FBI şi alte autorităţi federale sunt în contact cu Comitetul Naţional Republican (RNC) american după un atac cibernetic legat de un contractor extern al RNC, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, relatează Reuters.
,,Exerciţiul, planificat de Comandamentul Aliat pentru Transformare şi condus de Comitetul militar al NATO, are ca obiectiv principal instruirea şi testarea capacităţii de reacţie a Alianţei de a-şi apăra infrastructurile critice faţă de provocări terţe atunci când se operează într-un domeniu deschis confruntărilor cibernetice", informează un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).
În cadrul exerciţiului se urmăreşte îmbunătăţirea colaborării şi a coordonării între experţii naţionali şi cei ai Alianţei, prin exersarea procedurilor şi a măsurilor de reacţie rapidă la incidentele de apărare ciberentică.
,,Experţii îşi vor folosi abilităţile tehnice de a gestiona o serie de scenarii a căror complexitate a crescut foarte mult în ultimii ani. Utilizând un mediu virtual controlat şi securizat, toţi participanţii trebuie să rezolve scenarii care implică vulnerabilităţi, ameninţări şi riscuri complexe şi la care trebuie să ofere soluţii prompte", se arată în comunicat.
La exerciţiu participă reprezentanţi din toate ţările membre ale Alianţei, din Agenţia pentru Comunicaţii şi Informatică a NATO, din Centrul de Excelenţă a NATO pentru Apărare Cibernetică, specialişti din mediul militar cât şi din cel privat şi academic, precum şi reprezentanţi ai unor ţări non-membre NATO. Exerciţiul este de tip distribuit, iar fiecare naţiune participă cu o echipă naţională, prin conectarea în mod securizat la poligonul cibernetic din cadrul Ministerului Apărării din Estonia, reţea configurată pentru acest exerciţiu de către personal din Centrul Cyberint al Serviciului Român de Informaţii.
Specialiştii români provin din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Protecţie şi Pază, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, CERT-RO (Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică), la care se adaugă parteneri privaţi cu expertiză în domeniul securităţii cibernetice din cadrul companiilor Bitdefender, Certsign, Oracle, Provision, Safetech şi Secureworks.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
FBI şi alte autorităţi federale sunt în contact cu Comitetul Naţional Republican (RNC) american după un atac cibernetic legat de un contractor extern al RNC, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, relatează Reuters.
FBI, poliţia federală americană, a subliniat că ''amploarea'' atacului cibernetic în curs de desfăşurare de vineri împotriva companiei americane Kaseya i-ar putea împiedica pe specialişti să răspundă în mod individual tuturor victimelor, relatează AFP.
Comisia Europeană a avansat, miercuri, propunerea de creare a unei unități comune de securitate cibernetică, care să răspundă la atacurile cibernetice în creștere, executate asupra țărilor membre al Uniunii Europene (UE).
Hackerii autori ai unui vast atac cibernetic prin care au fost accesate în iunie circa 100 de conturi de mesagerie folosite de actuali şi foşti oficiali polonezi au legături cu serviciile secrete ruseşti, a susţinut marţi contraspionajul polonez în urma investigaţiilor efectuate, relatează Reuters.
Înalţi responsabili politici polonezi au fost vizaţi recent de un atac cibernetic "de mare anvergură" lansat de pe teritoriul Rusiei, a declarat vineri Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS) aflat la putere în Polonia, informează AFP.
Poliţia ucraineană a anunţat miercuri că a descoperit un grup de hackeri care au efectuat atacuri cibernetice de tip ransomware asupra unor companii şi universităţi străine între 2019 şi 2021, informează Reuters.
Preşedintele rus Vladimir Putin consideră că este "grotesc" să se afirme că Moscova duce un război cibernetic împotriva SUA, într-un interviu acordat canalului de televiziune NBC, ce a fost difuzat luni înaintea întâlnirii cu omologul său american Joe Biden la Geneva, relatează Agerpres, citând France Presse. Totodată, președintele rus s-a declarat deschis unei posibile propuneri a unui schimb de prizonieri între țara sa și SUA.
Ambasada Chinei a reacţionat după promulgarea Legea privind implementarea tehnologiei 5G, avertizând că, în cazul în care companiile chineze vor fi excluse, interesele poporului român şi cooperarea chino-română economică şi comercială vor fi afectate substanţial.
Italia va avea o agenţie guvernamentală specializată în securitate cibernetică pentru a lupta împotriva înmulţirii atacurilor informatice şi pentru a putea face faţă în special ameninţării reprezentate de Rusia, relatează AFP.
Preşedintele american, Joe Biden, a declarat miercuri că nu exclude posibile represalii împotriva Rusiei pentru atacul cibernetic asupra celui mai mare furnizor mondial de carne JBS, care suspectează hackeri ruşi, notează AFP.
US Army (Forțele Terestre ale SUA), în următorii doi ani, va crește numărul specialiștilor în război electronic (electronic warfare – EW) de aproape trei ori, pentru a începe formarea de unități specializate și personal de stat major, la fiecare eșalon de la brigadă în sus.
Ministerul de Interne belgian a fost vizat de un atac ''cibernetic, bine ţintit'', dar autorii nu au putut avea acces la datele cele mai sensibile, a anunţat marţi un purtător de cuvânt, pentru postul public de televiziune RTBF, transmite AFP.
Recent, agenția americană Bloomberg a denumit Rusia „un refugiu sigur pentru pirații cibernetici”. Acum, un politician din Germania, comisarul european pentru economie și societate digitală, Gunter Oettinger, a declarat pentru ziarului german Handelsblatt că al treilea război mondial va fi unul cibernetic.
Parlamentul European a adoptat miercuri planurile de consolidare a pregătirii şi rezilienţei Europei împotriva atacurilor cibernetice prin crearea unui centru de inovare şi expertiză, care va avea sediul la Bucureşti, anunţă legislativul european într-un comunicat de presă
Hackerii din spatele atacului cibernetic împotriva celei mai mari companii de distribuție petrolieră din SUA, Colonial Pipeline, ar putea avea legături cu Rusia.
Hackeri chinezi au piratat un operator american de Virtual Private Network (reţea virtuală privată, VPN) pentru a pătrunde în reţelele informatice ale unor companii americane din domeniul apărării, a anunţat marţi consultantul în securitate informatică Mandiant, citat de AFP.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îşi exprimă solidaritatea cu Statele Unite ale Americii în raport cu îngrijorarea exprimată în declaraţia publicată cu privire la atacurile cibernetice asupra platformei Orion a companiei SolarWinds, arată un comunicat MAE.
Peste 2.000 de experţi în securitate cibernetică şi factori de decizie participă în această săptămână la ''cel mai mare şi cel mai complex exerciţiu de apărare cibernetică din lume'' pentru o mai bună înţelegere a numeroaselor interdependenţe între sistemele naţionale de IT, a informat marţi NATO, transmite EFE.
Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) va participa, în perioada 13-16 aprilie 2021, cu o echipă de specialişti la exerciţiul internaţional de apărare cibernetică Locked Shiels 2021.
De pe iPhone, ”pot obține orice servicii vreau [… dar] nu pot face nimic dintr-o rețea a apărării” - directorul pentru AI din Pentagon.
Lockheed Martin și-a unit forțele cu startup-ul Omnispace pentru a explora designul unei rețele de comunicații hibride inovatoare, folosind atât sateliți, cât și tehnologie wireless la sol.
Mai mulţi parlamentari germani, printre care şi membri ai Bundestagului, camera inferioară a parlamentului german, şi alte personalităţi politice au făcut obiectul unui atac informatic recent pentru care este suspectată Rusia, relatează vineri mai multe media germane, preluate de AFP.
Serviciul de securitate ucrainean SBU a anunţat marţi că a stopat un atac cibernetic pe scară largă pus la cale de hackeri ruşi şi care viza date guvernamentale clasificate, transmite Reuters.
Comisia Federală a Comunicațiilor din SUA (FCC), autoritatea americană de reglementare în domeniul telecomunicațiilor, a identificat cinci companii chineze a căror activitate se consideră că amenință securitatea națională a SUA.
În această dimineață, Ministerul Apărării al Bulgariei a informat că noua sa pagină de facebook este “Ministry of Defense. Bulgarian Armed Forces” și este disponibilă la adresa URL https://www.facebook.com/bulgariamod/.
O agenţie rusă de informaţii şi spioni chinezi s-au aflat în spatele atacurilor cibernetice de anul trecut asupra Agenţiei Europene a Medicamentelor (EMA), potrivit unor surse apropiate de anchetă, citate de cotidianul olandez De Volkskrant, preluat de Reuters, potrivit Agerpres.
România s-a clasat pe locul 8 în Europa în privinţa incidenţei cazurilor de stalkware, un software de supraveghere instalat pe telefoanele mobile cu scopul de a spiona victimele fără acordul lor, arată o statistică publicată, vineri, de Kaspersky.
Codruţ Săvulescu, senior solution manager al Huawei România, a vorbit, în cadrul unui interviu, despre tehnologia 5G.
Ucraina a acuzat miercuri un grup anonim de hackeri ruşi de încercarea de a difuza documente malware printr-un sistem web care asigură circuitul documentelor guvernamentale, dar fără a menţiona dacă sistemul a avut de suferit, relatează Reuters şi Ukrinform.
În perioada 18-19 februarie, Agenția de Apărare Europeană (EDA – European Defense Agency) a desfășurat primul său exercițiu de apărare împotriva unor atacuri cibernetice reale (live-fire cyber exercise).
Aflat într-o vizită oficială la Budapesta, ministrul slovac al apărării, Jaroslav Naď, a declarat, pe 27.01.2023, că Ungaria se va alătura Cehiei și Poloniei pentru apărarea spațiului aerian al Slovaciei. Declarația a fost făcută după o întâlnire cu omologul său ungar, Kristóf Szalay-Bobrovnicz.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, s-a pronunțat împotriva furnizarii de avioane de luptă germane Ucrainei, pentru a descuraja agresiunea rusă. Acest lucru a fost spus într-un interviu acordat ziarului german Suddeutsche Zeitung.
Potrivit site-lui "Business Insider", pe fondul tensiunilor dintre Atena și Ankara și escaladării războiului ruso-ucrainean, armata americană a dislocat o serie de drone avansate MQ-9 Reaper pe teritoriul elen, la sfârșitul anului trecut, la Baza Aeriană Larissa, în centrul țării, pentru a monitoriza granițele dintre Grecia și Turcia, într-un moment în care Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu dorește să izbucnească o altă confruntare la frontierele sale estice.
Site-ul de informații francez "Africa Intelligence" a relatat că vizita directorului CIA, William Burns, la Tripoli, la începutul acestei luni, a avut scopul de a avertiza asupra influenței grupului rus Wagner asupra mai multor câmpurile petroliere din Libia.
Pentagonul a confirmat că intenționează să furnizeze Ucrainei o versiune modernizată a tancului Abrams M1A2, deci nu o versiunea veche M1A1 pe care U.S. Army o are acum disponibilă în depozite. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, în cadrul unui briefing, relatează The Hill. Deși nu se cunoaște încă calendarul exact de livrare, oficialii americani au precizat că procesul va dura luni, nu săptămâni.
Belgia vrea să trimită tancuri Leopard în Ucraina, dar se află într-o situaţie de-a dreptul jenantă, deoarece armata belgiană şi-a vândut cu mult timp în urmă toate tancurile la un preţ derizoriu - 15.000 euro/tanc. Belgienii vor să răscumpere tancurile Leopard, dar comerciantul de arme care le deţine acum le vinde la un preţ de 500.000 de euro/tanc.
Având în vedere capacitatea actuală a Rusiei de a produce rachete de înaltă precizie, aceasta ar putea lovi Ucraina, în cel mai pesimist scenariu, încă pe o perioadă de șase până la nouă luni. Potrivit colonelului Margo Grosberg, șeful direcţiei de informații din cadrul forțelor armate estoniene, pe bază mai multor estimări, atacurile cu rachete rusești ar putea dura între trei și nouă luni, precizează EFE.
Premierul polonez a anunțat că țara sa intenționează să furnizeze Ucrainei 74 de tancuri, dintre care 14 Leopard.
Infanteria Marină a Statelor Unite (United States Marine Corps, USMC) a activat o nouă bază militară americană pe insula strategică Guam din vestul Pacificului. Denumită Camp Blaz, baza este prevăzută să deservească aproximativ 5.000 de pușcași marini, timp de aproximativ 70 de ani, în contextul situației tot mai tensionate generate de creșterea nivelului de asertivitate al Chinei în această regiune.
Peste aproximativ o lună de zile se împlineşte un an de când Rusia a pornit o agresiune militară sângeroasă împotriva Ucrainei şi tot atunci se împlineşte aproape un an de când discuţia privind transferul de avioane către ucraineni se tot reia. Dacă până acum au fost o serie de zvonuri şi presupuneri cu privire la transferul unor avioane de concepţie sovietică - mai nou se vorbeşte şi de cele occidentale - cel mai des fiind vorba despre avioanele MiG-29 ale Forţelor Aeriene Poloneze, recent a apărut o nouă ''poveste frumoasă''. Astfel, un jurnalist polonez a susţinut că are ''informaţii pe surse'' că în 2022, Polonia a livrat Ucrainei o parte din flota sa de avioane de vânătoare MiG-29, dar piesă cu piesă.
Se vorbește tot mai des în ultima vreme de transferul de avioane de luptă către Ucraina, nu doar la nivel de oficiali, cât și la nivelul producătorului Lockheed Martin. Transferul de avioane a fost readus în spațiul public de oficiali ucraineni încurajați de livrările de tancuri de luptă grele occidentale.
Premierul Mateusz Morawiecki a declarat joi pentru postul francez LCI că guvernul polonez consideră că NATO ar trebui să fie mai îndrăzneaţă, iar dacă alianţa ar decide să trimită avioane de luptă Ucrainei, Varşovia ar vota în favoarea acestui lucru, informează Agerpres, care citează DPA.
Organizaţia pentru Interzicea Armelor Chimice (OIAC) a acuzat vineri Damascul că a întreprins un atac cu clor care s-a soldat cu 43 de morţi în 2018 în Siria, un incident ce a declanşat tensiuni între Damasc şi Occident, informează Agerpres, care citează AFP. Se pare că e al doilea atac chimic după cel confirmat în 2013.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 27 ianuarie 2023, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic.
Pe 26 ianuarie, în prima parte a zilei, forțele ruse au lansat 55 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei, din aer, de pe aeronave Tu-95, Su-35, MiG- 31K și de pe navele desfășurate în largul Mării Neagre, după cum a declarat comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujni.
Administrația Biden a anunțat joi o serie de noi sancțiuni și măsuri suplimentare care vizează aşa-zisa companie militară privată rusă (PMC) Wagner Group, afirmând că aceasta este implicată într-un "model continuu de activități criminale grave" în Ucraina, Republica Centrafricană și Mâli. De asemenea, Statele Unite ale Americii au desemnat oficial Wagner Group drept "organizaţie criminală transnaţională" şi a blocat activele acesteia din SUA, pentru ajutorul pe care i-l acordă armatei ruse în războiul din Ucraina.
Miniștrii de externe ai României, Franței și Olandei s-au deplasat astăzi la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu.
Președintele SUA, Joe Biden, ia în considerare ca luna viitoare să efectueze o vizită o ficiala în Europa, care să coincidă cu data la care se împlineşte un an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, au precizat trei oficiali americani pentru presa americană. Pentru efectuarea acestei vizite sunt luate în considerare mai multe state, inclusiv Polonia, au declarat doui dintre oficiali.
Ministrul slovac al apărării, Jaroslav Naď, a declarat, pe 26.01.2023, că Ucraina intenționează să încheie un nou contract cu Slovacia pentru furnizarea unui alt lot de obuziere autopropulsate pe roți de tip Zuzana 2, cu calibrul de 155 de milimetri.
Marea Britanie speră că tancurile Challenger 2 vor ajunge în Ucraina la sfârșitul lunii martie. Acest lucru a fost declarat joi de către adjunctul secretarului britanic al apărării Alex Chalke, relatează Reuters.
Pe măsură ce aliații occidentali își intensifică livrările de armament către Ucraina, Elveția dezbate relaxarea reglementărilor sale stricte privind reexportul armamentului de producție proprie pentru a permite livrarea acestuia către unele state aflate în conflict, în anumite circumstanțe.
Războiul din Ucraina a resetat relațiile de putere la nivel global, dar în mod special în regiunea Europei, lucru remarcat și în analiza prestigioase publicații americane New York Times.
Potrivit directorului companiei americane Lockheed Martin, Frank John, deși compania nu participă în mod direct la negocierile privind o posibilă furnizare de avioane de luptă către Ucraina, aceasta a fost implicată în numeroase discuții cu anumite state care iau în considerare posibilitatea de a ajuta Kievul cu avioane F-16.
Turcia modernizează 280 de tancuri Leopard 2A4 aflate în serviciul forțelor terestre turce, precizează ziarul turc Savunma SanayiST. Tancurile modernizate vor primi un kit suplimentar de protecție T1, sisteme electronice moderne și un sistem de control al focului modernizat.
Bogdan Aurescu îi va primi vineri, pe ministrul afacerilor externe din Republica Franceză, Catherine Colonna, și pe ministrul afacerilor externe al Regatului Țărilor de Jos, Wopke Hoekstra, cu ocazia vizitei pe care cei doi omologi o efectuează în România.
Forțele pentru Operaţii Speciale ale armatei ucrainene au desfășurat o misiune în partea ocupată de ruşi a regiunii Herson. În noaptea de 23 spre 24 ianuarie, o unitate specială a Forţelor Armate Ucrainene a efectuat o incursiune în spatele liniilor inamice în zona Nova Kakhovka. Din câte se pare, ținta forțelor speciale a fost postul de comandă al armatei ruse din Herson.
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în timpul unei misiuni, au descoperit pe plaja din zona localităţii Sfântu Gheorghe o mină marină, fiind declanşate procedurile specifice în astfel de cazuri.
Finlanda încearcă să se țină de înțelegerea încheiată la Summitul de la Madrid și eliberează prima licență comercială de export de material militar către Turcia din 2019 încoace.
Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi-a exprimat „speranţa” că Europa va reuşi ''să-şi recapete suveranitatea'' în viitor şi a acuzat elitele europene că apără interesele unor terţe ţări, în loc să apere interesele naţionale, transmite Agerpres, citând agenția EFE. Președintele Rusiei s-a axat pe Germania, stat despre care spune că e sub „ocupație americană”.
Vestea că tancuri occidentale moderne precum Leopard 2 germane și Abrams americane vor ajunge în Ucraina nu a fost primită prea bine în Rusia, chiar dacă există numeroase controverse cu privire la numărul de tancuri de care Ucraina are nevoie ori de momentul în care acestea vor ajunge pe front.
Forțele armate canadiene iau în considerare posibilitatea de a trimite tancuri Leopard în Ucraina și determină în prezent cantitatea de echipamente pe care o pot furniza.
În zilele de 26-27 ianuarie 2023, are loc, la Stockholm, o reuniune informală a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, sub egida preşedinţiei suedeze a Uniunii, informează Agerpres, care citează Consiliul European. Este prima şedinţă a miniştrilor de justiţie şi interne din Uniunea Europeană, după reuniunea din 8-9 decembrie 2022, în cadrul căreia România şi Bulgaria au primit un vot negativ în privinţa aderării la zona de liberă circulaţie Schengen.