Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

66 de ani de la primul submarin cu propulsie nucleară
22 ian, 15:22
În urmă cu 66 de ani, pe 21 ianuarie 1954 era lansat la apă primul submarin cu propulsie nucleară USS Nautilus, anunță pe contul său de Twitter secretarul adjunct apărării din SUA, David L. Norquist.

Lansat la apă pe 21 ianuarie 1954, submarinul USS Nautilus avea să intre în dotarea US Navy câteva zile mai târziu. La acele momente un submarin cu propulsie nucleară reprezenta o inginerie invidiată de toată lumea. Acest submarin a reușit să doboare recordurile de imersiune deținute de submarine cu propulsie diesel. De asemenea, USS Nautilus a doborât recordul de anduranță fiind singurul submarin de la acea vreme care a reușit să traverseze Polul Nord pe sub calota de gheață, mai spune David Norquist.

Operațiunea de traversare a Polului Nord a purtat numele de cod "Sunshine" și a avut loc la ordinul președintelui american Dwight David Eisenhower.

 

USS Nautilus, botezat așa după celebrul roman al Jules Verne "20.000 de leghe sub mări", s-a scufundat în Marea Beaufort la 1 august, iar la 3 august 1958, la 23:15, a devenit prima navă care a ajuns la Polul Nord. Posibilitatea de a naviga pe latitudini extreme a fost permisă de tehnologia Sistemului de Navigație Inertială N6A-1 introdus pe avioanele de cercetare ale US Air Force fiind efectuată și o modificare pentru uz naval, N6A folosită pe racheta Navaho. De la Polul Nord, submarinul a continuat în imersiune și, după 96 de ore și 2.940 km pe sub gheață, a ieșit la suprafață în nord-estul Groenlandei.


Navigarea pe sub stratul de gheață arctic a fost dificilă. La peste 85 ° N, atât busolele magnetice, cât și giroscopurile normale devin inexacte și exista riscul ca submarinul să devină dezorientat sub gheață și ca echipajul să fie nevoit să joace „ruleta longitudinală". Comandantul Anderson a avut în vedere utilizarea torpilelor pentru a străpunge gheața dacă submarinul trebuia să iasă la suprafață. Cea mai dificilă parte a călătoriei a fost în strâmtoarea Bering. Gheața s-a extins până la 18 m sub nivelul mării. În timpul primei încercării de a trece prin strâmtoarea Bering, nu a fost suficient loc între gheață și fundul mării. În timpul celei de-a doua încercări submarinul a trecut printr-un canal cunoscut, aproape de Alaska (aceasta nu a fost prima alegere, deoarece submarinul a vrut să evite detectarea de către navele sovietice).

Submarinul a fost retras din uz în anul 1980. În 1982 acesta a ajuns la Muzeul Forțelor Navale din Groton, Connecticut. Anual această navă este vizitată de peste 250.000 de oameni.

Vezi și: Rusia a lansat la apă primul submarin nuclear clasa Yasen-M (Video)

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

România a primit încă două F-16. Țara noastră ajunge la 16 avioane de vânătoare F-16
Securitate energetică: Statul român vrea să preia 50% din perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră
Ciucă anunță că militarii români aflați în Turcia sunt în afara oricărui pericol după cutremurul
Experții români și americani au finalizat testele de acceptanță a primului sistem Patriot. Militarii vor urma o etapă de instruire
Lukașenko cere militarilor să lase protestatarii 'fără mâini' și avertizează că nu va 'lua prizonieri'
Situația de securitate în Donbas se deteriorează din nou. Doi militari ucraineni au fost uciși
UE este pregătită să ofere ajutor Greciei și Turciei după cutremurul din Egee
EXCLUSIV
Gazul European: Provocări europene și riscuri naționale (II) Drumul de ales
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro