Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Veteranii de război moldoveni cer demisia ministrului de Externe după ce Armata a 14-a Rusă a fost transformată din 'agresor' în 'pacificator'
07 feb 2020 / 16:24
Asociaţia 'Tiras-Tighina' a veteranilor războiului din Transnistria din 1992 a cerut vineri demisia ministrului de externe Aureliu Ciocoi, care în urmă cu o zi a declarat într-o conferinţă de presă că armata rusă a intervenit doar pentru a opri vărsarea de sânge în stânga Nistrului.
Războiul din Transnistria, 1990-1992, foto preluată de pe basarabian.blogspot.com

Într-o declaraţie transmisă presei, Asociaţia 'Tiras-Tighina' subliniază că războiul din Transnistria a fost iniţiat de Rusia, prin implicarea directă a armatei a XIV-a, cu Statul Major la Tiraspol.

'Comandamentul Armatei a XIV-a a înarmat brigăzile de mercenari-bandiţi, în cea mai mare parte recrutaţi din Rusia, care au atacat şi au luat cu forţa instituţiile admnistrativ-teritoriale ale statului constituţional Republica Moldova, recunoscută de mai mult de 140 de state la ONU. Republica Moldova nu a atacat pe nimeni, ci şi-a apărat teritoriile constituţionale, iar drept dovadă că a fost un război între forţele Federaţiei Ruse şi forţele statului Republica Moldova stă pactul de încheiere a păcii, semnat la 21 iulie 1992, la Moscova, între preşedintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, şi preşedintele Rusiei, Boris Elţîn', se subliniază în declaraţie, citată de Radio Chişinău, potrivit Agerpres.

În acelaşi timp, veteranii războiului din Transnistria consideră că, în 1992, Chişinăul a comis o greşeală catastrofală pentru statul Republica Moldova prin acceptarea forţelor de menţinere a păcii ruseşti în stânga Nistrului.


Agresorul rus, transformat de ministrul de Externe al R. Moldova în ”pacificator”Referitor la declaraţia ministrului de externe, veteranii de război îşi exprimă indignarea: 'Nebunia mileniului: cel care a iniţiat războiul a fost transformat în pacificator'.

Ministrul de externe Aureliu Ciocoi a declarat joi că evenimentele care au avut loc în 1992 pe Nistru reprezintă un conflict armat cu pierderi umane, ce a fost declanşat de anumite forţe separatiste din regiunea transnistreană iar armata rusă a intervenit pentru a opri confruntarea militară.

'Ceea ce a rămas din Armata a XIV-a dislocată în regiunea de est a Republicii Moldova a intervenit pentru oprirea vărsării de sânge. Că între timp sau până la acel moment - şi avem semnale că separatiştii sau aripa militantă a separatiştilor a fost probabil aprovizionată cu armament din depozitele care aparţineau Armatei a XIV-a în regiunea transnistreană - e un alt punct de discuţii, dar, factologic, armata Federaţiei Ruse dislocată la acel moment în regiunea transnistreană a intervenit la acel moment pentru a opri vărsările de sânge', a declarat ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă.

Totuşi, Ciocoi a recunoscut că militarii ruşi care fac parte din Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria (GOTR) se află ilegal pe teritoriul regiunii de est a Republicii Moldova şi au loc negocieri pentru ca acesta să fie evacuat. 'Să nu fi fost conflictul de pe Nistru, ar fi plecat şi ceea ce a rămas din Armata a XIV-a în stânga Nistrului', consideră el.


G Ad:

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Eurofighter, deasupra piramidelor. După două decenii, Forţele Aeriene Regale Britanice au desfășurat exerciții în Egipt
SUA vor să despăgubească familiile afganilor uciși dintr-o „eroare tragică” în atacul cu dronă
Incident în Marea Japoniei: Rusia susține că a oprit încercarea unui distrugător american de a-i încălca frontiera
Prototipul rachetei sol-sol americane PrSM bate recordul de distanță
După ce și-a revenit din șocul AUKUS, Franța face curte Canadei pentru submarinele din clasa Barracuda
Asasinarea deputatului conservator britanic, act terorist. Ancheta a fost încredințată serviciilor antitero
India acuză China că a dislocat sisteme rusești S-400 “Triumf” la frontiera din zona disputată
SUA, la un pas de o zi de coșmar. Un F-35 și un F-22, aproape de o coliziune în aer, imediat după ce un alt Raptor s-a prăbușit 
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro