Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Putin: ”Nu trebuie să ne atingem de Lenin”. Trupul va rămâne în Mausoleul din Piața Roșie
19 dec 2019 / 17:06
Preşedintele rus Vladimir Putin susține că trupul neînsufleţit al revoluţionarului bolşevic, conservat într-un mausoleu în Piaţa Roşie la Moscova, nu trebuie mutat.

"În opinia mea, nu trebuie să ne atingem de el. Cel puţin atâta vreme cât viaţa şi destinul multor oameni vor rămâne legate de el (...) şi legate de reuşitele trecutului, ale anilor sovietici", a afirmat Vladimir Putin, întrebat în legătură cu acest subiect în timpul conferinţei sale anuale de presă.

Problema Mausoleului lui Lenin, inaugurat după moartea lui în 1924, este foarte controversată în Rusia, unde Partidul Comunist este prima formaţiune a opoziţiei în parlament. Potrivit unui sondaj al centrului VŢIOM din 2017, mai mult de 60% dintre ruşi cred că trupul neînsufleţit al primului lider sovietic trebuie mutat şi înhumat.

Joi, Vladimir Putin a criticat însă politica lui Lenin de după revoluţia din 1917, estimând că "el nu era un om de stat, ci un revoluţionar".

În timp ce guvernul ţarist era "foarte centralizat şi unit", potrivit lui Putin, Lenin a propus "o confederaţie cu dreptul de a ieşi din ea", unde diferite popoare ale ţării erau "atribuite" unor teritorii, informează Agerpres.

G Ad:

 

Partidul Comunist, URSS și o eroare fundamentală

 

"Însă repartizarea acestor teritorii nu corespundea întotdeauna locurilor de viaţă tradiţionale ale acestor popoare", a afirmat Putin, precizând că această politică a creat "peste 2.000 de puncte problematice" ce persistă astăzi "în toată fosta Uniune Sovietică şi în Rusia".

De asemenea, Vladimir Putin şi-a exprimat regretul că în timpul Uniunii Sovietice viitorul ţării era legat doar de Partidul Comunist.

"Partidul a început să se scufunde şi ţara a căzut împreună cu el (...). Aceasta a fost o eroare fundamentală în construcţia statului", a afirmat Putin, făcând referinţă la destrămarea Uniunii Sovietice, la sfârşitul anilor 1980.

Cu toate acestea, liderul de la Kremlin a criticat şi votarea de către Parlamentul European, în septembrie, a unei rezoluţii asupra "memoriei europene", ce pune pe picior de egalitate comunismul şi nazismul. "Poţi arunca anatema asupra stalinismului (...), însă a pune Uniunea Sovietică şi Germania fascistă pe acelaşi plan?", s-a întrebat retoric Putin, criticând o rezoluţie "total incorectă".

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Polonia și Turcia își intensifică cooperarea în domeniul industriei de apărare
Eurofighter, deasupra piramidelor. După două decenii, Forţele Aeriene Regale Britanice au desfășurat exerciții în Egipt
SUA vor să despăgubească familiile afganilor uciși dintr-o „eroare tragică” în atacul cu dronă
Incident în Marea Japoniei: Rusia susține că a oprit încercarea unui distrugător american de a-i încălca frontiera
Prototipul rachetei sol-sol americane PrSM bate recordul de distanță
După ce și-a revenit din șocul AUKUS, Franța face curte Canadei pentru submarinele din clasa Barracuda
Asasinarea deputatului conservator britanic, act terorist. Ancheta a fost încredințată serviciilor antitero
India acuză China că a dislocat sisteme rusești S-400 “Triumf” la frontiera din zona disputată
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro