Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
1989. Operațiunea Trandafirul: Noaptea asasinilor și macabra incinerare a morților Timișoarei împușcați la Revoluție
Istorie
Data actualizării:
Data publicării:
În urmă cu exact 31 de ani se desfășura una din cele mai macabre operațiuni din istoria țării noastre: Extragerea de la morga spitalului Județean Timiș, în mare secret a celor împușcați pe 17 decembrie 1989, în timpul Revoluției, și transportarea acestora în București unde au fost incinerați.
Decembrie 1989: Revoluția română
Decembrie 1989: Revoluția română

La 17 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu convoacă o teleconferinţă cu activul de partid în cadrul căreia dictatorul dă ordine cât se poate de clare: deschiderea focului împotriva celor care în Timișoara cereau libertate și prăbușirea comunismului.

Se întâmpla înainte de plecarea în vizită oficială în Iran. Avea să fie ultima vizită oficială a dictatorului.

Astfel, la ședința CPEx a Comitetului Central al Partidului Comunist Român, din 17 decembrie 1989, Ceaușescu își arată nemulțumirea că la Timișoara represiunea nu a fost declanșată așa cum și-ar fi dorit. 

 

Nicolae Ceaușescu a dat ordin direct să se tragă în populație. Iar ei l-au executat

 

În cadrul acelei ședințe pe care istoricul Adrian Cioroianu o plasează la „granița dintre comedie și tragedie” Ceaușescu a abordat situația de la Timișoara. Ceaușescu și-a vărsat nervii pe Vasile Milea, ministrul Apărării și pe Tudor Postelnicu, ministrul de Interne. Dictatorul cerea ca trupele celor două ministere să riposteze cu „foc deschis” împotriva „elementelor declasate”, adică a revoluționarilor. Ceaușescu i-a amenințat pe cei doi cu demiterea și le-a spus că ar merita să fie duși în fața plutonului de execuție. Nu a fost iertat nici Iulian Vlad, cel care conducea Securitate, implicată și ea în masacrul de la Timișoara și în deschiderea focului la Revoluție.

Stenogramele acelei tumultoase ședințe indică cât se poate de clar că ordinele de a trage în populație i-au aparținut lui Ceaușescu și au fost puse în aplicare de aghiotanții săi politici pe care îi dojenea. 

Câteva afirmații sunt edificatorii și sunt semnalate și de revoluționarul Claudiu Iordache în ceea ce el numește atât de sugestiv „noaptea asasinilor”.

* „Dacă era înarmată (n.a. - Miliția) trebuia să tragă, nu să se lase să fie bătută şi să-i lase să intre în sediul comitetului judeţean

* „Trebuie să trageți! Trebuie să trageți în ei!”

* „Ați spus că ați dat ordin să se tragă…De ce ați dezinformat?

* „Deci, măsuri imediate, să lichidăm repede ce este în Timişoara, să punem trupele în stare de alarmă, în stare de luptă, atît unităţile ministerului de interne, cît şi cele ale apărării naţionale, şi oriunde se încearcă vreo acţiune, lichidată radical, fără nici un fel de discuţie

Generalul Ion Coman, numit comandant unic de Ceaușescu în delegația de generali trimisă pentru a face ordine la Timișoara, îi răspundea dictatorului în cadrul aceleiași ședințe a CPEx: „Vă raportez, tovarășe Ceaușescu, capătul a trei coloane intră în Timișoara. Vor fi dirijate spre centru. Am ordonat să se tragă foc! Suntem gata să îndeplinim ordinul dumneavoastră”.  

Și, din păcate, acest lucru s-a întâmplat. Pe data de 17 decembrie 1989, 63 de timișoreni au murit pentru libertate, 224 au fost răniți, în timp ce pe 18 decembrie 1989 alți 8 timișoreni și-au pierdut viața și 23 au fost răniți.

 

Operațiunea Trandafirul. Morții Timișoarei, incinerați în secret într-un crematoriu de lângă București

 

După masacru, cadavrele a 44 de martiri timișoreni ai Revoluției ce avea să ne aducă libertatea, au fost furate din morga Spitalului Județean Timiș de către autoritățile comuniste. E vorba despre Operațiunea Trandafirul coordonată de Elena Ceaușescu, aflată în contact permanent cu Nicolae Ceaușescu, după ce dictatorul plecase în Iran.

Cadavrele au fost duse în mare secret la București. Eroii martiri au fost incinerați în crematoriul Cenușa în mare secret iar cenușa lor aruncată într-o gură de canal din Popești-Leordeni. Un fapt de un macabru unic în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

La operațiunea coordonată de Elena Ceaușescu au luat parte și Tudor Postelnicu, pe atunci ministru de Interne și un foarte apropiat al cuplului dictatorial: Emil Bobu, secretar al PCR. 

Au mai fost implicați printre alții și generalul Constantin Nuță, generalul Velicu Mihalea, adjunct al șefului IGM, gen. Emil Macri, șef al Direcției contrainformații economice din cadrul Departamentului Securității Statului.

Pentru a-și ascunde urmele, toate documentele au fost ulterior distruse. Realitatea în care trăiau acei oameni este de un ireal halucinant, lucru demonstrat de intenția Elenei Ceaușescu de a transmite familiilor celor incinerați că aceștia au reușit să treacă granița către statele vecine. 

Cred că acest lucru, oricât ar fi azi de cinic și de frapant, demonstrează cât de rupți erau Ceauşeştii de realitatea de la nivelul societății în zorii Revoluției. La această stare au contribuit și personajele obscure - acești clienți politici cu care dictatorul s-a înconjurat -, care reprezentau aparatul obedient de partid ce gravita în jurul lui Nicolae Ceaușescu.

 

A tras și Securitatea

 

Într-un context în care se încearcă de ani buni albirea Securității și aruncarea pe umerii Armatei și Miliției a culpabilității pentru morții din timpul Revoluției, o reabilitare a Securității coordonată de către foștii ei membri reîntorși după 1990 în funcții de conducere, de către diverși jurnaliști ori așa-ziși istorici aserviți fostului braț înarmat al PCR, istoricul Mădălin Hodor scoate în evidență nu doar contrarevoluția Securității după plecarea lui Ceaușescu pe 22 decembrie 1989 de pe sediul CC al PCR, dar și implicarea acesteia în represiunea de dinainte de 22 decembrie.

Hodor a studiat agenda de serviciu a generalului Ștefan Alexie, membru al CSS - Consiliul Securității Statului, organ de conducere a Securității. 

Și, cu puțin timp înainte ca la Timișoara să se deschidă focul, Alexie își nota ordinele venite de la Iulian Vlad, șeful Securității, după ședința CPEx din 17 decembrie 1989:

„Tov. Gl. Vlad de la CPEx 1. Stare de alarmă de luptă şi pentru MI şi MApN2. Se lichidează radical! 3. Se atrage atenţia (ninteligibil) şi activului de partid să adopte o atitudine fermă 4. De ce nu s-au aplicat legile ţării 5. Nici (neinteligibil) al Miliţiei, al Securităţii, al MApN nu au folosit armamentul – critici deosebite 6. Să se întrerupă orice activitate de turism. Să nu mai vină nimic

- La toate judeţele stare de alarmă- Să se înţeleagă că orice încercare trebuie lovită fără cruţare

- Trebuie apărată integritatea ţării şi socialismul- Toţi suntem în („situaţie” probabil n.n.) de front

- Tot ce s-a întâmplat în ţările vecine a fost organizat de U.S. (Uniunea Sovietică n.n.) şi USA cu ajutorul serviciilor de spionaj

- Tot ce s-a făcut în ţările socialiste s-a făcut în acest felÎn acest fel trebuie înţelese problemele, nu se poate altfel.”


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Arhivele Securității de la MApN: Nu au fost predate documentele care ar putea aduce atingere securității naționale
Foto: Masacrul de la Katyn, ce amintește de masacrul de la Fântâna Albă, ambele organizate de trupele sovietice
EXCLUSIV
MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice în aprilie 1941
Zborul Tarom 371. Cea mai mare catastrofă aviatică din istoria României - Tragedia de la Balotești
„Sfatul Țării”, care a decis la 27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu Regatul României
EXCLUSIV
UNIREA Basarabiei cu România, 27 martie 1918: Decizia „Sfatului Țării” - „De azi și înainte și pentru totdeauna”
Operațiunea Allied Force. Slobodan Miloșevici putea evita bombardarea Serbiei de către NATO
Ocupația sovietică în România. Armata română a încercat să opună rezistență Armatei Roșii
Ce ne spune ultimul mare război în care a luptat China, despre următorul conflict
Sistemul Brodie, primul ”portavion” al SUA
Ziua în care un MiG-21 al Coreei de Nord a doborât un avion militar al SUA
Gorbaciov, ultimul lider al URSS, lăudat de Putin pentru rolul jucat în istoria ţării sale şi a lumii
Gorbaciov nu regretă nimic din prăbușirea URSS: Perestroika a fost cea mai mare realizare politică
România și coșmarul Mineriadelor din anii '90. Premierul Cîțu: Nu voi permite o mineriadă în mandatul meu
Ion Mihai Pacepa a murit. Enigmele fugii din România, reacția lui Nicolae Ceaușescu și ascensiunea Elenei
Februarie 1965: Primele trupe terestre ale US Army ajung în Vietnam, o greșeală ce a dus la o catastrofă militară
MASACRUL DE LA LUNCA | Sovieticii au secerat sute de români care doreau doar să ajungă în România
Secretara unui lagăr nazist, acuzată de complicitate la crimă
Moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea comunistă de la Sighet. „Maniu pleca spre groapa comună și spre gloria eternă”
Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt și Iosif Vissarionovici Stalin, în timpul Conferinței de la Yalta. Sursă foto: Wikipedia
EXCLUSIV
Conferința de la Yalta și 'împărțirea lumii'. Churchill, Stalin și 'trădarea' României
Podul lui Traian. Construcția lui Apolodor din Damasc peste Dunăre, din timpul campaniei împotriva Daciei, încă un punct de reper
Alex Vraciu, pilotul militar de origine română care a scris istorie pentru SUA: Șase bombardiere japoneze doborâte în opt minute
Putin rescrie 'legal' istoria. În Rusia vor fi pedepsiți cei care compară URSS cu Germania nazistă
Un episod uitat: Avionul în care se afla tânărul Ceaușescu s-a prăbușit în URSS. Accidentul putea schimba destinul comunismului românesc
Ceaușescu și Pol Pot - dușmanul dușmanului meu este prietenul meu 
Rebeliunea legionară. Trei zile de lupte sângeroase între Armată, fidelă lui Ion Antonescu, şi Mişcarea Legionară
Franța ar fi fost complice la genocidul din Rwanda
Desert Storm: Eliberarea Kuweitului, o demonstrație de forță a SUA. Prima operațiune militară din războiul modern
Moldova: Un gram de dreptate pentru victimele stalinismului. Cei născuți în gulagurile sovietice vor avea statut de victime ale comunismului
Congresul SUA, ocupat pentru a doua oară în istorie. Casa Albă și Capitoliul au fost incendiate acum două secole după căderea Washingtonului
EXCLUSIV
Ceaușescu, Rețeaua R și Securitatea. Cine a tras în noi, după '22? Ultimul stalinist al Europei, între Revoluție și lovitură de stat
1989. Operațiunea Trandafirul: Noaptea asasinilor și macabra incinerare a morților Timișoarei împușcați la Revoluție

Ştiri Recomandate

Pericol de atac terorist împotriva bazelor militare ale SUA din Europa. Avertizarea vizează inclusiv militarii americani din România 
Câte tancuri are Rusia și de ce problemele mari vor apărea abia în 2026. Ucraina a devenit, la propriu, cimitir pentru T-80 și T-72
Theodor Steolojan și Traian Băsescu în 2004. Photo source: Agerpres
EXCLUSIV
„Dragă Stolo”, ca lecție pentru Joe. E ultima șansă, în ultimul minut al celui de-al 12-lea ceas
China a „vânat” un P-8 Poseidon american și a capturat un sonar imediat după lansare (Video). Sonarul era destinat detectării submarinelor
Aviația militară a Israelului a făcut o incursiune în Liban. Raiduri de noapte au lovit milițiile teroriste Hezbollah și amenințări cu „epoca de piatră”
Su-35 vs. o dronă MQ-9 Reaper. Un general rus se plânge că Rusia e „hărțuită” de americani, din Marea Neagră până în Siria
Ucraina a decretat zi de doliu la Zaporojie. Rușii au lovit clădiri rezidențiale: Cel puțin 8 morți din care 3 copii și peste 40 de răniți
Rolul României în decizia ca Moldova și Ucraina să devină asociate Inițiativei Celor Trei Mări, evidențiat de Luca Niculescu la Dubrovnik
TOP 5 cele mai bune avioane de luptă pe care SUA le pot ridica azi, în cazul unui război. Surpriza din top, un avion de 50 de ani care va fi retras
Francezii votează azi primul tur al parlamentarelor. Un scrutin care bulversează Europa, pentru prima dată după al Doilea Război Mondial extrema dreaptă va domina Adunarea
Deși nu există termen de comparație cu F-16, se vorbește rar despre avioanele Su-27 ale Ucrainei. De cât timp e nevoie pentru a pregăti un Su-27 de o misiune
Cum ar putea duce o decizie luată azi la pierderea de către SUA a următorului război. Avioanele de generația a 6-a NGAD divizează SUA
Consecințe ale denunțării Tratatului INF: Rusia reia producerea și dislocarea de rachete interzise, cu rază scurtă și medie de acțiune
Rusia amenință că un război major împotriva NATO va începe din Marea Neagră. Dronele SUA care ajută Ucraina să „țintească” ar putea fi doborâte, spun rușii
Turul II în Iran după moartea lui Raisi: Un candidat care optează pentru dialogul cu SUA și unul anti-occidental, în finala pentru prezidențiale
Ciocniri violente în Germania între protestatari și poliție. Mii de oameni protestează împotriva AfD la Essen, unde extrema dreapta are Congres
Prima reacție a președintelui Biden după dezbaterea cu Trump: Nu mai vorbesc atât de ușor ca altădată, dar vă dau cuvântul că pot duce încă un mandat
Rusia susține că cinci civili au murit în regiunea rusă Kursk după ce o dronă ucraineană a lovit un bloc
Ucraina vrea ca România și Polonia să doboare rachete rusești: Scut aerian românesc și polonez din Patriot, pentru a proteja vestul Ucrainei
Ucraina pregătește un plan cuprinzător pentru a pune capăt războiului
Informația exclusivă a #DefenseRomania s-a confirmat oficial: Trei avioane F-16 din Norvegia au aterizat în România. A doua escadrilă de F-16 prinde contur
Ca să nu repete episodul Leopard din 2023, avioanele F-16 vor fi ”blindate” înainte de a ajunge, vara asta, în Ucraina
Presiuni mari pe Netanyahu pentru ca Israelul să lanseze o ofensivă în Liban împotriva Hezbollah
Grupul comun format din România, Turcia și Bulgaria devine activ. Misiunea principală, „curățarea” Mării Negre de mine, o problemă majoră a războiului rus
UE își stabilește conducerea la vârf, dar rămân de negociat numiri importante
”Nu vom face curățenie după Netanyahu”. Iordania refuză să trimită forțe în Gaza și vrea să negocieze la pachet Fâșia Gaza cu Cisiordania
Forțe proaspete sau carne de tun? Rusia recrutează lunar aproape 30.000 de militari, doar pentru a păstra constante efectivele Armatei
Coreea de Nord, sperietoare regională: Au început exercițiile militare comune ale SUA, Coreei de Sud și Japoniei
SUA vrea să trimită în Ucraina opt sisteme Patriot cumpărate din Israel. După 40 de ani de utilizare, bateriile Patriot au fost înlocuite de IDF cu sisteme noi
Prima dezbatere Biden şi Trump îi îngrijorează pe democrați. Curtifan: Trump a punctat mai bine. Starea lui Biden e cât se poate de reală
Statele membre NATO nu dispun de suficientă forţă de muncă calificată care să poată lucra în industria de apărare
pixel