Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Urnă cu pământ de la Mărășești, Oituz, Turtucaia, depusă la Alba Iulia
17 noi 2018 / 14:58
O urnă cu pământ din câmpurile de luptă şi cimitirele eroilor din Primul Război Mondial, din România, Cadrilater, Basarabia şi Bucovina de Nord, a fost depusă sâmbătă, în cadrul unei ceremonii militare şi religioase, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Iniţiativa a aparținut Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor "Regina Maria" . 

"Asociaţia, cu adânc respect şi pioasă recunoştinţă, ca semn de aleasă preţuire a eroilor căzuţi la datorie, care au făcut jertfa supremă pentru cinstirea neamului românesc şi a României, pentru veşnica lor pomenire şi spre luarea aminte a urmaşilor acestui neam, în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri 1918 - 2018, donează Arhiepiscopiei Alba Iulia 'Urna Centenarului Marii Uniri', cu pământ adus de pe câmpurile de luptă şi cimitirele eroilor Primului Război Mondial. Urna conţine săculeţi cu pământ adunat de pe câmpurile de luptă din întreaga Românie, din Bucovina de Nord, Basarabia şi Cadrilater, precum şi din celelalte provincii româneşti care s-au unit cu Regatul României", a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor "Regina Maria", general maior în retragere Visarion Neagoe. 

El a menţionat că pământul a fost strâns "prin efortul şi dăruirea" membrilor asociaţiei, cu sprijinul autorităţilor locale şi al Bisericii Ortodoxe Române. 

Arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, Irineu, a oficiat un Te-Deum. Înaltul ierarh a menţionat apoi, în cuvântul rostit, că "acest pământ a fost sfinţit în vremuri vitrege de sângele, de lacrimile şi de sudorile bravilor noştri înaintaşi, cunoscuţi sau necunoscuţi". 

Elevi ai Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul" Alba Iulia au depus în urnă săculeţii cu pământ adus de pe câmpurile de luptă de la Mărăşeşti, Oituz, Vulcan, Topraisar sau Turtucaia şi din cimitirele eroilor din Alba Iulia, Cireşoaia, Oradea, Ghencea Militar, Leşeşti, Galata (Iaşi), Timişoara, Câineni, Drăgăşani, din Chişinău şi Cernăuţi. 

"Faptul că pământ din atâtea locuri încărcate de istorie vine aici în sufletul Ardealului, pentru mine, ca român, nu poate să mă facă decât să mă simt mândru", a spus prefectul de Alba, Dănuţ Emil Hălălai. 

Urna va fi expusă pentru public timp de trei zile, în pridvorul catedralei, urmând să fie depusă apoi în Sala de Onoare a Complexului Arhiepiscopal. 

Asociaţia Naţională Cultul Eroilor "Regina Maria" este o organizaţie care îşi desfăşoară activitatea sub patronajul Ministerului Apărării Naţionale.  

Ştiri Recomandate

România, prima reacție după ce Zelenski a spus că ”Bucovina de Nord a fost ocupată de români”
EXCLUSIV
Defender 20: Ce va presupune cea mai mare desfășurare de trupe SUA în Europa din ultimii 25 de ani
Avionul Su-57 a pierdut bătălia aeriană cu F-22 și F-35. Superioritatea aeriană americană îşi spune cuvântul
Rusia continuă să-și consolideze legăturile cu Republica Laos. Moscova a livrat un lot de tancuri T-72B1
Ministrul de externe ale Turciei a făcut apel la extinderea NATO şi la primirea Georgiei în Alianţa Nord-Atlantică
Mentenanța elicopterelor Armatei Bulgariei, efectuată de Airbus în România
UE pune bazele Armatei europene și anunță capabilități militare complementare cu NATO, dar diferite
Noi imagini cu Next Generation Squad Weapon