Oficialii guvernului galez spun că locul unde se odihnesc rămășițele avionului Lockheed P-38 Lightning, supranumit Maid of Harlech, este locul unde a avut loc prima prăbușire a unui avioan militar din Marea Britanie și protejat pentru interesul său istoric și arheologic.
Aeronava de vânătoare este "înmormântată" la aproximativ doi metri sub nisip pe coasta Harlech, în nordul Țării Galilor. Când marea este calmă acesta devine vizibil în nisip.
Cadw (Serviciul Istoric al Guvernului Galez) a oferit avionului statutul de obiectiv protejat. Acesta se alătură astfel castelelor, abadelor și siturilor preistorice, precum și clădirilor și siturilor conectate la industriile de fier, cărbune și ardezie din Țara Galilor care sunt protejate.
Avionul s-a prăbușit în septembrie 1942. A fost pilotat de locotenent Robert F. Elliott, în vârstă atunci de 24 de ani, originar din Rich Square, Carolina de Nord. Avionul efectua la acea dată un antrenament de tragere dar, din condiții neelucidate până în prezent, s-a prăbușit. Pilotul care nu a fost găsit în carlinga avionului a fost raportat dispărut în misiune câteva luni mai târziu.
Nepotul său, Robert Elliott, a vizitat locul unde unchiul său s-a probușit și a spus că este mulțumit că epava a fost declarată obiectiv protejat. "Sunt onorat și încântat că Cadw a dat recunoașterea oficială a avionului unchiului meu ca monument protejat", a spus el. „Unchiul meu s-a numărat printre acei piloți curajoși și experți care au servit cu onoare în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Vizita mea din 2016 a fost foarte emoționantă.”
Avionul a putut fi zărit de trei ori de la prăbușirea acestuia - în anii 1970, în 2007 și cel mai recent în 2014. Nu există planuri de salvare a acestuia.
Matt Rimmer, istoric al aviației locale, a declarat: „Pledez pentru păstrarea locurilor din Țara Galilor unde avioane militare s-au prăbușit de peste 20 de ani. Sunt încântat să văd Harlech P-38 protejat de Cadw".
„Simt că se recunoaște nu doar semnificația acestei aeronave într-un context istoric, ci și rolul important jucat de Țara Galilor în războiul aerian împotriva Germaniei naziste a miilor de piloți din multe țări care s-au antrenat aici, dintre care mulți și-au pierdut viața fie în accidente în timpul antrenamentelor, fie ulterior în luptă", a mai spus Matt Rimmer.
Ministrul adjunct pentru cultură, sport și turism din Țara Galilor, Dafydd Elis-Thomas, a declarat: „Acest loc are o importanță internațională și sunt încântat că această desemnare subliniază calitățile sale speciale, precum și o protejează în beneficiul generațiilor viitoare. Aceste evenimente nu trebuie uitate. Țara Galilor își va aminti mereu și îi va respecta pe toți cei care au contribuit la asigurarea păcii de care suntem atât de norocoși să ne bucurăm astăzi.”
Vezi și: Marea Britanie achiziționează 500 de vehicule Boxer 8x8
Anul 2019 s-a dovedit a fi deosebit de semnificativ pentru Polonia, deoarece a recapitulat realizările din ultimii 30 de ani ca stat suveran. Astfel, Polonia a sărbătorit anul acesta: 30 de ani de la căderea comunismului, a 20-a aniversare a aderării la NATO și a 15-a aniversare a aderării la Uniunea Europeană.
Cei doi piloţi ai unui elicopter militar Mi-28, care s-a prăbuşit miercuri noaptea spre joi în regiunea Krasnodar din Rusia, şi-au pierdut viaţa, informează Ministerul Apărării de la Moscova, citat de EFE, preluat de Agerpres.
Rusia consideră îngrijorătoare activitatea NATO în apropiere de granițele Rusiei și Belarusului, a declarat ministrul rus de Externe, Sergey Lavrov, într-un mesaj de salut, citit de către șeful adjunct al Departamentului de planificare a politicii externe al Ministerului rus de externe, Alexei Dobrynin, prezentat la deschiderea unei conferințe care îl comemorează pe Andrei Gromyko, precizează TASS.
Ministrul francez pentru economie a anunțat la Moscova că Franța va propune în termen de șase luni soluții pentru a evita anumite sancțiuni americane care împiedică investițiile franceze în Rusia.
Achiziționarea avioanelor F-35 de către Polonia, în mod cert nu este privită cu ochi buni de Federația Rusă.
Camera Deputaților a adoptat legea care permite continuarea „dezvoltării capabilității operaționale aeriene” prin care România urmează să achiziționeze încă cinci avioane F-16. Decizia a fost salutată de Ministerul Apărării Naționale.
Un înalt comandant al armatei iraniene a declarat că forțele navale sunt gata de a naviga peste Oceanul Atlantic, transmite agenția iraniană Tasnim.
Președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că poate desfășura trupe turcești în Libia dacă Guvernul acordului național de la Tripoli (GNA) o va solicita.