Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
1989. Operațiunea Trandafirul: Noaptea asasinilor și macabra incinerare a morților Timișoarei împușcați la Revoluție
18 dec 2020 / 18:47
În urmă cu exact 31 de ani se desfășura una din cele mai macabre operațiuni din istoria țării noastre: Extragerea de la morga spitalului Județean Timiș, în mare secret a celor împușcați pe 17 decembrie 1989, în timpul Revoluției, și transportarea acestora în București unde au fost incinerați.
Decembrie 1989: Revoluția română

La 17 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu convoacă o teleconferinţă cu activul de partid în cadrul căreia dictatorul dă ordine cât se poate de clare: deschiderea focului împotriva celor care în Timișoara cereau libertate și prăbușirea comunismului.

Se întâmpla înainte de plecarea în vizită oficială în Iran. Avea să fie ultima vizită oficială a dictatorului.

Astfel, la ședința CPEx a Comitetului Central al Partidului Comunist Român, din 17 decembrie 1989, Ceaușescu își arată nemulțumirea că la Timișoara represiunea nu a fost declanșată așa cum și-ar fi dorit. 

 

G Ad:

Nicolae Ceaușescu a dat ordin direct să se tragă în populație. Iar ei l-au executat

 

În cadrul acelei ședințe pe care istoricul Adrian Cioroianu o plasează la „granița dintre comedie și tragedie” Ceaușescu a abordat situația de la Timișoara. Ceaușescu și-a vărsat nervii pe Vasile Milea, ministrul Apărării și pe Tudor Postelnicu, ministrul de Interne. Dictatorul cerea ca trupele celor două ministere să riposteze cu „foc deschis” împotriva „elementelor declasate”, adică a revoluționarilor. Ceaușescu i-a amenințat pe cei doi cu demiterea și le-a spus că ar merita să fie duși în fața plutonului de execuție. Nu a fost iertat nici Iulian Vlad, cel care conducea Securitate, implicată și ea în masacrul de la Timișoara și în deschiderea focului la Revoluție.

Stenogramele acelei tumultoase ședințe indică cât se poate de clar că ordinele de a trage în populație i-au aparținut lui Ceaușescu și au fost puse în aplicare de aghiotanții săi politici pe care îi dojenea. 

Câteva afirmații sunt edificatorii și sunt semnalate și de revoluționarul Claudiu Iordache în ceea ce el numește atât de sugestiv „noaptea asasinilor”.

* „Dacă era înarmată (n.a. - Miliția) trebuia să tragă, nu să se lase să fie bătută şi să-i lase să intre în sediul comitetului judeţean

* „Trebuie să trageți! Trebuie să trageți în ei!”

* „Ați spus că ați dat ordin să se tragă…De ce ați dezinformat?

* „Deci, măsuri imediate, să lichidăm repede ce este în Timişoara, să punem trupele în stare de alarmă, în stare de luptă, atît unităţile ministerului de interne, cît şi cele ale apărării naţionale, şi oriunde se încearcă vreo acţiune, lichidată radical, fără nici un fel de discuţie

Generalul Ion Coman, numit comandant unic de Ceaușescu în delegația de generali trimisă pentru a face ordine la Timișoara, îi răspundea dictatorului în cadrul aceleiași ședințe a CPEx: „Vă raportez, tovarășe Ceaușescu, capătul a trei coloane intră în Timișoara. Vor fi dirijate spre centru. Am ordonat să se tragă foc! Suntem gata să îndeplinim ordinul dumneavoastră”.  

Și, din păcate, acest lucru s-a întâmplat. Pe data de 17 decembrie 1989, 63 de timișoreni au murit pentru libertate, 224 au fost răniți, în timp ce pe 18 decembrie 1989 alți 8 timișoreni și-au pierdut viața și 23 au fost răniți.

 

Operațiunea Trandafirul. Morții Timișoarei, incinerați în secret într-un crematoriu de lângă București

 

După masacru, cadavrele a 44 de martiri timișoreni ai Revoluției ce avea să ne aducă libertatea, au fost furate din morga Spitalului Județean Timiș de către autoritățile comuniste. E vorba despre Operațiunea Trandafirul coordonată de Elena Ceaușescu, aflată în contact permanent cu Nicolae Ceaușescu, după ce dictatorul plecase în Iran.

Cadavrele au fost duse în mare secret la București. Eroii martiri au fost incinerați în crematoriul Cenușa în mare secret iar cenușa lor aruncată într-o gură de canal din Popești-Leordeni. Un fapt de un macabru unic în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

La operațiunea coordonată de Elena Ceaușescu au luat parte și Tudor Postelnicu, pe atunci ministru de Interne și un foarte apropiat al cuplului dictatorial: Emil Bobu, secretar al PCR. 

Au mai fost implicați printre alții și generalul Constantin Nuță, generalul Velicu Mihalea, adjunct al șefului IGM, gen. Emil Macri, șef al Direcției contrainformații economice din cadrul Departamentului Securității Statului.

Pentru a-și ascunde urmele, toate documentele au fost ulterior distruse. Realitatea în care trăiau acei oameni este de un ireal halucinant, lucru demonstrat de intenția Elenei Ceaușescu de a transmite familiilor celor incinerați că aceștia au reușit să treacă granița către statele vecine. 

Cred că acest lucru, oricât ar fi azi de cinic și de frapant, demonstrează cât de rupți erau Ceauşeştii de realitatea de la nivelul societății în zorii Revoluției. La această stare au contribuit și personajele obscure - acești clienți politici cu care dictatorul s-a înconjurat -, care reprezentau aparatul obedient de partid ce gravita în jurul lui Nicolae Ceaușescu.

 

A tras și Securitatea

 

Într-un context în care se încearcă de ani buni albirea Securității și aruncarea pe umerii Armatei și Miliției a culpabilității pentru morții din timpul Revoluției, o reabilitare a Securității coordonată de către foștii ei membri reîntorși după 1990 în funcții de conducere, de către diverși jurnaliști ori așa-ziși istorici aserviți fostului braț înarmat al PCR, istoricul Mădălin Hodor scoate în evidență nu doar contrarevoluția Securității după plecarea lui Ceaușescu pe 22 decembrie 1989 de pe sediul CC al PCR, dar și implicarea acesteia în represiunea de dinainte de 22 decembrie.

Hodor a studiat agenda de serviciu a generalului Ștefan Alexie, membru al CSS - Consiliul Securității Statului, organ de conducere a Securității. 

Și, cu puțin timp înainte ca la Timișoara să se deschidă focul, Alexie își nota ordinele venite de la Iulian Vlad, șeful Securității, după ședința CPEx din 17 decembrie 1989:

„Tov. Gl. Vlad de la CPEx 1. Stare de alarmă de luptă şi pentru MI şi MApN2. Se lichidează radical! 3. Se atrage atenţia (ninteligibil) şi activului de partid să adopte o atitudine fermă 4. De ce nu s-au aplicat legile ţării 5. Nici (neinteligibil) al Miliţiei, al Securităţii, al MApN nu au folosit armamentul – critici deosebite 6. Să se întrerupă orice activitate de turism. Să nu mai vină nimic

- La toate judeţele stare de alarmă- Să se înţeleagă că orice încercare trebuie lovită fără cruţare

- Trebuie apărată integritatea ţării şi socialismul- Toţi suntem în („situaţie” probabil n.n.) de front

- Tot ce s-a întâmplat în ţările vecine a fost organizat de U.S. (Uniunea Sovietică n.n.) şi USA cu ajutorul serviciilor de spionaj

- Tot ce s-a făcut în ţările socialiste s-a făcut în acest felÎn acest fel trebuie înţelese problemele, nu se poate altfel.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Asasinarea lui Nicolae Iorga de un comando de legionari. Mareșalul Ion Antonescu a preferat să se uite în altă parte
Nicolae Ceaușescu, la al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Român, desfășurat între 20 și 24 noiembrie 1989
EXCLUSIV
Congresul al XIV-lea: Ultima șansă a lui Ceaușescu de a ieși la pensie. 'Când o face plopul mere şi răchita micşunele'
75 de ani de la deschiderea Procesului de la Nürnberg
76 de ani de la eliberarea Clujului de sub ocupația horthystă
Bătălia de la Oarba de Mureș, o tragedie pentru Armata română - 'Katyn-ul românesc'. Mărturisiri: 'Ne era milă cum vă omoram'
Epava unei nave naziste ar putea deţine cheia pentru găsirea comorilor din Salonul de Chihlimbar
Epava submarinului USS Grenadier, descoperită după 77 de ani
Crucişător nazist, descoperit în largul Norvegiei, la 80 de ani după ce a fost scufundat
Radu Tudor, despre Primăvara de la Praga: Serviciile militare ale României aveau informații despre o invazie militară sovietică în '68
Rusia se spală pe mâini. Proiect pentru anularea condamnării pactului Ribbentrop-Molotov, revocând astfel o decizie istorică a Sovietului Suprem
A murit Nina Andreeva, opozantă a perestroikăi și cea care a organizat excluderea lui Gorbaciov din PCUS
EXCLUSIV
Eroii uitați ai României: Pilotul militar Horia Agarici, 'Salvatorul Constanței', care a doborât trei avioane sovietice într-o singură bătălie
Bucureșteni în genunchi după anunțul oficial cu privire la cedarea Basarabiei către URSS în 1940
EXCLUSIV
28 iunie 1940, cedarea Basarabiei. Și totuși, dacă Armata română ar fi opus rezistență sovieticilor?
Bătălia de la Tighina: Forțele moldovenești au rezistat eroic, dar nu au putut face față bombardamentelor Rusiei
Israelul dezvăluie noi detalii ale operațiunii în care Adolf Eichmann a fost capturat de serviciile israeliene
EXCLUSIV
După moartea lui Stalin: Cum a preluat Hrușciov puterea și a învins în cuibul de vipere al Kremlinului
Parlamentul a decis: Unirea Transilvaniei cu Regatul României va fi sărbătorită. 4 Iunie - Ziua Tratatului de la Trianon
EXCLUSIV
8 sau 9 Mai? De ce Rusia și Occidentul sărbătoresc la date diferite victoria împotriva Germaniei naziste
Ţările baltice au condamnat tentativele Rusiei de "falsificare a istoriei"
Trump și Putin, declarație comună rară care marchează întâlnirea US Army cu Armata Roșie în 1945
Red Army, Photo source: center for Strategic Assessment and Forecasts
EXCLUSIV
Invaziile Rusiei în teritoriile românești. De la Imperiul Țarist la URSS: 12-1
Ambasada României la Moscova a întocmit lista nominală a românilor deportați și uciși de sovietici între 1941-1956
Foto: Masacrul de la Katyn, ce amintește de masacrul de la Fântâna Albă, ambele organizate de trupele sovietice
EXCLUSIV
MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ, 1 aprilie 1941 | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice
„Sfatul Țării”, care a decis la 27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu Regatul României
EXCLUSIV
UNIREA Basarabiei cu România, 27 martie 1918: Decizia „Sfatului Țării” - „De azi și înainte și pentru totdeauna”
Adolf Eichmann, în timpul procesului
EXCLUSIV
Adolf Eichmann | Capturarea și răpirea 'arhitectului' Soluției Finale, printre cele mai notabile succese ale Mossadului
A murit Dmitri Iazov, ultimul mareșal al URSS, arestat după Puciul din August împotriva lui Gorbaciov
Kuzmin: 'Armata Roșie a luptat nu pentru cucerirea României, ci pentru eliberarea ei'. Ambasadorul rus uită de Pactul Ribbentrop-Molotov
A murit spionul rus Aleksei Botian, care conform propagandei Rusiei a 'salvat' Cracovia de la distrugere
Polonia și Rusia, în plin 'război' diplomatic pe tema celui de-al Doilea Război Mondial. Rușii vorbesc de 'eliberare', dar uită de Katyn
Veteranii de război moldoveni cer demisia ministrului de Externe după ce Armata a 14-a Rusă a fost transformată din 'agresor' în 'pacificator'

Ştiri Recomandate

Ucraina: Riscul debarcării desantului maritim al Rusiei la Odesa se menține în continuare ridicat
Forţele Armate Ucrainene anunţă că au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov (Video)
Încă o navă rusă purtătoare de rachete Kalibr a fost adusă în Marea Neagră. Rușii au organizat o ceremonie de primire a acesteia
Guvernul suedez a decis să informeze NATO despre dorinţa Suediei de a deveni membră a Alianţei
Forțele pentru Operații Speciale ale Armatei Ucrainene au aruncat în aer un important pod de cale ferată din Lugansk (Foto/Video)
Nicolae Ciucă, întâlnire cu vicepreședintele companiei americane de armament Lockheed Martin
Bulgaria a purtat noi discuții cu SUA pentru F-16 Block 70. Primele avioane Viper vor avea o întârziere de minimum 2 ani
Grecia poartă discuţii cu Statele Unite pentru a fi coproducător în cadrul programului F-35
Europarlamentar ungar: Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de U.E împotriva Rusiei în forma sa actuală
Rusia a pierdut o treime din forța terestră cu care a început agresiunea. Dronele rusești, vitale în război, s-au dovedit și ele vulnerabile
Aurescu: România susține implementarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Dezastrul militar de pe râul Severski Donețk nu mai poate fi ascuns. Rusia a pierdut peste 400 de militari și 80 de tancuri în doar câteva clipe
NATO, pregătită să ofere garanții de securitate pentru Suedia și Finlanda, înainte de aderarea lor
Germania crede că acordul din 1997 dintre NATO și Rusia e nul iar Moscova l-a rupt unilateral
Rușii au aruncat în luptă Terminator - noile mașini de sprijinire a tancurilor (Video). Vehiculele au fost văzute în Ucraina
Rușii sunt blocați în Donbas, în pofida ofensivei. La Lugansk Ucraina controlează 10% din teritoriu; Zelenski îl înlocuiește pe comandantul forțelor de apărare
România subliniază că noul Concept NATO 2030 trebuie să reflecte că Rusia rămâne principala amenințare
Su-34, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova - Facebook
EXCLUSIV
De ce aviația tactică a Rusiei a dispărut din Ucraina. Criza piloților nu e singura explicație
Rusia a atacat Lvov, în vestul Ucrainei, cu rachete de croazieră Kalibr lansate de pe submarine din Marea Neagră
China: Relațiile dintre UE și Japonia sunt benefice, dar nu trebuie să meargă mai departe
România susține cu fermitate aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Aurescu a participat la discuția cu cele două state nordice
Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului Azovstal din Mariupol (Video)
Serviciul de informații militare ucrainean prevede înfrângerea Rusiei până la finalul lui 2022 și o ofensivă de recuperarea inclusiv a Crimeei
Prioritățile MApN: Ridicarea nivelului salarial al militarilor și pensii echitabile, pe lângă programul de modernizare profundă a Armatei
Knyaz Oleg - cel mai nou submarin nuclear al Rusiei a executat lansări de torpile de sub gheață în Marea Barents
Ministrul Bogdan Aurescu a anunțat redeschiderea Ambasadei României la Kiev
Scenariul Mariupol s-ar putea repeta la Odesa. Război total de gherilă: Catacombele și tunelurile, pregătite pentru sosirea rușilor
Contraofensiva ucraineană a avut succes în Harkov. Trupele ruse de ocupație se retrag din al doilea oraș al Ucrainei, aflat în vecinătatea Donbasului
Tot mai aproape de zonele fierbinți. SUA și Grecia, acord pentru a disloca avioane americane F-35 și F-15 pe insula Creta
Rusia a instalat în Insula Șerpilor sisteme antiaeriene Tor-M2 și Panțîr
Cum a ajuns Moskva recif rusesc pe fundul mării. Cdr. (ret) Eugen Niculae: Crucișătorul avea sisteme pentru contracararea rachetelor Nepun
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro