Douăsprezece monumente dezvelite în 2019 în memoria militarilor români morţi în lagărele NKVD
Douăsprezece monumente amplasate în cimitire amenajate pe lângă foste lagăre şi spitale speciale ale NKVD, în care sunt înhumaţi mii de soldaţi români, au fost dezvelite şi sfinţite în total în 2019, ca urmare a demersurilor întreprinse în ultimii ani de către Ambasada României în Federaţia Rusă.
"În 2019, ne-am concentrat mai mult pe cinstirea memoriei celor care au murit (...) şi care sunt înhumaţi în zonele fostelor lagăre unde aceştia au fost deţinuţi în timpul războiului şi după. Inclusiv după 23 august 1944 au fost foarte mulţi prizonieri români de război. Noi, din cercetări, avem o imagine de circa 230.000 de militari români care au căzut prizonieri, din care circa 65.000-66.000 au murit acolo, în lagărele pentru prizonieri de război străini de pe întreg cuprinsul Rusiei", a declarat diplomatul pentru Agerpres.
"Până în prezent, noi am identificat câteva mii de nume, iar în vară (în 2019 - n.r.), am publicat o primă listă, cu 10.724 de nume ale prizonierilor români care sunt înhumaţi în 29 de locuri. În cele 29 de locuri, până în prezent statul român a ridicat 29 de monumente, sub care zac cei 10.724 de prizonieri de război, despre care ştim cu exactitate unde îşi dorm somnul de veci", a spus Vasile Soare.
Monumentele, din granit negru, cu înălţimea de 120 de centimetri şi lăţimea de 70 de centimetri, pe care este inscripţionat, în română şi rusă, textul "In Memoriam Prizonierilor Români din cel de-al Doilea Război Mondial Morţi în Rusia", au fost instalate pe locurile unor cimitire multinaţionale pentru prizonieri de război, unde sunt înhumaţi în total 1.158 de români.
Căutarea eroilor continuă
Mai exact, în Ciobakovo - Regiunea Iaroslavl, unde sunt înhumaţi 6 prizonieri români morţi în Spitalul Special NKVD nr.5363, Mihailovo - Regiunea Ivanovo, unde sunt îngropaţi 105 români morţi în Lagărul NKVD nr.185, Usta - Regiunea Nijegorod, unde se află rămăşiţele a 99 de români morţi în Spitalul Special NKVD nr.2851, Mojga - Republica Udmurtia, unde au fost înhumaţi 222 de prizonieri români morţi în Spitalele Speciale NKVD nr.3880 şi 5888, Magnitogorsk - Regiunea Celeabinsk, unde îşi dorm somnul de veci 31 de prizonieri români morţi în Lagărul NKVD nr.443 şi Spitalul Special nr.5921, Orsk - Regiunea Orenburg, unde se găsesc înhumaţi 224 de români morţi în Lagărul NKVD nr.260 şi Spitalul Special nr.3926, şi Volsk - Regiunea Saratov, unde sunt înhumaţi, în două parcele distincte, 471 de prizonieri români morţi în Spitalele Speciale nr. 1691 şi 5134.
"Peste tot am reiterat preocuparea noastră permanentă pentru redarea identităţii şi cinstirea memoriei prizonierilor români de război care nu s-au mai întors niciodată din Rusia, accentuând dorinţa de a le transmite urmaşilor acestora din România că bunicii şi străbunicii lor, foşti prizonieri, au fost identificaţi şi pomeniţi creştineşte, după tradiţia românească, chiar dacă după aproape 80 de ani. Vom continua să-i căutăm, urmând să tipărim şi o a doua listă, cu circa 11.000 de nume ale militarilor românilor care au murit în prizonierat", a spus ambasadorul român, care a conchis că eforturile sale se concentrează spre "neuitarea ostaşilor români morţi departe de ţară".
Vezi și: Un cimitir al ostaşilor români a fost redeschis, după lucrări de reabilitare, în Republica Moldova, de ziua Armatei Române
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News