Ambasadorul României la Chişinău: Pactul Ribbentrop-Molotov a afectat inclusiv istoria românilor
Pactul Ribbentrop-Molotov, de la semnarea căruia se împlinesc joi 79 de ani, a marcat o pagină întunecată în Europa şi a afectat inclusiv istoria românilor, subliniază ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, într-o postare pe Facebook, citată de portalul Deschide.md.
,,Pentru România, semnarea la data de 23 august 1939 a Pactului Ribbentrop-Molotov a reprezentat 'sfărâmarea' teritorială din anul 1940 şi începutul unor lungi perioade de prigoniri, deportări, torturi, foamete şi crime care aveau să continue multe decenii la rând în numele unor ideologii străine de neamul românesc'', menţionează ambasadorul Daniel Ioniţă.
Potrivit lui, ,,este necesar să ne reamintim deopotrivă de victimele nevinovate ale fascismului şi comunismului, precum şi să nu uităm de înţelegerile ascunse dintre cele două regimuri totalitare''.
,,Singura modalitate prin care putem face dreptate şi aduce o minimă alinare victimelor şi supravieţuitorilor regimurilor totalitare este să continuăm să povestim generaţiilor viitoare ceea ce s-a întâmplat în trecutul nostru, astfel încât să nu mai permitem repetarea unor astfel de atrocităţi în viitor'', a mai spus Daniel Ioniţă.
La 23 august 2009, Parlamentul European a desemnat data la care a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov drept ziua de comemorare a victimelor regimurilor totalitare.
Joi se împlinesc 79 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, document care a avut ca efect ocuparea Basarabiei de către URSS, aminteşte Deschide.md.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News