Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Augusto Pinochet, 45 de ani de la lovitura de stat din Chile
10 sep 2018 / 09:10
Preşedintele chilian Salvador Allende a fost răsturnat de la putere şi asasinat în urma unei lovituri de stat a armatei, sub conducerea generalului Augusto Pinochet. 
pinochet

Salvador Allende, ales preşedinte al republicii în 1970, a schimbat radical politica internă şi externă chiliană. Multe obiective industriale strategice au fost naţionalizate, afectând puternic interesele investitorilor străini, majoritatea din Statele Unite. În plan extern, Allende a promovat o politică de apropiere faţă de statele comuniste şi nealiniate, alarmând administraţia preşedintelui republican al SUA, Richard M. Nixon (1969-1974). 

În dimineaţa zilei de 11 septembrie 1973, unităţi ale Marinei au ocupat puncte strategice din capitala ţării, Santiago, şi din portul Valparaiso. Allende s-a refugiat în Palatul La Moneda şi a refuzat să demisioneze. Palatul prezidenţial a fost supus unui puternic bombardament aerian. Militarii chilieni au pătruns în incinta palatului şi l-au asasinat pe preşedintele Allende. 

Noul şef al statului a fost proclamat generalul Augusto Pinochet

Puterea a fost preluată de o juntă militară, iar noul şef al statului a fost proclamat generalul Augusto Pinochet. A părăsit postul de preşedinte în 1990, după ce a pierdut un referendum naţional în 1988, dar a rămas pentru încă opt ani comandantul suprem al armatei, iar după aceea a devenit senator pe viaţă, acţiuni care au îngreunat urmărirea sa în justiţie pentru crimele comise în timpul dictaturii sale. 

Pinochet a fost arestat la Londra la 10 octombrie 1998, fiind acuzat de încălcarea drepturilor omului. A fost însă eliberat şi s-a întors în Chile în martie 2000. În 2004, judecătorul chilian Juan Guzmán Tapia a decis că Pinochet este apt pentru a fi judecat şi pus sub arest la domiciliu. Până în momentul morţii sale, împotriva sa au existat aproximativ 300 de acuzaţii penale pentru numeroase încălcări ale drepturilor omului, evaziune fiscală, delapidare, atât în timpul cât a deţinut preşedinţia cât şi ulterior. Augusto Pinochet a murit la 10 decembrie 2006. 

Ştiri Recomandate

Avionul Su-57 a pierdut bătălia aeriană cu F-22 și F-35. Superioritatea aeriană americană îşi spune cuvântul
România, prima reacție după ce Zelenski a spus că ”Bucovina de Nord a fost ocupată de români”
Ministrul de externe ale Turciei a făcut apel la extinderea NATO şi la primirea Georgiei în Alianţa Nord-Atlantică
Mentenanța elicopterelor Armatei Bulgariei, efectuată de Airbus în România
UE pune bazele Armatei europene și anunță capabilități militare complementare cu NATO, dar diferite
Noi imagini cu Next Generation Squad Weapon
Declarație șoc a unui important general rus: Sistemele de apărare rusești împotriva rachetelor nu pot respinge un atac masiv
Boiko Borisov: Bulgaria susține aderarea țărilor din Balcanii de Vest la UE