Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Revolta din Varșovia. Morawiecki: Polonezii au luptat și pentru umanitate
01 aug, 14:22
Soldaţii care au luat parte la Revolta din Varşovia nu au luptat doar pentru viitorul Poloniei, dar şi pentru umanitate, a declarat joi premierul polonez Mateusz Morawiecki, în ziua în care se împlinesc 75 de ani de la această insurecţie împotriva nazismului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

"Ei nu s-au luptat doar pentru supravieţuire, onoare şi viitorul naţiunii. Ei s-au luptat pentru valori de bază precum iubirea de ţară, fidelitate, onoare şi adevăr", a spus Morawiecki în cadrul unei ceremonii la Muzeul Revoltei din Varşovia, în capitala Poloniei.

"Le datorăm nu doar amintirea noastră, dar şi gratitudinea noastră ca naţiune şi stat, pentru că ei au apărat umanitatea", a adăugat el.

Luptătorii au apărat Polonia în faţa unui duşman german barbar care nu s-a ferit să omoare civili şi să transforme orice supravieţuitor în sclav, a mai spus premierul.

 

75 de ani de la Revolta din Varșovia

 

Polonia comemorează joi 75 de ani de la izbucnirea Revoltei din Varşovia, cea mai mare insurgenţă militară a forţelor de rezistenţă subterane din ţările europene ocupate de nazism şi unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria ţării.

La 1 august 1944, la ora 17:00, membri ai Rezistenţei poloneze conduşi de Armata Internă (Armia Krajowa) au pus mâna pe arme la Varşovia şi s-au răsculat împotriva ocupantului nazist.

Obiectivul militar era eliberarea Varşoviei de ocupaţia germană înainte de venirea Armatei Roşii sovietice, pentru a preveni crearea unui guvern controlat de sovietici în Polonia.

Totuşi, revolta s-a stins după 63 de zile de lupte, perioadă în care circa 200.000 de polonezi au murit, majoritatea civili. Restul de jumătate de milion de locuitori ai Varşoviei au fost apoi deportaţi, iar oraşul a fost distrus aproape în totalitate.

Ştiri Recomandate

Rusia avertizează Grecia că poate avea soarta kurzilor
Armata română ar putea fi inclusă de SUA în testarea capacității de a transfera rapid o forță mare de luptă în Europa
Testarea armelor dronei de atac Ohotnik (Vânătorul), anunțată în Rusia
Rusia: Trei diplomați americani au fost reținuți în gara Severodvinsk
Militarii din Brigada 15 Mecanizată 'Podu Înalt' au efectuat trageri de luptă
Rusia va executa ample manevre militare cu rachete balistice
Noul tun XM913 calibru 50 mm Bushmaster pentru vehiculele Bradley
Doi jihadiști belgieni au evadat dintr-o închisoare din Siria