Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
A murit Oleg Balkanov, ultimul participant care mai era în viață al „Puciului Vodka” - lovitura de stat eșuată din 1991 împotriva lui Gorbaciov
29 iul, 09:20
Ultimul autor încă în viaţă al puciului comunist eşuat în august 1991 la Moscova, care a precipitat destrămarea URSS, a decedat miercuri la vârsta de 89 de ani, a anunţat un înalt responsabil rus, notează Agerpres, citând AFP.

"Oleg Baklanov, care a condus industria noastră spaţială şi Ministerul Construcţiilor Mecanice al URSS, a murit astăzi", a declarat pe Twitter directorul şeful Agenţiei Spaţiale Ruse (Roskosmos), Dmitri Rogozin.

Puţin cunoscut în străinătate cu excepţia acestui episod, Oleg Baklanov a fost unul dintre cei opt demnitari sovietici la originea tentativei de destituire a liderului de atunci, Mihail Gorbaciov, care a început la 19 august 1991.

Conduşi de şeful KGB şi de ministrul apărării care vedeau acţiunea lor ca ultimul mijloc de "a salva" URSS, aceşti adepţi ai liniei "dure" considerau că Mihail Gorbaciov a mers prea departe în reformele sale.

Această lovitură de stat ratată s-a încheiat cu un eşec după trei zile de incertitudine, tancuri şi manifestanţi stând faţă în faţă pe străzile Moscovei înainte de arestarea puciştilor.

URSS s-a destrămat oficial la sfârşitul anului 1991.

 

Oleg Baklanov a fost închis după lovitura de stat eșuată împotriva lui Gorbaciv, ulterior amnistiatOleg Baklanov, născut în 1932, era vicepreşedinte al Consiliului de Apărare pe lângă preşedintele sovietic în momentul puciului.

Din 1983 până în 1988, a fost ministru al construcţiilor mecanice şi în această calitate a supervizat mai multe programe spaţiale sovietice, printre care proiectul emblematicul şi costisitorul proiect Buran de navetă spaţială.

După lovitura de stat eşuată, a fost închis până în ianuarie 1993 şi apoi amnistiat în 1994.

Una dintre figurile marcante ale tentativei de lovitură de stat, ministru sovietic al apărării în acea perioadă, Dmitri Iazov, a încetat din viaţă în 2020 la vârsta de 95 de ani.

G Ad:
Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

SUA au nevoie de o prezență militară permanentă în țările baltice, cele mai vulnerabile în fața Rusiei
Social-democrații revendică victoria și anunță că Olaf Scholz va deveni cancelar. Partidul Angelei Merkel, cel mai slab rezultat de după război
Erdogan nu are nicio remușcare privind S-400: În viitor nimeni nu va mai putea interveni în privința sistemelor pe care le cumpărăm
Bulgaria reziliază contractul cu Rusia pentru întreținerea și modernizarea avioanelor MiG-29
Primele imagini reale CH-6 - noua dronă chineză de atac cu două motoare
O formație de F-16 românești va survola Bucureștiul în semn de ultim omagiu adus eroului Ion Dobran
Portavionul american USS Ronald Reagan revine în Marea Chinei de Sud
Rusia confirmă contractul dintre statul Mali și compania de mercenari ruși Wagner Group
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro