Dimineața zilei dintre 21 și 22 iunie 1941 avea să consemneze intrarea României în cel de-al Doilea Război Mondial.
Nicolae Ceaușescu, comandant suprem al forțelor armate, a ordonat în decembrie 1989 deschiderea focului împotriva celor care protestau în stradă, la finalul unei decade în care Cortina de Fier se prăbușea, iar România socialistă trecea printr-o criză fără precedent din dorința irațională a dictatorului de a achita datoria externă. Cu o Românie izolată complet, atât de est, cât și de vest, Ceaușescu și-a condamnat poporul la frig și foame.
Nu a putut fi schimbat printr-o lovitură politică, asemenea altor lideri comuniști din regiune, ci a fost nevoie de sânge. Iar acest lucru e cauzat și de faptul că Nicolae Ceaușescu s-a înconjurat de personaje obediente și avea controlul absolut asupra țării, în ciuda faptului că suferea de paranoia și își pierduse încrederea în aproape toată lumea.
Istoricul Lavinia Betea, care va lansa pe data de 20 iunie la editura Corint, două noi volume „Viața și epoca lui Nicolae Ceaușescu” și „Tovarășa”, o biografie a Elenei Ceaușescu, într-un interviu acordat DC News, spune că debarcarea liderului sovietic Nikita Hrușciov a fost o lecție pentru Ceaușescu.
„Ceaușescu a modificat statutul partidului în maniera în care el nu mai putea fi înlocuit statutar. Comandanții noștri de armată nu erau comandanții sovietici din perioada lui Hrusciov, care veneau înnobilați de victoriile pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial”, a explicat Lavinia Betea.
Istoricul spune că Ceaușescu se „înconjurase de oameni care aveau pete negre la dosar”. Ea l-a dat exemplu pe generalul Vasile Milea care era pe punctul de a fi demis pentru „ceea ce azi am numi deturnări de fonduri”.
„În ce bătălii se remarcase Vasile Milea sau Victor Atanasie Stănculescu? Ce credit aveau aceștia?”, se întreabă, retoric, Lavinia Betea.
Ea a subliniat că niciunul din generalii lui Ceaușescu nu aveau capacități militare. „Toți au fost ridicați în grade sub motivații politice. Se remarcaseră doar din punct de vedere politic nu prin ceva care să-i nimbeze ca oameni care ar fi avut un geniu militar. Nici vorbă de așa ceva”. Acesta a fost unul din motivele pentru care Armata nu putea avea nicio inițiativă care să ducă la schimbarea regimului, a subliniat Lavinia Betea.
„Nu armata, ci situația internațională a fost punctul nevralgic al lui Ceaușescu și contextul în care se produceau schimbările din vecini. Asupra Armatei el avea control deplin. Subliniez din nou, între comandanții noștri din structurile militarizate și comandanții sovietici din vremea lui Hrușciov care au dus la înlocuirea dictatorului sovietic, e o distanță ca de la cer la pământ”, a punctat Lavinia Betea care a subliniat însă că Armata nu l-a părăsit pe Ceaușescu, dar după Timișoara toată lumea, inclusiv Armata, și-a dat seama că acesta este sfârșitul regimului.
„La toate acestea se adaugă situația din România. Citându-l pe Lenin, el spunea că pentru a se produce o Revoluție trebuie să existe o situație revoluționară. Ori România era atunci în conformitatea cu teoria respectivă”, a mai adăugat istoricul.
„Ultima perioadă a lui Nicolae Ceaușescu e una de profundă degenerare a sa. Și fizică și psihică. Dacă îi urmărești discuțiile din stenograme din CPEx îți dai seama că felul în care el reacționa nu era al unui om normal”, a mai precizat Lavinia Betea care a conchis, arătându-și speranța că niciodată în istoria României o singură persoană nu va mai avea în mâini întreaga putere, așa cum s-a întâmplat cu dictatorul comunist.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Dimineața zilei dintre 21 și 22 iunie 1941 avea să consemneze intrarea României în cel de-al Doilea Război Mondial.
Parlamentul European a organizat marţi o ceremonie de comemorare a deportărilor sovietice în masă în Europa Centrală şi de Est, ''care au şocat lumea şi au pecetluit soarta mai multor generaţii de oameni din statele baltice şi din Europa Centrală şi de Est'', după cum a declarat preşedintele legislativului european, David Sassoli.
În fiecare an, Ziua Eroilor este celebrată odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, la 40 de zile de la Sfintele Paşti, evocând memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. În 2021, Ziua Eroilor are loc în data de 10 iunie.
Istoricul Lavinia Betea consideră că în decembrie 1989 nu a existat nicio posibilitate ca Armata României să schimbe regimul iar Nicolae Ceaușescu controla întreaga structură.
Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a sesizat Parchetul General în legătură cu săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii de către foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie, care au recrutat mii de elevi în ultimele două decenii ale dictaturii comuniste din România.
Narativul Federației Ruse despre cel de-al Doilea Război Mondial plasează Moscova în tabăra victimelor, respingând responsabilitatea Uniunii Sovietice în ceea ce privește declanșarea conflagrației mondiale.
Nu e niciun secret că pentru ruși cel de-al Doilea Război Mondial a început la 22 iunie 1941, odată cu Operațiunea Barbarossa - invazia Uniunii Sovietice de către Germania nazistă.
Viaţa în libertate şi pace nu trebuie niciodată să fie considerată un lucru asigurat, a declarat sâmbătă preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputova, cu prilejul Zilei Victoriei împotriva nazismului, relatează Agerpres, care citează agenţia TASR.
Pe 30 aprilie 1945, în plină Bătălie a Berlinului, Adolf Hitler se sinucidea în buncărul său. Soarta Germaniei naziste era de mult pecetluită, Fronturile de Vest și de Est ajunsese atânc în teritoriul german, iar prăbușirea Reich-ului, o chestiune de zile.
Teoriile conspiraționiste au vândut mereu, acaparând publicul însetat de mister. Fie că vorbim de extratereștrii antici, moartea lui Hitler, pasul lui Neil Armstrong pe Lună sau doborârea turnurilor gemene World Trade Center, succesul conspiraţiilor este garantat. Mai ales că apostolii acestor teorii îmbină fapte reale cu pură imaginație. Însă ele rămân doar teorii puerile fără să atingă statutul de adevăr istoric.
Eliberarea oraşului Oradea şi instaurarea administraţiei româneşti, în urmă cu 102 ani, vor fi celebrate marţi în condiţii speciale, din cauza restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19, doar prin glasul clopotelor din bisericile româneşti şi prin ofranda coroanelor de flori ce vor fi depuse la Statuia generalului Traian Moşoiu.
Operațiunea Dynamo sau evacuarea miraculoasă de la Dunkirk a reprezentat o parte a Bătăliei Franței în cel de-al Doilea Război Mondial.
Locotenentul (rtr) Gheroghe Bădulescu a fost printre puținii veterani de război care a luptat la Cotul Donului și care se mai afla în viață în 2021. Din păcate, Nea Gheorghiță a trecut pragul acestei lumi.
În urmă cu două zile, trei cercetători CNSAS au cerut ministrului Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, o decizie urgentă prin care să dispună restituirea tuturor documentelor aparținând fostei Securități, deoarece MApN ar fi trimis selectiv anumite fonduri arhivistice către CNSAS, existând astfel o lipsă de voință în restituirea în integrum a arhivelor. Între timp, MApN a venit cu o primă reacţie, precizând că toate documentele ce privesc fosta securitate au fost trimise CNSAS, cu excepția celor a căror dezvăluire ar putea aduce atingere securității naționale.
Frumoasa Bucovină de Nord, a Luceafărului Mihai Eminescu și a multor altor mari români, a fost martora, acum 80 de ani, pe 1 aprilie 1941, unui odios masacru despre care și azi mai căutăm adevăruri.
Pe data de 31 martie 1995, în urmă cu exact 26 de ani, avea loc cea mai mare catastrofă aviatică din istoria României. Atunci, la Balotești, o aeronavă Airbus de tip A310-324, s-a prăbușit în apropierea aeroportului Otopeni. În urma tragediei nu au existat supraviețuitori.
Sunt 103 de ani de când „Sfatul Țării” vota la 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu Regatul României.
23 martie 1999. 22 de ani de la una dintre cele mai controversate acțiuni NATO. Alianța ia decizia să bombardeze Serbia, pe atunci parte a Republicii Federative Iugoslavia, decizie cunoscută ca ”Operațiunea Allied Force”. Atacul NATO a început în 24 martie 1999.
Ocupația sovietică a fost cea mai lungă ocupație pe care a suportat-o țara noastră în ultimii 300 de ani. Ea s-a întins pe o perioadă de 14 ani, din 1944 până la retragerea Armatei Roșii în 1958.
Ultimul mare război în care China a fost implicată este conflictul chino-vietnamez din 1979. Sigur că de atunci au trecut foarte mulți ani iar Armata de Eliberare a Poporului s-a schimbat și tehnologizat radical.
Portavioanele au reprezentat întotdeauna o necesitate pentru SUA. Încă din anii 1930 inginerii au încercat să dezvolte o tehnologie care să permită lansarea avioanelor de pe mare fără a avea o pistă. Astfel a luat naștere sistemul Brodie care permitea lansarea și recuperarea avioanelor cu ajutorul unor cabluri.
Se întâmpla pe 15 aprilie 1969, când o aeronavă de tip MiG-21 a Coreei de Nord a doborât un avion de recunoaștere și supraveghere de tip EC-121 al Statelor Unite ale Americii.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a evidenţiat rolul jucat de ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, în istoria ţării sale şi a lumii, felicitându-l marţi cu prilejul împlinirii a 90 de ani de viaţă, transmite EFE.
Mihail Gorbaciova va împlini anul acesta, pe 2 martie, vârsta de 92 de ani. Gorbaciov a fost ultimul lider al Uniunii Sovietice și secretarul general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.
Zeci de mineri care protestează în subteranul Minei Lupeni din Valea Jiului au anunţat, duminică seara, că sunt dispuşi să intre în greva foamei, în cazul în care revendicările lor nu vor fi soluţionate prin negocierile dintre liderii sindicali.
Ion Mihai Pacepa a fost cel care i-a aplicat una din cele mai dure lovituri lui Nicolae Ceaușescu, atât pe plan extern, cât și pe plan intern, după ce a dezertat în SUA în 1978.
Pe data de 9 februarie 1965, acum 56 de ani, în timpul Războiului din Vietnam, primele trupe americane combatante terestre au fost trimise în Vietnam.
În noaptea dintre 6 spre 7 februarie 1941, localitatea Lunca Prutului din Ținutul Herței înregistrează unul din cele mai sângeroase momente ale românilor din Nordul Bucuvoinei, azi teritoriul Ucrainei: Masacrarea cetățenilor români care încercau să treacă granița în Regatul României, de pe teritoriile ocupate de trupele lui Iosif Stalin.
O fostă secretară a unui lagăr de concentrare nazist a fost pusă sub acuzare pentru complicitate la crime în câteva mii de cazuri, a anunţat vineri justiţia germană, deschizând astfel calea pentru un viitor proces, relatează AFP.
Pe data de 5 februarie 1953 s-a stins din viață unul din cei mai mari lideri politici ai României, Iuliu Maniu. Coincidență, la exact 10 ani distanță de când Iuliu Maniu a trecut pragul acestei lumi, o altă personalitate marcantă a vieții politice românești a decedat tot în închisorile comuniste: E vorba de un alt țărănist - Ion Mihalache.
După eșecul „înfrângerii Ucrainei în 3 zile” Armata rusă a trecut la doctrina de a distruge, la propriu, înainte de a „cuceri”. Radu Hossu, corespondent de război, a văzut cu ochii lui cum arată în Ucraina „ruskii mir” (n.r. - lumea rusă), cu orașe întregi rase la propriu de pe fața pământului. E ceea ce am văzut cu toții în Siria, doar că la o scară colosală. Ceva pentru care umanitatea nu a fost pregătită.
Rusia a emis un avertisment prin care condamnă presupusele „abuzuri” ale navelor din țările membre NATO în Marea Baltică.
Ministrul de externe Emil Hurezeanu a participat, marți, 28 ianuarie 2025, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele UE. Cu acest prilej, șeful diplomației române a avut o întrevedere cu Mark Rutte, Secretarul General al NATO.
Plecând de la ideea că T-14 Armata, un program cu multe probleme va fi finalizat cu succes de Rusia, experții militari au analizat o posibilă confruntare între un T-14 Armata rus, în cea mai modernă versiune, și un AbramsX - viitorul tanc american Abrams pe care industria de apărare din SUA în dezvoltă. Desigur, pe caracteristicile și datele pe care le avem azi oficial despre cele două tancuri.
Evenimentele din România se află în vizorul polonezilor care nu vor să treacă prin haosul politic care a cuprins România.
După câteva zile de lupte intense, rebelii care face parte din gruparea M23, susținuți de trupele ruandeze, au intrat luni dimineaţa în capitala provincială Goma, situată în apropierea graniţei cu Ruanda, într-una din regiunile cele mai bogate în resurse ale RDC.
Brigada 126 de Supraveghere Aeriană și Avertizare din cadrul Forțelor Aeriene ale Serbiei a început antrenamentele cu noile radare de supraveghere cu rază lungă de acțiune GM (Ground Master) - 400 Alfa furnizate de compania franceză Thales. Achiziția are ca scop întărirea și extinderea capacității naționale sârbe de cercetare și supraveghere aeriană cu radare moderne, după ce Belgradul se baza în acest sens pe versiunea de putere mai mică, cu rază medie de acțiune, GM-200, produsă, de asemenea, de Thales.
După ultimul duș rece, primit de Danemarca săptămâna trecută, principalele state ale UE, Germania și Franța, reacționează prudent dar ferm pe tema Groenlandei și spun că vor veghea la respectarea granițelor europene.
Forțelor Aeriene ale SUA fac progrese semnificative în cadrul programului său Next-Generation Air Dominance (NGAD), o inițiativă de ultimă strategica menită să asigure superioritatea aeriană americană într-un mediu global de securitate din ce în ce mai disputat. Pe măsură ce tensiunile geopolitice cresc și competitorii cei mai puternici precum China și Rusia își modernizează rapid forțele aeriene, programul NGAD reprezintă un pas esențial în menținerea avantajului strategic al Statelor Unite. Astfel, Raytheon Technologies, prin divizia sa Pratt & Whitney, a primit o modificare a contractului actual - valoarea a crescut de la 975 de milioane de dolari la 3,5 miliarde de dolari - pentru a pregăti tehnologia de propulsie în cadrul programului NGAP.
Actele de sabotaj întreprinse în ultimii ani împotriva Alianţei Nord-Atlantice au cuprins ameninţări de comploturi privind asasinarea unor şefi de companii, ca în cazul directorului general al producătorului german de armament Rheinmetall, a declarat marţi un înalt responsabil al NATO, potrivit Agerpres și Reuters.
Forțele ruse și-au schimbat tactica în apropiere de Pokrovsk, încercând acum să încercuiască orașul în loc să lanseze atacuri directe, potrivit lui Viktor Trehubov, purtător de cuvânt al Grupului operativ-tactic Khortytsia. Trehubov mentioneaza că intensitatea atacurilor inamice în zona Pokrovsk nu a scăzut; dimpotrivă, a crescut. În prezent, această zona de front reprezintă aproape jumătate din toate ciocnirile de luptă de-a lungul frontului.
Potrivit NBC News, președintele Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru a crea o versiune americană a sistemului israelian Iron Dome. Potrivit Casei Albe, noul sistem defensiv ar viza rachete balistice, hipersonice și de croazieră sofisticate, precum și alte tipuri de amenințări aeriene.
Marina turcă investește în extinderea portului său militar din Marea Mediterană pentru a putea manevra nave de dimensiuni foarte mari, cum ar fi portavioanele. Institutul de cercetare Turkish Century a relatat această informație. Planul de investiții în valoare de 350 de milioane de euro va îmbunătăți facilitățile portuare și va transforma baza navală Aksaz într-un centru pentru navele importante ale flotei turce. În primul rând, printre navele de mari dimensiuni se numără actuala navă multifuncțională de asalt amfibiu TCG Anadolu și nava de sprijin TCG Derya.
Iranul a cumpărat avioane de luptă rusești Sukhoi Su-35, a declarat luni (27.01.2025) comandantul Corpului Gărzilor Revoluționare, Ali Shadhani.
Una dintre caracteristicile luptelor din Ucraina este utilizarea frecventă a dronelor FPV (First Person View). Întrucât imaginile difuzate de combatanți arată, în general, doar lovituri, este dificil de știut câte dintre aceste dispozitive sunt necesare pentru a „neutraliza” un vehicul blindat. Brigada a 37-a de Infanterie Marină a armatei ucrainene, care utilizează multe dintre „tancurile ușoare” AMX-10RC promise Kievului de Franța, se confruntă în mod evident cu amenințarea dronelor FPV rusești.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reamintit că operațiunea ucraineană pe teritoriul Federației Ruse continuă deja de aproape jumătate de an.
Ceea ce părea SF în urmă cu două decenii devine azi realitatea: Marina germană (Deutsche Marine) intenționează să echipeze cele șase viitoare submarine U212CD („Common Design”) cu o capacitate de apărare aeriană, împotriva elicopterelor anti-submarin sau a avioanelor de patrulare maritimă. În acest scop, Bundestagul a aprobat, în decembrie anul trecut, dezvoltarea rachetei IDAS („Interactive Defence and Attack System for Submarines”). Aceasta vi fi integrată pe submarine.
Pentru a doua oară într-o lună, o brigadă a armatei ucrainene nou formată se dezintegrează în timp ce se desfășoară pe linia frontului într-unul dintre cele mai urgente sectoare ale războiului de 35 de luni al Rusiei împotriva Ucrainei, în zona Pokrovsk. Brigăzile au fost formate recent, rapid.
Uniunea Europeană a oferit luni un ajutor de urgenţă de 30 de milioane de euro pentru achiziţionarea de gaze destinate regiunii separatiste Transnistria din estul Republicii Moldova, după ce Rusia şi-a oprit livrările de gaze de la 1 ianuarie, relatează Agerpres și AFP.
Forța Spațială americană a declasificat o parte a activităților desfășurate de unitățile sale pe timpul celor două atacuri masive cu rachete și drone lansate anul trecut de Iran împotriva Israelului.
Un nou manual şcolar, care face o paralelă între războiul din Ucraina şi lupta sovieticilor contra naziştilor şi în care se afirmă că Rusia s-a considerat "forţată" să-şi trimită trupele împotriva Ucrainei, a fost prezentat luni la Moscova, relatează Agerpres și Reuters.
Potrivit surselor media ucrainene, este foarte posibil ca Israelul să fi început deja acțiunile pentru furnizarea către Ucraina a armelor sovietice și rusești capturate în timpul operațiilor militare din Liban. Acest lucru a fost inițial descoperit de analiștii de la OSINTdefender, care au observat și analizat zborurile aeronavelor de transport C-17 Globemaster III ale Forțelor Aeriene ale SUA pe ruta dintre Israel și Polonia.
Statele Unite avansează în dezvoltarea unui sistem hibrid de rachete-bombă de ultimă generație în cadrul programului Extended Range Air-launched Munition (ERAM), conceput pentru a consolida capacitățile de apărare ale Ucrainei. Potrivit Defense Express, această inițiativă, care face parte din sprijinul militar continuu al SUA pentru Ucraina, a atras recent atenția pentru potențiala sa integrare cu tehnologii avansate de ghidare, în special sistemul Quicksink, care ar putea permite lovituri de precizie asupra țintelor maritime.
Ministrul de externe al Arabiei Saudite, Prințul Faisal bin Farhan, a vizitat recent Libanul și Siria, unde a purtat discuții cu cei mai înalți oficiali ai țării. Joi, Bin Farhan s-a întâlnit cu șeful statului libanez Joseph Aoun, președintele Parlamentului Nabih Berri, prim-ministrul în funcție Najib Miqati, prim-ministrul desemnat Nawaf Salam și ministrul de externe Abdallah Bou Habib.
Alianța Nord-Atlantică (NATO) a început să furnizeze companiilor de apărare date cu nivel ridicat de clasificate, în special privind ce arme și echipamente militare este necesar să producă statele europene membre ale NATO.
NANO Nuclear Energy, cu sediul în SUA, a anunțat extinderea portofoliului său de tehnologii de microreactoare. Aceasta a achiziționat un portofoliu semnificativ de proprietate intelectuală legat de tehnologiile sale de microreactoare transportabile și modulare.
Marina ucraineană a publicat imagini cu un sistem VAMPIRE montat pe o navă uşoară care interceptează o rachetă de croazieră rusă cu rază scurtă de acțiune Kh-59. Acesta este primul caz cunoscut în care sistemul VAMPIRE L3Harris utilizează cu succes o rachetă ghidată cu laser APKWS împotriva unei rachete de croazieră rusești.
Șefa guvernului danez i-a reunit pe omologii săi scandinavi și președintele finlandez pentru a se asigura de susținerea lor în fața lui Donald Trump, care dorește anexarea Groenlandei, a anunțat ea duminică seara, informează Agerpres și AFP.
Forțele de securitate siriene afiliate noii administrații au reușit să sechestreze în zona rurală din Damasc un transport de arme destinat Hezbollah-ului libanez, reprezentând al doilea incident de acest gen după cum a anunțat duminică Ministerul de Interne. Această operațiune indică faptul că grupul șiit libanez susținut de Iran, care a suferit pierderi grele în vieți și echipamente în timpul recentului război cu Israelul, își continuă eforturile de a-și reconstrui rândurile și capacitățile militare.
Trei avioane de transport Boeing 747 ale USTRANSCOM au aterizat pe aeroportul Rzeszów-Jasionka din Polonia în acest weekend. Potrivit unor postări pe X ale analistilor OSINT, care oferă detalii despre cele trei zboruri, avioanele sunt încărcate cu arme americane destinate Ucrainei.
După câștigarea alegerilor din SUA de către Donald Trump, în noiembrie 2024, și după anunțul său că va găsi rapid o cale prin care să încheie războiul ruso-ucrainean, a început jocul scenariilor despre cum va arăta Ucraina dacă se va ajunge la pace.
În dimineața zilei de 21 ianuarie 2025, pe aerodromul Engels-2, aflat la aproximativ 700 de kilometri de front, a fost observată prezența a cel puțin cinci avioane de atac la sol Su-25, precum și a cel puțin două bombardiere strategice Tu-95MS, două Tu-160, două Tu-22M3 și un elicopter Mi-26 alături de un avion de transport Il-76. Anterior, la începutul lui decembrie pe aceeași bază aeriană au fost dislocate 9 avioane de luptă-bombardiere Sukhoi Su-34 din cele aproximativ 120 pe care rușii le dețin.