Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Revolta din Varșovia. Morawiecki: Polonezii au luptat și pentru umanitate
01 aug, 14:22
Soldaţii care au luat parte la Revolta din Varşovia nu au luptat doar pentru viitorul Poloniei, dar şi pentru umanitate, a declarat joi premierul polonez Mateusz Morawiecki, în ziua în care se împlinesc 75 de ani de la această insurecţie împotriva nazismului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

"Ei nu s-au luptat doar pentru supravieţuire, onoare şi viitorul naţiunii. Ei s-au luptat pentru valori de bază precum iubirea de ţară, fidelitate, onoare şi adevăr", a spus Morawiecki în cadrul unei ceremonii la Muzeul Revoltei din Varşovia, în capitala Poloniei.

"Le datorăm nu doar amintirea noastră, dar şi gratitudinea noastră ca naţiune şi stat, pentru că ei au apărat umanitatea", a adăugat el.

Luptătorii au apărat Polonia în faţa unui duşman german barbar care nu s-a ferit să omoare civili şi să transforme orice supravieţuitor în sclav, a mai spus premierul.

 

75 de ani de la Revolta din Varșovia

 

Polonia comemorează joi 75 de ani de la izbucnirea Revoltei din Varşovia, cea mai mare insurgenţă militară a forţelor de rezistenţă subterane din ţările europene ocupate de nazism şi unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria ţării.

La 1 august 1944, la ora 17:00, membri ai Rezistenţei poloneze conduşi de Armata Internă (Armia Krajowa) au pus mâna pe arme la Varşovia şi s-au răsculat împotriva ocupantului nazist.

Obiectivul militar era eliberarea Varşoviei de ocupaţia germană înainte de venirea Armatei Roşii sovietice, pentru a preveni crearea unui guvern controlat de sovietici în Polonia.

Totuşi, revolta s-a stins după 63 de zile de lupte, perioadă în care circa 200.000 de polonezi au murit, majoritatea civili. Restul de jumătate de milion de locuitori ai Varşoviei au fost apoi deportaţi, iar oraşul a fost distrus aproape în totalitate.

Ştiri Recomandate

SUA: Sistemul MK-41 care a lansat racheta, o altă versiune față de cel din România
Turcia, reacție după ce avioanele rusești au atacat un convoi militar turc
Putin, asigurări după explozia rachetei: Nu există niciun risc
Avioane F/A-18 Hornet elvețiene au escortat un Il-96 în care se afla delegația Rusiei - VIDEO
SUA au lansat o rachetă interzisă de tratatul INF. Țintă lovită cu precizie după 500 km de zbor
Leș: F-16 și Patriot asigură o capacitate ridicată de apărare a României. Eforturi pentru o tehnică modernă
Exercițiu naval israelian de amploare
Un grup britanic probează participarea militarilor ruși în conflictele din Ucraina - Video