Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Armele chimice în Marele Război. Contraofensiva Germaniei și străpungerea Mărășeștilor
02 dec 2018 / 18:25
Prof. dr. Octavian Buda, titularul catedrei de Istoria Medicinei din cadrul UMF „Carol Davila”, a vorbit despre utilizarea armelor chimice în Primul Război Mondial, pentru prima oară în istoria omenirii.
EXCLUSIV

„Armele chimice au avut importanța lor în timpul războiului. Există relatări destul de consistente care arată că și în zona noastră s-au folosit, nu la scara care au fost în Belgia la Ypres. S-au folosit arme de acest tip, mai ales după contraofensvia de la Mărășești pe care nemții au început-o în august 1917. Se vorbește despre obuze chimice, gaze toxice, deci un atac la scară mare”, a precizat Octavian Buda. 

Gaze asfixiante împotriva Armatei a 4-a rusă

Profesorul Buda a precizat că astfel de arme au fost folosite împotriva Armatei a 4-a rusă care s-a retras imediat. Potrivit relatărilor, la întoarcerea rușilor pentru a recupera artileria, peisajul era dezolant.

„Contraofensiva nemților de la Mărășești a început prin 6-7 august 1917. Existența armelor chimice, a unor gaze asfixiante, este dovedită de niște relatări care există în istoriile militare ale Primului Război Mondial, publicate în 1970 la noi. În sensul în care nemții ar fi utilizat gaze asfixiante în direcția Pădurii Neagra unde era localizată Armata a 4-a rusă, condusă de generalul Aleksandr Ragoza. La mirosul gazului respectiv rușii au fugit, s-au retras, dar au revenit să își recupereze artileria. Imaginea la întoarcerea rușilor este exemplificativă și dramatică. Toți caii erau morți. Probabil asfixiați, pentru că altă explicație nu este”, ne-a precizat Octavian Buda.

Despre existența acestor atacuri profesorul a precizat că există relatări și în jurnalele ale nemților. Primii vizați erau rușii, dar în apropierea acestora se afla și Armata 13 condusă de generalul Ioan Popescu ”Sanitarul”.

„Nu e lipsit de importanță faptul că doar câteva luni mai târziu se punea problema la nivelul Statului Major al României să se ia măsuri împotriva acestor atacuri”, mai spune Octabian Buda care adaugă faptul că există relatări potrivit cărora corpul medical al generalului Berthelot ar fi făcut și cursuri de instruire împotriva gazelor celor de la Iași. 

Nemții au străpuns linia de la Mărășești prentru câteva zile

„Armele chimice rămân un capitol șocant prin efectele pe care le au, dar grosul deceselor din timpul războiului a fost dat de artilerie. Impactul psihologic și emoțional al gazelor a fost foarte puternic. Prin folosirea armamentului clasic însoțit și de gaze, germanii au reușit să străpungă Mărășeștii câteva zile. Din motive inexplicabile această străpungere nu a fost continuată, ceea ce a permis imediat replierea Armatei române care a reușit să reziste extraordinar”, a concluzionat Octavian Buda.

Profesorul a adăugat că, deși multă lume consideră că primii care au folosit astfel de gaze au fost nemții, francezii au făcut-o înaintea Imperiului German.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

China a trimis avioane în strâmtoarea Taiwan, acestea fiind urmărite de sisteme antiaeriene ale Taiwanului
România cere cu tărie Belarusului încetarea violențelor. Ministrul Aurescu, „foarte îngrijorat” de situația din Belarus
Guvernul Libanului a demisionat în masă în contextul protestelor și presiunilor internaționale
Un fost membru al forțelor speciale acuză Poliția de legături cu clanurile interlope din România
Federația Rusă a testat un sistem automatizat de tragere pentru complexele Iskander și Tornado-S
Rusia avertizează că va percepe orice rachetă trasă asupra sa ca fiind una nucleară
Avioane israeliene au bombardat obiective Hamas din Fâșia Gaza
Proteste în marile orașe din Belarus după ce Alexandr Lukașenko a fost dat câștigător în urma exit-poll
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro