În seara zilei de 27 noiembrie 1940, marele istoric Nicolae Iorga, în vârstă de 69 de ani, a fost asasinat de un comando de legionari.
Acum exact 28 de ani, forțele moldovenești s-au confruntat pe Nistru cu forțele separatiste formate din milițiile separatiste din Transnistria, voluntari cazaci din Donbas și Armata a 14-a rusă.
Forțele moldovenești erau formate din trupe de polițiști și de voluntari. În perioada respectivă Republica Moldova nu dispunea încă de Armată proprie. Deși fusese creat Ministerul Apărării, multe unități se aflau încă sub comanda Moscovei iar organizarea era mai mult teoretică.
Pe pagina sa de Facebook, istoricul Marius Diaconescu, conferențiar universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, a amintit despre actele de eroism ale moldovenilor pe Nistru. Din păcate, doar intensificarea bombardamentelor Rusiei și amenințările lui Boris Elțîn au determinat retragerea trupelor moldovene.
„28 de ani de la Bătălia pentru Tighina dintre forțele moldovenești și Armata a 14-a rusă. Între 19-22 Iunie 1992 s-a desfășurat Bătălia de la Tighina dintre forțele moldovenești, formate din trupe de polițiști și de voluntari cu forțele separatiste, formate din milițiile separatiste transnistrene, voluntari cazaci din Donbas și Armata a 14-a rusă. Moldovenii au rezistat eroic pe podul de peste Nistru, însă bombardamentul intens al rușilor și amenințările lui Boris Elțîn de intensificare a intervenției armatei ruse au determinat retragerea trupelor moldovene pe aliniamentul actual al hotarului teritoriului controlat de separatiști.Peste 200 de eroi moldoveni s-au jertfit în această bătălie. Cinste lor!”, a transmis reputatul profesor Marius Diaconescu, pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
În seara zilei de 27 noiembrie 1940, marele istoric Nicolae Iorga, în vârstă de 69 de ani, a fost asasinat de un comando de legionari.
În urmă cu exact 31 de ani avea loc ultimul Congres al Partidului Comunist Român, Congres la capătul căruia Nicolae Ceaușescu, în vârstă de 71 de ani, a fost reales din nou în unanimitate în funcția de secretar general al PCR. O lună mai târziu „mămăliga avea să explodeze” iar revolta de la Timișoara să se transforme într-o Revoluție. „Ceaușescu reales la al XIV-lea Congres” pe 24 noiembrie 1989 avea să sfârșească împușcat la Târgoviște pe data de 25 decembrie 1989.
La 20 noiembrie 1945 se deschidea la Nürnberg cel mai mare proces din istorie, în cursul căruia 21 dintre cei mai înalţi oficiali ai regimului nazist, între care şi succesorul desemnat al lui Hitler, Hermann Goering, au fost nevoiţi pentru prima dată să dea socoteală pentru crimele lor în faţa justiţiei internaţionale, relatează AFP.
Ostaşii care s-au jertfit în luptele date pentru eliberarea oraşului Cluj, din octombrie 1944, au fost comemorați în Cimitirul Eroilor din Cluj-Napoca.
Azi sunt exact 76 de ani de când s-a încheiat Bătălia de la Oarba de Mureș, un mic sat ce aparține orașului Iernut, aflat la doar 28 de kilometri de Târgu Mureș.
Scafandrii polonezi au anunţat că au descoperit epava unei nave germane din Al Doilea Război Mondial care ar putea să îi ajute să descifreze un mister vechi de mai multe decenii, inclusiv depistarea locului în care se află comorile din Salonul de Chihlimbar, o cameră spectaculos decorată dintr-un palat al ţarilor din Rusia, care a fost jefuită de nazişti, informează Reuters.
Scafandrii au descoperit ceea ce cred că este epava unui submarin al US Navy scufundat în urmă cu 77 de ani în Asia de Sud-Est, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.
Karlsruhe, un crucişător nazist, distrus de o torpilă în 1940 în largul Norvegiei, a fost găsit din întâmplare la o adâncime de aproape 500 de metri cu ocazia inspectării unui cablu electric subacvatic, au anunţat joi autorii acestei descoperiri, relatează AFP.
Jurnalistul militar Radu Tudor, autorul volumului „NATO. 70 de ani de apărare și securitate euro-atlantică”, vorbește despre Primăvara de la Praga și invadarea Cehoslovaciei.
În urmă cu câteva luni în Duma de Stat din Rusia a fost înregistrat un proiect de lege care anulează condamnarea pactului Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939 între Germania nazistă și URSS.
S-a stins din viață la Sankt Petersburg, la vârsta de 82 de ani, stalinista Nina Andreeva, opozantă a politicilor lui Mihail Gorbaciov.
Acum 38 de ani, pe 13 iulie, se stingea din viață într-un bloc cenușiu din cartierul Tomis Nord din Constanța, omul despre care s-au scris cântece de vitejie, fiind supranumit "Salvatorul Constanței".
28 iunie este una din cele mai negre zile din istoria României. În 1940, acum 80 de ani, România se supunea ultimatumului URSS-ului și ceda Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța. Există și azi, la opt decenii de la eveniment, diferite interpretări cu privire la o posibilă rezistență în fața sovieticilor.
Anul acesta se împlinesc 28 de ani de la Bătălia de la Tighina, care a avut loc între 19 și 22 iunie 1992.
Serviciul de securitate internă al Israelului, Shin Bet, a marcat azi 60 de ani de la capturarea liderului nazist Adolf Eichmann prin dezvăluirea de noi detalii de la operaţiunea din Argentina, potrivit Agerpres, care citează DPA.
Pe 5 martie 1953 murea Iosif Vissarionovich Dzhugashvili sau, pe scurt, Stalin. Moartea unuia dintre cei mai temuți dictatori a lăsat un imens vid de putere în politica de la Kremlin.
Camera Deputaţilor a decis azi ca data de 4 iunie să fie declarată Ziua Tratatului de la Trianon.
Pe 30 aprilie 1945, în plină Bătălie a Berlinului, Adolf Hitler se sinucidea în buncărul său. Soarta Germaniei naziste era de mult pecetluită, iar prăbușirea Reich-ului, o chestiune de zile.
Preşedinţii celor trei ţări baltice - Lituania, Letonia şi Estonia - au condamnat joi ceea ce ei consideră a fi tentative ale Moscovei de "falsificare a istoriei", înaintea celei de-a 75-a aniversări a sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial, transmite AFP.
Preşedinţii Statelor Unite, Donald Trump, şi Rusiei, Vladimir Putin, au publicat sâmbătă o rară declaraţie comună ce comemorează întâlnirea dintre trupele americane şi sovietice în drumul lor pentru a învinge Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în 1945, ca un exemplu despre modul în care ţările lor pot coopera, informează Agerpres, care citează Reuters.
Teama e o temă justificată a românilor în relația cu Federația Rusă? Ori, așa cum susține Kremlinul, e doar o teorie și doar pură rusofobie pe care Occidentul o folosește propagandistic? În acest sens ar trebui să facem apel la Istorie. Cu toate că ea e scrisă de învingători și, așa cum spunea istoricul Lucian Boia, „nu s-a mințit mai puțin în scris decât în viu grai”, sunt anumite date pe care nu le putem nega.
Numele altor aproape 10.000 de prizonieri de război şi civili deportaţi români înhumaţi în cimitirele multinaţionale de pe teritoriul Federaţiei Ruse au fost publicate de Ambasada României la Moscova, care a finalizat astfel elaborarea listei nominale integrale cu datele celor decedaţi între 1941 şi 1956 în lagărele, spitalele şi obiectivele speciale NKVD-MVD, respectiv în batalioanele de muncă sovietice.
Frumoasa Bucovină de Nord, a Luceafărului Mihai Eminescu și a multor altor mari români, a fost martora, acum 79 de ani, pe 1 aprilie 1941, unui odios masacru despre care și azi mai căutăm adevăruri.
Sunt 102 de ani de când „Sfatul Țării” vota la 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu Regatul Românie.
În noaptea dintre 31 mai și 1 iunie 1962, are loc singura pedeapsă cu moartea din istoria Israelului. Adolf Eichmann, "arhitectul Soluției Finale" și unul dintre responsabilii Holocaustului este spânzurat la Ramla, pe tărâm israelian.
A murit Dmitri Iazov, ultimul mareșal al Uniunii Sovietice, informează Ministerul Apărării de la Moscova.
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, ieri un omagiu soldaţilor din ţara sa care au murit în România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Rusia a anunţat joi moartea, la vârsta de 103 ani, a lui Aleksei Botian, spion şi veteran din cel de Al Doilea Război Mondial care a jucat, potrivit Moscovei, un rol crucial în salvarea Cracoviei, o versiune contestată de Polonia.
Diplomația rusă a reacționat dur după un text despre al Doilea Război Mondial al ambasadorului polonez în Germania.
Asociaţia 'Tiras-Tighina' a veteranilor războiului din Transnistria din 1992 a cerut vineri demisia ministrului de externe Aureliu Ciocoi, care în urmă cu o zi a declarat într-o conferinţă de presă că armata rusă a intervenit doar pentru a opri vărsarea de sânge în stânga Nistrului.
Senatul american a aprobat proiectul de lege privind pachetul de 40 de miliarde de dolari destinat ca ajutor militar, economic și alimentar pentru Ucraina, documentul fiind transmis spre aprobarea finală a Congresului.
Pentagonul (Departamentul american al Apărării) analizează posibilitatea livrării mai rapide a tancurilor Abrams către Polonia. Este vorba despre accelerarea livrării vehiculelor nou fabricate, dar și predarea celor existente până când M1A2 SEPv3 – cea mai nouă versiune a tancului Abrams, comandată de Polonia – va fi disponibilă pentru armata poloneză.
Casa Albă lucrează pentru a putea furniza Ucrainei rachete antinavă avansate în vederea spargerii blocadei navale a Rusiei, au declarat vineri oficiali de la Washington, citaţi de Reuters, pe fondul îngrijorărilor că arme mai puternice care ar putea scufunda navele de război ruseşti ar intensifica conflictul.
Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, la New York, contribuţia României pentru contracararea efectelor războiului Rusiei contra Ucrainei, în cadrul dezbaterii pe tema "Menţinerea păcii şi securităţii internaţionale - conflict şi securitate alimentară", informează Ministerul Afacerilor Externe.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 20.05.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse întrebuințează avioanele de vânătoare de generația a cincea de tip Su-57 în cadrul “operației militare speciale” din Ucraina.
Reprezentanții Lockheed Martin au discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre programul de înzestrare cu F-16 Fighting Falcon, dar și despre perspectiva țării noastre de a achiziționa aeronave americane de generația a V-a F-35 Lightning II.
Franța desfășoară sistemul de apărare sol-aer MAMBA în România, ca parte a consolidării posturii de descurajare și de apărare a NATO pe flancul său estic. Franţa va disloca un detaşament de apărare antiaeriană în Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia, arată un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).
Potrivit cotidianului turc Sabah, Turcia a pregătit o listă de zece cereri pentru a fi de acord cu solicitarea Suediei și Finlandei de a adera la NATO, pas care necesită aprobarea tuturor membrilor alianței.
Grupul de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence - BGFP) din România se constituie, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră.
Forţele Armate Ucrainene au publicat un material video din locul unde, cu câteva zile în urmă, i-au învins pe ruși în timp ce aceştia încercau să treacă râul Severski Doneț din regiunea Lugansk. Pe 11 mai, forţele ruse de ocupaţie au încercat să traverseze răul Doneț, folosind un pod construit din pontoane, dar au fost puternic bombardate de armata ucraineană. În urma acestor lupte, forţele armate ruse au pierdut peste 80 tancuri şi transportoare blindate.
Într-o evaluare operațională recentă desfășurată de Forțele Terestre americane (US Army), în poligonul de rachete White Sands, o armă laser de mare putere, care dezvolta 50 KW, a distrus în mod repetat de proiectile de mortier de calibru 60 mm, precum și mai multe drone de dimensiuni mici, medii și mari.
Compania americană Oshkosh Defense expune la expoziția de tehnică militară și de securitate Black Sea Defence and Aerospace (BSDA) 2022 un vehicul tactic ușor (JLTV) și o remorcă JLTV (JLTV-T).
Forțele armate ale Ucrainei au distrus un sistem automat de bruiaj R-330Zh Zhitel - sistem modern de culegere de informații și bruiaj - folosit de forţele ruse de ocupaţie.
India a oprit negocierile cu Rusia privind achiziționarea a 10 elicoptere Ka-31 (Kamov) de avertizare timpurie și control aerian naval, ca urmare a incertitudinilor privind capacitatea Rusiei de a mai furniza armament în contextul războiului pe care îl poartă cu Ucraina.
O analiză publicată astăzi pe site-ul Middle East Institute și semnată de Yörük Ișık, analist geopolitic din Istanbul, semnalează faptul că Rusia încalcă spiritul Covenției de la Montreux și folosește nave civile în scopuri militare. În opinia autorului, deși este legal, acest lucru nu este acceptabil și nu ar trebui să fie permis.
Sanna Marin spune că în Finlanda nu vor fi arme nucleare sau baze militare NATO după aderare.
Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Portugheze privind cooperarea în domeniul apărării a fost semnat de cei doi miniștri ai apărării.
Ministrul german de externe Annalena Baerbock a acuzat miercuri Rusia că foloseşte blocarea exporturilor de cereale din Ucraina ca armă de război, transmite Agerpres, care citează agenția DPA.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, miercuri, la reuniunea ministerială 'Apel la acţiune pentru securitatea alimentară globală' ('Global Food Security Call to Action'), context în care a declarat că, în contextul conflictului din Ucraina, 'capitalizarea potenţialului portului Constanţa la Marea Neagră are relevanţă strategică'.
Polonia spune că va ajuta Suedia şi Finlanda dacă ar fi atacate înainte de aderarea la NATO.
Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a descris întâlnirea sa de miercuri de la New York cu omologul american Anthony Blinken drept "extrem de pozitivă", în contextul în care Ankara ameninţă că va bloca aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, transmite Agerpres, care citează AFP.
Vehiculele de luptă dezvoltate de Nurol Makina au fost expuse la ultime trei ediții ale BSDA.
În regiunea Harkov, în ultimele zile, unitățile militare ale forţelor ruse de ocupaţie își concentrează principalele eforturi pe menținerea pozițiilor. Conform Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, forţele ruse bombardează continuu armata ucraineană pentru a împiedica înaintarea acesteia către frontiera de stat cu Rusia.
O echipă a postului CNN s-a deplasat marţi în localitatea Bilohorovka din estul Ucrainei, locul unde Rusia a suferit săptămâna trecută probabil una dintre cele mai grele înfrângeri în război, după o tentativă eşuată a unei brigăzi mecanizate ruse de a traversa râul Doneţ. Terenul de lângă râu este presărat cu vehicule militare ruse calcinate, tancuri separate de turelele lor şi corpuri carbonizate ale soldaţilor ruşi. Armata ucraineană afirmă că a distrus acolo cel puţin 73 de unităţi de echipament, inclusiv tancuri T-72 şi o varietate de vehicule de luptă ale infanteriei.
Kosovo și Turcia au semnat un acord interstatal în domeniul apărării, respectiv pentru furnizarea de articole și produse pentru serviciile de apărare.
În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Pervy kanal (Channel One), vicepremierul rus, Iuri Borisov, a declarat, pe 18.05.2022, că Rusia folosește arme laser în cadrul operației militare speciale din Ucraina, în special complexul laser Zadira, capabil să lovească ținte la distanțe de până la cinci kilometri.
Ministrul Economiei și cei doi vicepreședinți ai companiei Lockheed Martin, Ray Piselli și Dennis Goege, au semnat astăzi scrisoarea de intenție prin care firma americană își exprimă disponibilitatea de a încheia parteneriate cu statul român pentru investiții în industria aeronautică din România.
Turcia a blocat începutul negocierilor de aderare la NATO ale Finlandei şi Suediei, au confirmat miercuri pentru dpa surse din Alianţa nord-atlantică.
În cadrul debutului expoziției BSDA 2022 (BLACK ŞEA DEFENSE & AEROSPACE), Compania General Dynamics European Land Systems (GDELS) a adus în România un vehiculul de luptă pentru infanterie în cea mai modernă versiune, ASCOD 42.
Forțele armate ale Statelor Unite ale Americii au prezentat în România ultima versiune a celebrului tanc Abrams - M1A2 Abrams.
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a afirmat marţi că războiul pe care Rusia îl poartă acum împotriva Ucraineni intră într-o "fază prelungită", deoarece forţele ruse de ocupaţie sunt interesate să obţină un control total al regiunii Donbas şi să ocupe sudul teritoriului ucrainean.
Premierul Nicolae Ciucă se va întâlni, joi, la Palatul Victoria, cu omologul portughez, Antonio Costa, context în care va fi semnat un acord între România şi Portugalia privind cooperarea în domeniul apărării, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.