Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
1916: Armata Română, ofensivă în Transilvania. Intrarea în Primul Război Mondial
28 aug 2018 / 15:10
Pe 28 august 1916, acum exact 102 ani, Armata Română trecea Carpații și trăgea primele gloanțe în Primul Război Mondial.

„Prima noapte de război... În urmă cu exact 102 ani, în noaptea din 27-28 august, România intra în Primul Război Mondial alături de Antanta, cu un total de patru armate, dintre care trei dispuse pe linia Carpaților și una în zona de sud a țării.

Pentru că România nu trecuse încă la vremea aceea la calendarul gregorian (pe care îl folosim astăzi), ziarele care titrau pe prima pagină „România a declarat război!" poartă data de 16 august 1916.

Dar în spatele cifrelor, sunt oameni, momente și imagini”, se arată pe pagina de Facebook - Enciclopedia digitală România 1918.

(w670) 

Operațiunea începea după ce la 27 august 1916, ora 21:00, Edgar Mavrocordat, ambasadorul României depune la secretariatul Ministerului Austro-Ungariei de Externe declarația de război din partea Regatului României.

După doi ani de neutralitate, România nu mai avea de ales. La presiunile publice pentru Ardeal s-au adăugat cele politice din sânul puterii, ale Reginei Maria și antantiștilor. Astfel, Regatul României intra la 27 august 1916 în „războiul pentru întregirea neamului românesc" - Primul Război Mondial.

În noaptea dintre 27-28 august 1916, Armata Română trecea Carpații și înainta pe trei direcții în Transilvania.

Potrivit calendarului iulian – aflat în vigoare atunci – România a început ofensiva la 15 august, de Sfântă Mărie. Un omagiu adus Maicii Domnului cât și Reginei Maria, cea care în anii cumpliți ce vor urma va organiza spitalele și va fi o prezență constantă printre răniți.

Ştiri Recomandate

Avioanele de luptă ale Israelului au lovit Fâșia Gaza
Serviciul German de Informații Externe (BND), scapă de ancheta justiţiei din Austria
Rusia ar urma să aibă o bază navală în Venezuela
Tensiunile din Kashmir. India şi-ar putea revizui doctrina de a nu recurge prima la arma nucleară
Preşedintele Letoniei: Germania trebuie să joace un rol mai important în problemele globale
Noul preşedinte al Comisiei Europene: Mă voi lupta cu toată puterea pentru Europa
Turcia va avea o nouă bază militară în Qatar
Taiwanul vrea să primească mai repede de la SUA cele 66 de avioane F-16V