Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rebeliunea legionară. Trei zile de lupte sângeroase între Armată, fidelă lui Ion Antonescu, şi Mişcarea Legionară
Istorie
Data actualizării:
Data publicării:
Pe 21 ianuarie 1941, după o colaborare de trei luni, România a fost pe punctul de a fi aruncată într-un război civil, după ce Armata, fidelă mareșalului Ion Antonescu, și Mișcarea Legionară s-au confruntat.
Mareșalul Ion Antonescu, alături de Horia Sima, conducătorul Mișcării Legionare
Mareșalul Ion Antonescu, alături de Horia Sima, conducătorul Mișcării Legionare

1940. Drumul spre conducerea comună

 

În septembrie 1940 pierderile teritoriale ce au lovit ţara aruncă România într-o gravă criză politică. După cedarea Basarabiei sovieticilor, a urmat Dictatul de la Viena care rupea Transilvania de patria mamă. Pe fondul creşterii impresionante a popularităţii Mişcării Legionare, se formează un guvern condus de generalul Ion Antonescu care aduce la putere şi Garda de Fier, condusă de Horia Sima.  Astfel, Regatul României se transformase la 14 septembrie 1940, în Stat Naţional Legionar autoritar.

Însă această conducere bicefală nu va avea o viaţă lungă. După doar câteva luni de guvernare comună, pe 21 ianuarie 1941, legionarii s-au întors împotriva lui Ion Antonescu, încercând să preia singuri întreaga puterea. Au fost trei zile de violenţe extreme între Legiune şi Armată. În cele din urmă, rebeliunea este înfrântă iar Legiunea a intrat într-un declin din care nu s-a mai ridicat niciodată.

Rebeliunea legionară nu s-a manifestat la fel pe întregul teritoriu românesc. În ţară rebeliunea i-a luat prin surprindere pe legionari, asta cu toate că Ion Antonescu acuza Legiunea că a organizat cu câteva luni înainte întreaga lovitură. Adevăratele vărsări de sânge au avut loc cu precădere în Capitală. Însă, chiar şi în Bucureşti foarte mulţi legionari s-au alăturat luptei în mod spontan.

Totodată, în timpul rebeliunii, în zilele 21-23 ianuarie 1941, legionarii au inițiat cel mai odios și violent pogrom din istoria regiunii. Au fost printre cele mai triste și rușinoase zile din istoria României, când legionarii au luat cu asalt cartierele în care locuiau evreii, au devastat temple și sinagogi, lăsând în urmă zeci de morți

 

Rebeliune pe cântece naționaliste. Ce îi reproșau legionarii lui Antonescu

 

Legionarii puneau sub semnul întrebării loialitatea lui Antonescu faţă de România şi cereau demisia câtorva miniştri din cabinetul său. Astfel, ei au ocupat sediul poliţiei şi a postului naţional de radio. Mulţi alţi legionari au ocupat clădirile în care lucrau, s-au baricadat, iar sub ameninţarea armelor au preluat controlul. Poetul Radu Gyr, de la balconul Teatrului Naţional s-a adresat mulţimii cerând legionarilor să ocupe posturile de telefonie și îndemnându-i totodată să interpreteze cântece legionare.

Răspunsul Armatei române a fost cât se poate de prompt şi nu s-a lăsat deloc aşteptat.

Şase regimente şi un batalion au ocupat Piaţa Victoriei. Aceştia au deschis focul şi au răscolit clădirile din apropiere. Oricine se apropia la mai mult de 500 de metri de soldaţi era împuşcat iar tancurile Armatei au tras fără încetare în clădirile ocupate de legionari.

Rebelii fideli Legiunii au continuat bătălia și nu de puţine ori s-a ajuns la lupe corp la corp. Rebeliunea devenise un sângeros război deschis care se va încheia la 23 ianuarie odată cu victoria, de altfel normală, a Armatei.

În doar trei zile Armata a reuşit să îi învingă pe legionari. Presa legionară însă scria că rebeliunea era un complot iudeo-masonic şi susţinea cu înverşunare că Armata a tras în protestatarii care în mod paşnic intonau cântece legionare. După rebeliune, liderii Mişcării Legionare au decis să suspende orice activitate.

 

Consecințele rebeliunii

 

Legiunea era definitiv înfrântă, dar, chiar şi aşa existau suspiciuni că celule legionare încearcă în continuare asasinarea lui Ion Antonescu. Represiunea din partea generalului a venit imediat.

Cei care au reuşit să fugă din ţară au făcut-o în special în Germania. De altfel, Horia Sima, liderul Mişcării Legionare a fost unul dintre ei. În total aproximativ 400 de legionari s-au refugiat în Germania nazistă iar cei care nu au fugit din ţară au fost arestaţi.

Printre cei arestaţi s-au numărat sute de liceeni. Mişcarea era însă decimată întrucât existau tensiuni între vechii legionari de pe vremea "Căpitanului" Corneliu Zelea Codreanu şi cei din noua generaţie de după 1940. Închisoarea a adâncit conflictul dintre cele două grupuri, iar veteranii priveau cu dispreţ spre cei mai tineri care nu se dădeau înapoi de la a cădea rapid la învoială cu autorităţile pentru a scăpa de pedeapsă.

Conform datelor furnizate de ilustrul ziarist Filip Brunea-Fox, contemporan cu sângerosul eveniment, în timpul răzvrătirii şi-au pierdut viaţa 30 de soldaţi şi 200 de legionari, multe alte sute de combatanţi şi civili fiind răniţi. După rebeliune au fost condamnate nu mai puţin de 2.707 de persoane.

 

Hitler a înclinat decisiv balanța

 

Ambele părţi implicate în conflict sperau să obţină sprijinul şi ajutorul Germaniei naţional-socialiste. Desigur, ideologic, la o primă vedere am fi înclinaţi să credem că Legiunea era mai îndreptăţită să beneficieze de ajutorul dictatorului german.

Nu a fost aşa. Hitler a considerat că Ion Antonescu reprezenta un element de stabilitate mult mai puternic. Iar opinia sa era corectă. Adolf Hitler nu punea mare preţ pe ideologia statelor germane satelit, mult mai important fiind factorul militar şi economic.

Cu toate că rebeliunea legionarilor a fost înfrântă în doar trei zile şi nu a avut o componentă la fel de sângeroasă precum alte revolte din timpul conflagraţiei mondiale, ea reprezintă un eveniment de o importanţă deosebită în destinul României, dar şi a războiului pe frontul de Est.

Bineînţeles, Adolf Hitler, aflat la apogeul puterii sale putea oricând să încline decisiv balanţa după bunul său plac.

Înfrângerea legionarilor a avut consecinţă consolidarea regimului antonescian care a condus România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial până la lovitura de palat când Regele Mihai îl arestează pe mareșal.

 

Două săbii ultranaționaliste într-o singură teacă

 

După înfrângerea rebeliunii, legionarii au avut de înfruntat represiunea dură a lui Ion Antonescu. Cu toate acestea, cei rămaşi în ţară şi în libertate au încercat adesea să colaboreze cu regimul.

De altfel, în ofensiva pentru eliberarea Basarabiei au participat şi legionari. Alţi foşti legionari au reuşit să obţină posturi importante în regimul antonescian.

Adevărul este că atât Ion Antonescu cât şi legionarii erau ultranaţionalişti şi pronazişti.

Mişcarea Legionară ca organizaţie nu va mai ajunge niciodată la puterea pe care o deţinea înaintea rebeliunii. dar mulţi foşti legionari se vor integra cu succes în noul regim.

Rămâne însă întrebarea încotro s-ar fi îndreptat istoria în cazul în care rebeliunea legionară s-ar fi încheiat cu victoria legionarilor şi răsturnarea lui Ion Antonescu? Scenarii sunt multe, bineînţeles.

În orice caz, rebeliunea legionară a fost lupta pentru putere în România celui de-al Doilea Război Mondial între două săbii ultranaţionaliste care nu încăpeau în aceeaşi teacă.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Ce ne spune ultimul mare război în care a luptat China, despre următorul conflict
Sistemul Brodie, primul ”portavion” al SUA
Ziua în care un MiG-21 al Coreei de Nord a doborât un avion militar al SUA
Gorbaciov, ultimul lider al URSS, lăudat de Putin pentru rolul jucat în istoria ţării sale şi a lumii
Gorbaciov nu regretă nimic din prăbușirea URSS: Perestroika a fost cea mai mare realizare politică
România și coșmarul Mineriadelor din anii '90. Premierul Cîțu: Nu voi permite o mineriadă în mandatul meu
Ion Mihai Pacepa a murit. Enigmele fugii din România, reacția lui Nicolae Ceaușescu și ascensiunea Elenei
Februarie 1965: Primele trupe terestre ale US Army ajung în Vietnam, o greșeală ce a dus la o catastrofă militară
MASACRUL DE LA LUNCA | Sovieticii au secerat sute de români care doreau doar să ajungă în România
Secretara unui lagăr nazist, acuzată de complicitate la crimă
Moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea comunistă de la Sighet. „Maniu pleca spre groapa comună și spre gloria eternă”
Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt și Iosif Vissarionovici Stalin, în timpul Conferinței de la Yalta. Sursă foto: Wikipedia
EXCLUSIV
Conferința de la Yalta și 'împărțirea lumii'. Churchill, Stalin și 'trădarea' României
Podul lui Traian. Construcția lui Apolodor din Damasc peste Dunăre, din timpul campaniei împotriva Daciei, încă un punct de reper
Alex Vraciu, pilotul militar de origine română care a scris istorie pentru SUA: Șase bombardiere japoneze doborâte în opt minute
Putin rescrie 'legal' istoria. În Rusia vor fi pedepsiți cei care compară URSS cu Germania nazistă
Un episod uitat: Avionul în care se afla tânărul Ceaușescu s-a prăbușit în URSS. Accidentul putea schimba destinul comunismului românesc
Ceaușescu și Pol Pot - dușmanul dușmanului meu este prietenul meu 
Rebeliunea legionară. Trei zile de lupte sângeroase între Armată, fidelă lui Ion Antonescu, şi Mişcarea Legionară
Franța ar fi fost complice la genocidul din Rwanda
Desert Storm: Eliberarea Kuweitului, o demonstrație de forță a SUA. Prima operațiune militară din războiul modern
Moldova: Un gram de dreptate pentru victimele stalinismului. Cei născuți în gulagurile sovietice vor avea statut de victime ale comunismului
Congresul SUA, ocupat pentru a doua oară în istorie. Casa Albă și Capitoliul au fost incendiate acum două secole după căderea Washingtonului
EXCLUSIV
Ceaușescu, Rețeaua R și Securitatea. Cine a tras în noi, după '22? Ultimul stalinist al Europei, între Revoluție și lovitură de stat
1989. Operațiunea Trandafirul: Noaptea asasinilor și macabra incinerare a morților Timișoarei împușcați la Revoluție
Charles de Gaulle și criza din 13 mai 1958: O lovitură de stat?
Proiect educațional despre istoria României, în sprijinul românilor din Ucraina și Serbia
Asasinarea lui Nicolae Iorga de un comando de legionari. Mareșalul Ion Antonescu a preferat să se uite în altă parte
Nicolae Ceaușescu, la al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Român, desfășurat între 20 și 24 noiembrie 1989
EXCLUSIV
Congresul al XIV-lea: Ultima șansă a lui Ceaușescu de a ieși la pensie. 'Când o face plopul mere şi răchita micşunele'
75 de ani de la deschiderea Procesului de la Nürnberg
76 de ani de la eliberarea Clujului de sub ocupația horthystă

Ştiri Recomandate

Ocupant rus în timpul invadării neprovocate a Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Au trecut 730 de zile de când Rusia a cucerit puterea politică și a readus Ucraina în sfera ei de influență în 3 zile
31.000 de soldați ucraineni au murit în război, anunță Zelenski
Câte avioane A-50 mai are Rusia? Dacă rușii mai pierd un „avion-spion” A-50, ar putea fi obligați să renunțe la monitorizarea permanentă a Ucrainei
Restructurarea Forţelor Armate ale Germaniei, motiv de controverse între ministrul Apărării și șefii de Stat Major
Comandantul militar al Armatei Ucrainei a mers în prima linie împreună cu ministrul apărării : „Ucraina are un plan pentru 2024, care nu este dezvăluit public”
În doi ani, Rusia a pierdut dublul forțelor care invadau Ucraina pe 24 februarie 2022, dar mobilizarea, economia de război și ajutorul din Iran și Phenian au înlocuit pierderile
”În afară de SUA, doar Polonia îl va avea”. Armata poloneză cumpără IBCS, cel mai modern sistem de control antiaerian care va conecta inclusiv aeronave F-35
Ambasadorul Ucrainei în România confirmă prețul plătit de Armata rusă la Avdiivka: 45.000 de morți pentru a rade orașul de pe fața Pământului
Trump a câștigat alegerile primare republicane din Carolina de Sud chiar pe terenul contracandidatei Nikki Haley
Organizarea Armatei ruse revine la forma din timpul URSS. Nordul Flancului NATO va fi supravegheat de Regiunile Militare Moscova și Leningrad
Turcia își asigură locuri în primele rânduri la intrarea în Marea Roșie. Mișcare strategică făcută de turci în regiune
Liderii occidentali, desant de susținere pentru Ucraina direct pe aeroportul din Hostomel. Zelenski: Orice persoană normală vrea să se încheie războiul
Piața asiatică, capitol închis pentru complexul militaro-industrial al F. Ruse? Tehnica de luptă rusă a lipsit de la Salonul aerian din Singapore
Avem un avantaj clar, Kalașnikovul este cea mai bună armă din lume, a declarat Șoigu
Comandantul Armatei Ucrainei anunță un fel de operațiune specială împotriva Aviației ruse: ”Vom da un răspuns asimetric ocupantului”
„Activitatea nu se va relua mult timp de aici încolo”. Dronele ucrainene au lovit, adânc în interiorul Rusiei, una dintre cele mai mari întreprinderi metalurgice ruse
După 2 ani de ”Operațiune Z”, Kievul reamintește că Rusia e un uriaș cu picioare de lut: Cele două avioane Beriev A-50 vedeau și coordonau toate acțiunile aeriene din Ucraina
Biletul suedez către NATO, cea mai puternică alianță militară din istorie. Ungaria cumpără suplimentar 4 avioane Gripen suedeze
Cehia fructifică la maximum sprijinul acordat Ucrainei: Încă 15 tancuri Leopard 2A4, donate de Ucraina. Se negociază și achiziționarea a încă 15 tancuri
Un nou balon neidentificat a fost interceptat în vestul Statelor Unite
Lovitură istorică încasată de Rusia: Al doilea avion A-50 AWACS, doborât de ucraineni. Doar două AWACS au fost doborâte vreodată, ambele rusești
Misterioasa suspendare a unei licitații de 2 mld. de euro. De ce a suspendat România, timp de câteva zile, achiziția de sisteme SHORAD/VSHORAD
Ucraina desfășoară primele tancuri Abrams pe front, lângă Avdiivka (Foto/Video). Rușii au distrus deja primul M1150
Înfrântă de Azerbaidjan și abandonată de Rusia, Armenia și-a înghețat participarea la OTSC, alianța militară condusă de Rusia
Faceți cunoștință cu Hermes 650TM Spark. Elbit a lansat noua sa dronă MALE, de ultimă generație
Australia își dublează numărul navelor, într-o mișcare fără precedent. Gigantul francez care trebuia să construiască în România și corvetele, exclus din prima zi
Ucraina se confruntă cu un ”moment de cotitură”: Atacată pe 4 direcții de o armată rusă burdușită cu arme din Iran și Coreea de Nord, Kievul riscă să rămână fără muniție până în martie
Candidatura lui Iohannis la șefia NATO complică lucrurile în Alianță și ar putea fi perceput ca o divizare a unității aliate (Politico)
Zelenski susține că Putin a încercat să-l asasineze de 5 ori. În ciuda situației grele de pe front, Ucraina pregătește „surprize” Rusiei și noi contraofensive
Noi amenințări lansate de Rusia pentru a da frisoane Occidentului: Putin spune că 95% din forțele nucleare ale Rusiei au fost modernizate
pixel