Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Protecția împotriva dezinformării revine în atenția experților americani
11 feb, 21:03
Brian M. Pierce, fost director al Biroului de Inovare în domeniul Informațiilor din cadrul DARPA, a prezentat, recent, într-un articol pentru publicația online C4ISRNET, o serie de considerente în favoarea realizării unui mediu de testare a tehnicilor și tehnologiilor destinate verificării informațiilor de largă circulație și cu impact ridicat asupra populației, din punctul de vedere al veridicității și manipulării negative.

Acest proces de verificare și eventual eliminare a informațiilor false și/sau rău intenționate este denumit pe scurt ”securitate cognitivă”.

Gravitatea amenințării, rezultată din distorsionarea voită a informațiilor

În argumentarea necesității construirii sistemului de testare, Pierce pleacă de la campania de influențare online executată Agenția Rusă de Cercetare pe Internet (ARCI), campanie prin care s-a interferat ilegal în procesele politice și electorale ale SUA, din anul 2016. Conform rechizitoriului din 2018, au fost create sute de conturi de socializare care, au fost folosite pentru a transforma persoane fictive în lideri de opinie publică în Statele Unite.

Cu alte cuvinte, ARCI a efectuat operații de dezinformare online, care au constat în plasarea de informații false, în scopul influențării proceselor politice și electorale din SUA.

G Ad:

 

Securitate cognitivă

 

Potrivit lui Pierce, conceptul de “securitate cognitivă” nu este deloc nou, celebra zicală a lui Sun Tzu - „toate războaiele se bazează pe înșelăciune”, veche de 2500 de ani, atenționând încă de atunci că, orice adversar are permanent intenția de a induce în eroare.

Noutatea este adusă de extinderea exponențială a internetului, care a permis atingerea de productivități record, dar, în același timp, a deschis multiple căi pentru cei care, încearcă să influențeze în sens negativ alte persoane și să le pună în pericol securitatea cognitivă, totul petrecându-se la o scară foarte mare și cu o viteză extraordinară.

În noile condiții, Pierce apreciază că, securitatea cognitivă constă în realizarea unui set de instrumente și tehnici care, au scopul de a detecta, descrie și contracara influențele rău intenționate transmise prin intermediul rețelelor sociale și a altor canale de comunicare.

 

Cum se atinge o securitate cognitivă adecvată

 

În primul rând, creșterea rezistenței cognitive împotriva influențării rău intenționate presupune cultivarea gândirii critice și a alfabetizării mediatice prin educație, precum și dezvoltarea instrumentelor care pot oferi identificare și apărare în timp real pentru oamenii și organizațiile care se confruntă cu eforturi sofisticate de influență, consideră Pierce. Aceste tehnologii trebuie să funcționeze la scara și viteza internetului, de exemplu, identificarea automată a falsurilor bine fabricate (deepfakes) și a surselor media manipulate.

În al doilea rând, este nevoie să se atingă un nivel ridicat de înțelegere a  situației generale, astfel încât să se detecteze și caracterizeze rapid campaniile de influențare negativă și asistenții personali virtuali folosiți. În acest fel, persoanele și organizațiile expuse campaniilor de influențare sunt ajutate să identifice sursele și scopurile mesajelor online false.

În al treilea rând, trebuie create capabilități de angajare/luptă cognitivă precise și robuste pentru a contracara influențarea rău intenționată.

 

Standardizarea eforturilor de securitate cognitivă

 

Spre deosebire de securitatea cibernetică, care pune accentul pe protecția dispozitivelor, computerelor, rețelelor și a altor mașini, securitatea cognitivă se concentrează pe protecția omului, iar aceasta necesită o abordare socio-tehnică care să integreze o serie de discipline printre care, științe sociale / comportamentale, inteligență artificială, baze de date și tehnici de calcul avansate. Această abordare complexă implică un efort comun al guvernului, industriei și mediului academic.

Fundamental pentru realizarea acestui obiectiv este crearea unui adevărat poligon de încercare a sistemelor de securitate cognitivă. Acesta va contribui decisiv la maturizarea și validarea tehnicilor și tehnologiilor de securitate cognitivă. Iar, lucrurile trebuie făcute cu o rigoare văzută la sistemele de testare din domenii care se confruntă cu probleme dificile, cum ar fi ciberneticul, consideră Pierce.

Astfel, mediul de testare a securității cognitive se prefigurează a fi un mediu simulat cuprinzător și flexibil, care combină realitatea cu virtualul și prognoza, scalabil de la individ la populații mari, astfel încât să poată fi folosit pentru cercetare, inginerie, testare / evaluare, instruire și dezvoltare de strategii pentru a învinge campaniile de influență negativă.

Pierce consideră că mediul de testare a securității cognitive trebuie să abordeze întrebări cheie, cum ar fi: „Cum protejăm populațiile împotriva campaniilor de dezinformare pe scară largă?” sau „Cum măsurăm eficacitatea tehnicilor și tehnologiilor de securitate cognitivă?”. Abordarea problemelor etice, legale și societale (ELSI) este esențială pentru dezvoltarea tehnicilor și tehnologiilor de securitate cognitivă, iar un mediu de testare a securității cognitive va trebui să înființeze un comitet ELSI care, să ajute la îndrumarea multitudinii de proiecte care își propun să prevină influențarea rău intenționată a gândirii oamenilor.

În finalul articolului, Pierce este de părere că dezvoltarea tehnicilor și tehnologiilor de securitate cognitivă trebuie să se desfășoare într-un mediu neutru în care, guvernul, industria și zona academică pot lucra împreună la integrarea holistică a instrumentelor.

Răspunsul la această nevoie este crearea unei baze de testare a securității cognitive, necesară pentru securitatea națională.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Pagina de facebook a Ministerului bulgar al Apărării a fost atacată de hackeri
Atacul cibernetic de anul trecut asupra Agenției Europene a Medicamentului, comis de hacker ruși și chinezi
România, pe locul 8 în Europa ca număr de cazuri privind spionajul utilizatorilor de telefoane mobile
Codruț Săvulescu: Inteligența artificială nu va depăși inteligența umană
Război hibrid împotriva Ucrainei | Sistemul web care asigură circuitul documentelor guvernamentale, ţinta hackerilor ruşi
Exercițiu de apărare cibernetică al Uniunii Europene
Nord-coreeni, inculpaţi în SUA pentru piraterie informatică de 1,3 miliarde de dolari cu criptomonedă
Protecția împotriva dezinformării revine în atenția experților americani
Hackerii din Coreea de Nord au finanțat programele de rachete nucleare și balistice ale țării
În 2021, atacurile cibernetice vor fi mai bine țintite. Previziuni in domeniul securității cibernetice
Acuzată de legături cu Armata Chinei, compania Xiaomi a depus o plângere împotriva Pentagonului
Centrul Cyber de la Bucureşti ar putea deveni funcţional până la jumătatea acestui an
O nouă metodă de atac, identificată la nivel european, se foloseşte de serviciul de mesagerie vocală al utilizatorilor de telefonie mobilă
Rusia și Iranul au semnat un acord de cooperare în domeniul cibernetic
Nexium Defense Cloud: Norul de deasupra NATO va fi furnizat de Thales
NATO a inaugurat Capabilitatea de răspuns la incidente cibernetice din cadrul armatei moldovenești
România, pas important pentru operaționalizarea la București a Centrului Cyber al UE, într-un termen „foarte scurt”
Hackerii SolarWinds conectați la instrumente de spionaj din Rusia, concluzia Kaspersky
Unitatea armatei franceze specializată în lupta informatică, destinată doar pentru conflictele "de la stat la stat"
Războiul cibernetic: Furtunile Solare
Rusia respinge acuzele cu privire la atacurile cibernetice asupra guvernului american
Agenții și departamente guvernamentale din SUA au fost vizate de hakeri
Bogdan Aurescu: România va găzdui Centrul European pentru Securitate Cibernetică
Furt masiv de date din domeniul apărării la grupul italian Leonardo
Canada, vizată de ameninţări cibernetice din partea Chinei şi Rusiei
Hackeri ruşi şi nord-coreeni au luat la ţintă producători de vaccinuri împotriva COVID-19
Viitorul incert al domeniului cibernetic: tehnologiile radicale și abordările negativiste trebuie depășite
Alegeri SUA | Americanii sunt îndemnaţi să nu meargă la vot? FBI examinează o serie de apeluri telefonice
Huawei a reclamat România şi Polonia la Comisia Europeană din cauza excluderii din rețeaua 5G
Zeci de site-uri franceze afişează mesaje de propagandă islamistă după o serie de atacuri informatice

Ştiri Recomandate

Biden laudă Germania şi alţi aliaţi din NATO, inclusiv România, pentru creşterea cheltuielilor militare
Bogdan Aurescu: Suplimentarea trupelor aliate în România este în favoarea intereselor de securitate ale ţării noastre
Avioane F-35 pentru Grecia | Atena va înainta o cerere oficială către Washington pentru aeronave de generaţia a V-a
Secretarul general al NATO: Finlanda şi Suedia vor semna marţi protocolul de aderare
Înfrângere majoră pentru Rusia. Forțele ruse s-au retras de pe Insula Șerpilor. Moscova confirmă, dar vine cu o altă explicație
Franța a primit primul lot de rachete modernizate MICA pentru Rafale și Mirage 2000. Din 2026 MBDA livrează noua generație de rachete aer-aer
Marina SUA a încetinit comenzile pentru F-35. Deficitul de avioane de luptă al marinei americane se poate prelungi până în 2031
Rusia a distrus în Ucraina un depozit cu 40 de tone de cereale. Concomitent prima navă cu cereale, sub protecția forțelor ruse, a plecat spre „țările prietene”
Turcia nu va fi reprimită în programul F-35, dar primeşte unele asigurări că SUA sprijină vânzarea de avioane F-16
Ucraina a distrus un sistem rusesc Panțîr-S1 pe Insula Șerpilor. Armata anunță că operațiunile pentru eliberarea insulei continuă
După ce SUA au anunțat încă două escadrile de F-35 în Europa, un expert rus crede că Rusia trebuie să desfășoare arme nucleare tactice
Acțiunile Gazprom au scăzut cu peste 30% după ce acționarii au decis să nu plătească dividendele pentru 2021
Marea Britanie crește masiv sprijinul militar acordat Ucrainei. Londra deblochează un pachet de peste 1 miliard de euro
NATO a aprobat noul concept strategic: Rusia, considerată o ameninţare şi China o provocare
Rusia arată că își continua programul de inzestrare militară. Flota rusă din Marea Baltică va primi în dotare nava purtătoare de rachete Grad
SUA va prelua prin rotație comanda grupului de luptă naval SNMG 2 al NATO
Armata SUA a ales tancul Griffin II. Propunerea GDLS a fost declarata câştigătoarea programului militar Mobile Protected Firepower (MPF)
Podul de peste râul Irpin de lângă Kiev a fost distrus după ce a fost lovit de un fulger
Siria a recunoscut independența așa-ziselor republici Doneţk şi Lugansk. Ucraina rupe relațiile diplomatice cu regimul Assad
Imagini prin satelit arată faptul că Rusia a amplasat mai multe sisteme de rachete pe coasta Regiunii Kaliningrad
Iohannis: Suplimentarea prezenţei militare americane va avea un rol benefic pentru România
Suedia şi Finlanda au fost invitate să adere la NATO
Iohannis, despre Forțele Navale Române: Facem tot ce putem la nivel de dotare. Marea Neagră va fi declarată zonă de interes strategic
SUA spulberă și ultima speranță a Turciei de a primi F-35. Riscul ca Rusia să aibă acces la date secrete ale programului e uriaș
Regatul Unit și Norvegia au convenit să transfere către Ucraina mai multe sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270
Ucraina va primi alte şase obuziere Pzh2000 din Germania și Olanda
România vrea o prezență de 10.000 militari NATO pe teritoriul ei
Polonia, un exemplu de urmat pentru România. Fregate moderne britanice Arrowhead 140 și încă trei nave autohtone Kormoran II comandate
Rusia susține într-un material video că a utilizat noile sisteme de război electronic Krasukha-S4 împotriva avioanelor și dronelor Ucrainei
Turcia nu a cerut concesii SUA pentru a accepta intrarea Finlandei și Suediei în NATO. Invitațiile oficiale vor fi înmânate azi
Schimbare majoră în politica germană. Germania e în curs de a construi cea mai mare armată convențională din Europa
Moment istoric: Turcia a renunțat la veto și va susține aderarea Finlandei și Suediei la NATO
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro