NATO va putea beneficia de capacităţile cibernetice ofensive şi defensive ale SUA
SUA ar urma să anunţe în zilele următoare că îşi vor folosi capacităţile cibernetice ofensive şi defensive în numele NATO dacă li se va solicita acest lucru, a declarat un oficial de rang înalt al Pentagonului, în contextul preocupărilor privind folosirea cu tot mai multă încredere de către Rusia a capacităţilor sale cibernetice.
Alianţa formată din 29 de state a recunoscut domeniul informatic drept un mediu de război, împreună cu pământul, aerul şi apa în 2014, dar nu a prezentat în detaliu ce presupune acest lucru, , relatează miercuri Reuters.
"Vom anunţa oficial că SUA sunt pregătite să ofere NATO capacităţile lor cibernetice dacă li se va solicita acest lucru", a declarat Katie Wheelbarger, principalul adjunct al secretarului apărării care răspunde de afacerile de securitate internaţionale, în timpul unei călătorii în Europa a şefului Pentagonului, Jim Mattis.
Wheelbarger a precizat că SUA vor păstra controlul asupra personalului şi a capacităţilor lor, dar le vor folosi în sprijinul NATO dacă li se va solicita acest lucru. Ea a adăugat că demersul face parte dintr-un efort coordonat de Marea Britanie pentru creşterea capacităţilor cibernetice ale NATO.
Într-un summit recent, ţările membre NATO au convenit ca Alianţa să creeze un centru de operaţiuni cibernetice pentru a coordona activităţile lor din domeniu. De asemenea, NATO a discutat despre integrarea capacităţilor cibernetice individuale ale ţărilor membre în operaţiunile Alianţei.
Anul trecut, mai mulţi oficiali au anunţat că SUA, Marea Britanie, Germania, Norvegia, Spania, Danemarca şi Olanda lucrează la definirea principiilor războiului cibernetic pentru a ghida forţele armate asupra circumstanţelor care justifică desfăşurarea armelor de atac cibernetic.
În Europa, chestiunea utilizării malware este sensibilă pentru că guvernele democratice nu vor să fie percepute că utilizează aceleaşi tactici ca un regim autoritar.
Oficiali de securitate de rang înalt din ţările baltice şi din Marea Britanie susţin că dispun de informaţii privind atacuri cibernetice de durată ale Rusiei care încearcă să pericliteze funcţionarea reţelelor europene de energie şi telecomunicaţii, însoţite de campanii de dezinformare pe internet.
Oficialii americani din domeniul informaţiilor au descoperit că în timpul campaniei electorale pentru alegerile din 2016 hackeri ruşi au piratat serverele Comitetului naţional democrat şi au făcut publice informaţii confidenţiale.
"Acest lucru trimite un mesaj care este destinat în primul rând Rusiei", a spus Wheelbarger.
Ea a adăugat că o astfel de mişcare ar transmite cu claritate că NATO este capabilă să contracareze eforturile cibernetice ale Rusiei şi ar contribui la crearea unei politici cibernetice mai coerente în cadrul Alianţei.
"SUA, împreună cu Marea Britanie, conduc în mod cert în ceea ce priveşte nivelul de sofisticare a capacităţilor şi dacă acestea ar fi folosite, probabil ar duce la un succes tactic", a declarat Klara Jordan, director al Cyber Statecraft Initiative în cadrul think-tank-ului The Atlantic Council, din Washington.
Heather Conley, din cadrul Center for Strategic and International Studies, a afirmat că este încă o provocare definirea regulilor când vine vorba de arme cibernetice.
"Cred că provocarea mai mare, şi cu siguranţă ne confruntăm cu asta în SUA, este de a stabili care sunt regulile de luptă. Cum arată scara escaladării atunci când cineva începe să folosească capacităţi cibernetice ofensive?", a întrebat Conley, un fost oficial al Departamentului de Stat.
Luna trecută, Casa Albă i-a avertizat pe hackerii străini că îşi va spori măsurile ofensive în cadrul unei noi strategii de securitate naţională în domeniul cibernetic.
Oficialii americani din domeniul informaţiilor se aşteaptă la o serie de atacuri cibernetice înainte de scrutinul din 6 noiembrie pentru alegerea membrilor Congresului, notează Reuters.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News