Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
1989. Operațiunea Trandafirul: Noaptea asasinilor și macabra incinerare a morților Timișoarei împușcați la Revoluție
Istorie
Data actualizării:
Data publicării:
În urmă cu exact 31 de ani se desfășura una din cele mai macabre operațiuni din istoria țării noastre: Extragerea de la morga spitalului Județean Timiș, în mare secret a celor împușcați pe 17 decembrie 1989, în timpul Revoluției, și transportarea acestora în București unde au fost incinerați.
Decembrie 1989: Revoluția română
Decembrie 1989: Revoluția română

La 17 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu convoacă o teleconferinţă cu activul de partid în cadrul căreia dictatorul dă ordine cât se poate de clare: deschiderea focului împotriva celor care în Timișoara cereau libertate și prăbușirea comunismului.

Se întâmpla înainte de plecarea în vizită oficială în Iran. Avea să fie ultima vizită oficială a dictatorului.

Astfel, la ședința CPEx a Comitetului Central al Partidului Comunist Român, din 17 decembrie 1989, Ceaușescu își arată nemulțumirea că la Timișoara represiunea nu a fost declanșată așa cum și-ar fi dorit. 

 

Nicolae Ceaușescu a dat ordin direct să se tragă în populație. Iar ei l-au executat

 

În cadrul acelei ședințe pe care istoricul Adrian Cioroianu o plasează la „granița dintre comedie și tragedie” Ceaușescu a abordat situația de la Timișoara. Ceaușescu și-a vărsat nervii pe Vasile Milea, ministrul Apărării și pe Tudor Postelnicu, ministrul de Interne. Dictatorul cerea ca trupele celor două ministere să riposteze cu „foc deschis” împotriva „elementelor declasate”, adică a revoluționarilor. Ceaușescu i-a amenințat pe cei doi cu demiterea și le-a spus că ar merita să fie duși în fața plutonului de execuție. Nu a fost iertat nici Iulian Vlad, cel care conducea Securitate, implicată și ea în masacrul de la Timișoara și în deschiderea focului la Revoluție.

Stenogramele acelei tumultoase ședințe indică cât se poate de clar că ordinele de a trage în populație i-au aparținut lui Ceaușescu și au fost puse în aplicare de aghiotanții săi politici pe care îi dojenea. 

Câteva afirmații sunt edificatorii și sunt semnalate și de revoluționarul Claudiu Iordache în ceea ce el numește atât de sugestiv „noaptea asasinilor”.

* „Dacă era înarmată (n.a. - Miliția) trebuia să tragă, nu să se lase să fie bătută şi să-i lase să intre în sediul comitetului judeţean

* „Trebuie să trageți! Trebuie să trageți în ei!”

* „Ați spus că ați dat ordin să se tragă…De ce ați dezinformat?

* „Deci, măsuri imediate, să lichidăm repede ce este în Timişoara, să punem trupele în stare de alarmă, în stare de luptă, atît unităţile ministerului de interne, cît şi cele ale apărării naţionale, şi oriunde se încearcă vreo acţiune, lichidată radical, fără nici un fel de discuţie

Generalul Ion Coman, numit comandant unic de Ceaușescu în delegația de generali trimisă pentru a face ordine la Timișoara, îi răspundea dictatorului în cadrul aceleiași ședințe a CPEx: „Vă raportez, tovarășe Ceaușescu, capătul a trei coloane intră în Timișoara. Vor fi dirijate spre centru. Am ordonat să se tragă foc! Suntem gata să îndeplinim ordinul dumneavoastră”.  

Și, din păcate, acest lucru s-a întâmplat. Pe data de 17 decembrie 1989, 63 de timișoreni au murit pentru libertate, 224 au fost răniți, în timp ce pe 18 decembrie 1989 alți 8 timișoreni și-au pierdut viața și 23 au fost răniți.

 

Operațiunea Trandafirul. Morții Timișoarei, incinerați în secret într-un crematoriu de lângă București

 

După masacru, cadavrele a 44 de martiri timișoreni ai Revoluției ce avea să ne aducă libertatea, au fost furate din morga Spitalului Județean Timiș de către autoritățile comuniste. E vorba despre Operațiunea Trandafirul coordonată de Elena Ceaușescu, aflată în contact permanent cu Nicolae Ceaușescu, după ce dictatorul plecase în Iran.

Cadavrele au fost duse în mare secret la București. Eroii martiri au fost incinerați în crematoriul Cenușa în mare secret iar cenușa lor aruncată într-o gură de canal din Popești-Leordeni. Un fapt de un macabru unic în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

La operațiunea coordonată de Elena Ceaușescu au luat parte și Tudor Postelnicu, pe atunci ministru de Interne și un foarte apropiat al cuplului dictatorial: Emil Bobu, secretar al PCR. 

Au mai fost implicați printre alții și generalul Constantin Nuță, generalul Velicu Mihalea, adjunct al șefului IGM, gen. Emil Macri, șef al Direcției contrainformații economice din cadrul Departamentului Securității Statului.

Pentru a-și ascunde urmele, toate documentele au fost ulterior distruse. Realitatea în care trăiau acei oameni este de un ireal halucinant, lucru demonstrat de intenția Elenei Ceaușescu de a transmite familiilor celor incinerați că aceștia au reușit să treacă granița către statele vecine. 

Cred că acest lucru, oricât ar fi azi de cinic și de frapant, demonstrează cât de rupți erau Ceauşeştii de realitatea de la nivelul societății în zorii Revoluției. La această stare au contribuit și personajele obscure - acești clienți politici cu care dictatorul s-a înconjurat -, care reprezentau aparatul obedient de partid ce gravita în jurul lui Nicolae Ceaușescu.

 

A tras și Securitatea

 

Într-un context în care se încearcă de ani buni albirea Securității și aruncarea pe umerii Armatei și Miliției a culpabilității pentru morții din timpul Revoluției, o reabilitare a Securității coordonată de către foștii ei membri reîntorși după 1990 în funcții de conducere, de către diverși jurnaliști ori așa-ziși istorici aserviți fostului braț înarmat al PCR, istoricul Mădălin Hodor scoate în evidență nu doar contrarevoluția Securității după plecarea lui Ceaușescu pe 22 decembrie 1989 de pe sediul CC al PCR, dar și implicarea acesteia în represiunea de dinainte de 22 decembrie.

Hodor a studiat agenda de serviciu a generalului Ștefan Alexie, membru al CSS - Consiliul Securității Statului, organ de conducere a Securității. 

Și, cu puțin timp înainte ca la Timișoara să se deschidă focul, Alexie își nota ordinele venite de la Iulian Vlad, șeful Securității, după ședința CPEx din 17 decembrie 1989:

„Tov. Gl. Vlad de la CPEx 1. Stare de alarmă de luptă şi pentru MI şi MApN2. Se lichidează radical! 3. Se atrage atenţia (ninteligibil) şi activului de partid să adopte o atitudine fermă 4. De ce nu s-au aplicat legile ţării 5. Nici (neinteligibil) al Miliţiei, al Securităţii, al MApN nu au folosit armamentul – critici deosebite 6. Să se întrerupă orice activitate de turism. Să nu mai vină nimic

- La toate judeţele stare de alarmă- Să se înţeleagă că orice încercare trebuie lovită fără cruţare

- Trebuie apărată integritatea ţării şi socialismul- Toţi suntem în („situaţie” probabil n.n.) de front

- Tot ce s-a întâmplat în ţările vecine a fost organizat de U.S. (Uniunea Sovietică n.n.) şi USA cu ajutorul serviciilor de spionaj

- Tot ce s-a făcut în ţările socialiste s-a făcut în acest felÎn acest fel trebuie înţelese problemele, nu se poate altfel.”


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie care au recrutat mii de elevi în perioada comunistă, reclamaţi la Parchet de CNSAS
EXCLUSIV
Istoria paralelă scrisă de ruși. Moscova interzice comparația între URSS și Germania nazistă, dar uită de Holodomor
US Army, la Iwo Jima. Sursă foto: ABC News
EXCLUSIV
Fără SUA, Armata Roșie nu ar fi ajuns niciodată la Berlin. URSS, stat agresor, prezentat azi de Moscova drept victimă
Bratislava evocă rolul Armatei României în eliberarea Slovaciei în cel de-al Doilea Război Mondial
EXCLUSIV
De ce 9 mai e o „invenție” rusească a victoriei în război. Criza de nervi a lui Stalin a făcut ca Germania să capituleze de două ori
Moartea lui Hitler, un mit spulberat după ce Rusia a aprobat analiza rămășițelor. Dictatorul nu a fugit în Argentina
Oradea sărbătorește eliberarea ei de către Armata României, de sub regimul regimul bolşevic al lui Bela Kun, în 1919
Adolf Hitler, la Paris, după capitularea Franței
EXCLUSIV
Evacuarea miraculoasă de la Dunkirk și căderea Parisului. Franța a capitulat nu pentru că a fost înfrântă, ci pentru că s-a predat
A murit veteranul Gheorghe Bădulescu. Nea Gheorghiță a luptat în Armata României la Cotul Donului unde a căzut prizonier
Arhivele Securității de la MApN: Nu au fost predate documentele care ar putea aduce atingere securității naționale
Foto: Masacrul de la Katyn, ce amintește de masacrul de la Fântâna Albă, ambele organizate de trupele sovietice
EXCLUSIV
MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice în aprilie 1941
Zborul Tarom 371. Cea mai mare catastrofă aviatică din istoria României - Tragedia de la Balotești
„Sfatul Țării”, care a decis la 27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu Regatul României
EXCLUSIV
UNIREA Basarabiei cu România, 27 martie 1918: Decizia „Sfatului Țării” - „De azi și înainte și pentru totdeauna”
Operațiunea Allied Force. Slobodan Miloșevici putea evita bombardarea Serbiei de către NATO
Ocupația sovietică în România. Armata română a încercat să opună rezistență Armatei Roșii
Ce ne spune ultimul mare război în care a luptat China, despre următorul conflict
Sistemul Brodie, primul ”portavion” al SUA
Ziua în care un MiG-21 al Coreei de Nord a doborât un avion militar al SUA
Gorbaciov, ultimul lider al URSS, lăudat de Putin pentru rolul jucat în istoria ţării sale şi a lumii
Gorbaciov nu regretă nimic din prăbușirea URSS: Perestroika a fost cea mai mare realizare politică
România și coșmarul Mineriadelor din anii '90. Premierul Cîțu: Nu voi permite o mineriadă în mandatul meu
Ion Mihai Pacepa a murit. Enigmele fugii din România, reacția lui Nicolae Ceaușescu și ascensiunea Elenei
Februarie 1965: Primele trupe terestre ale US Army ajung în Vietnam, o greșeală ce a dus la o catastrofă militară
MASACRUL DE LA LUNCA | Sovieticii au secerat sute de români care doreau doar să ajungă în România
Secretara unui lagăr nazist, acuzată de complicitate la crimă
Moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea comunistă de la Sighet. „Maniu pleca spre groapa comună și spre gloria eternă”
Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt și Iosif Vissarionovici Stalin, în timpul Conferinței de la Yalta. Sursă foto: Wikipedia
EXCLUSIV
Conferința de la Yalta și 'împărțirea lumii'. Churchill, Stalin și 'trădarea' României
Podul lui Traian. Construcția lui Apolodor din Damasc peste Dunăre, din timpul campaniei împotriva Daciei, încă un punct de reper
Alex Vraciu, pilotul militar de origine română care a scris istorie pentru SUA: Șase bombardiere japoneze doborâte în opt minute
Putin rescrie 'legal' istoria. În Rusia vor fi pedepsiți cei care compară URSS cu Germania nazistă

Ştiri Recomandate

Insurgenții la porțile Tartusului? Navele de luptă ale Rusiei au fost scoase în Mediterană, din baza Tartus, crucială pentru Rusia
Rubla scade, un scenariu negru amenință Rusia, dar Kremlinul răspunde: ”Uite ce se întâmplă cu dolarul, e clar cine eșuează”
Un expert american dă verdicul: Cel mai bun avion de luptă din istoria SUA nu e nici F-22 și nici F-35. Ci s-a născut din dorința de a răspunde MiG-25
Un stat care a trecut prin „russky mir” alege să-și distrugă mai bine orașele decât să revină sub bocancul Rusiei. Fântâni otrăvite și pământ pârjolit
Escadrila 48 a României a făcut spectacol în premieră. A doua noastră escadrilă de F-16 prinde tot mai mult contur
Salome Zurabişvili, președinta Georgiei: „Înainte de România au fost Moldova și Georgia”. Rusia bate la porți
Mark Rutte: ”Două procente din PIB pentru apărare nu vor fi suficiente”. Șeful NATO preconizează o iarnă crucială pentru Ucraina
Armata rusă lovește Ucraina cu rachete balistice nord-coreene. Până acum a lansat peste 70 de rachete KN-23
Ucraina a cerut din nou o invitație de a se alătura NATO: Apartenența la organizație, „singura garanție reală a securității” și „un mijloc de descurajare'' pentru continuarea agresiunii ruse
Navele de luptă ale Marinei SUA au respins un atac cu rachete balistice anti-navă efectuat de rebelii Houthi
Forțele Aeriene Ucrainene prezintă cum piloți de avioane Su-25 execută misiuni complexe și periculoase pe linia frontului (Video)
Statele Unite vor furniza Ucrainei trei tipuri de lansatoare de mine la distanţă: Este una dintre cele mai eficiente măsuri de încetinire a înaintării trupelor ruse
Mișcarea îndrăzneață a Norvegiei: Avioanele de luptă F-35 și sistemele de apărare aeriană se îndreaptă spre Polonia pentru consolidarea flancului estic al NATO
Războiul din Ucraina trebuie să se încheie într-un mod care să răspundă aspirațiilor poporului ucrainean. Ce sugestie are fostul secretar general al NATO?
Germania vrea încă patru submarine. Flancul Nordic al NATO trebuie întărit în fața Flotei ruse, spune ministrul apărării
Mișcări interesante pe Frontul de Sud: Rușii s-ar pregăti să forțeze Niprul pe mai multe direcții. Ucraina pregătește contracararea planului
Dronele ”inteligente” sunt viitorul? Germania transferă Ucrainei „Mini-Taurus” cu AI, iar noua administrație americană visează la avioane și tancuri fără echipaj
Ungaria are de azi două noi elicoptere H225M, unul puternic înarmat. Producătorul francez vrea să intre și pe piața din România cu tandemul H145M – H215M
CCR validează primul tur al alegerilor prezidențiale; turul II, pe 8 decembrie între Călin Georgescu și Elena Lasconi
Programul T-REX transformă Rafale într-o bestie mult mai rapidă. Francezii pregătesc noi motoare pentru Rafale în versiunea F5, cea mai modernă
Gaza, sub controlul Israelului. IDF a construit 19 baze militare în Fâșie
Aflat la Kiev, cancelarul Scholz anunță un pachet militar impresionant pentru Ucraina: Tancuri Leopard, IRIS-T 1 și drone de atac
SUA vor să încetinească avântul Chinei în dezvoltarea AI pentru domeniul militar: Restricții pentru 140 de producători chinezi de cipuri
Stoltenberg spune că războiul se va încheia rapid dacă Ucraina va ceda temporar teritoriile ocupate de Rusia
Situaţia escaladează în Siria (Video): Rebelii au cucerit reședința lui Assad din Alep, iar Iranul se pregăteşte să intervină în sprijinul preşedintelui sirian
Alegeri parlamentare 2024, rezultate finale
După ce Rusia a transmis „sprijin necondiționat” pentru Assad, aviația militară rusă bombardează intens nord-vestul Siriei
U.E are voință politică pentru a sprijini Ucraina. În 2025, uniunea va transfera lunar Ucrainei 1,5 miliarde de euro
Franța face o demonstrație de forță: Portavionul francez Charles de Gaulle a fost desfăşurat în zona indo-pacifică
Avioanele de luptă ucrainene F-16 și-au dovedit superioritatea prin interceptarea a șapte rachete rusești de croazieră
În următoarele 50 de zile, SUA vor face totul pentru a oferi Ucrainei toate instrumentele posibile și pentru a-și consolida poziția pe câmpul de luptă
pixel