Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Urnă cu pământ de la Mărășești, Oituz, Turtucaia, depusă la Alba Iulia
17 noi 2018 / 14:58
O urnă cu pământ din câmpurile de luptă şi cimitirele eroilor din Primul Război Mondial, din România, Cadrilater, Basarabia şi Bucovina de Nord, a fost depusă sâmbătă, în cadrul unei ceremonii militare şi religioase, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Iniţiativa a aparținut Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor "Regina Maria" . 

"Asociaţia, cu adânc respect şi pioasă recunoştinţă, ca semn de aleasă preţuire a eroilor căzuţi la datorie, care au făcut jertfa supremă pentru cinstirea neamului românesc şi a României, pentru veşnica lor pomenire şi spre luarea aminte a urmaşilor acestui neam, în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri 1918 - 2018, donează Arhiepiscopiei Alba Iulia 'Urna Centenarului Marii Uniri', cu pământ adus de pe câmpurile de luptă şi cimitirele eroilor Primului Război Mondial. Urna conţine săculeţi cu pământ adunat de pe câmpurile de luptă din întreaga Românie, din Bucovina de Nord, Basarabia şi Cadrilater, precum şi din celelalte provincii româneşti care s-au unit cu Regatul României", a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor "Regina Maria", general maior în retragere Visarion Neagoe. 

El a menţionat că pământul a fost strâns "prin efortul şi dăruirea" membrilor asociaţiei, cu sprijinul autorităţilor locale şi al Bisericii Ortodoxe Române. 

Arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, Irineu, a oficiat un Te-Deum. Înaltul ierarh a menţionat apoi, în cuvântul rostit, că "acest pământ a fost sfinţit în vremuri vitrege de sângele, de lacrimile şi de sudorile bravilor noştri înaintaşi, cunoscuţi sau necunoscuţi". 

Elevi ai Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul" Alba Iulia au depus în urnă săculeţii cu pământ adus de pe câmpurile de luptă de la Mărăşeşti, Oituz, Vulcan, Topraisar sau Turtucaia şi din cimitirele eroilor din Alba Iulia, Cireşoaia, Oradea, Ghencea Militar, Leşeşti, Galata (Iaşi), Timişoara, Câineni, Drăgăşani, din Chişinău şi Cernăuţi. 

"Faptul că pământ din atâtea locuri încărcate de istorie vine aici în sufletul Ardealului, pentru mine, ca român, nu poate să mă facă decât să mă simt mândru", a spus prefectul de Alba, Dănuţ Emil Hălălai. 

Urna va fi expusă pentru public timp de trei zile, în pridvorul catedralei, urmând să fie depusă apoi în Sala de Onoare a Complexului Arhiepiscopal. 

Asociaţia Naţională Cultul Eroilor "Regina Maria" este o organizaţie care îşi desfăşoară activitatea sub patronajul Ministerului Apărării Naţionale.  

Ştiri Recomandate

Fregata rusă Amiral Essen din Marea Neagră a executat un exercițiu pentru distrugerea vehiculelor aeriene fără pilot
Rusia a dislocat elicoptere într-o fostă bază militară americană din Siria (Video)
Operaţiunea lansată în Siria de Turcia a creat o stare de tensiune în interiorul NATO
Rusia şi Turcia poartă negocieri pentru livrări suplimentare de sisteme S-400
Arsenal de muniţii din cel de-al Doilea Război Mondial, descoperit în R. Moldova (Video)
Securitate energetică. Ungaria va putea achiziţiona gaze naturale din Qatar
Rusia vrea să construiască în Filipine o fabrică de armament
Avioane de vânătoare rusești, în locul F-35. Turcia, între negocieri şi consultări cu Federaţia Rusă