În această dimineață, Ministerul Apărării al Bulgariei a informat că noua sa pagină de facebook este “Ministry of Defense. Bulgarian Armed Forces” și este disponibilă la adresa URL https://www.facebook.com/bulgariamod/.
Alerta a fost introdusă pentru a contracara amenințările din spațiul cibernetic. Până în prezent, Polonia a fost la primul nivel de alertă [ALFA-CRP, cel mai scăzut], se precizează pe pagina de Twitter a Centrului de Securitate al Guvernului polonez (Rządowe Centrum Bezpieczeństwa).
Alarmarea se va aplica în perioada 21 februarie - 4 martie.
Nivelurile de alertă CRP se referă la amenințările din spațiul cibernetic. Nivelul CHARLIE-CRP este al treilea dintr-un total de patru niveluri de alertă stabilite în Legea Antiterorism.
Polonia are deja informații că va urma un atac cibernetic, ținta atacului fiind identificată cu o probabilitate destul de ridicată.
Potrivit documentelor oficiale poloneze, nivelul 3 de alertă cibernetică este introdus dacă are loc un eveniment care confirmă o țintă probabilă a unui atac terorist în spațiul cibernetic sau dacă au fost obținute informații fiabile despre evenimentul planificat.
Nivelul maxim de alertă privind amenințările de atac cibernetic este DELTA-CRP (sau 4-CRP).
Sarcinile autorităților de stat poloneze legate de introducerea nivelurilor de alertă CRP includ, printre altele:
- Serviciul 24 de ore din 24 atât pentru administratorii sistemelor cheie necesare funcționării instituțiilor de stat, cât și pentru personalul autorizat să ia decizii cu privire la securitatea acestor sisteme;
- Revizuirea resurselor în ceea ce privește posibilitatea utilizării acestora în cazul unui atac;
-Pregătirea din timp a planurilor de continuitate a activității după un potențial atac, inclusiv închiderea rapidă și fără probleme a serverelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
În această dimineață, Ministerul Apărării al Bulgariei a informat că noua sa pagină de facebook este “Ministry of Defense. Bulgarian Armed Forces” și este disponibilă la adresa URL https://www.facebook.com/bulgariamod/.
O agenţie rusă de informaţii şi spioni chinezi s-au aflat în spatele atacurilor cibernetice de anul trecut asupra Agenţiei Europene a Medicamentelor (EMA), potrivit unor surse apropiate de anchetă, citate de cotidianul olandez De Volkskrant, preluat de Reuters, potrivit Agerpres.
România s-a clasat pe locul 8 în Europa în privinţa incidenţei cazurilor de stalkware, un software de supraveghere instalat pe telefoanele mobile cu scopul de a spiona victimele fără acordul lor, arată o statistică publicată, vineri, de Kaspersky.
Codruţ Săvulescu, senior solution manager al Huawei România, a vorbit, în cadrul unui interviu, despre tehnologia 5G.
Ucraina a acuzat miercuri un grup anonim de hackeri ruşi de încercarea de a difuza documente malware printr-un sistem web care asigură circuitul documentelor guvernamentale, dar fără a menţiona dacă sistemul a avut de suferit, relatează Reuters şi Ukrinform.
În perioada 18-19 februarie, Agenția de Apărare Europeană (EDA – European Defense Agency) a desfășurat primul său exercițiu de apărare împotriva unor atacuri cibernetice reale (live-fire cyber exercise).
Autorităţile americane au anunţat miercuri inculparea a trei nord-coreeni, acuzaţi că au comis o serie de acte de piraterie informatică care au prejudiciat companii şi instituţii financiare, luând drept ţintă în special sectorul criptomonedelor, cu suma totală de circa 1,3 miliarde de dolari, relatează AFP şi Reuters.
Brian M. Pierce, fost director al Biroului de Inovare în domeniul Informațiilor din cadrul DARPA, a prezentat, recent, într-un articol pentru publicația online C4ISRNET, o serie de considerente în favoarea realizării unui mediu de testare a tehnicilor și tehnologiilor destinate verificării informațiilor de largă circulație și cu impact ridicat asupra populației, din punctul de vedere al veridicității și manipulării negative.
Hackeri din Coreea de Nord au sustras sute de milioane de dolari pe tot parcursul anului 2020 pentru a finanța programele de rachete nucleare și balistice ale țării, potrivit unui raport confidențial al Națiunilor Unite citat de CNN.
Efectul de bumerang generat de pandemia COVID-19 va continua și va duce la o intensificare a atacurilor de tip thread hijacking, whaling și ransomware în următoarele 12 luni, potrivit previziunilor HP în domeniul securității cibernetice.
Compania Xiaomi, un mare producătorul chinez de smartphone-uri, a depus, în cursul zilei de vineri, o plângere la un tribunal din Washington împotriva Departamentului Apărării (DOD) şi a celui al Trezoreriei Statelor Unite, pentru a fi exclusă de pe lista oficială de companii care au legături cu armata chineză, precizează agenţia Reuters.
Centrul Cyber de la Bucureşti ar putea deveni funcţional până la jumătatea acestui an, iar România va trebui să aloce o treime din bugetul dedicat digitalizării prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru acest proiect, a declarat, vineri, într-o conferinţă de specialitate, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman.
Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu o nouă metodă de atac, identificată la nivel european, care se foloseşte de serviciul de mesagerie vocală pentru a eluda sistemul de autentificare în doi paşi pe dispozitivele utilizatorilor.
Miniștrii de externe din Iran și Rusia au semnat un acord de colaborare privind securitatea informațiilor din domeniul cibernetic.
NATO a selectat Thales pentru a realiza prima soluție certificată de servicii IT cloud destinată forțelor armate, care poate fi desfășurată într-un teatru de operații militare în mai puțin de 24 de ore.
Pe 21 ianuarie, NATO a inaugurat noua Capabilitate de răspuns la incidente cibernetice din cadrul Forțele Armate moldovenești.
Guvernul a adoptat, prin memorandum, constituirea unui grup de lucru interministerial în vederea operaţionalizării într-un termen "foarte scurt" a Centrului Cyber al UE de la Bucureşti, a anunţat, miercuri, vicepremierul Dan Barna.
Pe 13 decembrie 2020, în SUA a fost semnalat un atac cibernetic asupra unor computere aparținând unor structuri din securitatea națională și pe care rula software-ul SolarWinds. Primele dovezi au indicat că sursa atacului este în Rusia, dar Moscova a negat acuzațiile.
Armata franceză dispune de o structură specializată în combaterea atacurilor cibernetice, însă ea este mandatată să acţioneze în cadrul conflictelor "de la stat la stat", nu în lupta împotriva criminalităţii informatice, a explicat şeful unităţii, generalul Denis Tisseyre, detaliind într-un interviu acordat miercuri AFP responsabilităţile acestei unităţi.
„Nu repeta tactica care ți-a adus o singură victorie, ci lasă metodele tale să fie reglementate de o infinită varietate de circumstanțe.” - Sun Tzu, Arta războiului.
Ambasada Rusiei la Washington a declarat că acuzaţiile recente potrivit cărora hackeri susţinuţi de statul rus au comis atacuri cibernetice împotriva guvernului SUA sunt "nefondate", informează luni Agerpres, care citează DPA.
O grupare sofisticată de piraterie informatică, susţinută de un guvern străin, a monitorizat e-mailurile interne din Departamentul Trezoreriei (Ministerul de finanţe) al SUA şi din agenţia guvernamentală responsabilă cu politicile privind internetul şi telecomunicaţiile, au indicat surse apropiate de subiect citate duminică de Reuters.
România va găzdui la Bucureşti Centrul european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice, precizează Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă
Un fost salariat şi un responsabil al gigantului italian al aeronauticii Leonardo au fost arestaţi în cadrul unei anchete privind un furt masiv de date din domeniul apărării, a anunţat sâmbătă Ministerul de Interne din Italia, relatează AFP.
State precum China, Rusia, Iran şi Coreea de Nord reprezintă "cele mai grave ameninţări cibernetice" pentru Canada, unde ele ar putea ataca reţeaua electrică, relevă un raport publicat miercuri şi citat de AFP.
Trei entităţi lucrând pentru guvernele Coreei de Nord şi Rusiei au lansat atacuri cibernetice împotriva mai multor organizaţii implicate în cercetarea tratamentelor şi a vaccinurilor împotriva noului coronavirus din mai multe ţări, inclusiv Franţa, Coreea de Sud şi SUA, a informat vineri Microsoft Corp, citat de Reuters şi DPA.
“Soarta lumii poate depinde, literalmente, de statele care dezvoltă și pun în aplicare tehnologii radicale, ce pot perturba spațiul cibernetic și lumea”, a avertizat James Van de Velde, profesor la Johns Hopkins University, și consultant al US Cyber Command în problema strategiei cibernetice a SUA, într-un articol pentru c4isrnet.com.
Biroul federal de investigaţii al SUA (FBI, poliţia federală) examinează o serie de misterioase apeluri telefonice la care un robot îi îndeamnă pe americani să stea acasă în ziua alegerilor, a afirmat marţi un responsabil al Ministerului securităţii interne, citat de Reuters.
Compania Huawei a contestat la Comisia Europeană semnarea de către România şi Polonia a unor memorandumuri cu Statele Unite prin care echipamentele firmei chineze nu pot fi utilizate pentru reţelele de telecomunicaţii 5G, arată un document oficial obţinut de site-ul Politico.eu citat de Mediafax.
Câteva zeci de mici site-uri de internet franceze au fost afectate de un val de piratări informatice în urma cărora au afişat mesaje de propagandă islamistă, relatează luni AFP.
Guvernul SUA împreună cu firma americană NuScale Power LLC (Tigard, Oregon) vor oferi 14 milioane de dolari pentru susţinerea studiilor de inginerie şi proiectare în vederea implementării de către România a unei centrale cu tehnologie SMR (Small Modular Reactor, reactoare modulare mici), prima de acest fel, anunţă Casa Albă duminică pe site-ul său.
Percepția din ce în ce mai mare a agresiunii Iranului în Orientul Mijlociu, împreună cu dorința Washingtonului de a reduce influența rusă și chineză în statele arabe din Golf, bogate în petrol, au provocat accese intense de diplomație în ultimele luni, care ar putea duce la mișcări tectonice majore în peisajul politic și militar.
Anul trecut, Infanteria Marină a SUA a definitivat retragerea din înzestrare a blindatelor grele – tancuri principale de luptă în limbajul militarilor americani. Procesul face parte din planul de transformare a Corpului de Infanterie Marină într-unul mai suplu adaptat unei confruntări din anii 2030. Acest plan este numit ”Marine Corps Force Design 2030”. A fost lansat în martie 2020, iar în ultima sa revizuire din mai 2022, se prevede renunțarea, se pare, chiar la artileria clasică bazată pe tunuri și obuziere.
Turcia ''trebuie să aleagă'' cu privire la integrarea în NATO a Suediei şi Finlandei, cu riscul de a ridica semne de întrebare cu privire la ''comportamentul'' său în cadrul Alianţei, a afirmat duminică şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, relatează Agerpres, care citează AFP.
Patru explozii au fost auzite duminică dimineaţă devreme la Kiev, afectând un complex rezidenţial din apropierea centrului capitalei ucrainene, relatează Agerpres, care citează France Presse, DPA şi Reuters.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 26.06.2022, ministrul Serghei Șoigu a vizitat punctele de comandă ale armatei ruse din Ucraina.
Disperați să evite sistemele de rachetele sol-aer concentrate masiv în apropierea aliniamentelor de contact, piloții ruși, dar și cei ucraineni, apelează tot mai des la clasica tactică a zborului razant.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 25.06.2022, citând o sursă din cadrul construcțiilor navale, că submarinul cu destinație specială Belgorod, Proiect 09852, purtător de drone nucleare Poseidon, desfășoară testele de stat în Marea Barents.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă, că majorarea bugetului Apărării la 2,5% din PIB reprezintă o investiţie care trebuie să recupereze şi decalaje din trecut, subliniind însă că "oamenii sunt cei mai importanţi" şi este nevoie de militari bine pregătiţi şi motivaţi.
Rusia va furniza Belarusului sisteme de rachete Iskander-M, capabile să transporte încărcături nucleare, a afirmat sâmbătă preşedintele Vladimir Putin într-o întâlnire cu omologul său Aleksandr Lukaşenko, retransmisă de televiziunea rusă, informează Agerpres, care citează Reuters şi AFP.
Intenţiile şi demersurile U.S. Air Force (USAF) de a renunța la cele mai vechi 33 de avioane de vânătoare F-22A Raptor s-au lovit de un refuz categoric din partea Comisiei pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților. Astfel, mai mulţi congresmeni au decis să insiste ca U.S. Air Force să mențină întreaga flotă de avioane F-22 Raptor operaţională și să modernizeze aeronavele mai vechi la cea mai nouă configurație.
Ieri, pe 24 iunie, forțele ucrainene au abandonat orașul Severodonețk din regiunea Lugansk, după săptămâni de lupte aprige. Pierderea orașului, locuit înainte de război de aproximativ 100.000 de locuitori, este însă mai mult semnificativă pentru Rusia, decât pentru Ucraina.
Până de curând, presa, dar și oficialii militari din Federația Rusă, au vorbit cu entuziasm despre modul în care Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) se consolidează continuu, primind noi nave de luptă și submarine. Rachetele de croazieră existente deja în dotare de tip Kalibr și Onyks, precum și perspectiva înzestrării cu temutele rachete hipersonice Zircon ar fi trebuit să îngroape un potențial inamic și să-l forțeze să se predea înainte de luptă. Cu toate acestea, realitățile războiului pe mare au confirmat ceea ce numeroși experți au scris în ultimii ani: FRMN este puternică în atac, dar este slabă în apărare, având o mulțime de probleme cu apărarea antiaeriană și lupta antisubmarin.
Adjunctul șefului Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a declarat, pe 25.06.2022, că este posibilă aderarea la UE a Republicii Moldova nu în mod direct, ci prin crearea “României Mari”.
Premierul britanic Boris Johnson şi-a exprimat sâmbătă îngrijorarea că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă, transmite Reuters.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) a informat, pe 24.06.2022, că subunități din cadrul Infanteriei Marine și Trupelor cu Destinație Specială (Spetsnaz) au început desfășurarea de exerciții în poligoane din Regiunea Kaliningrad.
După o carieră de aproape 37 de ani de serviciu activ, actualul comandant al Forțele Aeriene americane din Europa și Africa (USAFE- AFAFRICA) și al Comandamentului Aerian Aliat al NATO, generalul Jeffrey L. Harrigian urmează să se retragă din activitate, în perioada următoare.
În cadrul expoziției Eurosatory 2022 redacția DefenseRomania a purtat discuții cu reprezentanții gigantului european MBDA cu privire la importanța sistemelor portabile MANPADS în actualul context internațional generat de invazia rusă în Ucraina.
Diplomaţia rusă a transmis vineri mesaje diferite despre decizia statelor UE de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate pentru aderarea la blocul comunitar, purtătoarea de cuvânt a MAE rus afirmând că aceasta ilustrează o strategie occidentală de izolare a Rusiei şi ea va avea ''consecinţe negative'', în timp ce ministrul de externe Serghei Lavrov a apreciat că o aderare a celor două ţări la UE nu prezintă ''niciun risc'' pentru Rusia, potrivit declaraţiilor redate de agenţiile Reuters şi AFP și citate de Agerpres. Totodată, președintele Vladimir Putin e de părere că Ucraina se va transforma într-o semi-colonie.
Ucraina a semnat un contract cu compania germană Diehl Defence pentru achiziționarea sistemului de rachete antiaeriene IRIS-T SL, a precizat ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrii Melnik, într-un interviu pentru agenţia de presă ucraineană Ukrinform. Potrivit diplomatului ucrainean, valoarea contractului este de 178 de milioane de euro, iar guvernul german va aloca bani pentru achiziție.
Pierderea crucișătorul Moskva a provocat schimbări majore în tactica de război a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). Astfel, după ce a pierdut un bun valoros, comandamentul acesteia a reușit să-și restructureze activitatea și să obțină un avantaj semnificativ în teatrul de operații, după cum remarcă publicația britanică UK Defense Journal.
Oficiali ucraineni au confirmat vineri că trupele ruse au ocupat complet localitatea Hirske situată la sud de oraşul important strategic Lisiceansk în regiunea Lugansk, în timp ce Rusia afirmă că a încercuit circa 2.000 de soldaţi ucraineni în acea zonă, relatează Reuters.
Forţele Armate Ucrainene au publicat primul material video care prezintă utilizarea în luptă a sistemelor de rachete M142 HIMARS, a căror livrare a fost anunțat oficial abia ieri, 23 iunie.
În oraşul Alchevsk, regiunea Luhansk ocupată temporar, trupele ruse au lansat o rachetă, dar propriul lor sistem de apărare aeriană a dat semne că ''refuză să execute ordinele''. Astfel, la scurt timp după lansare, o rachetă trasă din sistemul de apărare aeriană - cel mai probabil S-300 - s-a întors literalmente la locul de lansare și a explodat.
Cel puțin 4 persoane au decedat după ce un avion militar de transport Il-76 “Candid” s-a prăbușit lângă un aeroport din Ryazan.
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat, pe 23.06.2022, că este necesară întărirea capacității de apărare a Statului unional format între Federația Rusă și Republica Belarus.
Forţele ucrainene au primit ordin să se retragă din oraşul Severodoneţk, în estul ţării, scena unor lupte acerbe cu armata rusă, a anunţat vineri guvernatorul regional, relatează AFP.
Statele Unite vor oferi încă 450 de milioane de dolari sub formă de ajutor militar Ucrainei, inclusiv alte patru sisteme de rachete cu rază medie de acțiune HIMARS, au declarat joi oficiali americani.
Casa Albă a declarat joi că noul concept strategic al NATO reflectă preocupările legate de China, inclusiv practicile sale economice, transmite Reuters.
Reprezentanţii companiei americane Lockheed Martin au declarat miercuri că ar putea livra primele avioane de luptă F-35 către Germania în 2026 și se așteaptă ca aceste aeronave de generaţia a V-a să fie comandate de tot mai multe state europene, în special de Grecia şi Republica Cehă.
Sistemele de artilerie HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) au ajuns deja în Ucraina - a declarat miercuri Wendy Sherman, adjunctul secretarului de stat al SUA. După cum a precizat Wendy Sherman, livrarea acestor sisteme de rachete va permite Ucrainei să se apere acum mult mai bine.
Comandantul forţelor armate finlandeze, generalul Timo Kivinen, a declarat, într-un interviu preluat miercuri, 22 iunie, de Reuters, că țara sa s-a pregătit de zeci de ani pentru un atac din partea Rusiei şi ar face față într-o astfel de situaţie.