Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Protecția împotriva dezinformării revine în atenția experților americani
11 feb 2021, 21:03
Brian M. Pierce, fost director al Biroului de Inovare în domeniul Informațiilor din cadrul DARPA, a prezentat, recent, într-un articol pentru publicația online C4ISRNET, o serie de considerente în favoarea realizării unui mediu de testare a tehnicilor și tehnologiilor destinate verificării informațiilor de largă circulație și cu impact ridicat asupra populației, din punctul de vedere al veridicității și manipulării negative.

Acest proces de verificare și eventual eliminare a informațiilor false și/sau rău intenționate este denumit pe scurt ”securitate cognitivă”.

Gravitatea amenințării, rezultată din distorsionarea voită a informațiilor

În argumentarea necesității construirii sistemului de testare, Pierce pleacă de la campania de influențare online executată Agenția Rusă de Cercetare pe Internet (ARCI), campanie prin care s-a interferat ilegal în procesele politice și electorale ale SUA, din anul 2016. Conform rechizitoriului din 2018, au fost create sute de conturi de socializare care, au fost folosite pentru a transforma persoane fictive în lideri de opinie publică în Statele Unite.

Cu alte cuvinte, ARCI a efectuat operații de dezinformare online, care au constat în plasarea de informații false, în scopul influențării proceselor politice și electorale din SUA.

 

Securitate cognitivă

 

Potrivit lui Pierce, conceptul de “securitate cognitivă” nu este deloc nou, celebra zicală a lui Sun Tzu - „toate războaiele se bazează pe înșelăciune”, veche de 2500 de ani, atenționând încă de atunci că, orice adversar are permanent intenția de a induce în eroare.

Noutatea este adusă de extinderea exponențială a internetului, care a permis atingerea de productivități record, dar, în același timp, a deschis multiple căi pentru cei care, încearcă să influențeze în sens negativ alte persoane și să le pună în pericol securitatea cognitivă, totul petrecându-se la o scară foarte mare și cu o viteză extraordinară.

În noile condiții, Pierce apreciază că, securitatea cognitivă constă în realizarea unui set de instrumente și tehnici care, au scopul de a detecta, descrie și contracara influențele rău intenționate transmise prin intermediul rețelelor sociale și a altor canale de comunicare.

 

Cum se atinge o securitate cognitivă adecvată

 

În primul rând, creșterea rezistenței cognitive împotriva influențării rău intenționate presupune cultivarea gândirii critice și a alfabetizării mediatice prin educație, precum și dezvoltarea instrumentelor care pot oferi identificare și apărare în timp real pentru oamenii și organizațiile care se confruntă cu eforturi sofisticate de influență, consideră Pierce. Aceste tehnologii trebuie să funcționeze la scara și viteza internetului, de exemplu, identificarea automată a falsurilor bine fabricate (deepfakes) și a surselor media manipulate.

În al doilea rând, este nevoie să se atingă un nivel ridicat de înțelegere a  situației generale, astfel încât să se detecteze și caracterizeze rapid campaniile de influențare negativă și asistenții personali virtuali folosiți. În acest fel, persoanele și organizațiile expuse campaniilor de influențare sunt ajutate să identifice sursele și scopurile mesajelor online false.

În al treilea rând, trebuie create capabilități de angajare/luptă cognitivă precise și robuste pentru a contracara influențarea rău intenționată.

 

Standardizarea eforturilor de securitate cognitivă

 

Spre deosebire de securitatea cibernetică, care pune accentul pe protecția dispozitivelor, computerelor, rețelelor și a altor mașini, securitatea cognitivă se concentrează pe protecția omului, iar aceasta necesită o abordare socio-tehnică care să integreze o serie de discipline printre care, științe sociale / comportamentale, inteligență artificială, baze de date și tehnici de calcul avansate. Această abordare complexă implică un efort comun al guvernului, industriei și mediului academic.

Fundamental pentru realizarea acestui obiectiv este crearea unui adevărat poligon de încercare a sistemelor de securitate cognitivă. Acesta va contribui decisiv la maturizarea și validarea tehnicilor și tehnologiilor de securitate cognitivă. Iar, lucrurile trebuie făcute cu o rigoare văzută la sistemele de testare din domenii care se confruntă cu probleme dificile, cum ar fi ciberneticul, consideră Pierce.

Astfel, mediul de testare a securității cognitive se prefigurează a fi un mediu simulat cuprinzător și flexibil, care combină realitatea cu virtualul și prognoza, scalabil de la individ la populații mari, astfel încât să poată fi folosit pentru cercetare, inginerie, testare / evaluare, instruire și dezvoltare de strategii pentru a învinge campaniile de influență negativă.

Pierce consideră că mediul de testare a securității cognitive trebuie să abordeze întrebări cheie, cum ar fi: „Cum protejăm populațiile împotriva campaniilor de dezinformare pe scară largă?” sau „Cum măsurăm eficacitatea tehnicilor și tehnologiilor de securitate cognitivă?”. Abordarea problemelor etice, legale și societale (ELSI) este esențială pentru dezvoltarea tehnicilor și tehnologiilor de securitate cognitivă, iar un mediu de testare a securității cognitive va trebui să înființeze un comitet ELSI care, să ajute la îndrumarea multitudinii de proiecte care își propun să prevină influențarea rău intenționată a gândirii oamenilor.

În finalul articolului, Pierce este de părere că dezvoltarea tehnicilor și tehnologiilor de securitate cognitivă trebuie să se desfășoare într-un mediu neutru în care, guvernul, industria și zona academică pot lucra împreună la integrarea holistică a instrumentelor.

Răspunsul la această nevoie este crearea unei baze de testare a securității cognitive, necesară pentru securitatea națională.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Putin neagă războiul cibernetic al Rusiei împotriva SUA și spune că ar accepta un schimb de prizonieri
Ambasada Chinei reacționează după promulgarea legii 5G în România. China e „extrem de preocupată”
Italia îşi întăreşte securitatea cibernetică în faţa ameninţării reprezentate de Rusia
Atac cibernetic împotriva JBS: Biden nu exclude să acţioneze contra Moscovei
Forțele Terestre americane își triplează personalul din domeniul războiului electronic
Spionaj cibernetic: Ministerul de Interne belgian a fost vizat de un atac cibernetic
Al Treilea Război Mondial va fi unui cibernetic. Germania atrage atenția asupra capabilităților Rusiei și Chinei
Parlamentul European a aprobat înfiinţarea Centrului European pentru Securitate Cibernetică cu sediul la Bucureşti
Hackerii care au atacat rețeaua de distribuție petrolieră din SUA ar putea fi din Rusia
Hackeri chinezi au atacat rețele informatice ale unor companii americane din domeniul apărării
România, solidară cu SUA după sancțiunile împotriva Rusiei. MAE: Și România s-a confruntat cu atacuri cibernetice
NATO organizează cel mai mare exerciţiu de apărare cibernetică din lume
CERT-RO va participa la un exercițiu de apărare cibernetică organizat de NATO
Tehnologia depășită, amenințare la adresa apărării SUA
Lockheed Martin și Omnispace vor dezvolta o rețea de comunicații hibride
GRU ar fi organizat mai multe atacuri cibernetice asupra parlamentarilor germani
Serviciul de securitate ucrainean a blocat un atac cibernetic al hackerilor ruși coordonați de FSB
Cinci companii de comunicații chineze interzise în SUA
Pagina de facebook a Ministerului bulgar al Apărării a fost atacată de hackeri
Atacul cibernetic de anul trecut asupra Agenției Europene a Medicamentului, comis de hacker ruși și chinezi
România, pe locul 8 în Europa ca număr de cazuri privind spionajul utilizatorilor de telefoane mobile
Codruț Săvulescu: Inteligența artificială nu va depăși inteligența umană
Război hibrid împotriva Ucrainei | Sistemul web care asigură circuitul documentelor guvernamentale, ţinta hackerilor ruşi
Exercițiu de apărare cibernetică al Uniunii Europene
Nord-coreeni, inculpaţi în SUA pentru piraterie informatică de 1,3 miliarde de dolari cu criptomonedă
Protecția împotriva dezinformării revine în atenția experților americani
Hackerii din Coreea de Nord au finanțat programele de rachete nucleare și balistice ale țării
În 2021, atacurile cibernetice vor fi mai bine țintite. Previziuni in domeniul securității cibernetice
Acuzată de legături cu Armata Chinei, compania Xiaomi a depus o plângere împotriva Pentagonului
Centrul Cyber de la Bucureşti ar putea deveni funcţional până la jumătatea acestui an

Ştiri Recomandate

BREAKING NEWS
Schengen. Austria: Vrem un nou calendar pentru România și Bulgaria / Diaconescu: Nu trebuie să ajungem la o soluție paliativă
HIMARS cu frâna de mână trasă: SUA au limitat raza de acțiune a HIMARS ucrainene pentru a evita lovirea directă a teritoriului rus
Pentagonul a anunțat aprobarea vânzării unui lot de 116 tancuri M1A1 Abrams către Polonia. Mariusz Błaszczak: O armată puternică înseamnă o Polonie sigură
Consiliul European promite ajutor militar pentru cinci state partenere, dar Republica Moldova nu se regăsește printre destinatari
Putin admite războiul de cucerire: Marea Azov - mare internă a Rusiei. Jumătate din cei 300.000 de mobilizați sunt deja pe front
Negocierile din ultima zi au eșuat. Austria a anunțat oficial că se va opune prin veto aderării României la Schengen
SRI: Plicurile trimise Ambasadei Ucrainei din România conțin „fragmente de țesuturi organice”
IRIS-T și NASAMS au doborât toate țintele la ultimul atac al Federației Ruse, dar sistemele sovietice încă rămân coloana vertebrală a apărării aeriene
Premieră mult aşteptată: U.S. Army a primit primul prototip al sistemului de rachete Mid-Range Capability, cunoscut și sub numele de Typhon
Lovitură de stat dejucată în Germania: O grupare de extremă-dreapta intenţiona să răstoarne guvernul de la Berlin
Ultranaţionaliştii sârbi strâng relaţiile de prietenie cu mercenarii Wagner pentru a putea menținere presiunea asupra Kosovo
Summit-ul de la Tirana - mesaj clar pentru Balcanii de Vest: UE sprijină extinderea şi integrarea regională (Ursula von der Leyen)
Turcia, tot mai aproape de achiziţia mult dorită a avioanelor F-16 Block 70/72 Viper. Două amendamente au fost eliminate din proiectul de lege NDAA pentru 2023
Generalul Mark Milley: SUA analizează detaliat dacă stocurile sale de muniţii sunt suficiente
Tensiunile greco-turce la noi cote după exercițiile elene din insulele Rodos și Medeli
Dronele iraniene Shahed-136, folosite de armata rusă, au componente americane, canadiene şi japoneze
Avioanele F-35 ale Royal Australian Air Force ar funcţiona defectuos. Analist militar: Aceste avioane nu satisfac nevoile Australiei la capitolul apărare
Polonia îşi schimbă decizia şi acceptă ca Germania să-i trimită sisteme Patriot, chiar dacă a făcut lobby ca acestea să ajungă în Ucraina
Statele Unite: Nu ajutăm și nu încurajam Ucraina să lovească ţinte de pe teritoriul Rusiei
Fostul ministru de externe al Austriei Karin Kneissl, și invitatul special de la nunta sa în 2018, președintele rus Vladimir Putin. Foto: Karin Kneissl
EXCLUSIV
Viena Roșie. Refuzul Austriei de a susține aderarea României la Schengen și impactul inevitabil care va veni
România caută centre pentru pregătirea piloților de F-16. Șeful Armatei a discutat în Portugalia despre continuarea programului
Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria: Refuzul Vienei de a primi România în Schengen „periclitează coexistenţa noastră constructivă”
Sub șocul consumului de muniție, americanii schimbă strategia: Transformarea Ucrainei într-o forță de elită cu eficacitate mai mare
Americanii se arată interesați de Iron Beam: Lockheed Martin și Rafael vor produce un sistem laser și pentru SUA
SUA au decis înlocuitorul legendarelor Black Hawk. Tilrotorul V-280 Valor e „alesul” pentru Forțele Terestre ale SUA
Ungaria se răzbună: Folosește arma veto-ului pentru a bloca pachetul de ajutor pentru Ucraina / Orban: Nu este adevărat . Acestea sunt ”fake news”
Republica Moldova și Ucraina ar putea construi un nou pod peste Nipru care va lega cele două state
Austria ne închide oficial ușa. Cancelarul austriac Nehammer s-a pronunțat ferm împotriva aderării României la Schengen
”Sunt avioane excelente". Armata Ungariei intenționează să-și completeze flota de Gripen cu încă patru aeronave
Forțele Armate Poloneze au primit primele 24 de obuziere autopropulsate K9 din Coreea de Sud. Compania sud-coreeană Hanwha Defense vrea un centru logistic în Polonia
O nouă zi, o altă bază militară rusă vizată de noi atacuri (Video). Mai multe explozii au avut loc în apropiere de baza aeriană din Kursk