAS arată că starea de spirit a Armatei trebuia să fie mereu una de panică. După evenimentele de la Timișoara soldații trebuiau să fie convinși că sunt agenturi de la Est și de la Vest care voiau să fure Transilvania. Mesajul către Armată acesta era”, explică istoricul Andrei Ursu.

 

Direcția a IV-a Contrainformații militare a Securității avea acces la toate codurile și frecvențele stațiilor de radiolocație și radare

 

3. Revoluția ... (revolutie-securitate_70891700.png)

Revoluția română din Decembrie 1989. Foto: Asociatia Memorialul Revolutiei

„Cum era controlată Armata? Prin direcția a IV-a Contrainformații militare a Securității. Direcția a IV-a era una din cele mai puternice unități a DSS (Departamentul Securității Statului), poate cea mai puternică. Numeric avea peste 1.000 de ofițeri și subofițeri care acționau în fiecare unitate militară. Se știa acest lucru, CI-știi (n.r. - contrainformații) erau extrem de duri, soldații se temeau teribil de ei. Dar existau și nenumărați generali, colonei, maiori ai Armatei care se temeau și ei de CI-iștii unităților respective.

CI-știi au fost ulterior și cei care au implementat ideea că din DIA (n.r. - Direcția de Informații a Armatei) au fost teroriștii. Securitatea controla Armata și avea prin Direcția a IV-a accesul la toate codurile și frecvențele stațiilor de radiolocație și radare. În general la tot echipamentul de control al spațiului aerian și de apărare antiaeriană a teritoriului. Erau profund inflitrați, după toate datele și mărturiile militarilor din unități. Erau pe tot teritoriul țării, lucru foarte important, pentru că lumea uită azi acest lucru. Ne-am uitat toți la CC, la Televiziune, la Radio și Securitatea a emis legende despre teroriști”, a explicat Andrei Ursu.

Urmărește integral a doua parte a podcastului Obiectiv EuroAtlantic, ediție specială dedicată Revoluției române, parte în care Andrei Ursu explică preluarea puterii de către grupul coagulat în jurul lui Ion Iliescu, spargerea mitingului pro-comunist de pe 21 decembrie, țintele false de pe radare și celebra teorie privind intervenția militară sovietică din acele zile

Youtube video image


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Armata României în ziua atacului URSS-ului pentru eliberarea teritoriilor ocupate
UE a comemorat deportările sovietice. Au fost menționate și victimele din Basarabia și Bucovina după raptul teritorial din 1940
Ziua Eroilor | Cîţu: Să le cinstim memoria eroilor neamului ducând mai departe valorile pentru care aceştia au luptat
Debarcarea lui Hrușciov, o lecție pentru Ceaușescu. Șansele ca Armata să schimbe regimul au fost nule
Foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie care au recrutat mii de elevi în perioada comunistă, reclamaţi la Parchet de CNSAS
EXCLUSIV
Istoria paralelă scrisă de ruși. Moscova interzice comparația între URSS și Germania nazistă, dar uită de Holodomor
US Army, la Iwo Jima. Sursă foto: ABC News
EXCLUSIV
Fără SUA, Armata Roșie nu ar fi ajuns niciodată la Berlin. URSS, stat agresor, prezentat azi de Moscova drept victimă
Bratislava evocă rolul Armatei României în eliberarea Slovaciei în cel de-al Doilea Război Mondial
EXCLUSIV
De ce 9 mai e o „invenție” rusească a victoriei în război. Criza de nervi a lui Stalin a făcut ca Germania să capituleze de două ori
Moartea lui Hitler, un mit spulberat după ce Rusia a aprobat analiza rămășițelor. Dictatorul nu a fugit în Argentina
Oradea sărbătorește eliberarea ei de către Armata României, de sub regimul regimul bolşevic al lui Bela Kun, în 1919
Adolf Hitler, la Paris, după capitularea Franței
EXCLUSIV
Evacuarea miraculoasă de la Dunkirk și căderea Parisului. Franța a capitulat nu pentru că a fost înfrântă, ci pentru că s-a predat
A murit veteranul Gheorghe Bădulescu. Nea Gheorghiță a luptat în Armata României la Cotul Donului unde a căzut prizonier
Arhivele Securității de la MApN: Nu au fost predate documentele care ar putea aduce atingere securității naționale
Foto: Masacrul de la Katyn, ce amintește de masacrul de la Fântâna Albă, ambele organizate de trupele sovietice
EXCLUSIV
MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice în aprilie 1941
Zborul Tarom 371. Cea mai mare catastrofă aviatică din istoria României - Tragedia de la Balotești
„Sfatul Țării”, care a decis la 27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu Regatul României
EXCLUSIV
UNIREA Basarabiei cu România, 27 martie 1918: Decizia „Sfatului Țării” - „De azi și înainte și pentru totdeauna”
Operațiunea Allied Force. Slobodan Miloșevici putea evita bombardarea Serbiei de către NATO
Ocupația sovietică în România. Armata română a încercat să opună rezistență Armatei Roșii
Ce ne spune ultimul mare război în care a luptat China, despre următorul conflict
Sistemul Brodie, primul ”portavion” al SUA
Ziua în care un MiG-21 al Coreei de Nord a doborât un avion militar al SUA
Gorbaciov, ultimul lider al URSS, lăudat de Putin pentru rolul jucat în istoria ţării sale şi a lumii
Gorbaciov nu regretă nimic din prăbușirea URSS: Perestroika a fost cea mai mare realizare politică
România și coșmarul Mineriadelor din anii '90. Premierul Cîțu: Nu voi permite o mineriadă în mandatul meu
Ion Mihai Pacepa a murit. Enigmele fugii din România, reacția lui Nicolae Ceaușescu și ascensiunea Elenei
Februarie 1965: Primele trupe terestre ale US Army ajung în Vietnam, o greșeală ce a dus la o catastrofă militară
MASACRUL DE LA LUNCA | Sovieticii au secerat sute de români care doreau doar să ajungă în România
Secretara unui lagăr nazist, acuzată de complicitate la crimă
Moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea comunistă de la Sighet. „Maniu pleca spre groapa comună și spre gloria eternă”

Ştiri Recomandate

Keith Kellogg a jucat rolul polițistului bun la Kiev: “Președintele Zelenski este un lider combativ și curajos al unei țări care este în război cu Rusia”
Compania Saab continuă să analizeze posibilitatea furnizării de avioane Gripen către Ucraina - mai întâi second-hand, apoi noi
Dacă SUA nu mai ajută Ucraina, Europa va avea nevoie de până la 350 de miliarde de dolari, iar 30 000 de militari nu sunt suficienți
Un NATO tot îngrijorat a organizat exerciții de luptă pe scară largă în România, pe măsură ce poziția SUA față de Europa se schimbă sub Trump
Forțele Aeriene ale SUA nu renunţă prea uşor la F-22 Raptor: Compania Pratt & Whitney începe modernizarea tuturor motoarelor avioanelor de generaţia a V-a
”Nu schimbăm cursul”. Rubio i-a sunat pe politicieni europeni pentru a calma tensiunile
Negocieri peste capul europenilor. Reuters dezvăluie că oamenii lui Putin și ai lui Trump s-au întâlnit în secret în Elveția în ultimele câteva luni
Avione de luptă de tip F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române. Photo source: Baza 86 Aeriană Borcea
EXCLUSIV
Unde vor fi modernizate la noua configurație M6.6, avioanele F-16 ale României? Vestea bună vine de la Bacău, unde discuțiile avansează
Europenii stau la masa copiilor. Șeful Rheinmetall explică de ce liderii europeni au fost lăsați pe dinafară
EXCLUSIV
România și sferele de influență. O lume multipolară: Cum vor juca SUA, Rusia, Europa sau China? Valentin Naumescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Microsoft, susținută de DARPA, anunță un microprocesor cuantic revoluționar. ”Majorana 1” folosește o nouă stare a materiei
”Nu sunt exerciții, sunt testări”. China exersează manevre ce includ aterizări în apropierea Taiwanului, avertizează amiralul american
Administraţia Trump duce presiunile asupra ucrainenilor la următorul nivel? Statele Unite ar fi întrerupt vânzările de arme către Ucraina
Consilierul pentru securitate națională al SUA se declară „dezamăgit” de comunicarea echipei Trump cu Ucraina și apără o diplomație de tip ,,shuttle''
Prima imagine care confirmată utilizarea unui avion F-16AM ucrainean într-o misiune de luptă împotriva forţelor ruse (Foto)
Rachete din ce în ce mai puține: Zelenski avertizează asupra lipsei de Patriot în contextul discuțiilor privind securitatea şi cere aprobare pentru producţia acestora
Rachetele și dronele rusești au lovit infrastructura de gaze a Ucrainei: “Acesta este de-a dreptul terorism”, acuză ministrul ucrainean al energiei
Noul președinte al comitetului militar NATO: Trebuie să ne pregătim de un conflict cu Rusia; Ucraina nu va fi ultima țintă a lui Putin
Propunerea europenilor pentru a calma administraţia Trump: 30 000 de militari din state europene în Ucraina pentru a asigura încetarea focului
Ucraina anunță că nu se va preda și nu va ceda presiunilor. Ucraina va lupta până la final pentru dreptul la propria existență
Cine leagă de mâini piloții români de F-16 care vor să apere România. Dar mesajul transmis Rusiei este că „pe aici nu se trece”
Su-27 ucrainene, în noua schemă de camuflaj în stil F-15 american. De ce au schimbat ucrainenii culorile și schema de camuflaj pe Su-27
Autoritățile europene pentru concurență investighează achiziția companiei americane Collins Aerospace de către francezii de la Safran
Putin se declară surprins de atitudinea lui Trump față de Europa și îi face un compliment: ”Îi tratează destul de inteligent”
Cristian Diaconescu susține că declarația sa a fost scoasă din context: Rusia a cerut revenirea României în sfera de influenț rusă în 2022, nu în 2025
Trump reia tirul. ”Dictatorul” Zelenski putea veni oricând la negocieri dacă ar fi vrut. Motivul furiei, recunoscut chiar de președintele SUA: „A încălcat” acordul cu metale rare
Șeful Pentagonului ordonă armatei să pregătească planuri de reduceri drastice de buget în unele domenii
Ilie Bolojan, după întâlnirea cu Emmanuel Macron: Prezența militară franceză va fi consolidată în perioada următoare
Germania avertizează că poziția lui Trump împotriva Ucrainei e periculoasă. Concomitent, Macron e așteptat săptămâna viitoare în SUA
Polonia susține că statele vecine Rusiei nu ar trebui să trimită forțe de menținere a păcii în Ucraina: Ar putea duce cu ușurință la declanşarea de provocări
Europa reacționează la declarațiile lui Trump potrivit cărora Zelenski „nu ar fi trebuit să înceapă” războiul: Nimeni în afară de Putin nu a început sau nu a dorit acest război în inima Europei
pixel