Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Revolta din Varșovia. Morawiecki: Polonezii au luptat și pentru umanitate
01 aug 2019 / 14:22
Soldaţii care au luat parte la Revolta din Varşovia nu au luptat doar pentru viitorul Poloniei, dar şi pentru umanitate, a declarat joi premierul polonez Mateusz Morawiecki, în ziua în care se împlinesc 75 de ani de la această insurecţie împotriva nazismului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

"Ei nu s-au luptat doar pentru supravieţuire, onoare şi viitorul naţiunii. Ei s-au luptat pentru valori de bază precum iubirea de ţară, fidelitate, onoare şi adevăr", a spus Morawiecki în cadrul unei ceremonii la Muzeul Revoltei din Varşovia, în capitala Poloniei.

"Le datorăm nu doar amintirea noastră, dar şi gratitudinea noastră ca naţiune şi stat, pentru că ei au apărat umanitatea", a adăugat el.

Luptătorii au apărat Polonia în faţa unui duşman german barbar care nu s-a ferit să omoare civili şi să transforme orice supravieţuitor în sclav, a mai spus premierul.

 

75 de ani de la Revolta din Varșovia

 

Polonia comemorează joi 75 de ani de la izbucnirea Revoltei din Varşovia, cea mai mare insurgenţă militară a forţelor de rezistenţă subterane din ţările europene ocupate de nazism şi unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria ţării.

La 1 august 1944, la ora 17:00, membri ai Rezistenţei poloneze conduşi de Armata Internă (Armia Krajowa) au pus mâna pe arme la Varşovia şi s-au răsculat împotriva ocupantului nazist.

Obiectivul militar era eliberarea Varşoviei de ocupaţia germană înainte de venirea Armatei Roşii sovietice, pentru a preveni crearea unui guvern controlat de sovietici în Polonia.

Totuşi, revolta s-a stins după 63 de zile de lupte, perioadă în care circa 200.000 de polonezi au murit, majoritatea civili. Restul de jumătate de milion de locuitori ai Varşoviei au fost apoi deportaţi, iar oraşul a fost distrus aproape în totalitate.

Ştiri Recomandate

Generalul Daniel Petrescu anunță că Armata română ar putea ridica un nou spital de campanie
MApN a recepționat al doilea lot de izolete românești dezvoltate de cercetătorii militari
Olanda a primit primul elicopter nou CH-47F Chinook
Avioane IL-75 ale Rusiei vor duce în Serbia ajutor umanitar și personal militar
Întreg echipajul de pe portavionul USS Theodore Roosevelt a ieșit să-și ia rămas bun de la căpitanul Crozier (Video)
O aeronavă Tarom a adus în România 200.000 de măști FFP2 din China
Măști de protecție destinate poliției germane au fost confiscate la Bangkok
Batalionului 202 Apărare CBRN, din Divizia 2 Infanterie Getica, misiune de decontaminare în municipiul Suceava