Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rebeliunea legionară. Trei zile de lupte sângeroase între Armată, fidelă lui Ion Antonescu, şi Mişcarea Legionară
21 ian 2021, 18:38
Pe 21 ianuarie 1941, după o colaborare de trei luni, România a fost pe punctul de a fi aruncată într-un război civil, după ce Armata, fidelă mareșalului Ion Antonescu, și Mișcarea Legionară s-au confruntat.
Mareșalul Ion Antonescu, alături de Horia Sima, conducătorul Mișcării Legionare
Mareșalul Ion Antonescu, alături de Horia Sima, conducătorul Mișcării Legionare

1940. Drumul spre conducerea comună

 

În septembrie 1940 pierderile teritoriale ce au lovit ţara aruncă România într-o gravă criză politică. După cedarea Basarabiei sovieticilor, a urmat Dictatul de la Viena care rupea Transilvania de patria mamă. Pe fondul creşterii impresionante a popularităţii Mişcării Legionare, se formează un guvern condus de generalul Ion Antonescu care aduce la putere şi Garda de Fier, condusă de Horia Sima.  Astfel, Regatul României se transformase la 14 septembrie 1940, în Stat Naţional Legionar autoritar.

Însă această conducere bicefală nu va avea o viaţă lungă. După doar câteva luni de guvernare comună, pe 21 ianuarie 1941, legionarii s-au întors împotriva lui Ion Antonescu, încercând să preia singuri întreaga puterea. Au fost trei zile de violenţe extreme între Legiune şi Armată. În cele din urmă, rebeliunea este înfrântă iar Legiunea a intrat într-un declin din care nu s-a mai ridicat niciodată.

Rebeliunea legionară nu s-a manifestat la fel pe întregul teritoriu românesc. În ţară rebeliunea i-a luat prin surprindere pe legionari, asta cu toate că Ion Antonescu acuza Legiunea că a organizat cu câteva luni înainte întreaga lovitură. Adevăratele vărsări de sânge au avut loc cu precădere în Capitală. Însă, chiar şi în Bucureşti foarte mulţi legionari s-au alăturat luptei în mod spontan.

Totodată, în timpul rebeliunii, în zilele 21-23 ianuarie 1941, legionarii au inițiat cel mai odios și violent pogrom din istoria regiunii. Au fost printre cele mai triste și rușinoase zile din istoria României, când legionarii au luat cu asalt cartierele în care locuiau evreii, au devastat temple și sinagogi, lăsând în urmă zeci de morți

 

Rebeliune pe cântece naționaliste. Ce îi reproșau legionarii lui Antonescu

 

Legionarii puneau sub semnul întrebării loialitatea lui Antonescu faţă de România şi cereau demisia câtorva miniştri din cabinetul său. Astfel, ei au ocupat sediul poliţiei şi a postului naţional de radio. Mulţi alţi legionari au ocupat clădirile în care lucrau, s-au baricadat, iar sub ameninţarea armelor au preluat controlul. Poetul Radu Gyr, de la balconul Teatrului Naţional s-a adresat mulţimii cerând legionarilor să ocupe posturile de telefonie și îndemnându-i totodată să interpreteze cântece legionare.

Răspunsul Armatei române a fost cât se poate de prompt şi nu s-a lăsat deloc aşteptat.

Şase regimente şi un batalion au ocupat Piaţa Victoriei. Aceştia au deschis focul şi au răscolit clădirile din apropiere. Oricine se apropia la mai mult de 500 de metri de soldaţi era împuşcat iar tancurile Armatei au tras fără încetare în clădirile ocupate de legionari.

Rebelii fideli Legiunii au continuat bătălia și nu de puţine ori s-a ajuns la lupe corp la corp. Rebeliunea devenise un sângeros război deschis care se va încheia la 23 ianuarie odată cu victoria, de altfel normală, a Armatei.

În doar trei zile Armata a reuşit să îi învingă pe legionari. Presa legionară însă scria că rebeliunea era un complot iudeo-masonic şi susţinea cu înverşunare că Armata a tras în protestatarii care în mod paşnic intonau cântece legionare. După rebeliune, liderii Mişcării Legionare au decis să suspende orice activitate.

 

Consecințele rebeliunii

 

Legiunea era definitiv înfrântă, dar, chiar şi aşa existau suspiciuni că celule legionare încearcă în continuare asasinarea lui Ion Antonescu. Represiunea din partea generalului a venit imediat.

Cei care au reuşit să fugă din ţară au făcut-o în special în Germania. De altfel, Horia Sima, liderul Mişcării Legionare a fost unul dintre ei. În total aproximativ 400 de legionari s-au refugiat în Germania nazistă iar cei care nu au fugit din ţară au fost arestaţi.

Printre cei arestaţi s-au numărat sute de liceeni. Mişcarea era însă decimată întrucât existau tensiuni între vechii legionari de pe vremea "Căpitanului" Corneliu Zelea Codreanu şi cei din noua generaţie de după 1940. Închisoarea a adâncit conflictul dintre cele două grupuri, iar veteranii priveau cu dispreţ spre cei mai tineri care nu se dădeau înapoi de la a cădea rapid la învoială cu autorităţile pentru a scăpa de pedeapsă.

Conform datelor furnizate de ilustrul ziarist Filip Brunea-Fox, contemporan cu sângerosul eveniment, în timpul răzvrătirii şi-au pierdut viaţa 30 de soldaţi şi 200 de legionari, multe alte sute de combatanţi şi civili fiind răniţi. După rebeliune au fost condamnate nu mai puţin de 2.707 de persoane.

 

Hitler a înclinat decisiv balanța

 

Ambele părţi implicate în conflict sperau să obţină sprijinul şi ajutorul Germaniei naţional-socialiste. Desigur, ideologic, la o primă vedere am fi înclinaţi să credem că Legiunea era mai îndreptăţită să beneficieze de ajutorul dictatorului german.

Nu a fost aşa. Hitler a considerat că Ion Antonescu reprezenta un element de stabilitate mult mai puternic. Iar opinia sa era corectă. Adolf Hitler nu punea mare preţ pe ideologia statelor germane satelit, mult mai important fiind factorul militar şi economic.

Cu toate că rebeliunea legionarilor a fost înfrântă în doar trei zile şi nu a avut o componentă la fel de sângeroasă precum alte revolte din timpul conflagraţiei mondiale, ea reprezintă un eveniment de o importanţă deosebită în destinul României, dar şi a războiului pe frontul de Est.

Bineînţeles, Adolf Hitler, aflat la apogeul puterii sale putea oricând să încline decisiv balanţa după bunul său plac.

Înfrângerea legionarilor a avut consecinţă consolidarea regimului antonescian care a condus România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial până la lovitura de palat când Regele Mihai îl arestează pe mareșal.

 

Două săbii ultranaționaliste într-o singură teacă

 

După înfrângerea rebeliunii, legionarii au avut de înfruntat represiunea dură a lui Ion Antonescu. Cu toate acestea, cei rămaşi în ţară şi în libertate au încercat adesea să colaboreze cu regimul.

De altfel, în ofensiva pentru eliberarea Basarabiei au participat şi legionari. Alţi foşti legionari au reuşit să obţină posturi importante în regimul antonescian.

Adevărul este că atât Ion Antonescu cât şi legionarii erau ultranaţionalişti şi pronazişti.

Mişcarea Legionară ca organizaţie nu va mai ajunge niciodată la puterea pe care o deţinea înaintea rebeliunii. dar mulţi foşti legionari se vor integra cu succes în noul regim.

Rămâne însă întrebarea încotro s-ar fi îndreptat istoria în cazul în care rebeliunea legionară s-ar fi încheiat cu victoria legionarilor şi răsturnarea lui Ion Antonescu? Scenarii sunt multe, bineînţeles.

În orice caz, rebeliunea legionară a fost lupta pentru putere în România celui de-al Doilea Război Mondial între două săbii ultranaţionaliste care nu încăpeau în aceeaşi teacă.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Putin rescrie 'legal' istoria. În Rusia vor fi pedepsiți cei care compară URSS cu Germania nazistă
Un episod uitat: Avionul în care se afla tânărul Ceaușescu s-a prăbușit în URSS. Accidentul putea schimba destinul comunismului românesc
Ceaușescu și Pol Pot - dușmanul dușmanului meu este prietenul meu 
Rebeliunea legionară. Trei zile de lupte sângeroase între Armată, fidelă lui Ion Antonescu, şi Mişcarea Legionară
Franța ar fi fost complice la genocidul din Rwanda
Desert Storm: Eliberarea Kuweitului, o demonstrație de forță a SUA. Prima operațiune militară din războiul modern
Moldova: Un gram de dreptate pentru victimele stalinismului. Cei născuți în gulagurile sovietice vor avea statut de victime ale comunismului
Congresul SUA, ocupat pentru a doua oară în istorie. Casa Albă și Capitoliul au fost incendiate acum două secole după căderea Washingtonului
EXCLUSIV
Ceaușescu, Rețeaua R și Securitatea. Cine a tras în noi, după '22? Ultimul stalinist al Europei, între Revoluție și lovitură de stat
1989. Operațiunea Trandafirul: Noaptea asasinilor și macabra incinerare a morților Timișoarei împușcați la Revoluție
Charles de Gaulle și criza din 13 mai 1958: O lovitură de stat?
Proiect educațional despre istoria României, în sprijinul românilor din Ucraina și Serbia
Asasinarea lui Nicolae Iorga de un comando de legionari. Mareșalul Ion Antonescu a preferat să se uite în altă parte
Nicolae Ceaușescu, la al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Român, desfășurat între 20 și 24 noiembrie 1989
EXCLUSIV
Congresul al XIV-lea: Ultima șansă a lui Ceaușescu de a ieși la pensie. 'Când o face plopul mere şi răchita micşunele'
75 de ani de la deschiderea Procesului de la Nürnberg
76 de ani de la eliberarea Clujului de sub ocupația horthystă
Bătălia de la Oarba de Mureș, o tragedie pentru Armata română - 'Katyn-ul românesc'. Mărturisiri: 'Ne era milă cum vă omoram'
Epava unei nave naziste ar putea deţine cheia pentru găsirea comorilor din Salonul de Chihlimbar
Epava submarinului USS Grenadier, descoperită după 77 de ani
Crucişător nazist, descoperit în largul Norvegiei, la 80 de ani după ce a fost scufundat
Radu Tudor, despre Primăvara de la Praga: Serviciile militare ale României aveau informații despre o invazie militară sovietică în '68
Rusia se spală pe mâini. Proiect pentru anularea condamnării pactului Ribbentrop-Molotov, revocând astfel o decizie istorică a Sovietului Suprem
A murit Nina Andreeva, opozantă a perestroikăi și cea care a organizat excluderea lui Gorbaciov din PCUS
EXCLUSIV
Eroii uitați ai României: Pilotul militar Horia Agarici, 'Salvatorul Constanței', care a doborât trei avioane sovietice într-o singură bătălie
Bucureșteni în genunchi după anunțul oficial cu privire la cedarea Basarabiei către URSS în 1940
EXCLUSIV
28 iunie 1940, cedarea Basarabiei. Și totuși, dacă Armata română ar fi opus rezistență sovieticilor?
Bătălia de la Tighina: Forțele moldovenești au rezistat eroic, dar nu au putut face față bombardamentelor Rusiei
Israelul dezvăluie noi detalii ale operațiunii în care Adolf Eichmann a fost capturat de serviciile israeliene
EXCLUSIV
După moartea lui Stalin: Cum a preluat Hrușciov puterea și a învins în cuibul de vipere al Kremlinului
Parlamentul a decis: Unirea Transilvaniei cu Regatul României va fi sărbătorită. 4 Iunie - Ziua Tratatului de la Trianon
EXCLUSIV
8 sau 9 Mai? De ce Rusia și Occidentul sărbătoresc la date diferite victoria împotriva Germaniei naziste

Ştiri Recomandate

Războiul din Ucraina mută centrul de greutate spre Europa de Est. Diaconescu: România are șansa să joace rolul RFG în Războiul Rece
Lockheed Martin a anunțat că poate mări producția de F-16 dacă țările care dețin F-uri vor decide să ofere avioane Ucrainei
Triunghiul București, Paris, Haga - la Poligonul Cincu. Ministrii de externe ai celor trei țări NATO vor merge la Centrul de Instruire „Getica”
Unitate de elită ucraineană a Forțelor pentru Operaţii Speciale, misiune pe malul stâng al Niprului (Video). Ținta: Un post de comandă rus
Mină marină descoperită de poliţiştii de frontieră pe plajă, în zona localităţii Sfântu Gheorghe
Primele exporturi militare către Turcia din ultimii ani: Finlanda face totul pentru un loc în NATO, dar Erdogan nu se lasă convins
Putin: Germania e sub ocupație militară americană. Președintele Rusiei vorbește de „eliberarea Europei”
Rusia vrea să răzbune transferul tancurilor Abrams și Leopard prin ruperea accesului Ucrainei la mare. „Submarinele vor fi dislocate în Nipru”
Câte tancuri Leopard 2 ar putea primi Ucraina din totalul celor cerute. Canada - ultima înscrisă pe lista donatorilor
Bode reia discuțiile privind aderarea României la Schengen. Reuniune informală a JAI în Suedia
Povestea de succes F-16 intră după 50 de ani într-o nouă eră: Primul zbor al unui F-16 Block 70 Viper a avut loc în SUA
”Sunt așteptate peste 30 de rachete”. Pentru a doua oară de la începutul lui 2023, Rusia a declanșat un atac masiv cu rachete de croazieră asupra Ucrainei
Tancurile doar începutul? Ucraina cere Occidentului și avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune
Oficial: Abrams pentru Ucraina. Joe Biden anunță că 31 de tancuri M1 Abrams ale SUA vor ajunge în Ucraina
Un nou atac aerian al Rusiei asupra Ucrainei, efectuat cu cel puțin 24 de drone Shahed
Legendarele Black Hawk ale Lockhhed Martin au atins borna 5.000. Un UH-60M pentru Armata SUA, elicopterul care a bifat cifra istorică
Ministrul spaniol al Apărării a confirmat intenția Madridului de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina
Un stat european vrea să livreze Ucrainei bombe cu dispersie, un subiect controversat în Europa
Olaf Scholz: Nu intră în discuţie o intervenţie aeriană sau terestră a NATO în Ucraina
Forțele ucrainene s-au retras din Soledar „Pentru a salva viața personalului”. Rolul orașului Bahmut a crescut
Iranul este aproape de a achiziționa avioane rusești Suhoi 35. Ce înseamnă asta pentru Orientul Mijlociu?
Europa a câștigat prima bătălie energetică cu Rusia, dar războiul continuă pentru a reduce dependența de gazul rusesc
Brzezinski: Extinderea cooperării militare cu Polonia este o prioritate pentru SUA
Decizie istorică oficială: Rusia va înfrunta tancuri germane după 80 de ani. Germania trimite Leopard 2 în Ucraina. Vor ajunge în aproximativ 3 luni
Rețeta succesului pentru ”bucătarul lui Putin”: Prigojin camuflează Wagner printr-o întreagă rețea de companii-paravan
„Coaliția europeană de tancuri” se pregătește să transfere în Ucraina aproximativ 80 de Leopard 2
Când ajung pe front mașinile de luptă Bradley ale SUA. 109 de Bradley deschid calea tancurilor Abrams pentru Ucraina
Discuție despre donația Olandei: Întreg sistemul Patriot sau componente? / Putin spune că Rusia produce triplu decât SUA și va „sparge Patriot ca pe nuci”
Rusia se îmbărbătează după ce Germania a „eliberat Leoparzii”: Leopard 2, un tanc bun, dar net inferior T-90 rusesc
După ce s-a apropiat de coastele SUA, fregata rusă Amiral Gorshkov a simulat lansarea rachetelor hipersonice Zircon
Rusia urmează să construiască 25 de colonii penitenciare în regiunile anexate din Ucraina
Finlanda spune că ar putea fi nevoită să adere la NATO fără Suedia, însă Erdogan a anulat discuțiile cu ambele state