Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia se spală pe mâini. Proiect pentru anularea condamnării pactului Ribbentrop-Molotov, revocând astfel o decizie istorică a Sovietului Suprem
05 aug 2020 / 11:07
În urmă cu câteva luni în Duma de Stat din Rusia a fost înregistrat un proiect de lege care anulează condamnarea pactului Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939 între Germania nazistă și URSS.

Dacă proiectul legislativ va fi aprobat, și sunt semnale în acest sens având în vedere poziția președintelui Vladimir Putin, Federația Rusă ar revoca o rezoluție pe care tocmai Sovietul Suprem a luat-o: Pe 24 decembrie 1989, sub conducerea lui Mihail Gorbaciov, URSS a condamnat infamul pact de neagresiune Ribbentrop-Molotov.

Decizia istorică prin care URSS își recunoștea vina cu privire la cele întâmplate în 1939 e pe cale să fie revocată de actuala putere de la Kremlin.

Pactul de neagresiune Ribbentrop-Molotov, semnat pe 23 august 1939, între URSS și Germania nazistă, pe atunci aliați, prevedea protocoale secrete prin care cele două puteri își împărțeau între ele zona de influență din Europa Centrală și de Est. În ceea ce privește țara noastră, pactul pecetluia soarta Basarabiei, pe atunci parte a țării-mamă - Regatul României.

 

G Ad:

Rușii se spală pe mâini. Putin spune că vina pentru tragedia Poloniei aparține exclusiv conducerii poloneze

 

Semnalul rescrierii istoriei e dat chiar de „țarul” de la Kremlin. Într-un amplu și rar interviu acordat prestigioasei reviste americane „National Interest”, în luna iunie a acestui an, Vladimir Putin a respins acuzele cu privire la cooperarea dintre URSS și Germania nazistă la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

Putin a precizat atunci că „vina pentru tragedia pe care Polonia a suferit-o aparține în totalitate conducerii poloneze care s-a opus formării unei alianțe militare între Marea Britanie, Franța și URSS și care s-a bazat doar pe ajutorul partenerilor săi occidentali”.

La Chișinău, în cursul zilei de ieri, mișcarea politică „Unirea” a organizat o acțiune de prezentare a proiectului de lege al Federației Ruse de anulare a condamnării pactului Ribbentrop-Molotov.

Potrivit portalului de peste Prut, Tribuna.md, liderul Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă a afirmat: „Este de datoria noastră ca la 80 de ani de la actul criminal, care a avut loc în anii 40, și anume ocupația Basarabiei, să arătăm cum au comis Hitler și Stalin acele crime. Astăzi este de nepermis ca Rusia să se spele pe mâini și să considere că ce a fost atunci este o regulă pe ordinea zilei. Lucrurile trebuie să fie obiective”, a spus Chirtoacă.

În contextul acțiunii organizate, mișcarea a lansat și o expoziție la monumentul lui Ștefan cel Mare. Aceasta va putea fi văzută până la sfârșitul anului.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

F-35 e istorie. Turcia a demarat procedura de înzestrare cu F-16 americane la standardul Viper și modernizarea actualei flote
Președintele Ucrainei îl va schimba pe Andrei Taran din funcția de ministru al apărării
Cum se poziționează românii în cazul unui război între SUA și China. Dungaciu: România a fost isterică în ambele direcții
Alianțe în cadrul Alianței. Turcia spune că acordul de apărare dintre Grecia și Franța va dăuna NATO
SUA au anunțat uciderea unui important lider Al-Qaida într-un atac aerian al unei drone în Siria
Rușii contraatacă în disputa cu tehnologia SUA. „Su-57 surclasează avioanele americane la mai toate sistemele. F-35 și F-22 pot fi doborâte”
Trei calde și una rece în programul hipersonic al SUA. Lansarea unui focos hipersonic s-a soldat cu un eșec
Ucraina ar putea primi rachete Brimstone din Marea Britanie pentru echiparea navelor și avioanele de luptă
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro