Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Veteranii de război moldoveni cer demisia ministrului de Externe după ce Armata a 14-a Rusă a fost transformată din 'agresor' în 'pacificator'
07 feb, 16:24
Asociaţia 'Tiras-Tighina' a veteranilor războiului din Transnistria din 1992 a cerut vineri demisia ministrului de externe Aureliu Ciocoi, care în urmă cu o zi a declarat într-o conferinţă de presă că armata rusă a intervenit doar pentru a opri vărsarea de sânge în stânga Nistrului.
Războiul din Transnistria, 1990-1992, foto preluată de pe basarabian.blogspot.com

Într-o declaraţie transmisă presei, Asociaţia 'Tiras-Tighina' subliniază că războiul din Transnistria a fost iniţiat de Rusia, prin implicarea directă a armatei a XIV-a, cu Statul Major la Tiraspol.

'Comandamentul Armatei a XIV-a a înarmat brigăzile de mercenari-bandiţi, în cea mai mare parte recrutaţi din Rusia, care au atacat şi au luat cu forţa instituţiile admnistrativ-teritoriale ale statului constituţional Republica Moldova, recunoscută de mai mult de 140 de state la ONU. Republica Moldova nu a atacat pe nimeni, ci şi-a apărat teritoriile constituţionale, iar drept dovadă că a fost un război între forţele Federaţiei Ruse şi forţele statului Republica Moldova stă pactul de încheiere a păcii, semnat la 21 iulie 1992, la Moscova, între preşedintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, şi preşedintele Rusiei, Boris Elţîn', se subliniază în declaraţie, citată de Radio Chişinău, potrivit Agerpres.

În acelaşi timp, veteranii războiului din Transnistria consideră că, în 1992, Chişinăul a comis o greşeală catastrofală pentru statul Republica Moldova prin acceptarea forţelor de menţinere a păcii ruseşti în stânga Nistrului.


Agresorul rus, transformat de ministrul de Externe al R. Moldova în ”pacificator”Referitor la declaraţia ministrului de externe, veteranii de război îşi exprimă indignarea: 'Nebunia mileniului: cel care a iniţiat războiul a fost transformat în pacificator'.

Ministrul de externe Aureliu Ciocoi a declarat joi că evenimentele care au avut loc în 1992 pe Nistru reprezintă un conflict armat cu pierderi umane, ce a fost declanşat de anumite forţe separatiste din regiunea transnistreană iar armata rusă a intervenit pentru a opri confruntarea militară.

'Ceea ce a rămas din Armata a XIV-a dislocată în regiunea de est a Republicii Moldova a intervenit pentru oprirea vărsării de sânge. Că între timp sau până la acel moment - şi avem semnale că separatiştii sau aripa militantă a separatiştilor a fost probabil aprovizionată cu armament din depozitele care aparţineau Armatei a XIV-a în regiunea transnistreană - e un alt punct de discuţii, dar, factologic, armata Federaţiei Ruse dislocată la acel moment în regiunea transnistreană a intervenit la acel moment pentru a opri vărsările de sânge', a declarat ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă.

Totuşi, Ciocoi a recunoscut că militarii ruşi care fac parte din Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria (GOTR) se află ilegal pe teritoriul regiunii de est a Republicii Moldova şi au loc negocieri pentru ca acesta să fie evacuat. 'Să nu fi fost conflictul de pe Nistru, ar fi plecat şi ceea ce a rămas din Armata a XIV-a în stânga Nistrului', consideră el.


Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

România a primit încă două F-16. Țara noastră ajunge la 16 avioane de vânătoare F-16
Securitate energetică: Statul român vrea să preia 50% din perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră
Ciucă anunță că militarii români aflați în Turcia sunt în afara oricărui pericol după cutremurul
Experții români și americani au finalizat testele de acceptanță a primului sistem Patriot. Militarii vor urma o etapă de instruire
Lukașenko cere militarilor să lase protestatarii 'fără mâini' și avertizează că nu va 'lua prizonieri'
Situația de securitate în Donbas se deteriorează din nou. Doi militari ucraineni au fost uciși
UE este pregătită să ofere ajutor Greciei și Turciei după cutremurul din Egee
EXCLUSIV
Gazul European: Provocări europene și riscuri naționale (II) Drumul de ales
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro