În seara zilei de 27 noiembrie 1940, marele istoric Nicolae Iorga, în vârstă de 69 de ani, a fost asasinat de un comando de legionari.
Om de știință și activist politic, Nina Andreeva s-a născut la 12 octombrie 1938 în Leningrad, actualul Sankt Petersburg. A fost una din reprezentații forțelor neostaliniste împotriva politicii de reformă a lui Mihail Gorbaciov - prestroika.
Anunțul a fost făcut de comuniștii din Rusia, știrea fiind preluată și în mass-media de la Moscova. Nina Andreeva a murit pe data de 24 august, la vârsta de 82 de ani.
Politica prin care Mihai Gorbaciov a urmărit reformarea și reorganizarea sistemului, ceea ce numim ,,perestroika” şi „glasnosti” (n.a. în traducere „reformă” și „deschidere”), inițiată în U.R.S.S., încerca să ofere socialismului forme noi de organizare, paradoxal, prin revenirea la valorile marxist-leniniste ale bolșevismului. Noul secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice nu a urmărit în niciun moment căderea blocului sovietic, deși politicile sale au grăbit prăbușirea colosului sovietic.
Împotriva politicilor lui Gorbaciov s-au ridicat mai mulți lideri conservatori sovietici. Nina Andreeva a devenit cunoscută după ce a publicat pe 13 martie 1988, în ziarul Sovetskaia Rossiia, o scrisoare critică împotriva perestroikăi. Articolul în cauză a fost publicat în timp ce Mihail Gorbaciov se afla în Iugoslavia și era intitulat „Nu pot renunța la principii”.
Politologul și istoricul Vladimir Tismăneanu, în lucrarea sa „Dosar Stalin. Genialissimul generalissim”, subliniază că „prin sinistrul articol”, semnat de „obscura profesoară de chimie” din Leningrad, forțele neostaliniste, de pe poziții conservatoare, dădeau un ultimatul forțelor comuniste reformatoare.
Istoricul mai amintește că în septembrie 1991, „Nina Adreeva avea să organizeze, în cadrul „Platformei bolșevice”, excluderea lui Gorbaciov din muribundul PCUS. Dispărea ea însăși în ceața uitării după 1993”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
În seara zilei de 27 noiembrie 1940, marele istoric Nicolae Iorga, în vârstă de 69 de ani, a fost asasinat de un comando de legionari.
În urmă cu exact 31 de ani avea loc ultimul Congres al Partidului Comunist Român, Congres la capătul căruia Nicolae Ceaușescu, în vârstă de 71 de ani, a fost reales din nou în unanimitate în funcția de secretar general al PCR. O lună mai târziu „mămăliga avea să explodeze” iar revolta de la Timișoara să se transforme într-o Revoluție. „Ceaușescu reales la al XIV-lea Congres” pe 24 noiembrie 1989 avea să sfârșească împușcat la Târgoviște pe data de 25 decembrie 1989.
La 20 noiembrie 1945 se deschidea la Nürnberg cel mai mare proces din istorie, în cursul căruia 21 dintre cei mai înalţi oficiali ai regimului nazist, între care şi succesorul desemnat al lui Hitler, Hermann Goering, au fost nevoiţi pentru prima dată să dea socoteală pentru crimele lor în faţa justiţiei internaţionale, relatează AFP.
Ostaşii care s-au jertfit în luptele date pentru eliberarea oraşului Cluj, din octombrie 1944, au fost comemorați în Cimitirul Eroilor din Cluj-Napoca.
Azi sunt exact 76 de ani de când s-a încheiat Bătălia de la Oarba de Mureș, un mic sat ce aparține orașului Iernut, aflat la doar 28 de kilometri de Târgu Mureș.
Scafandrii polonezi au anunţat că au descoperit epava unei nave germane din Al Doilea Război Mondial care ar putea să îi ajute să descifreze un mister vechi de mai multe decenii, inclusiv depistarea locului în care se află comorile din Salonul de Chihlimbar, o cameră spectaculos decorată dintr-un palat al ţarilor din Rusia, care a fost jefuită de nazişti, informează Reuters.
Scafandrii au descoperit ceea ce cred că este epava unui submarin al US Navy scufundat în urmă cu 77 de ani în Asia de Sud-Est, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.
Karlsruhe, un crucişător nazist, distrus de o torpilă în 1940 în largul Norvegiei, a fost găsit din întâmplare la o adâncime de aproape 500 de metri cu ocazia inspectării unui cablu electric subacvatic, au anunţat joi autorii acestei descoperiri, relatează AFP.
Jurnalistul militar Radu Tudor, autorul volumului „NATO. 70 de ani de apărare și securitate euro-atlantică”, vorbește despre Primăvara de la Praga și invadarea Cehoslovaciei.
În urmă cu câteva luni în Duma de Stat din Rusia a fost înregistrat un proiect de lege care anulează condamnarea pactului Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939 între Germania nazistă și URSS.
S-a stins din viață la Sankt Petersburg, la vârsta de 82 de ani, stalinista Nina Andreeva, opozantă a politicilor lui Mihail Gorbaciov.
Acum 38 de ani, pe 13 iulie, se stingea din viață într-un bloc cenușiu din cartierul Tomis Nord din Constanța, omul despre care s-au scris cântece de vitejie, fiind supranumit "Salvatorul Constanței".
28 iunie este una din cele mai negre zile din istoria României. În 1940, acum 80 de ani, România se supunea ultimatumului URSS-ului și ceda Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța. Există și azi, la opt decenii de la eveniment, diferite interpretări cu privire la o posibilă rezistență în fața sovieticilor.
Anul acesta se împlinesc 28 de ani de la Bătălia de la Tighina, care a avut loc între 19 și 22 iunie 1992.
Serviciul de securitate internă al Israelului, Shin Bet, a marcat azi 60 de ani de la capturarea liderului nazist Adolf Eichmann prin dezvăluirea de noi detalii de la operaţiunea din Argentina, potrivit Agerpres, care citează DPA.
Pe 5 martie 1953 murea Iosif Vissarionovich Dzhugashvili sau, pe scurt, Stalin. Moartea unuia dintre cei mai temuți dictatori a lăsat un imens vid de putere în politica de la Kremlin.
Camera Deputaţilor a decis azi ca data de 4 iunie să fie declarată Ziua Tratatului de la Trianon.
Pe 30 aprilie 1945, în plină Bătălie a Berlinului, Adolf Hitler se sinucidea în buncărul său. Soarta Germaniei naziste era de mult pecetluită, iar prăbușirea Reich-ului, o chestiune de zile.
Preşedinţii celor trei ţări baltice - Lituania, Letonia şi Estonia - au condamnat joi ceea ce ei consideră a fi tentative ale Moscovei de "falsificare a istoriei", înaintea celei de-a 75-a aniversări a sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial, transmite AFP.
Preşedinţii Statelor Unite, Donald Trump, şi Rusiei, Vladimir Putin, au publicat sâmbătă o rară declaraţie comună ce comemorează întâlnirea dintre trupele americane şi sovietice în drumul lor pentru a învinge Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în 1945, ca un exemplu despre modul în care ţările lor pot coopera, informează Agerpres, care citează Reuters.
Teama e o temă justificată a românilor în relația cu Federația Rusă? Ori, așa cum susține Kremlinul, e doar o teorie și doar pură rusofobie pe care Occidentul o folosește propagandistic? În acest sens ar trebui să facem apel la Istorie. Cu toate că ea e scrisă de învingători și, așa cum spunea istoricul Lucian Boia, „nu s-a mințit mai puțin în scris decât în viu grai”, sunt anumite date pe care nu le putem nega.
Numele altor aproape 10.000 de prizonieri de război şi civili deportaţi români înhumaţi în cimitirele multinaţionale de pe teritoriul Federaţiei Ruse au fost publicate de Ambasada României la Moscova, care a finalizat astfel elaborarea listei nominale integrale cu datele celor decedaţi între 1941 şi 1956 în lagărele, spitalele şi obiectivele speciale NKVD-MVD, respectiv în batalioanele de muncă sovietice.
Frumoasa Bucovină de Nord, a Luceafărului Mihai Eminescu și a multor altor mari români, a fost martora, acum 79 de ani, pe 1 aprilie 1941, unui odios masacru despre care și azi mai căutăm adevăruri.
Sunt 102 de ani de când „Sfatul Țării” vota la 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu Regatul Românie.
În noaptea dintre 31 mai și 1 iunie 1962, are loc singura pedeapsă cu moartea din istoria Israelului. Adolf Eichmann, "arhitectul Soluției Finale" și unul dintre responsabilii Holocaustului este spânzurat la Ramla, pe tărâm israelian.
A murit Dmitri Iazov, ultimul mareșal al Uniunii Sovietice, informează Ministerul Apărării de la Moscova.
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, ieri un omagiu soldaţilor din ţara sa care au murit în România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Rusia a anunţat joi moartea, la vârsta de 103 ani, a lui Aleksei Botian, spion şi veteran din cel de Al Doilea Război Mondial care a jucat, potrivit Moscovei, un rol crucial în salvarea Cracoviei, o versiune contestată de Polonia.
Diplomația rusă a reacționat dur după un text despre al Doilea Război Mondial al ambasadorului polonez în Germania.
Asociaţia 'Tiras-Tighina' a veteranilor războiului din Transnistria din 1992 a cerut vineri demisia ministrului de externe Aureliu Ciocoi, care în urmă cu o zi a declarat într-o conferinţă de presă că armata rusă a intervenit doar pentru a opri vărsarea de sânge în stânga Nistrului.
Ofensiva militară rusă a atins joi un grad de "intensitate maximă" în estul Ucrainei, unde situaţia este extrem de dificilă, în timp ce Kievul a cerut mai multe arme grele Occidentului şi a denunţat în prealabil orice fel de concesii "pacifiste" faţă de Rusia, iar un viceministru ucrainean al apărării a explicat că preşedintele Vladimir Putin "şi-ar putea salva obrazul" dacă "şi-ar lua tălpăşiţa din Ucraina", relatează Agerpres, care citează AFP şi Unian.
În cadrul unui reportaj realizat în Germania la un centru recent înfiinţat care se ocupă cu coordonarea transferului către Ucraina, de la statele care oferă asistenţă militară, jurnalistul Jack Detsch, de la prestigioasa revistă Foreign Policy, a vorbit despre modul în care a fost rezolvată problema transferului de avioane și elicoptere către Forțele Aeriene Ucrainene.
Polonezii continuă programul complex de înzestrare al forțelor armate. Ministrul Apărării de la Varșovia a anunțat în cursul acestei zile că Polonia a trimis o solicitare către SUA pentru a achiziționa 500 de lansatoare M142 HIMARS.
Un fost comandant de drone tactice în forțele regale ale Marii Britanii a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre sistemele de drone Watchkeeper X, propunerea Elbit Systems pentru înzestrarea Armatei române.
Pe contul de Telegram al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au fost postate mai multe fotografii, datate cu 25.05.2022, în care este prezentată fosta vedetă blindată ucraineană Akkerman, capturată de militarii ruși în luna martie, în portul Berdyansk de la Marea Azov.
Forțele Terestre americane (US Army) au experimentat, recent, cum un număr mare de drone interconectate, pot fi controlate de un singur operator aflat la bordul unui elicopter sau la sol.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut joi convorbiri telefonice cu ministrul Afacerilor Externe al Regatului Suediei, Ann Linde şi cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Finlanda, Pekka Haavisto, pe tema procesului de aderare a celor două state la Alianţa Nord-Atlantică, informează MAE.
Henry Kissinger, ajung la 98 de ani, a stârnit reacții la nivel mondial ca urmare a unor declarații controversate în care insinua că Ucraina ar trebui să facă concesii teritoriale în fața agresorului rus.
Rusia a lansat asupra Ucrainei mai multe rachete decât orice altă ţară în oricare alt conflict după al Doilea Război Mondial, record care, potrivit experţilor şi datelor obţinute de revista americană Newsweek, citate de Agerpres, sugerează că Moscova a eşuat în această ofensivă, potrivit EFE.
Producătorul american de tehnică militară aerospațială Raytheon a anunțat pe contul său de Twitter că guvernul polonez a înaintat o scrisoare de intenție guvernului SUA pentru radarul LTAMDS (Lower Tier and Missile Defense Sensor - senzor de nivel inferior și de apărare antirachetă).
Forțele ucrainene au anunțat eliminarea mai multor luptători ceceni din lanțul de conducere, inclusiv a cunoscutului comandant „Tik Tok”.
Germania contrazice Polonia cu privire la angajamentul Berlinului de a oferi polonezilor tancuri Leopard 2 în schimbul tancurilor T-72 pe care Varșovia le-a trimis Ucrainei.
Ankara negociază cu Moscova şi Kiev deschiderea unui coridor prin Turcia pentru exporturile de cereale din Ucraina, a declarat joi, pentru Reuters, un înalt oficial turc, potrivit Agerpres.
Generalul de brigadă Constantin Spânu, șeful Direcţiei informare şi relaţii publice din cadrul Ministerului Apărării Naționale, a vorbit despre urgentarea achiziționării celei de-a doua și a treia escadrilă de F-16 Fighting Falcon, precizând că obiectivul final încă de la început a fost înzestrare cu F-35 Lightning II, aeronave de generația a V-a.
La București a avut loc la finalul săptămânii trecute cea mai mare expoziție de tehnică militară din Europa de Est. Au expus tehnică giganți mondiali din industria de apărare, dar au fost prezente și companii românești.
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, va discuta joi cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, care ameninţă cu veto la aderarea Finlandei şi Suediei în NATO, în plină criză ucraineană, scrie Agerpres, care citează AFP.
Grecia va preda Statelor Unite petrolul iranian transportat de petrolierul Lana confiscat în Grecia la mijlocul lui aprilie la cererea justiţiei americane, a făcut cunoscut miercuri poliţia portuară elenă, decizie care a suscitat un viu protest al Teheranului, notează Agerpres, care citează AFP.
Un parașutist militar român a murit în urma unui accident la Boboc în timpul manevrelor de aterizare.
Parlamentul rus a adoptat miercuri legea care elimină limita de vârstă pentru înrolarea în armată, în plină ofensivă a trupelor ruse în Ucraina, relatează Agerpres, care citează agenţiile AFP, Reuters şi EFE.
Premierul slovac Eduard Heger a declarat miercuri, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, că Ucraina ''trebuie să câştige'' războiul pornit împotriva ei de Rusia, iar, ''dacă Ucraina pierde, Slovacia este următoarea'', relatează agenţia Agerpres, care citează EFE şi postul CNN.
Exercițiul medical interinstituțional MASCAL 22 s-a desfășurat, între 16 și 25 mai, succesiv, în Baza militară 99 Deveselu și în Bazele aeriene 85 „Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”, din Bacău, și 57 Mihail Kogălniceanu.
În urmă cu două zile, Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene preciza că pierderile grele înregistrate de ruşi, mai ales la capitolul tehnică militară, determină armata rusă să scoată din depozite vechile tancuri T-62. Azi, analiştii militari ucraineni vin cu noi precizări şi spun că forţele ruse de ocupaţie vor să desfăşoare un întreg batalion de tancuri T-62M în apropierea unui oraş din Peninsula Crimeea
Două aeronave britanice Typhoon (Eurofighter Typhoon FGR.4) au zburat, ieri după-amiază, în spațiul aerian românesc din zona Deltei Dunării.
Luptele cu forţele ruse au ajuns la periferia Severodoneţk, oraş din estul Ucrainei, unde situaţia este "extrem de dificilă", a anunţat miercuri guvernatorul ucrainean al regiunii, Serhii Gaidai, citat de AFP, în timp ce miliţiile proruse din autoproclamata 'republică populară' Lugansk, care luptă împreună cu armata rusă în regiunea Donbas, s-au grăbit să anunţe că oraşul Severodoneţk a fost încercuit "operaţional", potrivit Agerpres, care citează EFE și Interfax.
Rusia se va asigura că drepturile fostului preşedinte prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, reţinut marţi la Chişinău pentru trădare şi corupţie, vor fi respectate, a declarat miercuri ministrul-adjunct al afacerilor externe al Federaţiei Ruse, Andrei Rudenko, informează AFP, conform Agerpres.
Kanamat Botashev, un general-maior în rezervă din Forțele Aeriene Ruse, și-a pierdut viața când aeronava de atac la sol Su-25 pe care o pilota a fost lovită de o rachetă Stinger, potrivit serviciului BBC în limba rusă, care a contactat trei dintre foștii subordonați ai lui Botashev.
În cadrul unui interviu acordat agenției de presă Tass și dat publicității pe 25.05.2022, directorul general al Institutului radiotehnic Academician A.L. Mints din Rusia, Yuri Anoshko, a declarat că o stație radar de tip Podsolnukh ar putea acoperi apele Mării Negre, în vederea detectării navelor și mijloacelor aeriene ale adversarului.
Republica Moldova are o şansă ''istorică'' de a adera la Uniunea Europeană şi eventuale proiecte pentru a aduce ţara mai aproape de blocul comunitar nu trebuie să înlocuiască drumul către statutul de membru cu drepturi depline, a susţinut miercuri premierul moldovean Natalia Gavriliţa, potrivit Reuters.
În locul avioanelor MiG-29, Polonia a oferit Ucrainei un stoc uriaș de piese de schimb și muniţie pentru acest tip de aeronave care se află şi în serviciul Forţelor Aeriene Ucrainei, a precizat cotidianul polonez Onet. Nu este o noutate că Ucraina a primit piese de schimb pentru avioanele sale MiG-29, deoarece această informaţie a fost comunicată oficial, luna trecută, chiar de către purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, dar este o confirmare a presupunerilor făcute anterior că Polonia ar fi ţara care a făcut această donaţie.
Forţele ruse au lansat miercuri o ofensivă în mai multe oraşe din estul Ucrainei, folosind obuze de mortier care au ucis civili şi au distrus mai multe locuinţe, au anunţat oficialităţile ucrainene, în contextul în care armata rusă îşi concentrează atacul asupra regiunii Donbas, relatează Agerpres, care citează Reuters şi DPA.
Statele Unite și-au exprimat marți îngrijorarea cu privire la planurile președintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a lansa noi operații militare la granița de sud a Turciei, subliniind că orice nouă ofensivă în nordul Siriei va submina stabilitatea în regiune și va pune în pericol forțele americane.
Potrivit informațiilor publicate de site-ul ziarului polonez "The wPolityce", Polonia poartă discuții cu Germania și Coreea de Sud pentru a înlocui tancurile T-72 donate Ucrainei cu tancuri germane Leopard 2 și sud-coreene K2 Black Panther.