Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Asasinarea lui Nicolae Iorga de un comando de legionari. Mareșalul Ion Antonescu a preferat să se uite în altă parte
Istorie
Data publicării:
În seara zilei de 27 noiembrie 1940, marele istoric Nicolae Iorga, în vârstă de 69 de ani, a fost asasinat de un comando de legionari.

Profesorul Iorga, una din marile personalități ale României, fost premier și susținător al Regelui Carol al II-lea, se afla pe data de 27 septembrie 1940, în vila sa din Sinaia. Nicolae Iorga fusese arestat de un comando de legionari, în după amiaza zilei respective, în jurul orei 17:30, fără să opună rezistență. I s-a comunicat că va fi dus la București pentru interogatoriu.

 

Iorga, relații deteriorate cu Mișcarea Legionară

 

Totul se întâmpla în contextul în care Regatul României devenise la 14 septembrie 1940, Stat Național-Legionar, aflat sub comanda dictaturii militare a lui Ion Antonescu, aflat în alianță cu Mișcarea Legionară.

Între Iorga și Legiune relațiile erau deteriorate încă de la finele anilor ’30. Adversar declarat al oricărei forme de extremism, Iorga era considerat de reprezentanții fascismului românesc ca fiind „vinovatul moral” al asasinării lui Corneliu Zelea Codreanu,  „Căpitanul” Mișcării Legionare.

Cu toate că Horia Sima, liderul de atunci al Mișcării Legionare, nu a recunoscut că ar fi știut de planurile cu privire la asasinarea lui Iorga, realitatea pare diferită, el nefiind străin de execuție. Iar Ion Antonescu, așa cum precizează istoricul Zigu Ornea în lucrarea sa, „Anii treizeci. Extrema dreaptă românească”, ar fi putut face mai mult pentru a împiedica asasinatul.

Zigu Ornea îl citează pe Mihai Stoian, care, în volumul său sugerează posibilitatea ca după arestare, Nicolae Iorga să fi fost dus în comuna Teișani, în casa primarului legionar, unde ar fi fost „judecat” și executat după ora 23:00. Potrivit istoricului, nu este deloc exclus ca Horia Sima să se fi aflat și el la Teișani la momentul respectiv.

 

Horia Sima și protejarea asasinilor

 

Dar atitudinea în momentul aflării condamnabilului asasinat, modul în care Sima a refuzat să întreprindă măsuri împotriva celor responsabili, ba mai mult i-a protejat și le-a elogiat acțiunea, stau mărturie la complicitatea sa. Zigu Ornea citează din „Era libertății”, publicată chiar de Horia Sima la Madrid (1982).

Liderul de atunci al legionarilor spune că a aflat că „Iorga a fost asasinat în seara zilei de 27 noiembrie, la încheierea ședinței Consiliului de Miniștri”.

„În curte îl aștepta unul dintre asasini, care i-a comunicat știrea. Ar fi fost orele 20:30. În loc să-l aresteze pe asasin, Sima s-a urcat în mașină și a plecat spre Ploiești”, povestește istoricul Zigu Ornea.

Totodată, în seara zilei de 28 noiembrie, după asasinat, Horia Sima a stat de vorbă cu Traian Boeru, șeful echipei de asasini.

Fostul lider al Mișcării Legionare, mărturisea că Boeru „nu numai că nu regreta faptul, dar îl exalta ca o valoare legionară supremă… A vorbit în accente mistice de răzbunarea Căpitanului, de ticăloșia lui Iorga și Madgearu, de porunca lăsată de Căpitan să-l răzbunăm… Ascultîndu-l, am trăit un moment de mare emoție”, mărturisea Sima.

Iar Horia Sima, continuă, cinic, condamnabil și fără nicio urmă de compasiune ori regret: În noaptea de 27/28 noiembrie, trebuie precizat, n-a fost ucis marele N. Iorga, ci execrabila figură a omului politic N. Iorga. N. Iorga a făcut parte din galeria celor ‘trei mari ai crimei’ contra Căpitanului și ai generației sale. Au fost trei personagii sinistre care au prezidat asasinatele colective din 30 noiembrie 1938 și 21 septembrie 1939: El. Lupescu, Armand Călinescu și Nicolae Iorga… Firește că Iorga mai putea da o contribuție în cadrul istoriei naționale și universale, dar nu trebuie uitat că avusese la dispoziție 50 de ani de creație plenară, își împlinise rostul vieții pâmântenești ca istoric și om de cultură. Specialiștii în tânguirea lui Iorga ar trebui să-și rezerve ceva din emoțiile și indignarea lor și pentru a deplânge sutele de tineri uciși în floarea vârstei sub dictatura carlistă sub oblăduirea specială a maestrului… Problema trebuie judecată în ansamblul ei, și nu limitată la N. Iorga, care a fost un pisic al culturii, dar și un pisic al mișeliei omenești”.

 

Ion Antonescu, impasibil la asasinarea lui Iorga

 

2. Mareșalul ... (ion_antonescu_horia_sima_07422200.jpg)

Foto: Mareșalul Ion Antonescu, alături de Horia Sima, conducătorul Mișcării Legionare

Valul de asasinate legionare a adâncit ostilitățile între Ion Antonescu și Mișcarea Legionară. Mihai Antonescu, un apropiat al generalului, i-a cerut lui Sima predarea asasinilor, dar liderul legionar s-a opus. „Am rămas inflexibil. Nu pentru Boeru, ci pentru a apăra un principiu. Nu puteam preda pe camarazii mei justiției, în timp ce asasini ai legionarilor se bucurau de soare, aer și libertate”, nota Sima în memoriile sale.

Dar cu toate că Ion Antonescu a luat anumite măsuri împotriva legionarilor care de atunci au fost nevoiți să depună jurământ în fața lui - nu l-a ajutat cu nimic, vezi ceea ce istoriografia numește rebeliunea legionară -, Zigu Ornea spune că generalul nu a făcut nimic pentru a-i salva viața lui Nicolae Iorga.

Dar nici generalul nu a pus la inimă cumplitul asasinat. De voia, ar fi putut să-l împiedice. Știa prea bine că legionarii năzuiau să-l asasineze pe profesor. Dacă ar fi pus pază militară la vila sa de la Sinaia, îl salva. Dar n-a voit asta, pentru că nici el nu-l agrea pe Iorga. Iar în ziua înmormântării lui Iorga, Antonescu participă la solemnitatea reînhumării lui Codreanu, la Mausoleul Casei Verzi din București. Această participare e aproape o absolvire a asasinilor lui Iorga și Madgearu, dacă nu chiar o solidarizare cu ei”, spune istoricul.

 

Virgil Madgearu, masacrul de la Jilava, și alte victime legionare

 

În ziua de 27 noiembrie, pe lângă Nicolae Iorga, reputatul economist Virgil Madgearu a fost și el asasinat de un comando legionar. Corpul lui Madgearu a fost găsit în pădurea Snagov, în timp ce trupul neînsuflețit al lui Iorga a fost descoperit la marginea pădurii Strejnicu din județul Prahova.

Cele două crime au fost precedate de masacrul de la Jilava (27/28 noiembrie 1940), când legionarii au executat 64 de deținuți politici, toți foști înalți funcționari.

Cert e că e foarte puțin probabil ca plănuirea unor asemenea asasinate politice să nu fi fost nu doar cunoscută, dar și avizată de liderii Legiunii, fie că vorbim de Corneliu Zelea Codreanu ori mai apoi Horia Sima.

Iar politica glonțului a curmat multe vieți ale lumii politice românești în acea perioadă. Printre cele mai cunoscute, I.G. Duca (1933) și Armand Călinescu (1939), asasinați de Mișcarea Legionară în timp ce își exercitau funcția de premier.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

EXCLUSIV
De ce 9 mai e o „invenție” rusească a victoriei în război. Criza de nervi a lui Stalin a făcut ca Germania să capituleze de două ori
Moartea lui Hitler, un mit spulberat după ce Rusia a aprobat analiza rămășițelor. Dictatorul nu a fugit în Argentina
Oradea sărbătorește eliberarea ei de către Armata României, de sub regimul regimul bolşevic al lui Bela Kun, în 1919
Adolf Hitler, la Paris, după capitularea Franței
EXCLUSIV
Evacuarea miraculoasă de la Dunkirk și căderea Parisului. Franța a capitulat nu pentru că a fost înfrântă, ci pentru că s-a predat
A murit veteranul Gheorghe Bădulescu. Nea Gheorghiță a luptat în Armata României la Cotul Donului unde a căzut prizonier
Arhivele Securității de la MApN: Nu au fost predate documentele care ar putea aduce atingere securității naționale
Foto: Masacrul de la Katyn, ce amintește de masacrul de la Fântâna Albă, ambele organizate de trupele sovietice
EXCLUSIV
MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice în aprilie 1941
Zborul Tarom 371. Cea mai mare catastrofă aviatică din istoria României - Tragedia de la Balotești
„Sfatul Țării”, care a decis la 27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu Regatul României
EXCLUSIV
UNIREA Basarabiei cu România, 27 martie 1918: Decizia „Sfatului Țării” - „De azi și înainte și pentru totdeauna”
Operațiunea Allied Force. Slobodan Miloșevici putea evita bombardarea Serbiei de către NATO
Ocupația sovietică în România. Armata română a încercat să opună rezistență Armatei Roșii
Ce ne spune ultimul mare război în care a luptat China, despre următorul conflict
Sistemul Brodie, primul ”portavion” al SUA
Ziua în care un MiG-21 al Coreei de Nord a doborât un avion militar al SUA
Gorbaciov, ultimul lider al URSS, lăudat de Putin pentru rolul jucat în istoria ţării sale şi a lumii
Gorbaciov nu regretă nimic din prăbușirea URSS: Perestroika a fost cea mai mare realizare politică
România și coșmarul Mineriadelor din anii '90. Premierul Cîțu: Nu voi permite o mineriadă în mandatul meu
Ion Mihai Pacepa a murit. Enigmele fugii din România, reacția lui Nicolae Ceaușescu și ascensiunea Elenei
Februarie 1965: Primele trupe terestre ale US Army ajung în Vietnam, o greșeală ce a dus la o catastrofă militară
MASACRUL DE LA LUNCA | Sovieticii au secerat sute de români care doreau doar să ajungă în România
Secretara unui lagăr nazist, acuzată de complicitate la crimă
Moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea comunistă de la Sighet. „Maniu pleca spre groapa comună și spre gloria eternă”
Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt și Iosif Vissarionovici Stalin, în timpul Conferinței de la Yalta. Sursă foto: Wikipedia
EXCLUSIV
Conferința de la Yalta și 'împărțirea lumii'. Churchill, Stalin și 'trădarea' României
Podul lui Traian. Construcția lui Apolodor din Damasc peste Dunăre, din timpul campaniei împotriva Daciei, încă un punct de reper
Alex Vraciu, pilotul militar de origine română care a scris istorie pentru SUA: Șase bombardiere japoneze doborâte în opt minute
Putin rescrie 'legal' istoria. În Rusia vor fi pedepsiți cei care compară URSS cu Germania nazistă
Un episod uitat: Avionul în care se afla tânărul Ceaușescu s-a prăbușit în URSS. Accidentul putea schimba destinul comunismului românesc
Ceaușescu și Pol Pot - dușmanul dușmanului meu este prietenul meu 
Rebeliunea legionară. Trei zile de lupte sângeroase între Armată, fidelă lui Ion Antonescu, şi Mişcarea Legionară
Franța ar fi fost complice la genocidul din Rwanda

Ştiri Recomandate

Zelenski, o nouă solicitare către aliaţii occidentali: NATO poate doborî drone și rachete ruseşti care atacă Ucraina, la fel ca în Orientul Mijlociu, dar noi încă nu avem un acord
România a confirmat. Sistemul Patriot a fost livrat deja Ucrainei
Noul Secretar General al NATO explică de ce Ucraina va fi prioritatea sa principală: Securitatea voastră contează pentru scuritatea noastră
Ucraina a folosit rachete ATACMS pentru a lovi un radar rusesc Nebo-M. Rusia dispune de numai 10 radare de acest tip
Vehiculele blindate de ultimă generație Rila 8x8 ar urma să fie produse în Bulgaria. Compania International Armored Group a deschis o nouă fabrică la Burgas
Învață Armata SUA suficient din războiul purtat de Rusia în Ucraina? Analiștii militari americani studiază experiența forțelor armate ucrainene, dar nu atât de amănunţit
SUA sunt dispuse să vândă avioane de luptă F-15 Turciei: O posibilă alternativă dacă acordul pentru aeronavele Eurofighter eșuează
Cehia ridică ștacheta: Acord major cu Ucraina pentru producția de muniție NATO. Primele obuze, livrate în 2025
Compania Hanwha Aerospace prezintă K9A3, o versiune autonomă a obuzierului K9 Thunder pentru atacuri rapide strategice pe distanțe lungi
Apărare antiaeriană mobilă / Armata Ucrainei
EXCLUSIV
Nou atac rusesc de amploare cu peste 100 de drone Shahed. Rusia urmărește să obosească apărarea ucraineană și să consume stocurile de muniție antiaeriană ale Kievului
Premierul României merge vineri în R. Moldova. Întrevederi cu Maia Sandu, premierul Dorin Recean și șeful legislativului Igor Grosu
Rusia a aruncat bombe termobarice în Ucraina. ”Am folosit cele mai puternice arme non-nucleare”, se laudă propaganda. De ce adevărul ar putea fi altul
Israelul are o șansă unică de a distruge proiectul nuclear al Teheranului? Expert: Capacitatea Iranului de a intercepta atacurile Israelului, „aproape de zero”
Ambasadorul Republicii Coreea: România va deveni Hub Regional de Apărare pentru Hanwha Aerospace
SUA refuză să dea Israelului mână liberă. America se opune ca aviația militară a Israelului să lovească facilitățile nucleare din Iran
Israelul l-a declarat persona non grata pe Antonio Guterres. Șefului ONU îi e interzis accesul în Israel pentru că nu a condamnat atacul Iranului
Tot mai multe companii importante din domeniul apărării vor să producă arme în Ucraina: Dronele kamikaze Switchblade, dezvoltate pe baza feedback-ului ucrainenilor
Teama bate la porţile Teheranului: Iranul nu vede necesitatea unui război cu Israelul și face apel la „moderație” după atacul cu 200 de rachete împotriva civililor israelieni
Puține țări sunt mai atente la războiul din Ucraina decât Polonia: Bugetul apărării pentru anul 2025 a fost aprobat şi reflectă hotărârea Varșoviei de a-și moderniza forțele armate
NATO este „insuficient” pregătită pentru un război la scară largă cu Rusia. Generalul Ben Hodges: Nu avem o apărare antirachetă și aeriană adecvată pentru a ne proteja
Gruparea navală rusă din Marea Mediterană se subțiază din nou: Submarinul Ufa a părăsit portul Tartus și se îndreaptă spre Vladivostok
Armata ucraineană a confirmat retragerea din orașul Vuhledar, pentru a evita încercuirea de către trupele ruse. Oficialii militari ruși nu au anunțat încă preluarea controlului asupra localității
Ucraina intenționează să crească producția de rachete balistice și arme cu rază lungă de acțiune în 2025: În ce programe militare este implicată industria ucraineană?
MAE israelian l-ar fi declarat persona non grata pe secretarul general al ONU. Autoritățile israeliene care aplică decizia susțin că nu au primit nicio informare în acest sens
Rusia dă dovadă de o brutalitate fără margini în Ucraina (Video): Trupele ruse ar fi lansat super bomba ODAB-9000 asupra oraşului ucrainean Vovchansk
Parașutiștii ucraineni demontează, rând pe rând, asalturile rusești din Donețk: Zilele trecute, au anihilat un atac masiv cu blindate pe direcția Kurahove
Adevărata oboseală a războiului se vede în Ucraina. Cu o societate epuizată de război, Kievul ar putea accepta un compromis de tip „teritorii contra securitate”
Dronele ruse au lovit partea ucraineană de la PTF Orlivka dintre România și Ucraina
Israelul intensifică invazia terestră a Libanului, trimite noi trupe care să sprijie Divizia 98
Dezbaterea candidaților la vicepreședinția SUA, surprinzător de politicoasă. Singurul moment tensionat: Vance evită să răspundă dacă va recunoaște o eventuală înfrângere a lui Trump
Rachete hipersonice Fattah 2, folosite în premieră de iranieni în atacul asupra Israelului. Axios susține că Israelul va lansa represalii majore
Iranul a călcat leul pe coadă? Aviația Israelului, pregătită să lovească în forță oriunde în Orient. Netanyahu anunță că Iranul va plăti în timp ce la Teheran mii de oameni sărbătoresc în stradă
pixel