Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
23 august 1944. România și 'trădarea' celui care deja a trădat
23 aug 2019, 17:05
În urmă cu 75 de ani, România a ieșit din alianța cu Puterile Axei și a trecut de partea aliaților, eveniment ce a născut, și cu siguranță va continua să o facă, numeroase controverse și dispute.
EXCLUSIV

Desigur că susținătorii Regelui Mihai văd în acțiunea suveranului, împreună cu Blocul Național Democrat (din care făceau parte Partidul Național Liberal, Partidul Național Țărănescu, Partidul Social Democrat și Partidul Comunist Român), un act de deminitate națională, în timp ce susținătorii mareșalului Ion Antonescu consideră 23 august un act de trădare.

 

Însă pe cine a 'trădat' România la 23 august 1944?

 

Răspunsul e simplu. Un aliat care trădase România cu exact cinci ani în urmă, cu o săptămână înainte de începerea celui de-al Doilea Război Mondial.

Pe 23 august 1939, la Moscova, Germania nazistă și URSS semnau un pact de neagresiune. Infamul pact Ribbentrop-Molotov prevedea și un protocol secret prin care cele două regimuri totalitare împărțeau Europa și transformau bătrânul continent în „Tărâmul morții”, cum foarte corect evidenția istoricul Timothy Snyder. Ultimul punct al protocolului se referea la Basarabia, provincie ce aparținea de drept Regatului României, care urma să fie reocupată de sovietici. Hitler trădase România cu mult înainte de 23 august 1944, iar prin acțiunile sale a contribuit la prăbușirea României Mari.

G Ad:

Iar lanțul trădărilor nu s-a oprit la Basarabia. Pe 30 august 1940, sub ”auspiciile” svasticii naziste, România era obligată să semneze ceea ce Adolf Hitler și Benito Mussolini au considerat a fi un ”arbitraj”: Prin Dictatul de la Viena, impus de naziști sub titlul de ”arbitraj”, România era nevoită să cedeze Ungariei horthyste aproape jumătate din teritoriul Transilvaniei. Hitler s-a folosit mai apoi de aceste evenimente pentru a atrage România de partea sa în războiul împotriva lui Stalin, aliatul său de atunci, pe care l-a trădat pe 22 iunie 1941 când a declanșat „Operațiunea Barbarossa” – invadarea URSS-ului. Însă niciodată Adolf Hitler nu a oferit garanții României cu privire la reintegrarea Ardealului de Nord în trupul țării-mamă.

(w670)

 

Mitul negocierii dintre Antonescu și Hitler

 

Pe 23 august 1944, România se afla într-o situație teribilă. Prinsă precum într-un clește între cele două catastrofe ale secolului XX, nazismul și comunismul, Regele și opoziția au înțeles că războiul este pierdut și au acționat.

Bucureștiul nu se mai afla pe o poziție de negociere iar mareșalul Ion Antonescu, din punct de vedere militar un general experimentat, era rupt de realitatea politică, acționând nu doar indecis cât și haotic. Adevărul e că după Conferința de la Casablanca (ianuarie 1943), F.D. Roosevelt, Winston Churchill și Charles de Gaulle au decis obligativitatea capitulării necondiționate a Germaniei naziste și a aliaților săi, orice tentativă de negociere cu Occidentul, din partea Regelui sau opoziției ori din partea mareșalului Antonescu, a fost sortită eșecului. Bucureștiul trebuia să ia taurul de coarne, fapt ce s-a întâmplat pe 23 august 1944.

Teoria potrivit căreia Antonescu ar fi negociat cu Hitler ieșirea României din război nu are niciun fundament istoric. Hitler nu ar fi permis așa ceva iar grăitor este faptul că la ultima întrevedere pe care a avut-o cu Antonescu, pe 5 august 1944, avionul care îl transporta pe Antonescu a făcut un mic ocol prin Polonia pentru ca mareșalul să poată vedea imaginea în flăcări a Varșoviei după insurecția împotriva naziștilor.

 

Greșeala fatală a armistițiului și surprinderea sovieticilor față de 23 august 1944

 

(w670)

Sigur că s-au făcut și greșeli politice, mai ales în ceea ce privește armistițiul care a fost semnat abia pe 12 septembrie 1944 iar Regele anunțase în mod fals că România acceptase armistițiul oferit de URSS, Marea Britanie și SUA. Acest lucru a dus la dezarmarea a peste 150.000 de militari români care au fost luați prizonieri de sovietici. Dar e greșit să privim evenimentele din perspectiva a ceea ce știm că s-a întâmplat. Situația era critică iar în joc era existența României ca stat. Un lucru puțin știut e că lovitura de palat e pe 23 august 1944 a luat prin surprindere până și partea sovietică. Stalin a cerut unităților sale militare să nu ia în considerare nicio declarație a României iar edificatoare este și mărturia lui Gheorghe Apostol, important lider comunist despre eveniment: „Ana (n.a. – Ana Pauker) a făcut mare scandal când a sosit în țară: 'De ce s-a realizat 23 august? Fără el, țara ar fi fost ocupată de trupele sovietice, s-ar fi instaurat dictatura proletariatului de la început, nu s-ar fi dat timp de respirație burgheziei!'” - Alexandru Șiperco, „Confesiunile elitei comuniste. România 1944-1965: rivalități, represiuni, crime”, volumul I.

 

Operațiunea sovietică 'Iași-Chișinău' a pulverizat frontul românesc

 

În fond, războiul era deja pierdut. Pe 20 august 1944 sovieticii au lansat operațiunea 'Iași-Chișinău' prin care au pulverizat pur și simplu frontul românesc. Armata Roșie avansa în România iar aviația americană și britanică ar fi putut în orice moment să reia devastatoarele bombardamente. Nu exista altă soluție decât trecerea de partea aliaților și evitarea ca întreg teritoriul românesc să devină teatru de război. E pueril să ne imaginăm că fără 23 august Armata Sovietică nu ar fi putut înainta spre Europa. Poate cel mult ar fi fost frânată puțin înaintarea, dar ocupația sovietică ar fi fost mult mai catastrofală pentru noi. Iar 23 august 1944 a reușit să salveze ce se mai putea salva: recuperarea prin factori militari și politici a Ardealului de Nord, după ce la Conferința de pace de la Paris, România nu a deținut statutul de stat cobeligerant ci de fost inamic.

Cine a trădat pe cine?

Nu a existat nicio trădare împotriva unui 'aliat' a cărui înclinare a fost mereu către trădarea. A existat doar urmărirea interesului național într-un moment critic pentru România. La fel cum nu putem vorbi de 'trădarea Occidentului' în procesul complex de instaurarea a comunismului care a urmat, proces care nu mai putea fi evitat după intrarea rușilor în țară și care nu poate fi legat exclusiv de 23 august 1944. Însă cum ar fi putut salva Occidentul o Românie care a luptat trei ani alături de naziști când nu a putut salva de catastrofa comunistă Polonia, stat pentru care a intrat într-un război mondial.

În țară, percepția românilor cu privire la actul de la 23 august 1944 a fost una pozitivă. Majoritatea cetățenilor au aprobat decizia suveranului și a Blocului Național Democrat. În sprijinul mareșalului nu s-a înregistrat nicio acțiune, nici din partea Armatei României, cu excepția încercării eșuate a Germaniei naziste de a-l aresta pe Regele Mihai I și a readuce la conducere un decident filogerman.

Așadar, cine a trădat pe cine pe 23 august 1944?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Desert Storm: Eliberarea Kuweitului, o demonstrație de forță a SUA. Prima operațiune militară din războiul modern
Moldova: Un gram de dreptate pentru victimele stalinismului. Cei născuți în gulagurile sovietice vor avea statut de victime ale comunismului
Congresul SUA, ocupat pentru a doua oară în istorie. Casa Albă și Capitoliul au fost incendiate acum două secole după căderea Washingtonului
EXCLUSIV
Ceaușescu, Rețeaua R și Securitatea. Cine a tras în noi, după '22? Ultimul stalinist al Europei, între Revoluție și lovitură de stat
1989. Operațiunea Trandafirul: Noaptea asasinilor și macabra incinerare a morților Timișoarei împușcați la Revoluție
Charles de Gaulle și criza din 13 mai 1958: O lovitură de stat?
Proiect educațional despre istoria României, în sprijinul românilor din Ucraina și Serbia
Asasinarea lui Nicolae Iorga de un comando de legionari. Mareșalul Ion Antonescu a preferat să se uite în altă parte
Nicolae Ceaușescu, la al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Român, desfășurat între 20 și 24 noiembrie 1989
EXCLUSIV
Congresul al XIV-lea: Ultima șansă a lui Ceaușescu de a ieși la pensie. 'Când o face plopul mere şi răchita micşunele'
75 de ani de la deschiderea Procesului de la Nürnberg
76 de ani de la eliberarea Clujului de sub ocupația horthystă
Bătălia de la Oarba de Mureș, o tragedie pentru Armata română - 'Katyn-ul românesc'. Mărturisiri: 'Ne era milă cum vă omoram'
Epava unei nave naziste ar putea deţine cheia pentru găsirea comorilor din Salonul de Chihlimbar
Epava submarinului USS Grenadier, descoperită după 77 de ani
Crucişător nazist, descoperit în largul Norvegiei, la 80 de ani după ce a fost scufundat
Radu Tudor, despre Primăvara de la Praga: Serviciile militare ale României aveau informații despre o invazie militară sovietică în '68
Rusia se spală pe mâini. Proiect pentru anularea condamnării pactului Ribbentrop-Molotov, revocând astfel o decizie istorică a Sovietului Suprem
A murit Nina Andreeva, opozantă a perestroikăi și cea care a organizat excluderea lui Gorbaciov din PCUS
EXCLUSIV
Eroii uitați ai României: Pilotul militar Horia Agarici, 'Salvatorul Constanței', care a doborât trei avioane sovietice într-o singură bătălie
Bucureșteni în genunchi după anunțul oficial cu privire la cedarea Basarabiei către URSS în 1940
EXCLUSIV
28 iunie 1940, cedarea Basarabiei. Și totuși, dacă Armata română ar fi opus rezistență sovieticilor?
Bătălia de la Tighina: Forțele moldovenești au rezistat eroic, dar nu au putut face față bombardamentelor Rusiei
Israelul dezvăluie noi detalii ale operațiunii în care Adolf Eichmann a fost capturat de serviciile israeliene
EXCLUSIV
După moartea lui Stalin: Cum a preluat Hrușciov puterea și a învins în cuibul de vipere al Kremlinului
Parlamentul a decis: Unirea Transilvaniei cu Regatul României va fi sărbătorită. 4 Iunie - Ziua Tratatului de la Trianon
EXCLUSIV
8 sau 9 Mai? De ce Rusia și Occidentul sărbătoresc la date diferite victoria împotriva Germaniei naziste
Ţările baltice au condamnat tentativele Rusiei de "falsificare a istoriei"
Trump și Putin, declarație comună rară care marchează întâlnirea US Army cu Armata Roșie în 1945
Red Army, Photo source: center for Strategic Assessment and Forecasts
EXCLUSIV
Invaziile Rusiei în teritoriile românești. De la Imperiul Țarist la URSS: 12-1
Ambasada României la Moscova a întocmit lista nominală a românilor deportați și uciși de sovietici între 1941-1956
Foto: Masacrul de la Katyn, ce amintește de masacrul de la Fântâna Albă, ambele organizate de trupele sovietice
EXCLUSIV
MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ, 1 aprilie 1941 | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice

Ştiri Recomandate

România și alte 8 state est-europene cer sprijin militar mai mare pentru Ucraina. Bucureștiul spune „da” aderării Ucrainei la NATO
Un al treilea avion F-16C atinge recordul istoric de 10.000 de ore de zbor
Două F-35 au reuşit să distrugă șase avioane de luptă F-15, în urma simulării unei lupte aeriene
Gen. Bălăceanu explică cum a reușit Ucraina să ajungă la 700.000 de soldați de la 200.000 la începutul invaziei
Opțiunile Turciei dacă SUA îi interzice și F-16 sunt sumbre. De ce Su-35 rusesc nu e o soluție, iar Eurofighter vine cu probleme pentru turci
Forţele Aeriene ale SUA au consemnat la sol toate aeronavele de transport C-130H: Au fost identificate fisuri la nivelul elicelor
Franța a promis că oferă Ucrainei alte 12 obuziere autopropulsate CAESAR, dar livrarea vine în urma unui ''contract suspendat'' cu Danemarca
Zelenski: Oraşul strategic Liman a fost "complet eliberat" de sub controlul forţelor ruse
Bayraktar Akinci, cea mai nouă dronă a Forțelor Aeriene Turce, a efectuat o misiune de recunoaştere deasupra Siriei
Klaus Iohannis, alături de alţi preşedinţi ai unor state membre NATO, îşi exprimă sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei
Fregata franceză Normandie a escortat submarinul rus Novorossiysk, care întâmpină posibile probleme tehnice
Industria poloneză de apărare pregăteşte producţia în serie a unui nou lansator de mine antitanc (Video)
Rolul României și pericolul unei noi recuceriri ruse a Insulei Șerpilor, prezentate Congresului SUA de experții români ai NSC
Armata rusă s-a recunoscut înfrântă și s-a retras complet din Liman. Kadîrov - un car de nervi pe generalii ruși
Erdogan avertizează: Turcia nu va ratifica cererile Suediei şi Finlandei de aderare la NATO
Forţele Armate Ucrainene au ajuns la periferia oraşului Liman (Video). Peste 5.000 de militari ruşi ar fi fost încercuiţi
Cu ce înlocuim tancurile T-55 care vor fi dezmembrate? Generalul Grecu: Nici TR-85 nu mai e o soluție pentru România
Militarii ucraineni se declară mulţumiţi de vehiculele blindate franceze VAB (Video)
Şeful spionajului militar ucrainean: Eliberarea peninsulei Crimeea va începe în primăvara anului viitor. Nu există altă opțiune
Ministrul de interne al Ucrainei: Rusii au atacat unui convoi umanitar din oraşul Zaporojie cu rachete S-300
Companiile Lockheed Martin și Verizon testează un roi de drone conectate la 5G în misiuni de culegere a informațiilor
HIMARS, camuflate în pădurile Ucrainei (Video). Imagini rare din timpul luptelor cu sistemele care au schimbat soarta războiului rus
Armata rusă a căutat prin depozitele industriei de apărare noi vehicule militare. Ar fi desfășurat în Ucraina mai multe vehicule blindate K-4386 Typhoon-VDV
Din cauza mobilizării parțiale, rușii au amânat cu o lună începerea campaniei de încorporări de toamnă
Statele Unite şi Canada sunt favorabile unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO, dar nu prin procedură accelerată
În timp ce Rusia anexa teritorii ucrainene, drone americane RQ-4B orbitau Crimeea. Marea Neagră - monitorizată permanent
Bombardiere rusești capabile să transporte arme nucleare, detectate în apropierea Finlandei. Imaginile, surprinse acum câteva zile
Ucraina transmite Rusiei să o „contacteze” dacă vrea eliberarea trupelor ruse încercuite la Liman. După 8 ani roata s-a întors
Zelenski: Rusia nu se va opri aici. Țările Baltice, Moldova, Polonia ar putea fi atacate. Suntem pregătiți pentru negocieri cu Rusia, dar cu un alt președinte rus
T-14 Armata, un tanc fantomă. Gen. Bălăceanu: Dacă Rusia avea chiar și T-90M suficiente le arunca deja în luptă
Secretarul general al NATO a comentat cererea de aderare a Ucrainei: Este dreptul Kievului, dar prioritatea acum este ajutorul
Putin, delir în Piața Roșie: O zi istorică pentru Rusia. Victoria împotriva Ucrianei va fi a noastră
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro