Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
1989. Operațiunea Trandafirul: Noaptea asasinilor și macabra incinerare a morților Timișoarei împușcați la Revoluție
18 dec 2020, 18:47
În urmă cu exact 31 de ani se desfășura una din cele mai macabre operațiuni din istoria țării noastre: Extragerea de la morga spitalului Județean Timiș, în mare secret a celor împușcați pe 17 decembrie 1989, în timpul Revoluției, și transportarea acestora în București unde au fost incinerați.
Decembrie 1989: Revoluția română

La 17 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu convoacă o teleconferinţă cu activul de partid în cadrul căreia dictatorul dă ordine cât se poate de clare: deschiderea focului împotriva celor care în Timișoara cereau libertate și prăbușirea comunismului.

Se întâmpla înainte de plecarea în vizită oficială în Iran. Avea să fie ultima vizită oficială a dictatorului.

Astfel, la ședința CPEx a Comitetului Central al Partidului Comunist Român, din 17 decembrie 1989, Ceaușescu își arată nemulțumirea că la Timișoara represiunea nu a fost declanșată așa cum și-ar fi dorit. 

 

G Ad:

Nicolae Ceaușescu a dat ordin direct să se tragă în populație. Iar ei l-au executat

 

În cadrul acelei ședințe pe care istoricul Adrian Cioroianu o plasează la „granița dintre comedie și tragedie” Ceaușescu a abordat situația de la Timișoara. Ceaușescu și-a vărsat nervii pe Vasile Milea, ministrul Apărării și pe Tudor Postelnicu, ministrul de Interne. Dictatorul cerea ca trupele celor două ministere să riposteze cu „foc deschis” împotriva „elementelor declasate”, adică a revoluționarilor. Ceaușescu i-a amenințat pe cei doi cu demiterea și le-a spus că ar merita să fie duși în fața plutonului de execuție. Nu a fost iertat nici Iulian Vlad, cel care conducea Securitate, implicată și ea în masacrul de la Timișoara și în deschiderea focului la Revoluție.

Stenogramele acelei tumultoase ședințe indică cât se poate de clar că ordinele de a trage în populație i-au aparținut lui Ceaușescu și au fost puse în aplicare de aghiotanții săi politici pe care îi dojenea. 

Câteva afirmații sunt edificatorii și sunt semnalate și de revoluționarul Claudiu Iordache în ceea ce el numește atât de sugestiv „noaptea asasinilor”.

* „Dacă era înarmată (n.a. - Miliția) trebuia să tragă, nu să se lase să fie bătută şi să-i lase să intre în sediul comitetului judeţean

* „Trebuie să trageți! Trebuie să trageți în ei!”

* „Ați spus că ați dat ordin să se tragă…De ce ați dezinformat?

* „Deci, măsuri imediate, să lichidăm repede ce este în Timişoara, să punem trupele în stare de alarmă, în stare de luptă, atît unităţile ministerului de interne, cît şi cele ale apărării naţionale, şi oriunde se încearcă vreo acţiune, lichidată radical, fără nici un fel de discuţie

Generalul Ion Coman, numit comandant unic de Ceaușescu în delegația de generali trimisă pentru a face ordine la Timișoara, îi răspundea dictatorului în cadrul aceleiași ședințe a CPEx: „Vă raportez, tovarășe Ceaușescu, capătul a trei coloane intră în Timișoara. Vor fi dirijate spre centru. Am ordonat să se tragă foc! Suntem gata să îndeplinim ordinul dumneavoastră”.  

Și, din păcate, acest lucru s-a întâmplat. Pe data de 17 decembrie 1989, 63 de timișoreni au murit pentru libertate, 224 au fost răniți, în timp ce pe 18 decembrie 1989 alți 8 timișoreni și-au pierdut viața și 23 au fost răniți.

 

Operațiunea Trandafirul. Morții Timișoarei, incinerați în secret într-un crematoriu de lângă București

 

După masacru, cadavrele a 44 de martiri timișoreni ai Revoluției ce avea să ne aducă libertatea, au fost furate din morga Spitalului Județean Timiș de către autoritățile comuniste. E vorba despre Operațiunea Trandafirul coordonată de Elena Ceaușescu, aflată în contact permanent cu Nicolae Ceaușescu, după ce dictatorul plecase în Iran.

Cadavrele au fost duse în mare secret la București. Eroii martiri au fost incinerați în crematoriul Cenușa în mare secret iar cenușa lor aruncată într-o gură de canal din Popești-Leordeni. Un fapt de un macabru unic în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

La operațiunea coordonată de Elena Ceaușescu au luat parte și Tudor Postelnicu, pe atunci ministru de Interne și un foarte apropiat al cuplului dictatorial: Emil Bobu, secretar al PCR. 

Au mai fost implicați printre alții și generalul Constantin Nuță, generalul Velicu Mihalea, adjunct al șefului IGM, gen. Emil Macri, șef al Direcției contrainformații economice din cadrul Departamentului Securității Statului.

Pentru a-și ascunde urmele, toate documentele au fost ulterior distruse. Realitatea în care trăiau acei oameni este de un ireal halucinant, lucru demonstrat de intenția Elenei Ceaușescu de a transmite familiilor celor incinerați că aceștia au reușit să treacă granița către statele vecine. 

Cred că acest lucru, oricât ar fi azi de cinic și de frapant, demonstrează cât de rupți erau Ceauşeştii de realitatea de la nivelul societății în zorii Revoluției. La această stare au contribuit și personajele obscure - acești clienți politici cu care dictatorul s-a înconjurat -, care reprezentau aparatul obedient de partid ce gravita în jurul lui Nicolae Ceaușescu.

 

A tras și Securitatea

 

Într-un context în care se încearcă de ani buni albirea Securității și aruncarea pe umerii Armatei și Miliției a culpabilității pentru morții din timpul Revoluției, o reabilitare a Securității coordonată de către foștii ei membri reîntorși după 1990 în funcții de conducere, de către diverși jurnaliști ori așa-ziși istorici aserviți fostului braț înarmat al PCR, istoricul Mădălin Hodor scoate în evidență nu doar contrarevoluția Securității după plecarea lui Ceaușescu pe 22 decembrie 1989 de pe sediul CC al PCR, dar și implicarea acesteia în represiunea de dinainte de 22 decembrie.

Hodor a studiat agenda de serviciu a generalului Ștefan Alexie, membru al CSS - Consiliul Securității Statului, organ de conducere a Securității. 

Și, cu puțin timp înainte ca la Timișoara să se deschidă focul, Alexie își nota ordinele venite de la Iulian Vlad, șeful Securității, după ședința CPEx din 17 decembrie 1989:

„Tov. Gl. Vlad de la CPEx 1. Stare de alarmă de luptă şi pentru MI şi MApN2. Se lichidează radical! 3. Se atrage atenţia (ninteligibil) şi activului de partid să adopte o atitudine fermă 4. De ce nu s-au aplicat legile ţării 5. Nici (neinteligibil) al Miliţiei, al Securităţii, al MApN nu au folosit armamentul – critici deosebite 6. Să se întrerupă orice activitate de turism. Să nu mai vină nimic

- La toate judeţele stare de alarmă- Să se înţeleagă că orice încercare trebuie lovită fără cruţare

- Trebuie apărată integritatea ţării şi socialismul- Toţi suntem în („situaţie” probabil n.n.) de front

- Tot ce s-a întâmplat în ţările vecine a fost organizat de U.S. (Uniunea Sovietică n.n.) şi USA cu ajutorul serviciilor de spionaj

- Tot ce s-a făcut în ţările socialiste s-a făcut în acest felÎn acest fel trebuie înţelese problemele, nu se poate altfel.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Desert Storm: Eliberarea Kuweitului, o demonstrație de forță a SUA. Prima operațiune militară din războiul modern
Moldova: Un gram de dreptate pentru victimele stalinismului. Cei născuți în gulagurile sovietice vor avea statut de victime ale comunismului
Congresul SUA, ocupat pentru a doua oară în istorie. Casa Albă și Capitoliul au fost incendiate acum două secole după căderea Washingtonului
EXCLUSIV
Ceaușescu, Rețeaua R și Securitatea. Cine a tras în noi, după '22? Ultimul stalinist al Europei, între Revoluție și lovitură de stat
1989. Operațiunea Trandafirul: Noaptea asasinilor și macabra incinerare a morților Timișoarei împușcați la Revoluție
Charles de Gaulle și criza din 13 mai 1958: O lovitură de stat?
Proiect educațional despre istoria României, în sprijinul românilor din Ucraina și Serbia
Asasinarea lui Nicolae Iorga de un comando de legionari. Mareșalul Ion Antonescu a preferat să se uite în altă parte
Nicolae Ceaușescu, la al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Român, desfășurat între 20 și 24 noiembrie 1989
EXCLUSIV
Congresul al XIV-lea: Ultima șansă a lui Ceaușescu de a ieși la pensie. 'Când o face plopul mere şi răchita micşunele'
75 de ani de la deschiderea Procesului de la Nürnberg
76 de ani de la eliberarea Clujului de sub ocupația horthystă
Bătălia de la Oarba de Mureș, o tragedie pentru Armata română - 'Katyn-ul românesc'. Mărturisiri: 'Ne era milă cum vă omoram'
Epava unei nave naziste ar putea deţine cheia pentru găsirea comorilor din Salonul de Chihlimbar
Epava submarinului USS Grenadier, descoperită după 77 de ani
Crucişător nazist, descoperit în largul Norvegiei, la 80 de ani după ce a fost scufundat
Radu Tudor, despre Primăvara de la Praga: Serviciile militare ale României aveau informații despre o invazie militară sovietică în '68
Rusia se spală pe mâini. Proiect pentru anularea condamnării pactului Ribbentrop-Molotov, revocând astfel o decizie istorică a Sovietului Suprem
A murit Nina Andreeva, opozantă a perestroikăi și cea care a organizat excluderea lui Gorbaciov din PCUS
EXCLUSIV
Eroii uitați ai României: Pilotul militar Horia Agarici, 'Salvatorul Constanței', care a doborât trei avioane sovietice într-o singură bătălie
Bucureșteni în genunchi după anunțul oficial cu privire la cedarea Basarabiei către URSS în 1940
EXCLUSIV
28 iunie 1940, cedarea Basarabiei. Și totuși, dacă Armata română ar fi opus rezistență sovieticilor?
Bătălia de la Tighina: Forțele moldovenești au rezistat eroic, dar nu au putut face față bombardamentelor Rusiei
Israelul dezvăluie noi detalii ale operațiunii în care Adolf Eichmann a fost capturat de serviciile israeliene
EXCLUSIV
După moartea lui Stalin: Cum a preluat Hrușciov puterea și a învins în cuibul de vipere al Kremlinului
Parlamentul a decis: Unirea Transilvaniei cu Regatul României va fi sărbătorită. 4 Iunie - Ziua Tratatului de la Trianon
EXCLUSIV
8 sau 9 Mai? De ce Rusia și Occidentul sărbătoresc la date diferite victoria împotriva Germaniei naziste
Ţările baltice au condamnat tentativele Rusiei de "falsificare a istoriei"
Trump și Putin, declarație comună rară care marchează întâlnirea US Army cu Armata Roșie în 1945
Red Army, Photo source: center for Strategic Assessment and Forecasts
EXCLUSIV
Invaziile Rusiei în teritoriile românești. De la Imperiul Țarist la URSS: 12-1
Ambasada României la Moscova a întocmit lista nominală a românilor deportați și uciși de sovietici între 1941-1956
Foto: Masacrul de la Katyn, ce amintește de masacrul de la Fântâna Albă, ambele organizate de trupele sovietice
EXCLUSIV
MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ, 1 aprilie 1941 | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice

Ştiri Recomandate

Țările nordice au elaborat un nou manual pentru apărarea flancului de nord al NATO
MApN achiziționează sisteme de comandă și control pentru Forțele Terestre Române. Valoarea contractului - 40 de milioane de euro
Fără niciun Gripen E/F vândut în ultimii 8 ani, suedezii de la Saab acuză modul în care F-35 a câștigat „bătălia pentru Canada”
Cetățenii cehi au strâns 1,3 milioane de dolari și au cumpărat un tanc T-72 pentru a fi donat Ucrainei
Ciucă: Chestiunile procedurale de aderare a Ucrainei la NATO trebuie făcute în logica în care s-au făcut pentru celelalte state
Percheziții la NIS Petrol, companie controlată în România de Rusia prin Gazprom. Suspiciuni privind scurgeri de informații despre zăcămintele românești
Mircea Geoană, despre valorificarea potenţialului autohton: “România, o putere agro-industrială europeană şi mondială”
O dronă ucraineană Bayraktar TB2 a surprins momentul în care un elicopter rusesc Ka-52 "Alligator" este doborât (Video)
Germania împreună cu alte două state nordice cumpără 16 obuziere moderne Zuzana 2 pentru a le dona Ucrainei
Rusia răspunde cu torpila nucleară Poseidon. Serviciile occidentale au avertizat că submarinul K-329 Belgorod pregătește testarea torpilei
”Există 5 nave rusești purtătoare de rachete Kalibr”. Rusia mai păstrează în Marea Neagră 8 nave de război
De ce tancurile Rusiei bat record după record la turelă aruncată în aer. Jumătate din treaba Javelin o face chiar muniția tancului
Gen. Petraeus, fost șef CIA: Forțele ruse din Ucraina și flota din Marea Neagră ar fi distruse de SUA dacă Putin va apăsa „butonul nuclear”
Zvonuri privind căderea frontului în Herson (sud) și prinderea a 25.000 de soldați ruși pe malul drept al Niprului
Consolidarea relațiilor dintre România și Marea Britanie: Londra reiterează angajamentul privind securitatea europeană
Interviu cu diplomatul David Steward, despre riscul tensiunilor sociale în lumea occidentală
Trompetele Kremlinului schimbă tonul. Cum au schimbat înfrângerile din Ucraina discursul propagandiștilor lui Putin - ISW
Turcia a lansat la apă prima corvetă din clasa Ada pentru Ucraina. Ankara se implică activ în reconstruirea flotei ucrianene
România și alte 8 state est-europene cer sprijin militar mai mare pentru Ucraina. Bucureștiul spune „da” aderării Ucrainei la NATO
Un al treilea avion F-16C atinge recordul istoric de 10.000 de ore de zbor
Două F-35 au reuşit să distrugă șase avioane de luptă F-15, în urma simulării unei lupte aeriene
Gen. Bălăceanu explică cum a reușit Ucraina să ajungă la 700.000 de soldați de la 200.000 la începutul invaziei
Opțiunile Turciei dacă SUA îi interzice și F-16 sunt sumbre. De ce Su-35 rusesc nu e o soluție, iar Eurofighter vine cu probleme pentru turci
Forţele Aeriene ale SUA au consemnat la sol toate aeronavele de transport C-130H: Au fost identificate fisuri la nivelul elicelor
Franța a promis că oferă Ucrainei alte 12 obuziere autopropulsate CAESAR, dar livrarea vine în urma unui ''contract suspendat'' cu Danemarca
Zelenski: Oraşul strategic Liman a fost "complet eliberat" de sub controlul forţelor ruse
Bayraktar Akinci, cea mai nouă dronă a Forțelor Aeriene Turce, a efectuat o misiune de recunoaştere deasupra Siriei
Klaus Iohannis, alături de alţi preşedinţi ai unor state membre NATO, îşi exprimă sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei
Fregata franceză Normandie a escortat submarinul rus Novorossiysk, care întâmpină posibile probleme tehnice
Industria poloneză de apărare pregăteşte producţia în serie a unui nou lansator de mine antitanc (Video)
Rolul României și pericolul unei noi recuceriri ruse a Insulei Șerpilor, prezentate Congresului SUA de experții români ai NSC
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro