Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
1989. Operațiunea Trandafirul: Noaptea asasinilor și macabra incinerare a morților Timișoarei împușcați la Revoluție
Istorie
Data actualizării:
Data publicării:
În urmă cu exact 31 de ani se desfășura una din cele mai macabre operațiuni din istoria țării noastre: Extragerea de la morga spitalului Județean Timiș, în mare secret a celor împușcați pe 17 decembrie 1989, în timpul Revoluției, și transportarea acestora în București unde au fost incinerați.
Decembrie 1989: Revoluția română
Decembrie 1989: Revoluția română

La 17 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu convoacă o teleconferinţă cu activul de partid în cadrul căreia dictatorul dă ordine cât se poate de clare: deschiderea focului împotriva celor care în Timișoara cereau libertate și prăbușirea comunismului.

Se întâmpla înainte de plecarea în vizită oficială în Iran. Avea să fie ultima vizită oficială a dictatorului.

Astfel, la ședința CPEx a Comitetului Central al Partidului Comunist Român, din 17 decembrie 1989, Ceaușescu își arată nemulțumirea că la Timișoara represiunea nu a fost declanșată așa cum și-ar fi dorit. 

 

Nicolae Ceaușescu a dat ordin direct să se tragă în populație. Iar ei l-au executat

 

În cadrul acelei ședințe pe care istoricul Adrian Cioroianu o plasează la „granița dintre comedie și tragedie” Ceaușescu a abordat situația de la Timișoara. Ceaușescu și-a vărsat nervii pe Vasile Milea, ministrul Apărării și pe Tudor Postelnicu, ministrul de Interne. Dictatorul cerea ca trupele celor două ministere să riposteze cu „foc deschis” împotriva „elementelor declasate”, adică a revoluționarilor. Ceaușescu i-a amenințat pe cei doi cu demiterea și le-a spus că ar merita să fie duși în fața plutonului de execuție. Nu a fost iertat nici Iulian Vlad, cel care conducea Securitate, implicată și ea în masacrul de la Timișoara și în deschiderea focului la Revoluție.

Stenogramele acelei tumultoase ședințe indică cât se poate de clar că ordinele de a trage în populație i-au aparținut lui Ceaușescu și au fost puse în aplicare de aghiotanții săi politici pe care îi dojenea. 

Câteva afirmații sunt edificatorii și sunt semnalate și de revoluționarul Claudiu Iordache în ceea ce el numește atât de sugestiv „noaptea asasinilor”.

* „Dacă era înarmată (n.a. - Miliția) trebuia să tragă, nu să se lase să fie bătută şi să-i lase să intre în sediul comitetului judeţean

* „Trebuie să trageți! Trebuie să trageți în ei!”

* „Ați spus că ați dat ordin să se tragă…De ce ați dezinformat?

* „Deci, măsuri imediate, să lichidăm repede ce este în Timişoara, să punem trupele în stare de alarmă, în stare de luptă, atît unităţile ministerului de interne, cît şi cele ale apărării naţionale, şi oriunde se încearcă vreo acţiune, lichidată radical, fără nici un fel de discuţie

Generalul Ion Coman, numit comandant unic de Ceaușescu în delegația de generali trimisă pentru a face ordine la Timișoara, îi răspundea dictatorului în cadrul aceleiași ședințe a CPEx: „Vă raportez, tovarășe Ceaușescu, capătul a trei coloane intră în Timișoara. Vor fi dirijate spre centru. Am ordonat să se tragă foc! Suntem gata să îndeplinim ordinul dumneavoastră”.  

Și, din păcate, acest lucru s-a întâmplat. Pe data de 17 decembrie 1989, 63 de timișoreni au murit pentru libertate, 224 au fost răniți, în timp ce pe 18 decembrie 1989 alți 8 timișoreni și-au pierdut viața și 23 au fost răniți.

 

Operațiunea Trandafirul. Morții Timișoarei, incinerați în secret într-un crematoriu de lângă București

 

După masacru, cadavrele a 44 de martiri timișoreni ai Revoluției ce avea să ne aducă libertatea, au fost furate din morga Spitalului Județean Timiș de către autoritățile comuniste. E vorba despre Operațiunea Trandafirul coordonată de Elena Ceaușescu, aflată în contact permanent cu Nicolae Ceaușescu, după ce dictatorul plecase în Iran.

Cadavrele au fost duse în mare secret la București. Eroii martiri au fost incinerați în crematoriul Cenușa în mare secret iar cenușa lor aruncată într-o gură de canal din Popești-Leordeni. Un fapt de un macabru unic în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

La operațiunea coordonată de Elena Ceaușescu au luat parte și Tudor Postelnicu, pe atunci ministru de Interne și un foarte apropiat al cuplului dictatorial: Emil Bobu, secretar al PCR. 

Au mai fost implicați printre alții și generalul Constantin Nuță, generalul Velicu Mihalea, adjunct al șefului IGM, gen. Emil Macri, șef al Direcției contrainformații economice din cadrul Departamentului Securității Statului.

Pentru a-și ascunde urmele, toate documentele au fost ulterior distruse. Realitatea în care trăiau acei oameni este de un ireal halucinant, lucru demonstrat de intenția Elenei Ceaușescu de a transmite familiilor celor incinerați că aceștia au reușit să treacă granița către statele vecine. 

Cred că acest lucru, oricât ar fi azi de cinic și de frapant, demonstrează cât de rupți erau Ceauşeştii de realitatea de la nivelul societății în zorii Revoluției. La această stare au contribuit și personajele obscure - acești clienți politici cu care dictatorul s-a înconjurat -, care reprezentau aparatul obedient de partid ce gravita în jurul lui Nicolae Ceaușescu.

 

A tras și Securitatea

 

Într-un context în care se încearcă de ani buni albirea Securității și aruncarea pe umerii Armatei și Miliției a culpabilității pentru morții din timpul Revoluției, o reabilitare a Securității coordonată de către foștii ei membri reîntorși după 1990 în funcții de conducere, de către diverși jurnaliști ori așa-ziși istorici aserviți fostului braț înarmat al PCR, istoricul Mădălin Hodor scoate în evidență nu doar contrarevoluția Securității după plecarea lui Ceaușescu pe 22 decembrie 1989 de pe sediul CC al PCR, dar și implicarea acesteia în represiunea de dinainte de 22 decembrie.

Hodor a studiat agenda de serviciu a generalului Ștefan Alexie, membru al CSS - Consiliul Securității Statului, organ de conducere a Securității. 

Și, cu puțin timp înainte ca la Timișoara să se deschidă focul, Alexie își nota ordinele venite de la Iulian Vlad, șeful Securității, după ședința CPEx din 17 decembrie 1989:

„Tov. Gl. Vlad de la CPEx 1. Stare de alarmă de luptă şi pentru MI şi MApN2. Se lichidează radical! 3. Se atrage atenţia (ninteligibil) şi activului de partid să adopte o atitudine fermă 4. De ce nu s-au aplicat legile ţării 5. Nici (neinteligibil) al Miliţiei, al Securităţii, al MApN nu au folosit armamentul – critici deosebite 6. Să se întrerupă orice activitate de turism. Să nu mai vină nimic

- La toate judeţele stare de alarmă- Să se înţeleagă că orice încercare trebuie lovită fără cruţare

- Trebuie apărată integritatea ţării şi socialismul- Toţi suntem în („situaţie” probabil n.n.) de front

- Tot ce s-a întâmplat în ţările vecine a fost organizat de U.S. (Uniunea Sovietică n.n.) şi USA cu ajutorul serviciilor de spionaj

- Tot ce s-a făcut în ţările socialiste s-a făcut în acest felÎn acest fel trebuie înţelese problemele, nu se poate altfel.”


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Ce ne spune ultimul mare război în care a luptat China, despre următorul conflict
Sistemul Brodie, primul ”portavion” al SUA
Ziua în care un MiG-21 al Coreei de Nord a doborât un avion militar al SUA
Gorbaciov, ultimul lider al URSS, lăudat de Putin pentru rolul jucat în istoria ţării sale şi a lumii
Gorbaciov nu regretă nimic din prăbușirea URSS: Perestroika a fost cea mai mare realizare politică
România și coșmarul Mineriadelor din anii '90. Premierul Cîțu: Nu voi permite o mineriadă în mandatul meu
Ion Mihai Pacepa a murit. Enigmele fugii din România, reacția lui Nicolae Ceaușescu și ascensiunea Elenei
Februarie 1965: Primele trupe terestre ale US Army ajung în Vietnam, o greșeală ce a dus la o catastrofă militară
MASACRUL DE LA LUNCA | Sovieticii au secerat sute de români care doreau doar să ajungă în România
Secretara unui lagăr nazist, acuzată de complicitate la crimă
Moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea comunistă de la Sighet. „Maniu pleca spre groapa comună și spre gloria eternă”
Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt și Iosif Vissarionovici Stalin, în timpul Conferinței de la Yalta. Sursă foto: Wikipedia
EXCLUSIV
Conferința de la Yalta și 'împărțirea lumii'. Churchill, Stalin și 'trădarea' României
Podul lui Traian. Construcția lui Apolodor din Damasc peste Dunăre, din timpul campaniei împotriva Daciei, încă un punct de reper
Alex Vraciu, pilotul militar de origine română care a scris istorie pentru SUA: Șase bombardiere japoneze doborâte în opt minute
Putin rescrie 'legal' istoria. În Rusia vor fi pedepsiți cei care compară URSS cu Germania nazistă
Un episod uitat: Avionul în care se afla tânărul Ceaușescu s-a prăbușit în URSS. Accidentul putea schimba destinul comunismului românesc
Ceaușescu și Pol Pot - dușmanul dușmanului meu este prietenul meu 
Rebeliunea legionară. Trei zile de lupte sângeroase între Armată, fidelă lui Ion Antonescu, şi Mişcarea Legionară
Franța ar fi fost complice la genocidul din Rwanda
Desert Storm: Eliberarea Kuweitului, o demonstrație de forță a SUA. Prima operațiune militară din războiul modern
Moldova: Un gram de dreptate pentru victimele stalinismului. Cei născuți în gulagurile sovietice vor avea statut de victime ale comunismului
Congresul SUA, ocupat pentru a doua oară în istorie. Casa Albă și Capitoliul au fost incendiate acum două secole după căderea Washingtonului
EXCLUSIV
Ceaușescu, Rețeaua R și Securitatea. Cine a tras în noi, după '22? Ultimul stalinist al Europei, între Revoluție și lovitură de stat
1989. Operațiunea Trandafirul: Noaptea asasinilor și macabra incinerare a morților Timișoarei împușcați la Revoluție
Charles de Gaulle și criza din 13 mai 1958: O lovitură de stat?
Proiect educațional despre istoria României, în sprijinul românilor din Ucraina și Serbia
Asasinarea lui Nicolae Iorga de un comando de legionari. Mareșalul Ion Antonescu a preferat să se uite în altă parte
Nicolae Ceaușescu, la al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Român, desfășurat între 20 și 24 noiembrie 1989
EXCLUSIV
Congresul al XIV-lea: Ultima șansă a lui Ceaușescu de a ieși la pensie. 'Când o face plopul mere şi răchita micşunele'
75 de ani de la deschiderea Procesului de la Nürnberg
76 de ani de la eliberarea Clujului de sub ocupația horthystă

Ştiri Recomandate

Un propagandist rus enumeră podurile din Germania pe care Rusia le-ar putea lovi ca răspuns la un atac cu rachete germane Taurus asupra Podului Crimeei
Macron revine asupra iniţiativei trimiterii de forţe militare în Ucraina: Nu luptăm împotriva poporului rus și refuzăm să ne angajăm în logica escaladării
Italia va retrage sistemul SAMP/T Mamba dislocat temporar în Slovacia. Pro-rusul Robert Fico întreabă: „Cine va păzi centralele noastre nucleare”
Un semnal pentru Putin | Unde ar putea fi desfășurate forțele NATO în Ucraina dacă s-ar da curs iniţiativei lui Macron: Graniţele cu Transnistria şi Belarus sunt luate în calcul
Lipsa prafului de pușcă, o mare problemă în sprijinul Ucrainei. Țările din nord vin cu o alternativă la materia primă adusă din China
Un alt tanc M1 Abrams a fost distrus de ruşi în apropiere de Avdiivka (Foto/Video): Ucrainenii ar fi pierdut în total trei astfel de tacuri
Fost pilot american, mesaj pentru ucraineni: F-16 este o primadonă, este foarte sensibil și are nevoie de o întreținere deosebită
Trump poate candida la președinția SUA după o victorie spectaculoasă cu 9-0. Curtea Supremă obligă statul Colorado să-l repună pe buletine
„Aripa robot” a făcut primul zbor. Noua dronă XQ-67A a marcat în SUA trecerea la cea de-a doua generație de avioane de luptă colaborative
NATO continuă exercițiile militare până la Cercul Polar. „Dacă acum 2 ani mi-ai fi spus că prima vizită a președintelui finlandez va fi la un exercițiu NATO, nu aș fi crezut”
Surpriză într-un program hipersonic anunțat ca anulat. SUA au publicat o imagine cu o rachetă hipersonică AGM-183 sub aripa unui bombardier B-52
Ministerul britanic al apărării: Pierderile Rusiei în Ucraina nu au fost niciodată atât de mari. Bilanțul, mai negru chiar și decât cel înregistrat la Bahmut
GUR ucrainean a lovit un pod de cale ferată de lângă Samara, Rusia
Triada nucleară a Chinei se dezvoltă incredibil de rapid, avertizează generalii americani. Progrese rapide, înregistrate și în tehnologia spațială
20.000 de militari aliați vor traversa fluviul Vistula, cel mai mare din Polonia, într-o demonstrație de forță pentru descurajarea Rusiei
Serviciile secrete ucrainene spun că au spart serverele Ministerului rus al Apărării
SUA au testat apărarea Europei cu bombardiere strategice B-1B. Toate scenariile au fost luate în calcul, inclusiv un atac nuclear surpriză
Netanyahu: Israelul nu va capitula în fața cererilor delirante ale Hamas
Continuă negocierile de pace în Fâșia Gaza, se așteaptă un răspuns din partea Hamas
Rusia și China mimează cu stângăcie preocuparea pentru soluționarea diplomatică a războiului din Ucraina 
Berlinul se află într-o situație incomodă, a spus ministrul apărării: „Putin vrea să destabilizaze Germania”
Nikki Haley a obținut prima victorie în fața lui Donald Trump însă decalajul rămâne unul uriaș
Condiții cât o capitulare: Rusia a cerut imediat după invazie reducerea Armatei Ucrainei la 85.000 de oameni și 350 de tancuri pentru a-i „aproba” aderarea la UE
Surprinzător sau nu, și viitoarele fregate olandeze cu capacități de apărare hipersonică ar putea fi construite în România
Israelul a acceptat un armistițiu de 6 săptămâni în Gaza mai mult pentru SUA. Mingea e în terenul grupării teroriste Hamas
Maia Sandu, despre aderarea R. Moldova la UE: Avem mult de muncă, dar împreună putem depăși orice obstacol
Cum a penetrat Rusia o convorbire între înalți generali germani ai Bundeswehr. Radu Carp: Rușii se tem de rachetele Taurus mai mult decât orice
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală Yars pentru a-i testa caracteristicile, o premieră în 2024 (Video). Rușii se laudă cu o rază de acțiune de 11.000 km
Chinezii testează portavionul Liaoning, momentan cu machete J-35. China e optimistă că modificarea navelor va integra avioanele
Germania susține că vor exista „consecințe drastice” după scandalul interceptărilor generalilor nemți de Rusia
Trump a câștigat și în Missouri și Michigan și e aproape sigur că-l va înfrunta din nou pe Biden. „Super Tuesday” va aduce cel mai probabil înfrângerea finală pentru Nikki Haley
Un pilot român dezvăluie primul lucru pe care-l simți când treci de la MiG-21 LanceR la F-16. Toți piloții din prima serie de la Borcea au zburat deja pe F-uri
pixel