Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
A murit Nina Andreeva, opozantă a perestroikăi și cea care a organizat excluderea lui Gorbaciov din PCUS
27 iul 2020 / 12:23
S-a stins din viață la Sankt Petersburg, la vârsta de 82 de ani, stalinista Nina Andreeva, opozantă a politicilor lui Mihail Gorbaciov.
Mihail Gorbaciov

Om de știință și activist politic, Nina Andreeva s-a născut la 12 octombrie 1938 în Leningrad, actualul Sankt Petersburg. A fost una din reprezentații forțelor neostaliniste împotriva politicii de reformă a lui Mihail Gorbaciov - prestroika

Anunțul a fost făcut de comuniștii din Rusia, știrea fiind preluată și în mass-media de la Moscova. Nina Andreeva a murit pe data de 24 august, la vârsta de 82 de ani.

Politica prin care Mihai Gorbaciov a urmărit reformarea și reorganizarea sistemului, ceea ce numim ,,perestroika” şi „glasnosti” (n.a. în traducere „reformă” și „deschidere”), inițiată în U.R.S.S., încerca să ofere socialismului forme noi de organizare, paradoxal, prin revenirea la valorile marxist-leniniste ale bolșevismului. Noul secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice nu a urmărit în niciun moment căderea blocului sovietic, deși politicile sale au grăbit prăbușirea colosului sovietic. 

 

G Ad:

Nina Andreeva, un articol „sinistru” împotriva perestroikăi și excluderea lui Gorbaciov

 

Împotriva politicilor lui Gorbaciov s-au ridicat mai mulți lideri conservatori sovietici. Nina Andreeva a devenit cunoscută după ce a publicat pe 13 martie 1988, în ziarul Sovetskaia Rossiia, o scrisoare critică împotriva perestroikăi. Articolul în cauză a fost publicat în timp ce Mihail Gorbaciov se afla în Iugoslavia și era intitulat „Nu pot renunța la principii”.

Politologul și istoricul Vladimir Tismăneanu, în lucrarea sa „Dosar Stalin. Genialissimul generalissim”, subliniază că „prin sinistrul articol”, semnat de „obscura profesoară de chimie” din Leningrad, forțele neostaliniste, de pe poziții conservatoare, dădeau un ultimatul forțelor comuniste reformatoare.

Istoricul mai amintește că în septembrie 1991, „Nina Adreeva avea să organizeze, în cadrul „Platformei bolșevice”, excluderea lui Gorbaciov din muribundul PCUS. Dispărea ea însăși în ceața uitării după 1993”.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Erdogan a anunțat expulzarea a 10 ambasadori. Turcia declară persona non grata ambasadori inclusiv din SUA, Germania sau Franța
F-35 e istorie. Turcia a demarat procedura de înzestrare cu F-16 americane la standardul Viper și modernizarea actualei flote
Președintele Ucrainei îl va schimba pe Andrei Taran din funcția de ministru al apărării
Cum se poziționează românii în cazul unui război între SUA și China. Dungaciu: România a fost isterică în ambele direcții
Alianțe în cadrul Alianței. Turcia spune că acordul de apărare dintre Grecia și Franța va dăuna NATO
SUA au anunțat uciderea unui important lider Al-Qaida într-un atac aerian al unei drone în Siria
Rușii contraatacă în disputa cu tehnologia SUA. „Su-57 surclasează avioanele americane la mai toate sistemele. F-35 și F-22 pot fi doborâte”
Trei calde și una rece în programul hipersonic al SUA. Lansarea unui focos hipersonic s-a soldat cu un eșec
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro